сряда, май 22, 2013

След потопа


Волен Сидеров показа, че е лидер, който може внимателно да регулира емоционалното послание към избирателите. Тоест, когато иска може да е добър, а когато иска, може да е лош.

Когато е в слаба позиция и бързо иска да набере популярност е гневен, шумен, генерира скандал след скандал.

Така беше, когато социологическите проучвания му даваха резултат под чертата, преди зимните бунтове.

От зимните бунтове спечели „Атака“, защото  логичният изразител на тези настроения БСП е поразен от тежка криза и нито може да формулира анализ, нито да предложи разумни решения на проблемите.

„Белене“ е името на нова криза, не на ново решение.

Тоест, „Атака“ е диагнозата на БСП.

Когато  преди изборите Сидеров доби увереност, че влиза в парламента (програма минимум), той стана благ, разумен, консенсусен и работеше за „мекия“ електорат.

И хората се поддадоха. Чувах реплики:

„Волен доста се е очовечил.“;

Поне двама от приятелите ми гласуваха за „Атака“, с аргументите:

„Волен ще им разкаже играта на всички“, Н. 43 год, лекар;
„Атака още не се е проваляла в управлението“, А, 37 год. IT специалист;

„Атака“ е силният играч в този парламент и, бъдете сигурни, Сидеров няма да пропусне нито една възможност да прибира дивиденти.

Защо?

Защото в момента „Атака“ е незаобиколим фактор в българския парламент.

Първо, от него зависи парламентарното мнозинство за съставяне на правителство и съгласието му ще бъде изтъргувано възможно най-скъпо.

Играта на „иди ми – дойди ми“ прави почти неконтролируем кворума в пленарна зала и Сидеров ще му дърпа шалтера толкова пъти, колкото смята, че му е изгодно.

Второ, Сидеров е единственият, който може да помогне на опозицията в лицето на обидения Борисов да вземе реванш, от който бившият премиер има отчаяна нужда. И Борисов ще се опита да надцака БСП и ДПС в офертите си към „Атака“ , ставайки съучастник на Сидеров в саботирането на дейността на парламента и на парламентаризма въобще.

Но кога ли Борисов се е вълнувал от здравето на парламентаризма.

Трето, „Атака“ е единственият печеливш от възможно разпадане на Парламента и от нови предсрочни избори. След такива избори е напълно възможно „Атака“ да стане първа парламентарна сила, така че няма закъде да се бърза, времето през следващите месеци работи за тях.

А и бедните, гневни, искащи незабавно по 1000 лева минимална заплата и вярващи в заговори гласоподаватели на „Атака“, никъде не са изчезнали. Проблемите от миналата зима не са решени, а само се задълбочават. Нарастващата демагогия, популизмът и сделките под масата в политическия живот само ще увеличават броя на недоволните.

Още по темата писаха:
Добрата Фея
Асен Генов

21 коментара:

Стойчо каза...

Между другото – в дългосрочен план е много важно снимки като горната да останат само във вестник Атака и присъдружната им телевизия (не знам коя е, но знам, че я има)
Съсигурност фотографите имат доста по-широк избор от снимки на този

Иван каза...

Отличен израз: "Атака е диагнозата на БСП". Неминуемо следва въпросът: "Коя е диагнозата на електората на Атака?"

Христо Христов каза...

A не съм много съгласен с теб. АТАКА има един много сериозен проблем, който вчера ясно се видя. Новата й версия НФСБ набира сериозна скорост и дърпа разочарованите избиратели на АТАКА. На изборите се видя, че на партията не й достигнаха 6 хил. гласа, за да влезе в парламента. Така че при нови избори нищо чудно да имаме 2 националистически партии в парламента, а с продължаващото шизофренично политическо поведение на Волен, АТАКА може и да не прескочи 4%. Има и нещо друго, АТАКА никога не е била възприемана от водещите политически играчи като заплаха и не е била атакувана от тях. Така Волен може да води своята борба само на един фронт - за избиратели, а не с опонентите си.

Комитата каза...

СКАТ партията не може да стигне Атака, нито обхватът, нито финансирането, нито лидерът им е по-добър от този на Атака. Повече от крадене на гласове не могат да постигнат, макар че наистина, българската демокрация изкара голям късмет, че втората Атака не влезе в парламента.

Itilon каза...

Само между другото Атака всъщност изгуби над 140 хиляди гласа на тези избори в сравнение с миналите, което май я слага в челото на партиите с най-голям отлив на гласоподаватели.

Това, разбира се, е факт, който лесно пренебрегваме покрай малкия брой парламентарно представени сили :).

Иначе, Сидеров може и да е грозен популист, но не е идиот, според мен, така че силно се съмнявам, че искрено желае да превърне Атака в първа политическа сила. В партията му има икономисти - всички те със сигурност са наясно, че Планът Сидеров е сбор от небивалици, който просто не може да бъде осъществен. Удобен е да ти запази мястото близо до властта, но наложи ли се да го реализираш...

Георги Павлов каза...

Интересен факт впрочем: Сидеров и Павел Шопов са екс-СДС.

Още: профилът на синия избирател от 1990г. и този на ГЕРБ съвпадат (териториално и социологически).

Атака несъмнено е рожба на БСП, но хората от Нова Зора и Защита не са част от Атака още от началото на миналия парламент. Днешната Атака зависи наистина само от настроението на лидера си.

