неделя, май 12, 2013

Ден не като всички останали

(вариация по фейсбук статуси)

Отново у дома.

В момента, мястото на България в глобализирания свят никакво го няма, искам да извикам – стига толкова, не трябва да продължаваме да бъдем апендикса на цивилизования свят! Не трябва повече да бъдем буренясалата крайна пътека в парка! Много зависи от дни като този, в който с пълни шепи ще отсипваме власт на желаещите.

Никога след 1990 не е била така осезаема ченгеджийската хватка върху обществото, и никога изпитанието пред здравия разум не е било толкова голямо.


Иска ми се да повторя всичките туристически клишета – България е страхотна страна с невероятна природа и мърляви, но все още привлекателни градове. Много, много малко промяна ни трябва и то в собствените ни глави. Останалото го имаме или лесно ще го получим.

На площада пред Народния театър, грозни шперплатови бараки трябва да ни създават търговско-празнично настроение. А кафенето отпред е пораснало с още един ред мутро-балдахини, с  канапета с високи облегалки, които трябва да скрият театъра от клиентите на кафенето, че и без друго само им загрозява гледката.


Това е типично провинциално мислене – всяко празно място в града трябва да се застрои с някаква кочинка, за да се спечели по някоя жълта стотинка отгоре, осветлението да бъде слабо, че иначе за какво е? – само гражданята да се размотават из града без работа.


Престъпният селски байганювски манталитет настъпва буквално с валяците по Витошка, превръщайки я в треторазредно стъргало на провинциален ориенталски град, но без ориенталски чар, а само с ориенталски кич, имитиращ европийски изглед. Изтръгват се традиционните сини табелки по улиците, за да се заместят с чудовищния разноцветен пластмасов кич. Превърнахме се в лоша имитация на себе си, на черупка с изтръгната душа.

Защо така?

Защото сами го поискахме и защото не се противопоставихме енергично на злото.

Включително и на избори.

27 коментара:

Георги Павлов каза...

Много хубаво казано и в подходящ ден.

На мен Америка също винаги ми вдъхва оптимизъм: "можем да го направим и ние! нито сме по-глупави, нито сме по-грозни!" :)

Светличе каза...

Взе ми думите от душата и сърцето, браво Комита!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Belomore каза...

Пак кахърни констатации и упреци ан гро на посоки...

"Защото сами го поискахме и защото не се противопоставихме енергично на злото."

Сериозно ли така направихте? Кои вие?
Егаси хората сте, значи...

Бадева е бил инструктажът, залудо харчат американските другари... :)))

По-ведро, моля, над рОдината изгрява ново по-либерално и по-демократично слънце! ;)

Комитата каза...

Много смешно

Belomore каза...

Колко точно смешно е, ще разберем след броени часове.

Но има всички изгледи четири години да си се смеем ли, смеем, най-сетне отхвърлили "робството" (по думите на една приятна дама).

Velio Manev каза...

Криворазбраната "Урбанизация" - я беж на село на Балкана !!!

Анонимен каза...

Парламент с паритет между БСП и ГЕРБ, плюс сиамските близнаци Атака и НФСБ (Скат), и мерудията от ДПС, няма да изкара повече от шест месеца. Ако изобщо тръгне...

Та какво сме щели да се оправим, ако само малки се понатегнем? Моля, моля - вижте пак процентите на "партиите" в следващото мимолетно НС довечера, и си помислете за "потенциала" на "нацията" за просперитет!

Даниел

Комитата каза...

Даниел, подценяваш способността на влезлите в парламента политици да се коалират в името на националното спасение на България.

Апостол Апостолов каза...

ПЕЧЕЛИ ПОЧТЕНА БЪЛГАРИЯ!

На тези избори победи целият български народ. Защото той натика политическите мошеници и шарлатани на кучето в гъза! Българите лишиха подлогата на БСП и ДС Кунева и нейната шайка, съставена от изпечени простаци, некадърници, пройдохи и пияници, от възможността да крадат парите ни, нашите пари!
Трябва да се поздравим с факта, че не допуснахме типове като Иван Стамболов, известен с творческия си псевдоним Пършив Ваньо Депутатина, да стъпят в Парламента. През нашето Народно събрание се изредиха много долнопробни отрепки и беше крайно време да спрем тази измет, тази сган! Успяхме!

Нека сега тези прецакани гадини се хапят по червените дирници! И да запомнят веднъж завинаги: няма балами, нямааааа!

Комитата каза...

Емоциите ви идват вповече, другарю :-)

Анонимен каза...

"Такива са мерките в мисленето на "автентично десните" днес. Рядко някой от тях задава гласно фундаменталния въпрос с какво самите те са предизвикали тази почти пълна маргинализация. Отговорност за която имат и люде като Комитата."

http://komitata.blogspot.com/2013/04/blog-post.html?showComment=1365766064399#c9075918562528975111

АнонименЪ

Belomore каза...

АнонименЪ,
не прекалявай, моля те!

Днес е ден за радост - Тиранинът падна, робството свърши, социал-либерална демократична България ликува.
Фашизмът се отлага до нахлуването на унгарците откъм Видин.

