вторник, март 26, 2013

Пич, къде са парите?

Клюкарското интервю на Цветан Василев в Дер Щандарт не е случайно, въпреки че изглежда банално като раздразнена реакция на тропически бивол, нападнат от агресивни мухи.

Едно от най–големите очаквания към служебното правителство е да извади пари на държавната енергетика от КТБ, където престояха поне два мандата, решавайки едновременно два проблема –

  1. Да се постави финансирането на най–голямата медийна група в България на пазарна основа (интимно, но много силно желание)
  2. Да се намали рискът за държавните пари, които стоят в една твърде много обсъждана банка. (явно и напълно оправдано желание)
И правителството, дали поради страх от нови бунтове, дали под външен натиск, дали защото има лично отношение към някои изявени фигури в икономическото пространство, дали защото просто иска да остане с нещо смислено в българската история, се реши на това:
„Втората междуведомствена работна група ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества. Целта е да се приемат универсални указания на Мининистерския съвет, които да бъдат спазвани от всички министри и всички държавни предприятия и държавни дружества...“ източник


Витиеватият административен жаргон желае да ни създаде впечатлението, че става дума за досадно, рутинно, експертно решение, а не за политическа стъпка по тънък лед, каквато всъщност е.

Ако си извадя кристалната топка от раницата и погледна в нея, отсега мога да ви кажа какво ще открие работната група – че рискът от държането на пари в КТБ е твърде висок и че ще препоръча депозитите да бъдат изтеглени. Става дума за около 600 милиона лева.

Само че е възможно да се появи неочакван проблем – банката, която участва в мащабни медийни и други проекти, да се окаже че не може да върне веднага парите, т.е. няма ги. И изведнъж тези 600 и кусур милиона от актив на държавата ще се превърнат в пасив. Нещо подобно на това, което се случи с милиардите, дадени на Кадафи и Саддам Хюсеин от Тодор Живков. Докато ти дължат пари, те се водят твои, а в момента, в който се окаже, че не могат да плащат, изведнъж ти се превръщат в загуби... Всеки, който е давал заеми, знае за какво говоря ;)

Обезпокояващ знак в това отношение са приказките за цената на тока и за нов заем за БЕХ в размер на 500 милиона.

В случая може да има и по–дълбок, конспиративен елемент. КТБ има за партньор ВТБ, тоест руски интереси, и ако ВТБ реши да стисне за топките КТБ, КТБ може да извърти някой номер с парите на българската енергетика... ако вече това не се е случило.


А българският гласоподавател не харесва тези, които плащат дълговете, а тези, които ги взимат... просто такъв е животът.Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)