събота, април 06, 2013

Хеопсовият мол

Имам отношение към новия мол Paradise по няколко причини.

Първо, построиха го в квартала ми и определено ми загрозиха гледката към Витоша. Не знам коя архитектурна дисциплина и кой чиновник отговарят за СЪРАЗМЕРНОСТТА на сградите, но това чувство у нас липсва.

Затуй, когато започна да израства този билдинг, на галено започнах да го наричам Хеопсовата пирамида.

От друга страна, нашият квартал е от скъпите, но не е от най–разглезените. Имаме наистина парк, но сградите са нагъчкани една в друга, улиците ги мият в най–добрия случай веднъж годишно (и е голямо събитие, слагат ти бележки на чистачките, а общинската чиновничка върви заедно с миячите с маркучите, за да води лично атаката!), а местата за паркиране са като спасителни пояси в потъващ параход – никой не ги пуска без сериозна причина. Нямаме си също достатъчно от удобствата на съвременната цивилизация – заведения, офиси на мобилните оператори, киносалони, големи книжарници и т.н.

Допълнително, когато започнаха да го строят, в началото разбрах че щяли да ни правят всъщност голям буферен паркинг за метрото и за миг повярвах, че разумът се е завърнал в общинската администрация. Но не било толкова радостно, защото паркингът вървял заедно с мол.

Вчера пак правихме интервю с politikat.net за СРС–тата с Веселин Методиев и Явор Нотев, нямах сили за предварително подготвен нощен живот и вечерта реших да оползотворя малко време молувайки.

Голям плюс е, че ми е по–близко от спирката на трамвая, особено ако пресека малко неправилно.

Снимките са правени след 10 вечерта, така че голямата част от магазините и заведенията или са затворили или тъкмо затварят.


За разлика от мол „България“, не е нещо, което може да се обхване с поглед

В някои от пасажите още няма живот.


Фонтани, цветя


Киното отвън с атрактивен  анимиран банер над входа.

Отвътре е Cinema City като на Стамболийски.


Още не мога да разбера, защото коридорите, по които се напускат съвременните кина, трябва да са толкова непривлекателни и защо трябва да е толкова трудно да се върнеш отново при светлината на търговските площи.


Кинозалата, както и цялата сграда е грандиозна. Гледах G.I.Joe  – малоумен фантастичен екшън, правен изглежда по комикси. Грандиозен и празен, като мола, но пък със Скалата!

Плейграунда още го довършват. Не всички игри са инсталирани, боулингът вече работи. Хоп, обратно в нашия квартал.

Не мога да си представя каква икономическа дейност трябва да развива този мол, за да поддържа туловището си живо. Най–малкото трябва отнякъде да идват хора, а това не е много лесно, като се има предвид че в работен ден „Черни връх“ е блокиран в задръстване, както откъм центъра, така и откъм Околовръстното.

Ако пуснат метрото, поне този проблем ще се реши, но тънките сметчици на сегашното управление на общината ще ни оставят поне още 2–3 години без метростанция.

Говори се, че скандалният проект за естакада „Семинарията“–„Сребърна“ също е продиктуван от желанието да се построи нещо, по което да идват клиенти в мола.

За момента не виждам как може да се реши проблемът, а и моловете се нароиха, затуй гледайте да го посетите, докато е време.

Аз лично ще се възползвам от киносалоните, кафенетата, ресторантите, магазините и супермаркета и банковите клонове, защото са ми твърде удобни като местоположение. А и да има някаква полза от развалената гледка.

12 коментара:

Ivan Dimitrov каза...

Ако разбереш, защо всъщност клиентите на киното биват изкарвани през грубата реалност, моля те сподели!

Георги Павлов каза...

Естакадата Семинария-Сребърна няма пряка връзка с мола - тя е част от 2-рия ринг, който се строи от много, много години.

Пробивът Гешов-К.Величков беше първото голямо мероприятие по ринга.

Георги Павлов каза...

Иначе за подходите към моловете - те са от най-необмислените неща в тях (вк. кривата пътечка за вход към Мол София от Опълченска).

Трябва да се добави и задължителната таксиметрова стоянка и задръстването около нея (вж.Сердика) и някои уникални решения в паркингите (неизброими са).

Трафикът към Парадайз с времето ще нараства: освен метрото, не забравяй, че ще има продължаване и удвояването на Т.Каблешков до Ч.връх. Мисля, че България мол няма шанс да се конкурира успешно с Парадайз.

Сити център - също. Но там има шанс, ако нов собственик опита да направи мол в лукс сегмента.


Както и да е: честит ти нов мол. Скоро ще свикнеш с гледката към Витоша и новите приятни екстри!

(Да стане 35-40 градуса и ще откриеш колко е готино кафето в мола ;-)

Комитата каза...

Да, стоянката на такситата е още един плюс, макар че ние си имахме и още две импровизирани в квартала ;)

Sabina Panayotova каза...

Кич, грандоманщина и лабиринти под изкуствена светлина.
След България мол вече всички молове ми изглеждат грозни и безумно объркани. Днес бях в Сердика - час и половина да паркирам, намеря и вляза в 3 магазина. Иначе изтипосали цветя да имитират пролет, те разбира се на нищо е приличат под изкуствената светлина. А на едно място мъчеха и зайчета в аквариум. Bulgaria Mall трябва само малко да си освежат подборката магазини, че твърде много лукс идва на моменти.

Спас Колев каза...

По някакви спомени, имаше планове и Филип Кутев да се разшири/изправи и да свърже по-нормално Черни връх със Симеоновско шосе/Г.М.Димитров.

Георги Павлов каза...

В България мол няма луксозни магазини.

В Сердика ходя редовно, адски удобно за пазаруване. Ако не знаеш къде са магазините, които търсиш - погледни таблата, до всеки ескалатор има.

100% спестява време в сравнение с търговската улица.

Георги Павлов каза...

Спас, няма такива планове. Планът е естакада от Семинарията до Черни връх, докъдето да стига удължен и разширен Тодор Каблешков.

Bruce Wayne каза...

братушките имали да скатаят някои милион, построили ти мол... огромните площи контрастират с бедния интериор..

ако заради мола удължат Каблешков, ще спечелим всички

Анонимен каза...

Sash:
Когато излизат от киносалон единственото, което им трябва на хората е кош за боклук. Защото нали знаеш, че хората отиват на кино предимно за да се наядат и напият с фаст фуд, така че доста отпадък се формира. Освен това по коридора не бива да има нищо, което да ги разсейва, защото единствената им задача е да се изнесат колкото може по-бързо.
А, Георги Павлов ме подсети за таблата, та - обърнете внимание на колко скришно място са сложили такива табла в България Мол :)
Това, което много ме дразнеше, докато се строеше новият мастодонт е, че по Сребърна фасадата е много близо до уличното платно. Сега не съм ходила като е завършен, но все ми се струва, че там няма достатъчно място за тротоар.
А с продължаването на Тодор Каблешков мисля, че този квартал доста ще живне. Има нужда от това.

Комитата каза...

Той и сега си е твърде жив с нонстоп задръстванията. Бих предпочел по-спокойна обстановка.

Анонимен каза...

Sash:
:)
Да живнв- имах предвид да се подобри инфраструктурно. Знам, че е достатъчно жив, даже прекалено, но движението там е ад. А за транспорт да не говорим.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)