Кой каквото искаше - получи го.

Да поздравим поборниците за Освобождението за ползотворния труд и богатия урожай.

Да живей коалицията ПЕС - прокуратура, енергетика, социал-либерализъм!

Анонимен каза...

Точно!

Апостол Апостолов каза...

Другар е оня, дето те е създал случйно, за да живуркаш за нищо и да псовисаш за още по- малко.

Комитата каза...

Сега, когато са разчистени всички пречки пред народната десница (неавтентичната) да оправи държавата без излишно умуване, надявам се да спра да се безпокоя за бъдещето си.

Анонимен каза...

Комита, може ли да помоля да обясниш защо според теб Радан Кънев получи 2,96% в революционна Варна? На национално ниво ДСБ има 2,92%, тоест ако може да се говори за въздействието на личната харизма на Радан, то се измерва с 0,04%.

АнонименЪ

Комитата каза...

Питай Belomore и самия Радан.

Анонимен каза...

Винаги съм разчитал на експертизата ти на политически анализатор и прогностик, благодаря.

АнонименЪ

Комитата каза...

Ти подиграваш ли се с мене? След като изсипа за последните няколко месеца тонове глупости върху мене аз да го разбирам че всъщност разчиташ да ти анализирам нещо?

Анонимен каза...

"... критиката се посреща със самозатваряне в надменната среда на непогрешимите бостански плашила на "автентично десните"."

http://komitata.blogspot.com/2013/04/blog-post.html?showComment=1365766064399#c9075918562528975111

АнонименЪ

Комитата каза...

Умреш си да си самоцитираш логореите. Не може да съм едновременно ценен анализатор и там избери си някой от твоите особено сочни епитети относно анализаторските ми способности, нали така. Лепи ми каквито искаш етикети - бостански плашила, автенчично десни, фалшиво леви, абе въобще прав ти път. Човек който ме е обиждал десетки пъти през последните месеци да му правя жест да му правя анализ по поръчка, това няма да се случи, достатъчно уважавам себе си. Пробвай с някакво извинение и тогава ще видим.

Belomore каза...

Костас,

не знам защо трябва да давам обяснения за резултата на Радан във Варна.

Аз съм си казал съвсем честно и откровено защо съм подкрепил ДСБ, а защо резултатът им (ще) е в този порядък (макар че искрено се надявах до последно да влезнат), съм предричал много пъти, вкл. в коментарите си тук, в блога на Радан, в собствения си блог, а ей-Богу и на маса в редките останали моменти за масуване.
Ако остане време, бих нахвърлил мнения и впечатления и от след-изборите, но надали.

Но ти и това не си направил нали - знам, знам, щото си ценен анализатор, който само провокира дискусии, в които се ражда раждаемото-в-интернет-дискусии, т.е. нищо (но пък се ядосваш на несъгласните, както сега, а и на всеки анонимен), ти си независим журналист от обществено-проектен тип, ти не даваш рецепти, а само листчета за тях, и т.н.

И ако последните - не месеци, а години - съм си губил времето и нервите на двама ни да критикувам проповедите ти от либерално-съпротивителния амвон, то е защото ми се е искало професионалните общественици и прочие интернет деятели, дето се чудехте четири години за коя дума на Вежди Рашидов да се захванете и коя плочка на Фандъкова в кой цвят е, да бяхте отворили очите на десните си приятели, за да не сме точно в тая недобра за България ситуация, в която сме.

Щото това е доста по-важно от гадните плочки и постната сбирка на Музея на съвременното изкуство, не мислиш ли?

И понеже съм приятел на извън-медийния ти аватар и много бих искал да запазиш някаква връзка с извън-либерално-интернетната реалност, ще ти го кажа в прав текст:

АнонименЪ (когото въобще не познавам) очевидно не ти дава заявка за "анализ по поръчка", а се опитва да провокира опит за самокритика у теб, защото напоследък интернет аватарът ти изглежда като да си е повервАл и звучи като да не допуска хипотезата да не е прав за нещо.

Защото, ако искаш да си първият съвестен и коректен журналист в България - а е видно, че напоследък с Асен се представяте точно за такива, то трябва да имаш и отговорност за това, което произвеждаш и това, за което мълчиш. Това, че "конвенционалните" журналисти не го правят, не е обяснение, знаем, че те не са добър пример за нищо.
А не да се правиш, че не осъзнаваш ефекта на проповедите си и последиците от този ефект.

Дай пример, бъди такъв какъвто изглежда искаш да си - първият, отговорен и съвестен журналист, така както Радан даде добър пример с незабавната си оставка, която постави и Идола и сумати други хора пред свършен факт и необходимостта да действат, а не да измрънкат там нещо пак.
Ти не си от разните дискретно платени професионални онлайн агитатори и манипулатори, представящи се за онлайн-медии и журналисти, затова и не се дръж като тях.

Горното - с най-добри чувства, пожелания и надежда за успех, вервай ми!

Анонимен каза...

