понеделник, април 29, 2013

Без въпроси към троловете

За разлика от предишния скандал с подслушването „Ало, Ваньо“, когато цялата държава беше заета с анализи на фонограми и аз усилено си припомнях ученото в университета, за да приложа експертния си критерий по телевизията, сегашният скандал Найденов-Кокинов-Борисов не възбужда интерес с въпроса за автентичността си.

Освен чисто експертните – с какво ли е направен записа и кой е „птичката“ (за съжаление по-подходящото животно ми го заеха временно в едно ТВ предаване)

Като Билбо Бегинс, който случайно подслушва троловете във вълшебната гора и не остава изненадан от съдържанието на разговора, защото не очаква приказки за реколтата от пушилист, а най-вече гледа да се измъкне по-бързичко от ръчищата им.

Най-важното – няма въпроси за автентичността. Прокурорът даде оставка и му припомниха да стигне до края. И Борисов потвърди косвено истинността на разговора, възмущавайки се против посегателството в най-личното си пространство – нужника.

Което пък значи, че когато сме протестирали против намесата на властта в личното пространство на гражданите, не сме уцелили верния език на посланието към нея. Нищо, вече знаем.

А и да си говорим сериозно – досега не се е родил толкова талантлив сценарист, който да възпроизведе толкова добре трите героя – подсмихващият се тарикатски Борисов, просещият Кокинов и обречения Найденов.

Кой има интерес от това – определено не Борисов, който се опитва някак си с жест и мимика да покаже, че това не се е случило и този разговор не е бил провеждан.

От моите разноцветни политически приятели чувам, че и избирателите много не се вълнуват от записите. Това може да има две обяснения – оптимистично и песимистично.

Оптимистичното е, че избирателите вече знаят каква стока е бившият премиер и групата му и, отложили анализа на радиопиесите за някой по-подходящ момент, гледат напред към бъдещето, когато тази групичка няма да се появява толкова често по телевизията, а ще започне да посещава съда и да се моли охраната да пази от снайпери по покривите.

Песимистичното е, че избирателите масово смятат тези истории за някаква „софийска работа“,  за някакво дърляне „горе“, за интриги, които те не разбират, докато важните неща – заплати, пенсии, работни места, цена на тока продължават да бъдат все така неприятно ниски/високи, без да виждат връзката с демократичните си права и свободи и с личната отговорност за упражняването им.

За съжаление, усещането ми е, че оптимистичното обяснение губи по точки, което пък значи, че бизнес възможността – следващият добре говорещ, чаровен, с добра интонация и прост език лидер да може да хвърли страната в  поредният четиригодишен танц на прелъстяване и изоставяне, е напълно отворена за осъществяване.

А и далеч не всеки е готов да приеме веднага фактите и да ги включи в света си, макар че трябва. Трябва, Щирлиц, трябва.

Случва се понякога така – сънуваш хубав сън, нещо става, будиш се и гледаш, че възглавницата ти е на пода. Дори пак да заспиш, няма да продължиш откъдето си спрял. А и нещата са много чисти вече – ГЕРБ се отърва със злост от експертно-европейското си начало, отърси се от няколко вече твърде черни локални негатива и остана само по милиционери с червено бельо.Аз лично се радвам на просъницата и стискам палци за окончателното събуждане. И картелът ГЕРБСП, който изглеждаше неизбежен, сега изглежда продължителен, но избродим.

Високо е вълнението в нашето народопсихологично море.


13 коментара:

Кентавър каза...

Уважаеми Комита,
Изтеклите записи (или конкретно разговорът между Борисов, Кокинов и Найденов) са поредното доказателство, че досегашният ни премиер е тъпанар. Това някои от нас го знаят още 2001 г, други го разбраха 2005, трети 2009, четвърти едва тия дни, пети още не са го разбрали, а шести отказват да го възприемат.
Колко дълго стана, а? И то заради една фуражка!
Както и да е, страхувам се, че след две седмици подобно на Ицко Финци ще преброяваме, но не дивите зайци, а тъпанарите у нас.

Комитата каза...

Да си тъпанар не е подсъдно ;)

Аз лично се вълнувам от две неща - справедливостта в съда, а също и петата, и шестата категория да са санитарно малко.

Георги Павлов каза...

Един детайл: скандалът показа и ниското ниво на БГ журналистиката, която не постави някои прости въпроси:

- Кой от разузнаването ходи да докладва на бившия премиер на крака в Банкя? Да сте чули шефът на НРС да е дал обяснения по темата?
- На кого звъни Борисов? Вероятно на човек, който е бил при Бареков същия или предния ден.
- Какъв е коментарът на споменатите - да речем, Диана Дамянова.
- Каква е тази техническа помощ за медиите: в какъв размер и на кого е отпусната?

И т.н.

Коментира се жълтото: на кого му тупти сърцето, кой е по-вулгарен, кой имал 25-годишна ПРка и с кого е спяла преди министъра.

Изводът е много, много тъжен: каквото ни обществото, такава ни журналистиката, такъв и бившия (бъдещия?) премиер.

Анонимен каза...

Оптимистичното е, че избирателите вече знаят каква стока е бившият премиер и групата му

Песимистичното е, че за пореден път комунетата извадиха жълтите пликове и за пореден път най-софистикейтид частта на популацията ги лапна изцяло, както бяха сдъвкани.

Оптимистично ще е ако това няма голям ефект върху резултите от изборите.

