вторник, юни 25, 2013

Какво представлява „Харта 2013“ или светът след оставката на Орешарски

В последните 1–2 дни доста хора ми зададоха въпроса какво е това „Харта 2013“ и какво пише в нея. Аз имах вчера възможността да я прочета в нейната цялост и се присъединих към нея.
Хартата се състои от констатации и цели, които първо описват проблемите в обществото, а след това набелязват стъпки за решаването им.

Може да я приемете за непартийна политическа програма за позитивна промяна.

Идеята на хартата е да подпомогне протеста, който да продължи докато бъдат постигнати целите му и най–важната от тях– незабавна оставка на кабинета Орешарски, като надникне зад хоризонта на оставката.

Отдолу съм се опитал да я представя по–кратко и достъпно. Съзнавам риска да съм минал с брадвата през някои внимателно изчиствани формулировки, така че приемете този текст за личния ми анализ, с когото не обвързвам никой друг.

(Заглавието е „Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава“. „Плутокрация“ е форма на олигархията, в която важните решения за държавата се взимат на тъмно от ограничен кръг богати собственици и влиятелни лица, без по никакъв начин тези привилегии да са описани в закона.)

Голямата цел – възстановяване на държавността

„За първи път след присъединяването на България към ЕС можем да се обединим около една голяма национална цел – да възстановим държавността чрез процес на постъпателно и планомерно изработване и изпълнение на подробен план за разрушаване на сегашния модел и за установяване на демокрацията и върховенството на закона. “


Констатации
 • Дефектна демокрация. Налице е
  • Дълбока криза на обществения договор и дискредитиране на държавните институции. 
  • Отчуждение на управлението от интереса на гражданите, т.е. от своите легитимни основания. 
  • Негодност на институциите да реагират адекватно на епизодичните осветявания на олигархичните зависимости („Ало, Ваньо“, разговорът Кокинов–Найденов– Борисов)
  • Корупция, която се е превърнала в основно съдържание и мотив на властта..  
 • Срастване на престъпността с държавата
  • Назначенията на Пеевски и Сидеров не са грешки или случайности, а израз на тежки зависимости в правосъдието, медиите, политическата система, банките и т.н. 
  • Държавата не просто не успява да се бори с престъпността, а сама генерира безнаказана престъпност.
  • Публичните сфери функционират като непотистки (тоест роднински) мрежи от тайни общества и корпоративни картели.
  • Службите за сигурност охраняват схемите за контрабанда, търговия с наркотици, пране на пари, източване на обществени средства и т.н., чрез които се финансира олигархията, която постепенно превзема властта, медиите и обществения живот.  
  • Съдът е слаб, защото е податлив на икономическо и политическо влияние, от твърде силната администрация и толериране на корупционните лобита. 
  • Контролните и правоохранителните органи гледат да не се бъркат в работите на олигархията.
  • Съществува безнаказаност на хората, носещи отговорност за срастване на престъпността с държавата. По правило те се разследват чак след като паднат от власт (Цветан Цветанов – последен пример)
 • Липса на медийна свобода
  • В медиите се заобикалят определени теми и факти, което осуетява възможността гражданите да си съставят мнение за истинското състояние на нещата и да взимат информирани решения;
 • Липса на нормални икономически отношения
  • Икономическата и финансовата системи са организирани на картелен принцип. 
  • Липсата на правна сигурност на едрата собственост, на изпълнението на договорите и превръщането на държавните органи в инструменти за рекет задушава независимото предприемачество и подчинява стопанската дейност на нуждата от осигуряване на протекция. 
  • Стопанските активни граждани са принудени да поддържат системата, която ги потиска, за да запазят препитанието за себе си, семействата и работниците си. 
  • В държавната администрация, силите за сигурност и сред магистратите се утвърждава културата на зависимост и подчинение – на отместването на погледа, на пасивността и очакването да дойде и твоят ред да направиш услуга, за да се появи новото очакване – плутократичната мрежа да ти “върне” услугата, като ти осигури израстване в своите рамки и структури.
  • Системата до такава степен обхваща цялото общество, че дори жертвите на репресии мълчат, за да не бъдат застигнати от още по–големи неприятности.  
  • Политическата система функционира като борса, в които се осъществява размяна на власт срещу икономически облаги.
  •  Формите на фасадна демокрация служат за легитимация на статуквото пред международните наблюдатели (тоест, да не се изложим пред чужденците), а същевременно затрудняват демаскирането и разобличаването на скритите властови центрове.
И как да се оправи всичко това? Хартата дава следните възможни решения –

