сряда, април 17, 2013

Довършителни работи за изборите

Преди около 10-тина години видях на улицата един приятел, С. който постоянно живее в една от петте най-развити световни икономики. С. е отдавна устроен и интегриран там, но понякога се прибира в България.

– Здрасти, какво става? – питам.
– А, дошъл съм си за месец и половина в България, ще направя ремонт на апартамента и след това пътувам обратно.

„Иха“, си казах, „Ето какво значи човек да е свикнал на ред и дисциплина. Повечето хора се оплакват, че един-два сезона не им стигат за ремонт, а той ще го свърши за месец. Има какво да науча от него!“

След около три месеца го засичам почти на същото място.

– Ти тук ли си още? – се изненадвам.
– Как живеете в тая държава, не мога да разбера! – се възмущава той. – Никой нищо не върши навреме или качествено! Още не съм свършил ремонта.
– Какво стана?
– Изчислих си парите и направих график. Ето например, една сутрин трябваше да дойде електричар, да сложи кабелите, а следобед гипсаджията да ги замаже. Само че електричарят се обажда, че трябвало спешно да иде на друг обект, а гипсаджията идва и няма какво да прави. После елекричарят дойде на другия ден, обаче гипсаджията можел чак след седмица!

„Ахааа“, си казах, „Научих нещо ново!“

За съжаление, и демокрацията у нас функционира като ремонтите. Майстори (политици) има, дори някои могат да се похвалят с някой друг обект, но изискват зорко наглеждане по време на целия мандат. 

Тоест, ако някой очаква тук да намери политици/партия, на които да им натиснеш копчето (да им пуснеш листчето) на изборите, а после на края на мандата да вдигнеш найлоните, да пометеш и да си оставиш чехлите до вратата, това няма да стане. Политиците трябва да бъдат зорко наглеждани и при необходимост – насочвани, без много нерви, но енергично.

Изглежда, такъв ни е националният характер.

Толкова дългата интродукция трябва да ви отговори частично на въпроса, който измъчва много хора - „За кого да гласувам?“. Вече трябва да ви е станало ясно, че не това е верният въпрос. Верният въпрос е „С кого да ангажирам вниманието, доверието и ентусиазма си през следващите четири години, така че да получа приличен резултат?“ 

В някой от следващите пъти ще разгледаме и алтернативите.

Тази строителна бригада едва ли ще оправдае доверието на избирателя

PS. (без връзка с горния материал, просто гореща новина) До мен достигна информация, че е налице компрометиране на сайта zamunda.net, който, заедно с домейна си, е откраднат от недоброжелатели. Ако сте абонати, по-добре не влизайте изобщо повече на този домейн, защото паролите и данните ви вече не са сигурни. Новият валиден домейн е zamunda.se.

6 коментара:

Георги Павлов каза...

Хахах, метафората с ремонта е много яка :-)

Hristo Hristov каза...

Замундата изпратиха съобщения на всички че домейна си е същия и другите сайтове са фалшиви

Анонимен каза...

В Замунда не стана кражба, а преврат. Старите собственици искаха да се набъркват в политиката на основата на сайта. Някои хора решиха, че това е недопустимо и предприеха действия. За което ги поздравявам. А теб, рекламирайки жалките остатъци от предишния собственик - НЕ.

Светличе каза...

Много добро браво)!!!!!

отец порфирий каза...

За съжаление, тоя път нема за кой да се гласува, всички са изперкали тотално.

Затова ще се радваме на широка коалиция без представяне на народонаселението.

Зелен Бетон каза...

Дано тази теза да започне по-често да се появява в предизборната шумотевица. За да се не само чуе, а и запомни. И да не спира да се напомня и след изборите.

Ярем и остен – това е формулата. Но не от политиците към нас (както те са свикнали), а наобратно.

Плюс Биг Брадър. Пак обратен: не във вид на СРС-та, а във вид на лийксове.

На политическата ни прослойка й липсват първите 7 години. Тогава не се усетихме, че трябва да я възпитаме. Сега тя е 23-годишен дангалак, дето си мисли, че всичко му е позволено. И превъзпитанието ще е трудно. Но не е невъзможно – защото са страхливи. А са страхливи, защото много добре знаят колко са газили през лука.

Между другото, демонстративното оттегляне на доста емблематични лица преди изборите е показател, че те самите усещат, че купонът на голямото плюскане е към края си.

Ярем и остен. Ако в България ще се заражда истинско гражданско общество, това може да стане единствено под този девиз.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)