сряда, април 03, 2013

Проверете си фенерчетата


Главният диспечер е подал оставка, разбрах днес от вестниците.

Знаете ли какво работи той? – балансира така товарите и генерирането в мрежата, че да няма сривове. Това е диригентът на българската енергетика.

Защо диригентът би подал оставка – защото не може да накара оркестъра да свири по партитурата.

Очевидно главният диспечер не може да се справи с мрежата, защото в мрежата има параметри, които не са 100% под контрола му и могат бързо и неконтролируемо да излязат от баланс.

Какво значи мрежата да излезе от баланс? Това значи в най-добрия случай чести токови удари, в по-тежък случай режим на тока (и това при излишък в пъти!), в най-тежък случай аварии, които първо могат да оставят много хора без ток и второ обикновено авариите в енергетиката са страшно скъпи и бавни за отстраняване.

Например, мрежата у дома излиза от баланс, ако бушоните изключат и не можете да ги включите, непрекъснато се изключват. Трябва да започнете от начало – изключвате всички големи консуматори и да почвате едно по едно да пускате, за да тръгнат. Е сега си го представете в мащаба на цялата държава.

Защо енергетиката излиза от баланс? Сатанизираният от протестиращите „енергиен микс“ всъщност осигуряваше присъствието в мрежата на всякакви видове генериращи мощности - АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ, така че рискът да се минимизира, контролируемостта да се максимизира и генерирането да може да посрещне всякакви колебания на потреблението и износа (който е минимален). Промяната в енергийния микс, така че да се намали временно (знаете, че е временно, нали?) цената на тока, увеличава проблемите в мрежата до ситуация главният диспечер и колегите му да си рискуват всеки ден нервите и здравето.

А едва ли си заслужава финансово и всякак.

Пример за дисбаланс в Москва, който остави седмици наред хората на студено и тъмно през зимата.

Сега си проверете фенерчетата, свещите и UPS-ите.

PS. Добавям един стар анонимен коментар от блога:


По този начин, с възможност за верижен отказ е организирано електрозахранването за почти 100 процента крайни потребители на електроенергия. Поради липса на инвестиции в проводници с по-голямо сечение, отговарящо на завишената консумация напрежението до крайния потребител е вдигнато на 220 V при нормално потребление на всички. Тресва гръм, изключва предпазител в трафопоста за група потребители, консумацията намалява, напрежението за всички останали консуматори се вдига и изгарят последователно уредите, чувствителни към повишаване на напрежението. 

В София първо горят комутаторите на LAN мрежите, после телевизорите.39 коментара:

Георги Павлов каза...

Извинете, но това са волни съчинения.

В посочения линк се казва ясно, че диспечерът подава оставка, защото ВЕИ скапват системата. И съм напълно съгласен с това: ВЕИ в БГ са всъщност основно фотоволтаици, които произвеждат много ток точно тогава, когато той не е необходим (когато е слънчево е и топло) и никакъв, когато е необходим (18-22ч).

И заради ВЕИтата (защото са си прокарали лобистка поправка задължително да им се изкупува тока) трябва да се изключват базови мощности, а там не може "иди ми - дойде ми".

Комитата каза...

Да, само че това което се промени през последните два месеца не са включените към мрежата ВЕИ, а съотношенията в енергийния микс, което именно има отношение към оставката на диспечера.

Освен това оставката на диспечера значи точно това - не може да се справи с работата, не може да балансира мрежата, чакайте проблеми.

Комитата каза...

Да съм по-ясен - ако преди популисткото разбутване на енергийния микс присъствието на ВЕИ в мрежата беше трудно овладявано, но все пак овладявано, с оставката си главният диспечер заявява, че вече не може да контролира мрежата.

Георги Павлов каза...

Това, което се случи последните 2 месеца е, че спадна драстично потреблението. Ние сме на исторически минимум - няколко публикации имаше за това.

Едновременно с това ВЕИ не трябва да се изключват и техният дял в микса нараства, а би трябвало при ниско потребление да се НАМАЛИ. И това положение: невъзможността едновременно да запази енергийната система стабилна и да спази тъпия закон вдига кръвното на диспечера.

Сега ще решават проблема с волно интерпретиране на закона: той позволява аварийно спиране на ВЕИ за 48 ч и ЕСО ще се възползва от това право МНОГОКРАТНО. Какви дела ще последват в съда е друга тема.

Повече тук:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1892888

Комитата каза...

Не само, не само, Жорж.

Уж, на думи, енергийният микс се запазва, но на практика почти спират ТЕЦ-овете. Които щяха и да спрат, ако не бяха протестите на хората, работещи в тях.