Да се обединим около принципи:

 • Зряла гражданска консолидация около базовите ценности на демокрацията и европейския хуманизъм.
 • Обединение около разбирането, че човешко достойнство може да има само когато има действено върховенство на закона, гарантирано от независим съд, и от решимостта да реформираме страната си.
 • От нас зависи да живеем смислено и почтено в демократична държава, която осигурява равни възможности на гражданите си..
 • Моментът е решителен и изисква много повече от лична почтеност и добросъвестно упражняване на професията.

Да обърнем специално внимание на следните области
 • Баланс на властите;
 • По–добро управление на публичните средства;
 • По–добра защита на медийната свобода;
 • Независимост на съдебната власт;


Методи:

 • Създаване на експертни групи от юристи и общественици, които се ползват се с доверие и които чрез доброволен труд да помогнат за постигане на целите
 • Мобилизация на малки групи в ключовите сектори на вкореняване на режима (правосъдие, медии, служби за сигурност, финансов сектор, партийна система) и изработване на конкретни програми с конкретни мерки, които да се прокарат чрез локални активистки кампании, така че олигархията да бъде отстранена от местата, от които черпи власт и ресурси.
Накратко – гражданите трябва да държат под око ключовите сектори, да не се отказват и да постигнат реформи в горепосочените четири области.

Разбира се, текстът на хартата не е съвършен, но и никой не иска това от него, затова и аз няма да търся кусури. Важни са основополагащите констатации и принципи, към които се присъединявам напълно и дори бих искал по–радикални неща. Призовавам ви и вие да се присъедините (на сайта можете да го направите). Детайлите могат да бъдат обсъдени на страницата на самата харта.

Между другото, подкрепих и друг текст #СИСТЕМАТАreloaded  подобни констатации, няколко дни преди Хартата, което означава, че обществото е узряло за този тип промени.

Довечера ще се видим на протеста.

PS. Не е и голям проблем, че текстът трябва да претърпи промени. Американската конституция действа с 27 поправки, които са любопитно четиво ;)


31 коментара:

Георги Павлов каза...

кой написа хартата?
синовете на ЦК?

Комитата каза...

На нещо, писано от ЦК ли ти прилича?

Кодинова каза...

Колкото и хубаво да звучи - а тя не звучи, тя е тежка, нечетивна и надменна - няма да я подкрепя, докато има два списъка: един "елитен" и един за простолюдието. И да, кой физически я е писал? Кой регистрира сайта, на която е пусната? Да си пришиеш 10 интелектуалeца и трима блогъри не е достатъчно, за да се легитимираш.

Комитата каза...

Какви два списъка? Нещо ми убягва.

Анонимен каза...

Идеята на "хартата" е мултипликация на кръглата маси, та да има по една за всеки.

Т.е. говорим за чесане на егото на 50-тината подписали я.

В нея няма нищо сериозно, само обща алабалистика.

Какво точно ще предложат "експерт-юристите", "журналистите" и "социолозите" на обществото, което вече не са му го дали?

Резултатите от 20 години юристи в парламента са очевидни най-вече по табелките "нотариус".

"Журналистиката" осцилира между чесане на его из блогосферата и откровена проституция по телевизията.

"Социолзите" са като "журналистите".

Ще гледаме с интерес как ще се поплямпа за тая "харта" и как всичко ще се забрави след отпуските за море.

