четвъртък, април 11, 2013

Футболът с предимство?

Днес случайно наблюдавах прелюбопитен епизод. В 17:20 часа следобед, автобусът на футболен клуб „Лудогорец“ изпревари цялото задръстване на кръстовището „Черни Връх“ и „Н. Вапцаров“, предвождан от полицейска кола с включена сирена и лампа.

Прилагам снимка:


 Та въпросите ми, към по–грамотните юридически читатели са следните:

1. Може ли автобус на футболен клуб да бъде ескортиран от полицейски автомобил?
2. Може ли, когато е ексортиран от полицейски автомобил, да нарушава правилата на пътното движение, дори със съгласие на полицаите (В случая виждате автобуса, ОТЛЯВО на трамвая, движещ се в насрещното движение и чакащ за ляв завой)?
3. Може ли да ми посочите нормативната уредба, която урежда такъв спец режим на движение на автобус на футболен клуб? И кой може да ползва полицейски ескорт, при какви условия и на каква цена? Само футболните клубове ли могат да ползват такъв режим?

Че понякога, когато не ми се чака в задръстване, да си поръчам някой, след който да се движа в насрещното.

PS. Материалът за Маргарет Тачър, ако сте пропуснали.

18 коментара:

Кентавър каза...

Може, може, разбира се - достатъчно е да сте приятел с г-н премиера (о.з. премиера в нашия случай).
Пак добре, че тоя път сме се разминали без разходи по Авиоотряд 28.

Анонимен каза...

Закъсняват за футболна среща може би? :-)

Анонимен каза...

Sash:
То пък да имахме някакъв футбол... та да кажеш: "е, хайде, простено да им е". Тая случка ако се беше случила 1994 г, едва ли щеше да се възмущаваш. А то сега...

Впрочем, тези въпроси само в блога ли си остават, или си ги задал където трябва?

Кентавър каза...

А, между другото, на второ четене се сетих за следното:
Автобус на футболен клуб може да бъде ескортиран от полицията, мисля, че е регулирано в някоя от наредбите на БФС. И е логично, до преди няколко години мачовете между Левски и ЦСКА се играеха на клубните стадиони и ако няма полиция едва ли гостуващия отбор би напуснал района на стадиона без премеждия. Да не говоря пък за гостуванията на софийските отбори в Перник. Та както отборът-домакин е длъжен да осигури охрана (най-често полиция, но от няколко години разрешават и на частни охранителни фирми) на стадиона, така и ескортирането да гостуващия отбор вероятно е задължително.
Предполагам.
Е, спазването на ЗДвП още не е отменено, но пък за приятелите на пожарникарчето всичко може.

Комитата каза...

Първо мислех някой юрист да ми обясни материята. Струва ми се добра идея да се разшуми, ако има защо

Анонимен каза...

Според мен би трябвало да е забранено да се кара в насрещното, освен ако не е линейка или пожарна, тоест въпрос на живот и смърт. Не, според мен няма достатъчно важна причина автобус с футболисти да застрашава живота на останалите участници в движението, освен ако не вози футболисти на смъртно легло към Пирогов. Дори и да се окаже "легално" от законова гледна точка.
Живея в западна столица и не ми се е случвало да видя други коли да заобикалят правилата на движение освен линейки със сирена и две-три полицейски коли с включени всички възможни сигнали. А в насрещното и линейки не съм виждала. А тук има и парламент, и правителство, и служби, и футболни отбори, и, и, и...

Анонимен каза...

Не разбирам, защо толкова много се възмущаваш. В тези случаи, ескортът е оправдан, доколкото се минимизира рискът от хвърляне на предмети по автобуса, както и други инциденти, за които всички знаем, особено когато става дума за футбол. Действията на служителите на МВР, според мен, са напълно адекватни, с оглед на ситуацията.

Анонимен каза...

Никой не се възмущава че автобусът се екскортира. Да, това е нормално. Възмущаваме се, че е в насрещното, където няма НИКАКВА работа.

Belomore каза...

Не е нужно случката да се превръща в поредния антифашистки рубеж, защото просто не е.
И консултация с юрист не ти трябва.

Просто прати снимката с въпроса си на емайла на КАТ и впоследствие информирай имало ли е реакция и каква.

Всеки ден разни хора от форума на Дневник правят подобни неща ("Читателски новини") и много често им отговарят, без това да става повод за биене на бухенвалдски набат.

Комитата каза...