Тоест, формално, на хартия, енергийният микс е същият и уж се ценообразува по стария начин, но не е. Прикрива се ваденето на ТЕЦ-овете, системата остава на ВЕИ и АЕЦ, което я прави нещо като комбинация волска каруца и мотоциклет Хонда.

Нормално е човекът да не иска да плаща чужди политически грешки.

Георги Павлов каза...

Единият блок на АЕЦ ще бъде спрян за планов ремонт на 20-ти април. До 20-ти фотоволтаиците трябва да спрат.

Защото минималното потребление е 2000 мегавата - колкото прави АЕЦът. А то минимално по светло, точно когато фотоволтаиците произвеждат.

Да, отделно ТЕЦове са спрени.

ВЕЦовете не са спрени, защото са пълни с вода и ще прелеят.

Belomore каза...

Да обобщим :)

Никой си нема идея какво точно се случва, но пък може да звучи достатъчно катастрофично, за да въздейства подобаващо на либерално-съпротивителния садо-мазо еротизъм.

Очертава се ликът на главния диспечер (в оставка) да бъде поставен в либералния оставков мартириум до иконите на Трайчо (в оставка) и Сергей Игнатов (в оставка)! ;)

Стойчо каза...

Всъщност липсата на борса си казва думата. Ако имаше – просто щеше да доведе до драстично падане на цените в днешната ситуация. А ако имаше и реално разделяне между преноса и тръговията, щеше да има и повишен износ, най-малкото заради ниските цени.

Да обобщим: отваряйте пазара и не занимвайте обществото с инвестиции в производство.

Комитата каза...

Няма как да придам повече достоверност на анализа, без да разкрия лични данни. Това, което става, не е чак толкова сложно за разбиране. Човекът не може да овладее мрежата. Комбинация от фактори, разбира се, но ключовият е този, който посочих.

Belomore каза...

Времето ще покаже - и без лични данни...

Ето, днес има ново развитие (ВЕЦове vs. тути кванти).

В кой срок приемаме, че надвисналата катастрофа е отминала и да прибираме фенерчетата - ако не са влезли в употреба междувременно?

Георги Павлов каза...

Стойчо, борсата директно затваря фотоволтаиците и американските ТЕЦове. И строежът на руска АЕЦ.

Твърде много хора не искат това :)

Комитата каза...

Отговорът не е ясен, защото голяма част от лошите подозрения се потвърдиха. Тоест – или затваряме ВЕИ–та със съответните наказания и съдебни дела, или ТЕЦ–ове със съответната загуба на работни места и неустойки или нещо друго.

Анонимен каза...

Проблемът е в това, че у нас вече почти няма промишлен елтовар, който даваше денонощно почти равномерно натоварване. Поведението на консумацията на еленергия сега зависи само от битовата консумация, а тя е много лабилна. Когато е студено силно расте и при затопляне съответно намалява. В диспечерската служба знаят много добре поведението на товарите, защото имат мерене на всяка генерираща мощност. В същото време ВЕИ бутат своите мегавати в системата без да е изградено телемерене и създадените излишъци се регистрират от поведението на системата и е като "нож в гърба" на тези , които регулират баланса на еленергия.Когато има слънце и вятър работят на пълна мощност а когато има мъгла и не духа рязко намаляват своята мощност. Освен това сме длъжни да товарим на пълна мощност някои американски тецове, съгласно подписаните договори. Сега ще сложат някой некадърник да управлява, който наистина може да скапе всичко

Комитата каза...

А, каква хубава реплика. Щом нямаме постоянен товар, значи май не ни трябва и мощност с постоянна генерация, нали? Само проблеми ще ни създава ;)

Анонимен каза...

Прав си. АЕЦ не се регулира и за това са ПАВЕЦ, които помпят вода и обират излишъците. ВЕИ също, но тяхната мощност непрекъснато се мени, зависи от облаци и вятър. Става с изключване и включване на групи от тях, но за това няма регламентация. Пълен бардак. В САЩ по закон ВЕИ не могат да са повече от 15% спрямо другите. В Евр. съюз е друго, защото разни специалисти ни натискат да ги строим бе да се съобразяват с особеностите на ен.система. Освен това ВЕИ имат силно лоби у нас напр Хиновски. Цв.Бориславова ( бивша снаха на член на Политбюро ) идр.

Анонимен каза...

"Например, мрежата у дома излиза от баланс, ако бушоните изключат и не можете да ги включите, непрекъснато се изключват. Трябва да започнете от начало – изключвате всички големи консуматори и да почвате едно по едно да пускате, за да тръгнат. Е сега си го представете в мащаба на цялата държава."


Извинете господине, ама вие НАИСТИНА ли правите точно така, както го описахте? Изумително!

Анонимен каза...

