неделя, юни 30, 2013

Ще имаме ли нови изборни правила?

Протестът иска

1. Оставка на правителството;
2. Нови избори;
3. Нови изборни правила;


Комбинацията от необуздан популизъм и тънки сметки в техния проект обслужва само тях, насочено е към разбиване на коалициите от по-малки партии и към служебна победа в предлаганите мажоритарни (едномандатни) райони.

Тъжно и предсказуемо.

Състоянието на Изборния кодекс е творение на ГЕРБ, които съзнателно саботираха промяната на изборните правила, естествено в своя полза и превърнаха изборния процес до голяма степен във фарс.

Дори и в опозиция и в такава ситуация, те запазват стандартното си чувство за (без)отговорност и желанието си за служебна победа.

Затова, ние гражданите някак трябва да поискаме корекция на поне най-важните изборни дефекти, дупки и вратички, които съществуват в момента със следните мерки:

1. Пропорционална система и преференция с нисък праг;
2. Актуален регистър на избирателите; 
3. Ясно маркиране на платената политическа реклама и публичност на договорите. Санкции за неспазване;
4. Безплатно отразяване на кампанията в обществените медии; 
5. Методиката за определяне на резултата от изборите да е част от Кодекса;
6. Гаранции за сигурността на изборните книжа и бюлетини; 
7. Промяна на правилата за издигане на независими кандидати (сваляне на прага за подписката);
8. Всеки да може да провери в коя подписка фигурира;
9. Процедури и регистър за жалби и сигнали;
10. Съдебен контрол върху изборната администрация;
11. Допускане на наблюдатели на всеки етап;

С малко повече подробности как точно да стане можете да видите в писмото до Мая Манолова

Много важно уточнение – горните правила трябва да бъдат спешно приети под обществения натиск от сегашния парламент максимално бързо, като това по никакъв начин не трябва да забавя ОСТАВКАТА на Орешарски – тя трябва да стане максимално бързо и неизбежно като изгрева.


5 коментара:

Georgi Y. Dimitrov каза...

Истинска демокрация може да имаме само ако решенията по най-важните въпроси се вземат от народа. В момента в България решенията се вземат от двама-трима партийни лидери плюс няколко задкулисни кукловоди. Това не е демокрация изобщо. Това е власт на малка група господари. И това ни е проблема. Аз предлагам да въведем демокрацията в България, тоест пряката демокрация. В Швейцария пряката демокрация се практикува от векове. Дори и компютри не са нужни. Второ, за да не въведем власт на люмпените и паразитите вместо демокрация, право на глас трябва да имат само тези, които дават на обществото повече, отколкото получават от него.

Black Wolf каза...

Това добре, но на практика не е много лесно осъществимо. Не може за всеки закон да се свиква референдум, а и кантоналното устройство на Швейцария я поставя в по-особено положение. Искаме демокрация, нали? Идеята за имуществен (а защо не и образователен) ценз наистина е много демократична и ще бъде посрещната с небивал ентусиазъм от ЕС...

Комита, персонално отправен към неб. Ясно е кои са повечето противници на Харта 2013 - то си пролича. Но сред тях има и гласове на публични лица, които са категорични антикомунисти, поне публичния им образ е такъв. Как ще обясниш тяхната реакция? И те ли са купени?

Bojidar Sokolov каза...

Здравейте,
Бих искал да попитам защо не се дискутират следните две възможности зе промени в изборния кодекс, които според мен имат сериозни положителни действия върху част от пороците на изборната система - платения и контролиран вот и т.н. мъртви души в списъците, а иминно:
- районни преброителни центрове
- за основа на актуализирането на списъците да се ползват базите данни на НОИ (осигурени и пенсионери), данъчната администрация (плащащите данъци) и НЗОК (здравно осигурените), след което всеки, който не се намери там да поиска аргументирано включване.

Laleelay каза...

Въпросът за промяна на Изборния кодекс (ИК) всъщност не е едностранен.

Вече имаме достатъчно опит, за да знаем, че просто едно пренаписване на нормативните правила и закони не променя действителността.

С това не искам да кажа, че ИК няма нужда от промяна, но че да се очаква промяната на ИК да "нормализира" полит. живот или резултатите не е реалистично.

Но има опасност искането за промяна на ИК да се изпозлва като мантра за бавене на топката.

В този ред на мисли, едно итнересно интервю на мой познат, учен конституционалист (8 минутно видео):

http://www.youtube.com/watch?v=wGIQWmxzJDI

Laleelay каза...

Между другото, повечето от изброените в статията промени могат да се случат и без (съществена) промяна на самия Изборен Кодекс.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)