събота, юни 15, 2013

Властта не бива да се дава пак на олигархията

Във вчерашното издание на „Гневните“, в което пак говорехме за Турция, заедно с водещата Полина Паунова се опитвахме да открием границата, при която и българите биха излязли решително на улицата.

Аз казах нещо в смисъл, че съм сигурен, че това ще стане, но нямам идея кога и как и се радвам, че все пак се случи.

На какво ли се дължи самоубийственият ход на БСП с назначението на Пеевски? (избирателите на ДПС досега не са показали, че ги е грижа), който предизвиква силни вътрешни напрежения дори в самата партия.

Общо взето до две теории стигнахме с разни познати, с които ги обсъждахме –

Първи вариант – ДПС и олихархията толкова здраво държат БСП и Станишев за топките, че ситуацията е „или-или“. Или имат Пеевски, или нямат правителство.

Ако това е така, то значи ситуацията е страшна – всички парламентарни партии в момента – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, са превзети от мутри и олигарси и думичката „партия“ е само смокиново листо, което покрива срамотиите им.

Втори вариант – Това е перверзен начин Станишев да се отърве от примката Пеевски/Кръстева/Цв. Василев, като с цената на загуба на много политически капитал постави детето-чудо следовател-юрист на пътя на торнадото на обществено-политическото възмущение и остави „интернет интелигенцията“ като „санитаря на джунглата“ да му свърши мръсната работа. (не одобрявам термина „интернет интелигенция “ и в случая го употребявам леко подигравателно, за да се види, че не е адекватен на явлението, което се опитва да опише)

Но някак си не ми се струва вероятно – Станишев застрашава европейската си кариера, имиджа на БСП измежду европейските партньори и въобще кара партньорите да се чудят дали всъщност Станишев е по-добре от Първанов?

Искам и да видя кой ще е този шеф на западна служба, който ще прати на Пеевски секретна информация.

За мен това не е толкова важно – кой от двата варианта е по-верен. За мен е важно да си отговорим на въпроса – Как така всеки път сме в опозиция, и всеки път Пеевски е на власт (докато във властта се сменят уж непримирими противници)?!

Империята Кръстева/Пеевски започна да показва зъбите си при Тройната коалиция, стана един от най-мощните медийно-стопанско-политически фактори по време на престъпното управление на Борисов, който не се опита да я ограничи, а напротив – с удоволствие я използваше и подкрепяше, за да стане в момента силата, която реди правителството. (Въпросът за бъдещето и характера на ГЕРБ, Борисов и Цветанов ще го изясняваме подробно друг път, макар че в този блог доста се е изговорило по темата.)

Също ми е интересно да разбера, истина ли е твърдението на Атака, че ГЕРБ са осигурили кворума за избора на детето-чудо.

Вчера/днес хората излязоха на улицата и си казаха думата. Аз се надявам, след „А“, да кажат и „Б“ и ако има нови избори да не допускат партии на олигархията във властта, а по възможност и в парламента (към гореизброените добавете поне и РЗС).

Ето снимки, а най-долу има и клипче.
19 коментара:

trezven каза...

Има и трети вариант: руснаците бутат Пеевски напред, за да подпишат своето влияние над цялото сегашно управляващо уравнение. Целия шарж е от най-високо ниво и самите депутати не знаят за него. (както си личи от статиите в Дневник документиращи реакцийте на самите депутати на БСП)

Отделно прави впечатление как депутатите на БСП, обсъждащи това предложение се страхуват от ГЕРБ, защото не знаят кой стои зад тях.

В записите от преди няколко месеца, Бойко също се чуди кой стои зад другарите и като цяло зад обсъжданите схеми.

Типични ходове на имперското 'Разделяй и владей'...

А Пеевски - той е единия тестикул на КТБ, която е в тесен алъш-вериш с руските банки в България.

Той е само върхът на айсберга, който се носи с акостирането на тежките имперски сили у нас от преди няколко години. Булгартабак, навлизането на руските банки, руските енергийни интереси - това са все големи ходове, но не са на нашите бунаци. И кордата на тия кукли се точи от далеч - все от Москва.

Ако Запада не се намеси здраво, рискуваме да станем Беларус за отрицателно време. Това правителство е предрешено, въпроса е какво правим след него. Цялата опозиция е в нок-аут, ДСБ са в нок-даун...

Очевидно БСП и ДПС знаят, че ще са кратко във властта, няма да се откажат от назначението. Пеевски взима този пост и започва да коли и беси. Предсрочни избори, служебен кабинет, но със сега гласувания закон, няма как да го барнат.

Това което се задава, поне близката половин година ще си е%е майката по всички параграфи, гаранция. А в хаоса, на тъмно, най-добре организираните ще си поделят баницата.

Акула каза...

Вариант 4 - Първанов и Доган разиграват сложна игра на тронове. Ако Станишев падне, Първанов е доста логичен наследник.Това не изключва и руснаците от играта, които са близки както с Първанов, така и с КТБ.

Анонимен каза...

Един от депутатите на ГЕРБ обясни как е станало.
Групата явно редовно се е регистрирала, за да работи парламента. Избирането на Пеевски не е било в дневния ред, било e внесено "по спешност" от председателя, след установяването на кворум.

Miroslav Stefchef каза...

Ето защо хората бяха организирани толкова бързо и защо мразим пеевски http://www.youtube.com/watch?v=SkRDMHcvUlo

Комитата каза...