Аз третирам само случаите с излишък на генерация. Домашният аналог е глупост. У дома можеш да включваш консумация доколкото ти разрешават бушоните и няма нищо общо с проблема.Енергийният корифей Стойчо свързва проблема с борсата. Понеже аз имам връзки, ще си купувам евтин ток от АЕЦ, който все пак е в ограничено количество, а Стойчо от американските тецове, където тока е ТРИ ПЪТИ по-скъп. А освен това не се знае с колко ще му натоварят киловатите за транзита от Марица-изток до София.

Стойчо каза...

Жоро, без борса вскакви прогнози са спекулации. Няма как да знаеш крайния резултат ;)

Иначе тоя дето ще си купува тока от АЕЦ-а, не знам какво ще прави със санкциите за неизползвана нощна енергия – сигурно ще пуска калорифери и в юлските нощи.

Стойчо каза...

Иначе строго погледнато това е идеята на ВЕИ – да замени изкопаемите горива :)

Анонимен каза...

И друг път сме спорили, представи си една седмица България потънала в мъгла ( което не веднаж се е случвало) и не подухва - ВЕИ ще работят на 10-15 % от максималната си мощност. Веднага се получава огромен дефицит на мощност, който веднага трябва да се компенсира с други генерации. ВЕЦ нямат този капацитет, а за един генератор в ТЕЦ са необходими около 10 часа да се пусне и поеме товара. Какво правим тогава - лягаме в юрганите чакаме да светне. Единствената полза може би ще бъде увеличението на раждаемостта. Така, ВЕИ могат да заместват изкопаемите горива, но в рамките на определени граници.

Анонимен каза...

И друг път сме спорили, представи си една седмица България потънала в мъгла ( което не веднаж се е случвало) и не подухва - ВЕИ ще работят на 10-15 % от максималната си мощност. Веднага се получава огромен дефицит на мощност, който веднага трябва да се компенсира с други генерации. ВЕЦ нямат този капацитет, а за един генератор в ТЕЦ са необходими около 10 часа да се пусне и поеме товара. Какво правим тогава - лягаме в юрганите чакаме да светне. Единствената полза може би ще бъде увеличението на раждаемостта. Така, ВЕИ могат да заместват изкопаемите горива, но в рамките на определени граници.

Анонимен каза...

Всичко е ясно, режимът на тока е неминуем. Добре, че имам няколко резервни батерии за челника. Друго обаче не ми става ясно. Борисов поръча нов луксозен правителствен самолет, нали така? Кога ще пристигне у нас тази тайнствена машина или правителсвото вечно ще я крие?

АнонименЪ

Комитата каза...

Защо да е неминуем? Не е. Просто ще затворят нещо, ще си платят (платим) неустойките и напред към светлото бъдеще на енергиен център.

Анонимен каза...

Олекна ми! Не се гаси туй, що не гасне:

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/525230_10200274481859202_2140246854_n.jpg

АнонименЪ

Комитата каза...

Докато прокуратурата търси “неизвестен извършител”, енергийната система е пред колапс според данните на ЕСО.

И Труд, моля ти се, попаднал под същото антибългарско влияние

Анонимен каза...

В мигове на върховно изпитание като настоящия, в който на риск е изложено самото съществуване на нацията, дълг на всеки е да застане зад здравите народни сили, да заеме мястото си в строя и твърдо и решимо да се посвети на отстояването на единството и защитата на общото благо. В този критичен миг, при това не за първи път, Комитата се поставя в услуга на тъмните сили, които желаят да хвърлят Отечеството в бездната на хаоса и разрушението. Не, Комита, цитатите от "Труд" няма да ти помогнат! Денят, в който справедливият гняв на масите ще донесе разплатата с отцеругателите и предателите, приближава!

Препоръчителен музикален фон:
http://www.youtube.com/watch?v=oWRhkKlBzPE

АнонименЪ

П. п. Всяка прилика с действителни примери за сериозно блогърство е напълно случайна.

Комитата каза...

треперя. отивам да търся хапчета

Анонимен каза...

Комита, може би отдавна е изтекло подходящото време да проумееш, че компетентността задава известни граници на смисъла в гражданската позиция. А няма ли смисъл, вместо полза може да има вреда. В унеса на твоето его, каращо те да търсиш публичност по всевъзможни актуални проблеми, забравяш, че не е възможно всеки да коментира всичко на изискуемото равнище. Резултатът на твоето пенкилер-блогърство са текстове по всякакви теми, голяма чат от които от доста съмнителен вид. То енергетика, то гасене на пожари от въздуха, то чудо... Да не говорим пък, че като политически анализатор си не само пристрастен, но и трогателно наивен и шаблонен. Горко на хората, доверяващи се на политическите ти залитания, повечето издържани в модела "днес призовавам да гласувате за Прошко, а утре ще се чудя защо съм го правил". Често продукцията е твърде посредствена, а личността ти все повече заприличва на поредната медийна фигура, която се изживява като призвана да обяснява на народонаселението кое как е даже и почти нищо да те отбира од конкретните проблеми. Този тип блогърстване е вече откровено анти-информиращо. То не предразполага към съдържателни дискусии, пристрастията и липсата на базисна осведоменост програмирано свеждат споровете до усилия за установяване на базисната фактология... Затова и не е изненада, че под повечето твои текстове следват обосновани оспорвания на основните твои тези. Уви, за всяко нещо трябва да има мярка.