Кодинова каза...

Мисля, че моята позиция е доста близка до тази на Анонимен, може би не чак толкова крайна, но е в тази посока. Двата списъка са: списъкът на 50-тината, чиито имена са фиксирани под самата харта, и на всички останали, които се подписваме на друго място, но имената ни не се прибавят към първия списък, а остават в другия. Сред тези петдесетина има хора, пред чиято съвест се прекланям, някои от тях са и мои приятели и колеги. Но има и такива, с които никога не бих искала да ме видят на едно и също парти. Но не разбрах как са селектирани, как решиха да се отделят от другите. Един вид - съвестта на нацията сме ние, моля, подкрепете ни. Не така. Това е типичен инструмент на тактиката разделяй и владей. Сега циркулира и друга подписка - за оставка на правителството на Орешарски. Защо? Нали на площада викаме точно това. Как се намериха още някакви хора от незнайно как формирано комитетче, които да се подпишат фиксирано под тази подписка, да се представят като "част от домакините на протеста" и след това всички други - в другия списък. Нещо не ми се връзват нещата от хартата и подписката с абсолютно grass-roots характера на тези протести. Замирисва на скрито влияние и аз искам да знам чие. И да, обявявам се напълно и тотално против всякакви кръгли маси. Избори и състезание на идеи. Стискам палци истинската десница да се обедини и да предложи алтернатива. Всичко друго излиза от стилистиката на протеста, с който толкова се гордея.

Комитата каза...

Няма два списъка. Това, за което говориш, Елена, вероятно е софтуерен въпрос, ще питам хората които правят сайта.

Кодинова каза...

Втори ден се опитвам да разбера на чие име е регистриран сайта, на който е пусната хартата и получавам това съобщение

"We are sorry, but due to technical difficulties we are unable to process your WHOIS request at this time. You can attempt to search for another domain name below, or try again at a later time."

Никога не съм получавала това съобщение, а проверявам от години сайтове по този начин. На кой е сайтът? Не искам никой да ме "олицетворява" и "представлява". Не искам нови янковци и че-та и флейтисти. Аз си се олицетворявам всяка вечер сама и ще си кажа мнението на изборите. Не искам да звуча остро или заяждащо се, просто още ми е горчиво от февруарските протести. И се страхувам, че някой може да се възползва от тази "красива" енергия на площада.

Комитата каза...

Имаш предвид кой е регистрирал домейна ли? Предполагам някой от първите подписали.

Ще поразпитам, но не виждам проблем, при положение , че всички там участват с имената си.

Димитър Димитров каза...

Като човек, отдавна списващ блогове си наясно, че нищо, което е по-дълго от един екран не се чете. По тази причина не разбирам защо трябваше да се създаде този помпозен документ, който едва ли са прочели до края повече от 10% от подкрепилите го. Другото ми съображение е, че програмите са за политиците и примерно това трябваше за е програмен документ, около който да се обединят хората, който очакваме да формират "реформаторски десен блок".

Black Wolf каза...

Още щом се появи хартата веднага са нахвърпиха срещу нея. Г-жа Кодинова, Инджев и т.н. и т.н. За злобните коментари по форумите и из Сурат тефтера да не говорим... това още повече затвърди у мен убеждението, че правилно не ходя по протести, че настоящите протести са дело на хора, с които не желая да бъда заедно и зад привидно "големите" цели за борба с мафията, олигархията, рестарт на системата и пр. и пр. се крият амбициите на една прослойка (не повече от няколко десетки хиляди души), които се почувстваха изолирани и обидени. Което е смешно претенция, тъй като една голяма част от тези хора не са гласували. Ами да са. И сега голяма част от същите тези обидени граждани още преди да са прочили започват да плюят хартата. Много показателно за цялостната ситуация.

Анонимен каза...

А "хартата" какво общо има с протестите, освен че 50-тината също се опитват да ги яхнат?