Не, просто пращане на снимката на КАТ няма да свърши никаква работа. Най–много да постигне нещо по този конкретен случай, а не изобщо еи да си изпати не който трябва, а шофьорът на автобуса, защото е следвал автомобил със спец режим на движение без да има право за това. Предпочитам да стигнем по принцип до наредбата и/или заповедта която регулира тези неща.

Анонимен каза...

Разбира се, че най-важното у нас е футболът. Преди години ББ стана футболист № 1 на страната. Най-великия отбор е "Бистришките тигри". Тях ги возят със правителствен самолет, а ти повдигаш въпрос за някакъв си автобус.

Belomore каза...

Викаш - по-добре нищо със сигурност, отколкото нищо по твоя преценка.

Такава Наредба или Заповед
(Примерно: До всички ръководители на РДВД, Окръжно № 4. Автобусите на футболни отбори, притежавани от близки до тиранина олигарси да се съпровождат от патрулни коли в насрещното движение.
Цв.)
няма и не може да има.
Има обикновено нарушение от рустикално-традиционен тип, за което някой би бил смъмрен, надали наказан - пак нещо, но само ако пишеш.

Ако КАТ благоволят да ти отговорят, ще трябва да се позоват на конкретни разпоредби.

Ако очакваш да разпалиш обществен скандал тип "буркана на Стоичков" или просто предпочиташ - направете интервю от politikat.net с шефа на КАТ. :)))

Belomore каза...

РДВР, не РДВД.

Кентавър каза...

Наредба за първенствата и турнирите ...
http://www.bfunion.bg/media/upload/new/files/11935.pdf
Глава Втора, раздел Девети:
Задължения на футболния клуб-домакин на
футболната среща.
ЧЛЕН 28. ФК е задължен да осигури:
...
8. Надеждна охрана на договорна основа от органи
на реда, или от лицензирана охранителна фирма ...
...
ГлаваТрета, раздел Единадесети:
ЧЛЕН 32. 1. БФС и органите на реда в началото на всеки спортно-състезателен полусезон определят рисковите срещи и мерките, които трябва да се предприемат от футболните клубове за осигуряване на реда и сигурността по време на провеждането им.
Рискови срещи са тези, на които, с оглед на зрителския интерес, класирането и евентуално пътуване на зрители от едно населено място в друго, преди, по време и след тяхното провеждане биха могли да възникнат инциденти и прояви на футболно хулиганство.
Определените рискови срещи се отбелязват в програмата на БФС за съответния полусезон.
ЧЛЕН 33. Футболният клуб-домакин ... е длъжен:
2. Да осигури на договорна основа необходимата
охрана от органи на реда или чрез лицензира-
ни охранителни фирми, съгласно изискванията на
Постановление № 173 на МС от 2000 г. по смисъла
на заключителните разпоредби на същото постановление.
Тази охрана е длъжна да осигури спазването на
обществения ред.

Тази наредба е за сезон 2010/11, но едва ли е променена радикално за настоящия сезон. Никъде не е казано, че гостуващия отбор задължително се съпровожда от полицейска кола, но това очевидно е част от мерките за осигуряване на безопасност от страна на отбора-домакин.
Видимо е, че ескортиращата кола може да мине по тази наредба, докато нарушението на ЗДвП си е сериозно. И не смятам, че снимката трябва да се праща до КАТ и да се чака резултат - спомням си как преди години някакъв англичанин беше обиколил с мотоциклета си няколко квартала, превишавайки скоростта и всичко това заснето на видео и качено в youtube. Че отгоре на всичко беше снимал и входната си врата. Всичко, което направи британската полиция беше да гледа случайно клипчето, да се порови малко в базата данни и да привика юнака на спявка в съответното районно.
Тук много лесно може да се установи кой е в патрулната кола, въпрос на желание и манталитет.

Анонимен каза...

Беше хубаво, преди да се възмущава, авторът да провери как реално стоят нещата от гледна точка на закони. Разбира се, че е възможно тук да има фактическо нарушение. Но придвижването на този автобус около часа на срещата е рисков момент и съвсем правилно се ескортира. Полицията решава как той да се движи, защото шофьорът на автобуса следва пилотната кола. Чакането в задръстване на този автобус може да създаде предпоставка за инцидент.

Анонимен каза...

Разбира се, че отговорите на въпросите са ДА - МОЖЕ. Когато на стадиона чакат 5-6000 души е съвсем нормално те да са с приоритет спрямо примерно 200 в някакво задръстване.

Тъпак.

Стойчо каза...

Готин подпис

Марто Лазаров каза...

Едно време така са охранявалил и гладиаторите в Рим. Общо взето хляб за пенсионерите и зрелища за всички.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)