АнонименЪ

Комитата каза...

Каква загриженост.

Анонимен каза...

Загриженост за трезвостта на публичния дебат. След като ти премина отвъд границата на политическата почтеност (спомни си бутафорията с луксозните самолети), не може да очакваш безкритично отношение.

АнонименЪ

Комитата каза...

Да очаквам ли? С твоите и без твоите коментари, все тая.

Belomore каза...

И какво таиш? :)))

Анонимен каза...

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/10/2038670_politicheskoto_razdvoenie_ili_za_kakvo_se_bori/

С отвращение,

АнонименЪ

Belomore каза...

Недей така, АнонименЪ!

Мигар не знаеш, че тук за десницата не се говори (или добро, или нищо = нищо), а Едвин не е правилен блогър и отдавна се е продал на тиранина за паница киселец.

По-добре прочети "Хора, бдете!" на Дайнов (пак от днешния Дневник) или някоя друга лайпцигска филипика на някой измежду симптоматично-пролетно активизиралите се антифашисти.

Нищо не знаеш ти, бедний АнонименЪ, дур-до месец фашизмът идва втори път за последната година и половина - след като веднъж дойде с избора на злия Плевнелиев, сега вече не ни мърда окончателно.
Сущий Адолф в Нюрнбергский Армеец, както казва с умиление оберпрограмбенефициентфюрер о.з. Дайнов (о.з. = от зелените, не друго).

Тогава "безгръбначното мекотело" най-накрая ще си купи проклетите луксозни самолети, а шлеповете с либерални мъченици начело с безсребърник Трайчо най-накрая ще тръгнат по Дунава за наслада най-вече на самите пасажери, които - като съвестни мазохисти - ще са изключително доволни, че най-сетне е дошло, каквото са повикали.

Пък и... все тая. ;)

Комитата каза...

Беломоре, това е твърде добър пасаж, за да стои като коментар под стар постинг ;) Защо не изкомпилираш нещо за блога.

Belomore каза...

Времени нет, времени мало, а освен да чета антифашистки глупости из нета по оста Рим - Бедров - Дайнов - Акулата - Токио, требе и да поработя, пък и без това рискувам да ми бъде повдигнато обвинение от злата къщенфюрерка у дома и да се наложи да търся подкрепа от ЕНП... :)))

Анонимен каза...

"...антифашистки глупости из нета по оста Рим - Бедров - Дайнов - Акулата - Токио...", които някои мъдри политически коментатори посрещат с възгласи като "Акулата къртиии!" А днес св. Радан Костоносец обнадежден заявява на стената си във Фейсбук, че според "Медиана", между другото очертала се през последните години като една от особено пристрастните към БСП и съответно неточни агенции с пропагандни функции, ДСБ има ръст от 30,000 гласа подкрепа. Но не споделя, че този ръст е в границите на статистическата грешка, от 1,5% до 2,4%... Такива са мерките в мисленето на "автентично десните" днес. Рядко някой от тях задава гласно фундаменталния въпрос с какво самите те са предизвикали тази почти пълна маргинализация. Отговорност за която имат и люде като Комитата. С усещане на неловкост ще дам пример за неадекватността през годините назад. По време на кметската кампания на Прошков Комитата направи едно доста повърхностно, но показателно за нивото на участниците в него интервю, в което Прошков демонстрира, че не познава дори в основни параметри ключови инфраструктурни проекти. Могъл е да отдели поне няколко часа време в началото на кампанията, за да не се излага, но си го беше спестил, къде по-лесно е с общите приказки и интервютата с клакьорстващи като Комитата. Коментирах това в блога, но установих, че... интерес към прагматиката и конкретиката липсва. Основни мотиви за този публична подкрепа са партийно-приятелските жестове, а критиката се посреща със самозатваряне в надменната среда на непогрешимите бостански плашила на "автентично десните". Резултатът? На първия и единствен тур в някога син град с над милион население и при 463594 действителни гласа Прошков получи 53472 гласа или скромните 11.53%...

АнонименЪ, дълбоко покрусен от триумфалния марш на възраждащия се живковизъм

Комитата каза...

Ооо, Анонименъ, благодаря!
Ценно!

Анонимен каза...

Все тая е, Комита.

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)