Комита, мисля, че това, което извършиха зилотите на ДСБ и ти в частност през последната година, е в несъответствие със здравия разум, гражданската отговорност и демократичните норми. Говоренето за несъществуващи заплахи като възраждането на живковизма, диктатурата и дори тоталитаризма представляваше подмяна на действителността с медийна митология в степен притеснително доближаваща се до практикуваната по традиция от неизживялата наследството на комунистическата пропаганда БСП. Това групово поведение на гравитиращите около ДСБ публични фигури по същество насаждаше политическа нетърпимост и омраза в обществото ни. То създаваше атмосфера на пълно отхвърляне на другия, в която трезвият и толерантен дебат ставаше невъзможен. Именно заради тези тежки прегрешения към основни норми на общественото поведение и демократичните ценности съм реагирал преди и пиша и сега. Въпреки цялата проблемност на управлението на ГЕРБ вие нямахте право на толкова крайно поведение, при което чрез безогледна медийна сатанизация се стремяхте към дестабилизация и унищожаване на управляващата партия във фактически съюз с негодните за вътрешна промяна БСП и ДПС. Както се е изразил Петър Щурм Константинов във вчерашна статия в "Дневник", вашата стратегия беше тази на "съзидателното разрушение", а именно чрез активно систематично ерозиране на ГЕРБ, включително и чрез влизане на БСП и ДПС във изпълнителната власт с помощта на ДСБ, да се получи "надежда за преформатиране на дясното пространство, което може да доведе дори и до изненадващото развитие, в което истинска дясна партия го заема". Опасявам се, че от гледна точка на мнозинството български граждани разрушението е не шанс, но заплаха. До голяма степен на осъзнаването й се дължат и маргиналните изборни резултати на "съзидателните разрушители". Но да се върнем към моето поведение в блога ти. Моите реакции тук без изключение са били предизвиквани от твои спорни и неприемливи за мен интерпретации и внушения. Не мисля, че има смисъл да се връщам към конкретните примери. За съжаление обаче отстъплението от основните демократични норми при теб стигна дотам, че ти изгуби способност да се вслушваш в критичността и започна да отхвърляш почти всичко, което не произлиза от средите на единомишлениците ти. И този групов манталитет на самозатварящите се в собствената среда и форматирано мислене "автентично десни", неприемащи нито чуждия поглед, нито дори принципното допускане на възможността за негова правота, с времето започна сам по себе си да се превръща в заплаха за обществения дебат и демокрацията. Не очаквай от мен извинение така, както аз не очаквам от теб разбиране на позицията ми защо "съзидателното разрушение" на ДСБ на практика е много повече разрушение, отколкото съзидание.

С надежда за надживяване на унищожителното противопоставяне,
АнонименЪ

Комитата каза...

Wow, колко много материал.

Belomore, не се ядосвам на несъгласието с мен, а визирах точно конкретни обидни квалификации по мой адрес и то специално от другия коментиращ. Ако той не може да си спомни, мога да започна да събирам цитати, но ще е унизително и за двете страни.

Макар че, трябва ли специално да събирам? Гледам че пак ми е отсипал щедро в паничката с нищо неподкрепени твърдения и квалификации.

Не знам защо трябва да намесвате ДСБ в цялата работа и да си изливате недоволствата относно партията и лидера ѝ в оставка върху мен, като че ли имам нещо общо с тази партия. Не съм партиен член, не преследвам политическа кариера и най-малкото аз трябва да обяснявам защо се случило това или онова с партията. Доколкото разбирам, на 22-ри ще имат национално събрание. Следете новините, вероятно ще научите нещата, които ви интересуват.

Анонименъ,
Тъй като нямам нищо общо с ДСБ и не ме интересува анализа ти за тях, ти предлагам да си копипейстнеш текста и по някакъв начин да го изкомуникираш с тях, за да постигнеш по-голям ефект от написаното.

Не си спомням да съм заявявал, че съм първия честен журналист в България, нито пък колегата Генов, нито пък сме изявявали претенции да вършим цялата работа на медиите в България. Правим това, което ни е интересно, което смятам за важно и за което имаме сили.

Между другото, точно мълчането по такива теми като възраждането на живковизма и прочее национални „достояния“, ни докара в момента до ситуацията в парламента да има само фракции на бившата БКП - бивши милиционери, партийна аристокрация, русофили и от квотата за малцинствата, което пък значи, че тия които вдигахме джънгър, сме били прави, но пък, нашата гледна точка не се възприема от обществото, заради което трябва да сте доволни. Обществото приема вашия дневен ред, а не нашия.

Комитата каза...

Да, и между другото, смятам да постъпя, както смятам че е редно, и да не ви държа отговорни за безчинствата на мутро-милиционерите в идните месеци и години.

Belomore каза...

Приемам и подкрепям правото и избора ти да не споделяш и разбираш (поне като заявена по-горе позиция) какво се опитваме да ти кажем.

Черно-белият свят вероятно е по-лесен за възприемане и разполагане на барикади.

Комитата каза...

Изглежда възприемаме света по различен начин. Аз не смятам, че възприемам света черно-бял и се учудвам, че така мислите, но нямам намерение да ви разубеждавам.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)