Комитата каза...

Според мен, въпреки намалелия абсолютен брой гласоподаватели Атака е по–опасна отвсякога, защото това означава, че е по–радикална. У всички партии, с редки изключения, има спад, сравнително равномерен (около 1/3 от гласовете).

И докато се съгласявам, че планът „Сидеров“ се състои от популистки приказки без особено покритие, не смятам, че ако вземе властта, ще се движи само от добре укритата си рационалност. Ще трябва да плати данък на идиотщините и тогава България ще ни се види тясна.

Комитата каза...

Това, че ГЕРБ успя да превземе демографията на старото СДС е доказателство за сила в пиар технологиите – хубаво излъга всички, включително европейските партньори, че става дума за десница. Виновни много защо се стигна дотук, но че се извърши подмяна, това е истина.

Анонимен каза...

Напротив, Комита. "Атака" е реално заплашена от нови избори, защото конкурентите им дишат във врата и въпреки пенявенто на Сидеров от последните дни добиха някой и друг аргумент срещу него.
Така че Сидиров е последния човек, който ще иска нови избори..

Анонимен каза...

И как точно "профилът на синия избирател от 1990г. и този на ГЕРБ съвпадат"?
И какво означава "Сидеров и Павел Шопов са екс-СДС"?
Би ли могъл Сидеров или Шопов да говорят идиотщините си през 1990? И да бъдат в СДС?
Хайде, холан! Комита, наистина ти трябва Стойчо да те коригира. И не ме плюйте, че съм анонимен. То не си заслужава човек да се регистрира заради тъпотиите на Георги Павлов.

Belomore каза...

Значи, почваме да треперим от задаващата се неизбежна изборна победа на "Атака".

Да разбирам ли, че проект "Антифашизъм 1.0 - Kill BBill" най-сетне е приключен и е започнал проект "Антифашизъм 2.0 - The Phantom Menace"?

Политикат.нет поиска ли вече интервю с Волен?

Апропо, като споменах - какво стана с црната мачка, да не стана curiousity killed by the cat?

А гневните млади - спряха ли им топлите вълни?

Сериозно питам.

Комитата каза...

На сериозните въпроси – сериозни отговори.

И черната мачка и другите проекти ще живеят. Гневните миналата седмица направиха предаване – анализ на изборите и резултатите от тях.

Интервю с Волен не сме поискали и не сме мислили засега да поискаме. Ще изчакаме да се поизбистри обстановката, а и много сме изостанали с по–баналната част от работата ни – писане на анализи, доклади, пооправяне на сайтовете и прочее.

Комитата каза...

За бъдещето на „Атака“ нямам какво да добавя, освен да повторя, че конкурентите им имат доста да наваксват преди да ги настигнат.

Стойчо каза...

Вчера малката избесня по време на урока и изсвири ПЕРФЕКТНО парчето, което цял час не ѝ се удаваше. После си говорехме с учителката, че лудостта и избесняването ТРЯБВА да бъдат насочени към изкуството, а не към хората. Като се замислите, човечеството вероятно е изгубило гениален художник, неприемайки Адолф в Художествената академия и насочвайки го към политиката. Същата история наблюдаваме днес с Волен.

Лудостта трябва да бъде насочвана и изразаявана само чрез изкуството и в никой случай към хората.

Анонимен каза...

Най-важното е, че сините подлоги вече ги няма и няма да ги има.

Анонимен каза...

Б.Павлов:
Oще по-хубаво е, че благодарение на "сините", днес "комунистите" могат да се доберат до управлението, само като свои антиподи – като верни съюзници на "империализма" и усърдни строители на капитализма. Този позор може да се преглътне само ако се захароса като "победа".
Честита "победа", несръчно пребоядисани интернационалисти. За "сините" няма по-сладка загуба от тази, да ви гледат да вършите тяхната работа като послушни, макар и бездарни ученици. Въпреки, че за първи път вървите в правилната посока, шансът отново да се провалите, все пак, зависи от интелекта ви и точно това ме прави... оптимист :)

Безплатен СМС каза...

Той Волен говори 500/1000, за да събере някакви заблудени електрони ама не му се получи много, много.

Апостол Апостолов каза...

Започне ли някой да говори за патриотизъм, това означава, че някой някъде нещо е откраднал/

Деана Петрова каза...

От когато Атака е на политическата сцена винаги съм гласувала за нея.И никога не съм се срамувала от постъпките на партията.А на Иван който пита каква е диагнозата на електората на Атака ще му отговоря че диагнозата се казва РОДОЛЮБИЕ

Анонимен каза...

Абе, Дианче, какво родолюбие бе, душо. Вашият лидер са го купили московците заедно с долните гащи. На събора на русофилите край Копринка, където активен участник е АТАКА са го казали в прав текст- Да спечелим изборите, за да спечели Русия. Обичайте си Путин, но не ми говорете за родолюбие- гнусно е!
Сибир Калашников

Ivo каза...

Въобще не съм съгласен, че АТАКА е видиш ли единствения печеливш от тези парламентарни избори. Дори въобще не желаят да има нови избори поне в близката година. Там онези другите от Скат бяха на ръба да влязат в парламента, а при нови избори е много възможно да дръпнат още от така наречения националистичен вот.
А относно волята му, тя май отдавна е предопрелена и то от други.
Поне това е моето мнение.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)