Георги Павлов каза...

хартата ми звучи като написана от синовете на централния комитет. защо ги е страх да признаят бащинство не знам.

накрая ще се окажат хората които измислиха герб.

да не стане същата?

Анонимен каза...

Хартата звучи добре. Възможна хипотеза е по-късно да бъдат СЕЛЕКТИРАНИ "легитимни" преговарящи измежду подписалите я.

Рога и Копита каза...

Ей, Кодинова, не разбра ли, че не е за всяка уста лъжица технологията :-) Ето, търси тук: http://www.eurid.eu

Registrant
Name Angel Terziev
Organisation SofiaLondonMoskva
Language English

Има и телефон. Обади му се от служебния, дето го плаща Гоце, Бор, Свинаря или незнам си кой, комуто подгъзуваш интелектуално за няколко сребърника.

Black Wolf каза...

Ха-ха-ха, разните "сини", "десни" и пр. покрай тази харта са хванаха за гушите. Голям кеф! Само че протестиращите, които са предимно хора, привърженици на десни партии или поне хора с дясна ориентация (колкото и да се отрича този факт) не разбират нещо важно. Няколко десетки хиляди души не правят цяла България. И тези няколко милиона, които гласуват, не искат нито червени престъпници, нито гербазжийски мутри, нито сини политически помияри (т.е. цялата паплач, съставляваща и ГЛАСУВАЩАа за това, което беше СДС). Е, след тези думи сигурно част от местната фауна ще ме обяви за комунист, но това е присъщо на подобието им на мисловен процес.

Комитата каза...

;) Не приемайте мечтаното за действителност! Единни сме и сме оптимисти.

Кентавър каза...

Много шум за нищо

Анонимен каза...

Сътворяването на "хартата" и нейното публично "раждане и дундуркане" е поредното доказателство, че вложените усилия и изтърпените лишения за осъществяване на идеите на десния либерален преход, през изминалите години, са довели до един грях - отглеждането на едно морално, социално и обществено уродче - нашето настоящо обществено съзнание и битие. С една дума, копано е в много грешната посока и трябва да я почваме отново!? И като се прочетат имената от списъка на "родилката" се установява, че там се мъдрят и такива на "агитатори и деятели" на претворяването на досегашните идеи на споменатия десен либерален преход?! А последното е критерий за читавост на "родилката". Коя е гаранцията, че този път тя е "родила" читаво "бебе", след като хората с новите имена на "агитатори и деятели" са се подписали като селски кметове, без да познават идеите и постъпките на предните?!

Георги Павлов каза...

Да прочетем пак сайта на хартата:

Съобразно декларираното в Харта 2013 нейните ИНИЦИАТОРИ ще номинират в кратък срок обществена Комисия за състоянието на демокрацията в България.


А тези ИНИЦИАТОРИ стоят анонимни!


Аз лично не виждам НИКАКВА разлика между начина на издигането на ДП и въпросната Комисия.

Black Wolf каза...

Цялата работа с хартата доказа една много стара истина - каквото и да се направи в България, веднага се появяват впечатляващ брой критици и злобари.
Дори и да има нещо разумно, без значение със или без кусури, зложелателите са поне тройно повече от инициаторите на даденото нещо.
Затова каквото и да се прави, който и да го прави в тази страна никога няма да се излезе от блатото. И господ да слезе, и на него ще му извадят я досие, я компромат, я някой друг грях... Наистина само Терминал 1 и 2 са изход.

Георги Павлов каза...

Когато се обръщаш към обществото трябва да водиш диалог, а не да стоиш анонимен.

Има въпроси и няма отговори.

Комитата каза...

хаха BlackWolf, интересно наблюдение нали.

а за авторството. вчера подписах, значи и аз съм автор.

Кал каза...

Ето един отговор на въпроса за авторството на хартата (и как да направим текста ѝ по-четивен).