Ти от мафията на Борисов и Цветанов ли си, бе ;) Излязохме, за да спрем мафията и олигархията в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака

Анонимен каза...

Дясното е цел на
Олигархията.
Неолиберализъм в
услуга на
олигархията. А тя
дясното ще пази - Няма по дразнещо и
олигофренско
същество от сДСара.
Голям кеф е че народа
ги измете. Те дадоха на
червените олигарсии да станат и
милиардери
плутократи. С.ДСарите
първи ще станат турци
ако станем турска
република. Те бяха първи комсомолци.
Проклети сини идиоти,
криптофашистите
десните.

Комитата каза...

търсете денонощна аптека. спешно!

Анонимен каза...

Пеевски, Орешарски, Иван Костов, Димитър Костов, Румен Гечев, Милен Велчев, Ники Василев, Бойко Борисов, Андрей Луканов, Ричард Ран, Сорос, Дянков, Румен Овчаров, Мартин Димитров, и всички експерти на прехода включително Любен Гоцев и Алексей Петров - се ръководят от една страхотна философска книга - решена да победи Библията. Това е романът на великата Айн Ранд - Atlas Shrugged

Анонимен каза...

Пеевски да направи НПО, и да му дадат ролята на тази агенция. Нали е така в САЩ.

Анонимен каза...

Комитата каза...

търсете денонощна аптека. спешно!


-

хайл!
ОТ ФАШИСТКИ УМ, ТОВА. РАЗЛИЧНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ, ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЛОША, СЪВЕСТТА Е ЛАША. БРАВО ФАШИСТИ, ТОЕСТ ДЕСНИ!

Анонимен каза...

'Дойде време, ставайте'... Добре е да се измете Олигархски и Ко, но ще е лошо това да върне обратно другото крило на олигархията (ГРоБ и РЗС-подобни).

Може би е време за нестандартни решения - хора от всички разцветки да създадат Анти-олигархичен Блок. Нещо което да събере примерно Радан Кънев, Георги Кадиев, Дончо Дудев и Касим Дал заедно под едни минимални общи цели (може би не точно тези имена, но поне от тези разцветки). Ако олигархията може да покрива политическото пространство от ДПС до Атака, то и тези против е добре да се научат да правят същото.

В този смисъл виковете пред Министерсия Съвет за 'червени боклуци' и 'БСП в Сибир' са стратегическа грешка и само обслужват олигархията. 'Разделяй и владей' по думите на trezven. Също е стратегическа грешка навсякъде да се съзират 'руски интереси' и левичарски грешки. И Газпром, и Шеврон, и канадските златотърсачи по МОК Медет умеят да прокарват брутално своите интереси и работят еднакво добре и с леви, и с десни олигархии. Да си спомним за великия Евгений Бакърджиев, който с една ръка рушеше мавзолея, а с другата вземаше куфарчета от Газпром и подписваше неизгодни за България договори. Или пък за добре платените кампании 'в полза на' шистовия газ или АЕЦ Белене (и двете слава Богу пропаднаха, но 'рубладжиите' и 'доларджиите' не пестят усилия да ги реанимират).

Киро

Анонимен каза...

Първанов и Руменовци стоят зад критиките към Станишев.

Русия ли сложи Станишев за шеф не европейските социалисти? Или Сорос?

Няма страшно ДПС са за дясна икономика. Те помагат на обръчите, Алексей Петров създаде ИПИ и други НПО, с помоща на Доган.

Анонимен каза...

Явор Гърдев е супер анализатор и начетен. Пейо е типичния десен - комплексар от всякъде с фашистки възгледи и обяснения.

Комитата каза...

Явор Гърдев? Пейо?

Анонимен каза...

http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/

http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/765215503-Vechnata_balgarska_revolyutsiya.html каза...

http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/765215503-Vechnata_balgarska_revolyutsiya.html

Апостол Апостолов каза...

Стана тя една!... Избираш Орешарски, получаваш... Костов! И този път БСП май наистина отиде на кино. Най- сетне!

Анонимен каза...

@Апостол Апостолов - за съжаление БСП е много далече от "отиване на кино". Колкото и да е противна по дефиниция, колкото и да сгафи сега, все пак в България е една от двете партии, които реално функционират по дефиницията "партия". Всички останали са "сбирщайн" гравитиращ около популярна личност. "Убиваш" личността => партията се разпада. С БСП и ДПС не е така - видно и проверено многократно през годините. Имат си партийна йерархия и структура, имат си твърдия електорат, имат си стабилно финансиране от множество потоци, а не само един. Другата партия ДПС пък действа по съвсем различна схема, знаете я, да не я коментираме. Със смъртта на СДС (thanks to... знаете сами кои хора) БСП се оказва единствената партия в България - останалото са просто еднодневки. Колкото и да сгафят, много трудно ще им бъде създадена алтернатива. Цялата опозиция вече е тотално размазана.

Нищо ново. Кога не сме живели под диктатура?

Апостол Апостолов каза...

Анонимен- празни приказки са това, миличко. БСП е туристически съюз,а не партия, който страшно се осра и загуби всякакво доверие. Това го каза дори и коркорбашията им Гоце.

Сната така, че сега мнозина взеха да викат: "Ела зло, че без теб..." Тоест, ГЕРБ са си отново на върха, а твоите любими седерасти си заминаха, защото бяха само фракцийка на БКП.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)