неделя, март 03, 2013

Третият пилот в самолета и „Полет“

 Филм на Земекис с Дензъл Уошингтън в главната роля – това е рецепта за успех.

Иначе филмът е странен. Пилот на пътнически самолет успява да направи невъзможното за да спаси (почти) всички в безнадеждна ситуация във въздуха.

Но той, героят, пилотът на деня, се оказва човек с обременено минало и с укорими навици.

Какво трябва да направи, за да открие себе си?

Какво носи истината в живота?

Какво дължим на другите около нас? Какво те могат да очакват от нас?

Къде е границата между живота и смъртта? Между нормалното и ненормалното? Между естественото и свръхестественото?

За компромисите, на които сме способни, за да спасим някого или да спасим себе си.

Има ли Бог или божествена сила и намесват ли се въобще в делата ни? Имаме ли избор какви да бъдем и с какво започва освобождението?

Този филм едва ли ще ви остави безразлични, както и мен не остави безразличен. Малко е натоварващ за събота вечер, но все пак аз оцелях след „Танцьорка в мрака“ в събота вечер и всичко след нея изглежда просто обикновен филм.

Първите сцени с Надин Веласкес са от най-възпламеняващата, почти осезаема еротика, която съм гледал в нормален киносалон.


Екшънът свършва твърде бързо и започва мъчителното (не като темпо, а като въздействие) действие и човек започва да си задава въпроси - всъщност за какво е този филм? За спасението? За борбата със собствените си демони? Екшън ли е? Черна комедия? Драма?

Джон Гудман играе някаква диаболична версия на себе си от „Великия Лебовски“ и макар че има само две появявания, ролята му си заслужава всяка секунда.

Да се гледа ли?
Да. Не трябва да се пропуска.

Да се гледа ли в петък или събота вечер?
Не е добра идея да се гледа в почивна вечер.

Противопоказания: Не се препоръчва на хора, воюващи с религията, предразсъдъците, невидимото и метафизичното. Най-вероятно ще излязат вбесени от киносалона.

Въобще, филмът не е за всеки.

7 коментара:

Стойчо каза...

Добре де, нали не очакваш да има коментари, когато пишеш по културни теми? ;) Пиши за политика – там винаги ще се намери някой, който да бъде велик ;)

Или може вече да пускаме постинги за мачовете между Рубин Казан и Спартак?

Маркуча каза...

Щеше да има коментари, ако снимката беше на Надин Веласкес в някоя гореща, почти осезаемо еротична сцена, а не на бай Дензъл :)

Комитата каза...

Сексист! ;)

Анонимен каза...

Да,"Танцьорка в мрака" съм го гледала,след него наистина трудно се оцелява.След такива филми,които не са по холивудския шаблон"Доброто винаги побеждава",без,при това ,да изобилстват от сцени на открито насилие,просто се питаш:"Добре,де,ние го живеем този живот,защо трябва и да го гледаме?!".Ще гледам и този филм,още повече ,че Земекис не прави излишни неща.

Стойчо каза...

И приказките на братя Грим и на Шарл Перо имат хепи енд, да не говорим за Боливудските филми ;)

Маркуча каза...

И расист, и расист! :)

Анонимен каза...

Филма е страхотен!Гледаите го!Не е повърхностен и тъп и може би това е единственият му недостатък..за някаква част от публиката.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)