Самият аз ще пратя няколко уточняващи питания (най-вече за споменатата „едра собственост“). Но също като Комитата подкрепям изцяло основните идеи и ще допринеса за случването им с каквото мога.

Georgi Anastasov каза...

„Хартата 2013” описва добре ситуацията, в която се намира нашето общество. Добрите констатации насочват протестите в полезна посока. Бих добавил за размисъл следните мои заключения:

1. Относно ситуацията в страната

По удачно е да се говори за национална катастрофа вместо за кризи в тази или онази област. Кризите във всички области като демография, икономика, политика, държавно управление, обществен морал и т.н. е толкова сериозни, че катастрофа е по-основателния термин. Освен това той е по-мобилизиращ и определя неотложността на мерките нужни за спасение на нацията.

2. Основна причина за националната катастрофа е

безогледното ограбване на финансовите, човешките и природните ресурси на България.

3. Кои са грабителите

Олигарсите – глобалисти, поставили си за цел да ограбват световните ресурси, които заедно с „родната” ни олигархия унищожават българската държавност и реализират алчния си грабеж. Хартата правилно констатират, че политическите партии и престъпността се сляха, но не посочва задграничните им вдъхновители.

4. Какъв е характера на протеста в България

В България протестират ограбваните срещу грабителите. Бунтът на ограбваните е в основата на уличния протест, независимо от всички опити да се прикрие тази проста истина. Българите искат справедливост и перспектива за достоен живот.

5. Национално-отговорни политически партии

Хартата не посочва достатъчно ясно, че българската държавност може да се възстанови по мирен – демократичен път само, ако се установи национално-отговорен политически живот в страната. Трябва да изискваме от съществуващите политическите партии да изработят национално-отговорни програми. Възможно е в някои от тези партии да се извършат вътрешни „революции”, които да отстранят компрометираните им ръководства и да съставят програми за изход от националната катастрофа. Възможно е да се образуват нови партии, които да отговорят на предизвикателството за спасение на нацията. Трябва да се работи и в двете посоки.

6. Кого да подкрепим?

Как да разпознаем нашите сред многото демагогия, „спасители”, кариеристи, агенти, пропаганда на платени медии, прикрити външни и вътрешни врагове? Аз предлагам да подкрепим онези партии, организации или личности, които ясно заявят, че:
• България се намира в национална катастрофа;
• Българският народ е способен да се пребори за своето оцеляване;
• е нужен отпор против експлоатацията на българския народ и превръщането на България в територия, прокарвани от ЕО, САЩ, Русия и някои съседи;
• предлагат конкретни мерки за установяване на национално-отговорен политически живот, включващ спешни промени в избирателния закон и закона за дейността на политическите партии;
• предлагат конкретни програми за възстановяване на българската държавност;
• виновните за „прехода” към национална катастрофа ще бъдат отстранени от управлението на държавата и политическите партии.

Време е на протестите да се появи искане за ЛУСТРАЦИЯ. На виновните за „криминалния преход” лица трябва да се забрани със закон да заемат ръководни държавни и партийни длъжности, както и да бъдат избирани за депутати и общински съветници, в продължение на три години.

Лустрацията трябва да обхване периода от 1985 г. до настоящия момент и всички лица, които през този период са били:
• лидери на парламентарно представени политически партии
• депутати в Народното събрание
• на ръководни длъжности в държавата и в съдебната власт.

Анонимен каза...

Какво представлява "Харта 2013"?
Манипулация.

Анонимен каза...

Напълно подкрепяп гн. Georgi Anastasov

Анонимен каза...

Вие за тъпаци ли ни вземате. Какво сте ми заобяснявали за какво е хартата. Дайте нея самата да я видим и сами ще преценим полезна или вредна е. Това е комунистически опит за внушение. А истината един бог нзае каква е.

Комитата каза...

Щом не забелязвате линка към оригиналния текст, за какви да ви мислим?

2016-та каза...

Манифеста подписахте ли?

Комитата каза...

аха

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)