Колкото за това кой бил най-голем тъпанар, без да сме чули записи от всички централи е много трудно да се прецени.

Комитата каза...

Ето затова човек трябва да чете тези, които броят и анализират:

http://offnews.bg/index.php/188814/opg-borisov-najdenov-kokinov

Belomore каза...

Раз-два-три, раз-два-три.
Офнюз знае да брои до три.

О-Пе-Ге, Я-Фе-Ге,
оф-анализ, маде ин бе-ге!

Бройките и анализите не са това, което са, а още по-малко това, което се иска на броящите, анализиращите и ентусиазирано препоръчващите ги.
(Из записките на Лора Палмър)

Оптимистичното е, че все още никой не знае кое е оптимистично, а кое - песимистично.

Песимистичното е, че сал това е оптимистичното.

Само на мен ли ми направи впечатление веселата закачка (и/или друго), че аудиофайловете са изпратени от електронна поща на mail.ru?

Комитата каза...

И аз бих използвал система извън ЕС за целта. Европол и Интерпол си имат доста бърза система за проверка на мейли (Това от една лекция, на която присъствах заедно с адв. Р. К.) На теория и руските служби би трябвало да съдействат, но какво ще върнат като резултат?

Belomore каза...

Е, все пак ЕС vs. Русия не са единствените алтернативи.

Не е случаен изборът, това е ясно.
Но в рамките на безбрежните възможности, защо точно mail.ru - това вече си е откровено намигване ;)

Анонимен каза...

В края на 19-ти и началото на 20 век, в страните от Западна Европа са въведени държавното социално осигуряване в случай на нетрудоспособност, медицинското осигуряване, помощите за безработни, пенсиите по старост. Така възникват основите на социалната държава. В развитите капиталистически страни, след Първата световна война работническата класа се сдобива с въвеждането на всеобщо избирателно право, 8-часов работен ден, признаване на практиката на колективни трудови договори, приемането на по-прогресивно социално законодателство. Сериозен удар по световната капиталистическа система нанася световната икономическа криза в края на 1920-те и началото на 1930-те години. Възниква спешна нужда от мерки за държавно регулиране и социална защита, въведени в САЩ от правителството на Франклин Делано Рузвелт в рамките на „Новия курс“ . В Англия, значимо събитие в политическо-правния живот е доклада на Уилям Бевъридж в парламента (1942 г.), в който се говори за принципите на държава на всеобщото благосъстояние. Терминът, като цяло, е употребен като синоним на понятието „социална държава“. Започва да се говори за „модела на социална защита“ на Бевъридж. Правителството на лейбъристите реализира този модел във Великобритания, формирайки от 1945 г. система за социална защита, включваща предоставяне на държавна гаранция за населението, установяване на задължение за работодателя да осигури социална осигуряване за наемните работници с тяхното частично участие, както и задължение на работниците за допълнително лично осигуряване. Обезпечават се основни условия за живот ? държавно (безплатно) здравеопазване, равни възможности за семействата във възпитанието на децата (учебни пособия), предотвратяване на масова безработица. Капитализмът е критикуван и въз основа на религиозни съображения. Традиционните авраамически религии - юдаизъм, християнство и ислям - изрично забраняват заемането на пари срещу лихва, което е един от основните елементи на капитализма. Някои християнски автори критикуват капитализма за неговите материалистични аспекти. Трети свят; империалистически, колониални и контрареволюционни войни; репресии срещу работници и синдикалисти; геноциди, масови кланета и др. В заключение се твърди, че капитализмът е виновен за смъртта на над 140 милиона души, загинали в периода 1500-1997. Това включва 70 млн. души от коренното население на Америка, загинали по време на колонизирането на континента; 10 милиона, загинали в робство; 10 милиона убити по време на Първата световна война; 50 милиона, убити през Втората световна война; 3 милиона убити във Виетнамската война и 1 милион, загинали в Нигерийската гражданска война.

Комитата каза...

Копипейстът работи, сега вкарайте и собствена мисъл.

Radoslav Simeonov каза...

Комита,
Не съм " гербераст " само се питам: Какво ще прави, Комитата ако Бойко не спечели?
Нали фондацията ще спре парите за "Бойкометъра" /нали това каза че работиш по битиви-то, ТИ който казваш че в Бг. няма свобода на словото, питам се , Ти въобще знаеш ли какво е "репресия и липса на свобода или само си чувал " и може би " учил"

Не си мисли че си попаднал на някакъв тъпанар ,само прочети въпроси те ми и отговори /Ваше величаство "Компетентност "или за какъвто се мислиш/
-преди 2001 година в колко кримихроники прочете името на ББ / сравнение например с "Архонта" и др./
-когато "ГО "назначиха за "Гл. секретар," кои бяха опозиция и как реагираха?
-какво мислиш за "Уикилийкс" и за човека със спрян достъп до САЩ /каква е връзката и той лие човека който ти плаща?/
-бил ли си комунист/едва ли/? Бил ли си комсомолец, пионерче, чавдарче и как се казваше детската ти градина /АКО МИ ОТГОВОРИШ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ -ще ти намеря 100000000 кусури, РАЗБРА ЛИ МЕ?/

Комитата каза...

още малко и да тръгна да отговарям на такива заяждания.

Radoslav Simeonov каза...

То и не съм очаквал:))))
Още повече в 2:30, какво ли смислено може да се каже по това време:)))))))))))

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)