четвъртък, март 07, 2013

Преференциалното гласуване – малко, важно и изпълнимо

Сигурно вече е проличало, че въпреки че съм привърженик на това, гражданите да си търсят правата, не съм особено въодушевен от исканията, които се чуха напротестите – за забрана на партиите, за мажоритарни избори, за намаляване на броя на депутатите, за национализация на ЕРП–тата и за намесата в съдебната система чрез спиране на съдебни дела. Съвсем не съм въодушевен и от участието на активисти на „Атака“ и движение „Русофили“ в цялата работа.

От репортажа на Пламен Даракчиев можете да си направите изводи какво се случва в главите на лидерите на протестиращите.

Но все пак, въпреки стрелянето в тъмното с много искания, за мен изригналата обществена енергия доведе поне до един приемлив консенсус в три разумни точки за гражданското общество, почти в целия му спектър:
– Оставка на варненския кмет Кирил Йорданов (вече постигнато!);
– „Долу ТИМ!“ (това ще е интересно, но не знам как ще стане);
– належащи промени в Изборния Кодекс. (напълно изпълнимо, макар и технически предизвикателно)

Още когато го приемаха, ГЕРБ постъпиха изключително непочтено и несериозно при изготвянето на Изборния кодекс.

Още при приемането му, типично в стила на ГЕРБ беше да се правят, че не забелязват забележките към ИК от опозицията и от неправителствените организации и да си мислят, че имитирайки обществен дебат могат да приемат точно такъв кодекс, какъвто на тях им отърва.

По същия начин се отнесоха и към забележките от Съвета на Европа, когато им бяха посочени конкретни проблеми в текстовете. Трябваше много сериозен уличен натиск, за да станат по–сговорчиви.

Накратко – радостен съм, че в исканията на протестиращите се появиха и разумни искания за промени в ИК и по–специално в преференциалното гласуване.

Какво значи това? – Означава, че гласуването си остава по пропорционални листи, но избирателят може сам да реди листата на партията, за която гласува.

Идеята е насочена срещу партийната практика избираеми места да се дават на коалиционни партньори или на партийни лидери без особена привлекателност, а привлекателните лица и младите лидери да се намират около границата на влизане в парламента, а за вътрешнопартийната опозиция, аутсайдерите и „гражданската квота“ обикновено остават последните, напълно неизбираеми позиции.

Въпреки всички въпросителни и проблемни моменти около преференциалното гласуване, то дава повече власт в ръцете на гласоподавателя, както и някаква възможност, поне теоретична, да се гласува за отделни личности в партията, а не за партийната листа анблок, което компенсира донякъде недостатъците на пропорционалната система и не ни насажда върху пачи яйца с мажоритарната.

Още материали:
Иво Божков писа по въпроса. – Преференциите са по-добрата мажоритарност

Сайтът Отворен парламент отдавна следи темата:
Да се върне преференциалният вот и да се въведат облекчени условия за независими депутати

Партийните върхушки трябва да са доволни – на изборите преференции няма да има

Фидосова иска да отпадне преференциалното гласуване за Народно събрание

(там има и други материали)Димо Господинов също отправи емоционален призив днес във фейсбук:


Има хубав законопроект в няколко члена. Ако Парламента го приеме, ще имаме право да пренареждаме партийните листи, ще гласуваме за личности на изборите! Читавите хора в партиите ще изместят измекярите, парашутистите и прочее сган, посочена от партийните ръководства!
Само трябва да се гласува, но Парламентът бездейства и има нужда от малко НАТИСК! Нека се чуе това!


За съжаление, поведението на управлението на държавата в момента в оставка е като на слаб ученик, който през целия срок е ритал мач и сяда да се готви за матурата вечерта преди изпита, така че не е ясно какви са шансовете да се приемат нужните промени, да се снабдим със съответната техника, да обучим секционните комисии за работа с новата система, както и да финансираме цялото нещо, за да стане. Най–вероятно са минимални.

Но не пречи да се опита, за да не отива цялата енергия на гражданските протести в нищото.
7 коментара:

Христомир Йорданов каза...

Все едно аз съм го писал.

Анонимен каза...

надявам се да успееме в това искане
надявам се всеки да разбере че нещата се промениха и от тук нататък грешките няма да се прощават а ще се търси реална отговорност ако трябва отново от улицата

sty каза...

Хм... за преференциалното гласуване съм напълно съгласен, но не е ли по-добре, вместо да сваляме летвата до 5 на сто, да направим вота задължително преференциален? Т.е. бюлетината ще се приема за валидна, само ако гласувалият отбележи не само листа с кандидати, но и конкретен кандидат от тях като водач.

Графът каза...

Преференциалното мога да приема само ако е задължително за всички (иначе какво? 5% отменят вота на 95%?) и се отмятат не един, а цялата бройка депутати за съответния избирателен район!
Иначе демократичното право на избор отива на кино!
Има (по света!) и по-добър вариант: избирателите отмятат в листите кандидатите, за които гласуват. Преференциалното мога да приема само ако е задължително за всички (иначе какво? 5% отменят вота на 95%?) и се отмятат не един, а цялата бройка депутати за съответния избирателен район!
Иначе демократичното право на избор отива на кино!
Има (по света!) и по-добър вариант: избирателите отмятат в листите кандидатите, за които гласуват. Могат да бъдат в различни партийни листи, единственото условие е отметнатите да не са повече от определения брой!
http://vascont.wordpress.com/2009/05/22/izbori-ch/

Анонимен каза...

Неолибералите които
са за ниски данъци да
бъдат обесени. Те ни
водят към Гърция.
Дянков и всички се
огелпиха в ниският и плосък данък -
бюджетените средства
намаляват и ще
намаляват - затова
дори грабят от
здравната каса (здравната каса дори е
направена за да
освободи държавата
от здравни разход и
данъците и тежеста за
бизнеса да са малки), вече се краде и от
разходите на хората за
ток - 70% от разходите
за ток отиват за
бюджета - да закърпят
бюджета, опразниха фискалния резерв и
взимат и ще взимат
кредити..

Стойчо каза...

Данъците в Гърция били ниски? а?

Георги Павлов каза...

Вижте, нелепо е 300 души да определят кой ще е народен представител.

Що за "популярност" е това?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)