петък, май 17, 2013

Размисли с къси поли

Костинброд и Уотъргейт са сродни имена, обозначаващи особеност във речния ландшафт, а отскоро Костинброд също обозначава и политическо сътресение и има шанс да се превърне в мерна единица за трусове, предизвикани от изборен скандал, изместващи твърде постния и безцветен американски братовчед.

Но само на местна почва.

Дори и за това шансовете не са високи, защото ако не друго, то поне скандали със световен магнитуд нашата родина е произвеждала, произвежда и ще произвежда в бъдеще.

Преди години бях чел в малоумна лятна статийка, че полите на жените в Източна Европа ставали все по–къси, а облеклото – все по–предизвикателно и направо скандално, защото мъжете им обръщали все по–малко внимание.


В парламента влязоха само партии с къси поли

Но пък, тази логика идеално приляга на нашенския политически живот. Вероятно точно от апатичните избиратели можем да изведем компроматния дефибрилатор, с който политическите технолози се опитват да вдъхнат живот в гласоподавателското тяло. Затова и в парламента влязоха само партии с много къси поли.

Защо съществуват костинбродските палети с бюлетини ( за прокурори и Цветанов – „палет“ ед.ч – „палети“ мн. ч)?

Трима души знаят това, като можем да ги подредим по пълнота на познанието –
1. Човекът, платил бюлетините, който е напълно наясно за какво си е струвало да се хвърлят няколко десетки хиляди лева в напечатана хартия, губеща всякаква стойност след 21.00 на 12.05.2013г.

2. Собственикът на печатницата, който е наясно, че нарушава закона, но взима парите и вероятно къта някое изгодно обещание за в бъдеще, считайки че рискът си струва.

3. Мая Манолова, която поема риска да сложи подписа си върху сигнал, залагайки професионална и лична кариера на парче информация, от човек, на когото вярва.

Лошото е, че за разлика от някоя по–развита страна, където лесно може да се изчисли слабото звено в схемата, тук започва едно безкрайно ровене в коша с мръсните дрехи, вторачване и мирисане, за да определим откъде се носи всепроникващата миризма на на нужник, пренебрегвайки междувременно киселата миризма на пот, манджа и добитък, които смятаме за нормални и поносими.

Прокуратурата
Доскоро прокуратурата се тресеше от скандали, покрай избирането на новия главен прокурор. Процедурата беше изнасилена, бяха приложени много евтини хватки и то с напълно видимия и могъщ натиск откъм ГЕРБ. Цацаров е назначение на Бойко Борисов, както стана ясно и от тайно записания разговор на „Тримата от запаса“ (третият мина в запаса няколко дни след това), и от явното изявление на Борисов в телевизионно интервю.

Може би в момента имаме най–добрия, законопослушен и компетентен главен прокурор в пост–комунистическия свят, ама няма как да придобием пълна увереност в това, точно защото процедурите, които създават доверие и стабилност в системата бяха напълно пренебрегнати. Участвал ли е в данъчни измами? Гледал ли е през пръсти на разрешенията за СРС?

Как Цацаров щеше да се държи, ако на власт беше все още правителството на Борисов, а не беззъбото служебно правителство? Дали в момента не пресолява манджата?

Службите.
Службите са пробити и от тях отново тече. Не ви ли омръзва вече да ви бомбардират със секретни документи? Не чувствате ли лека резигнация, когато пред очите ви се врътнат поредните документи, които очевидно не са за вашите очи? Аз започвам вече да се дразня и вече съм напълно убеден защо никакъв Шенген не изгря на нашата улица. Вие ще поверите ли и един секретен документ на такъв съюзник?

Медиите.
Новороденият глас на Народа Бареков изригна от праведно възмущение. Човекът направи салтомортале, оцеля и за награда му останаха цъканията с език от публиката „Окомуш момче, как хубаво ни излъга“. След „отразяването“ на протести, след умелото позициониране на говорители „за“ и „против“ в дискусионните студиа, след чалга–филипики и долнопробни нарушения на елементарни журналистически правила, голям брой хора не вярват, че това, което виждат на екраните и по страниците на пресата, е истина.

Изборите
ГЕРБ направи всичко възможно да обезмисли и да предреши изминалите избори, и по примера на всичките си предшественици, сам си устрои капан, в който падна и тежко се удари. Лично участвайки в пародията „наблюдение на изборния процес в РИК“ мога да потвърдя – доверието в изборния процес беше съзнателно ерозирано чрез отказ да се отвори кода на преброителния софтуер и чрез свеждането на наблюдателния процес до просто присъствие в помещението.

Тоталната липса на доверие във всички участници на всички нива и действия в тази пародия на обществено–политически живот, доведе до ниска изборна активност и разочарование у избирателите, както и доведе до приказки за касиране. Доведе до ситуация, в която да изчисляваме шансовете си за следващите избори, още преди да се е конституирало правителството на тези.

Няколко загубени години, в най–добрия случай месеци.

Затова всеки път, когато накой минава с валяка през демократичните процедури в името на „напредъка“ и „прогреса“, нека се знае, че това не води до повишаване на „ефективността“ на държавата, а точно обратното – до големи и болезнени за плащане сметки.

Това е цената, която платихме, без да си смятаме загубите в пари.


снимки

17 коментара:

Анонимен каза...

Промени си заглавието на "Червени размисли с къси поли" и всичко ще си дойде на мястото.

Комитата каза...

Скъпи привърженици на кръстника на свинарите! Материалът, който съм написал се опитва да излезе от разглеждането на случилото се като елементарната конспирация бойко-герб-бюлетини и се опитва да покаже, че липсата на доверие и у останалите участници в панаирджийския фарс не позволява да се вадят категорични изводи и да се отдели веднага гнилата ябълка, защото вероятно гнили ябълки са всички участници. Но вий държите да ме върнете в разговор тип Цветанов-Борисов убеждавайки ме, че вие сте прости, и той е прост и светът е прост като мач Левски-ЦСКА.

Анонимен каза...

Ако се чудиш, защо не си актуален и хората не те коментират и четат вече много-много ще ти кажа. Така ще е щом активното мероприятие, което започна Мая Манолова на 11-ти май, според теб е залагане "професионална и лична кариера на парче информация, от човек, на когото вярва". Комита, предполагаше се, че си демократ. Така да си затвори очите пред очеизвадното нарушение в деня на размисъл един демократ - не бива, независимо дали понася или непонася Борисов.

Комитата каза...

О да, аз съм машата на Мая Манолова. Ей сега ще си отворя куфара с рублите, за да си купя хляб.

Комитата каза...

Ще трябва да се повторя, но изглежда на този вид привърженици трябва да се повтаря, за да разберат смисъла на написаното, който е - безгрешни няма

Анонимен каза...

Повтаряй се, пиши си, не ни пречиш. Врякайте и обиждайте в хор с БСП, пък после се чудете защо не сте парламентарно представени. А относно несполучливата ти ирония и намеци, които се предполага, че трябва да обидят избирателите на ГЕРБ, то те само издават безсилие. Очаквам съвсем да усвоиш езика на онези, които ни подготвят за програмнато правителство.

Анонимен каза...

Комита, няма смисъл да спориш с кучетата на Павлов, щом лампичката е светнала, тоест Борисов се е изказал и е настъпило обилно слюнкоотделяне. Именно заради феномена който описваш в тази статия, тези "коментатори" са свикнали че побеждава най-кресливия. Тоест надяват се че ако кряскат достатъчно силно че Манолова е агитирала в деня за размисъл, хората ще забравят случилото се в печатницата. Аха, БСП си направи чиста проба агитация от тоя случай, вярно е. Но това никак не променя, не изтрива и не омаловажава факта, че 350 000 хиляди готови и опаковани бюлетини са се намирали на място, където по закон нямат никаква работа. Нито пък основателните подозрения от това.
Ама само как ми е писнало от хора с две мозъчни клетки които не могат да схванат, че това че БСП са гнили не прави ГЕРБ по-малко миризливи.

Belomore каза...

Хубави снимки. Телефони пазиш ли?

Анонимен каза...

"готови и опаковани бюлетини" e много далеч от това което видяхме на снимките на прокуратурата. Да, имаха надписи по градове, за да не се разбъркват, но нищо от готови за експедиране не беше вярно, нито бяха опаковани, нито в кашони. Освен, ако твърдиш, че тези с надпис ВЪНШНО, за бюлетините от чужбина са щели да се телепортират някакси в чужбина на 12ти. И децата вече знаят, че това е нормален надтираж, казаха го от няколко печатници. Интересно как ще се пънете, като ви го кажат след време официално. Чао "демократи" - щом тази фалшификация и манипулация минава пред вас, значи че или не можете да мислите самостоятелно или никакви демократи не сте. И в двата случая нищо не ви оправдава.

Комитата каза...

Има линк под втората снимка откъде са взети. Не са мои

Рога и Копита каза...

Комита, гледам налазили са те анонимни герберастки устогъзове, значи си на прав път.

Комитата каза...

Скъпи приятели от църквата на Бойко Борисов (не визирам Беломоре по никакъв начин). Не слушате радио, не гледате телевизия нали, дори Барека не е това, което беше. Гледайте в понеделник по БНТ документалния филм на Росен Цветков за изборните измами. Ще ви стане ясна ролята на тези опаковани бюлетини и няма да е много ласкателна за този лидер с уникален натюрел и неговата шайка.

Анонимен каза...

Да, в това е същността "Размисли с къси поли"! Един факт ми направи много силно впечатление - основната част (ако не всички) от младите хора (това показвали резултатите от проведените избори) са гласували за ГЕРБ или Атака. Страхувам се, че това показва единствено само мутризиране на младите и фашизиране. Това е трагично за народа ни..

Симо каза...

"Ще ви стане ясна ролята на тези опаковани бюлетини "

Не стана ясна ролята.

Същото - смяната на бюлетини - може да се направи само с една-две празни, при това с много по-малък риск.

А предаването беше слабичко, от БНТ трябваше поне да се опитат да снимат как ДПС, БСП, Герб реално купуват избори и да сравнят резултатите с проучванията.

Вместо това ни залъгват с глупости.

Циганите, които продават гласове не са големият проблем, големият проблем са българите, които ги купуват.

Комитата каза...

И аз имах по-високи очаквания за филма. Използването на допълнително отпечатаните бюлетини трябва да спести време и да облекчи логистиката, но трябва и да се изработят допълнителни печати. Както и да е, сериалът не е още свършил.

Стойчо каза...

Ами стана – може просто да сте пропуснали, защото наистина беше споменато мимоходом и не през думите на водещия, а през думите на един от сниманите със скрита камера

Стойчо каза...

Според мене след филма остава само извода: продаващите гласовете си напълно заслужават съдбата си

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)