вторник, март 19, 2013

Ту наляво, ту надясно, право в нещо прясно

Примерът с Кипър би грябвало да звъни като пожарна аларма поне в главите на отговорните политици в България.

Ето какво може да се случи с една прилична държава в ЕС само в рамките на няколко години с помощта на безотговорна политика.

снимка

Голяма част от политиците, не само в Кипър, са лъгали и май винаги ще продължават да лъжат и изглежда няма кой знае какво да се направи, освен да им броиш лъжите ;))

Преди ЕС, лъжите на политиците се трансформираха в инфлация, което водеше до сравнително бърза и безболезнена обратна връзка, която може да се осъществи в рамките на един избирателен цикъл.

Валутният съюз и въвеждането на еврото в ЕС скъса тази обратна връзка и направи така, че безотговорната политика на отделните правителства се трансформира в дългове. А когато дълговете не могат да бъдат плащани, отговорността се понася солидарно от целия съюз, което е форма на безотговорност, т.е. форма на „реален“ социализъм, какъвто лично понасяхме на гърба си преди 1989г, когато общото е ничие, а чуждото е общо.

Това не намалява отговорността на управляващите в Кипър. Фактът, че други държави от валутния съюз все още имат икономики в добро състояние означава, че кипърци здраво са се осрали.

Проблемът с валутния съюз е, че поощрява такова поведение.

Което значи, че май с валутния съюз се поизбърза.

И мерките в Кипър доказват движението в тази посока, чрез смела „експроприация на експроприаторите

В крайна сметка, за да не правят такива лудории „децата“, тоест отделните държави, и родителят, т.е. ЕС, да плаща счупените прозорци, ще има прехвърляне на повече власт към Брюксел и ЕЦБ, т.е. повече федерализация и в крайна сметка ЕС ще заприлича повече на свръхдържава и да палнем по една свещица тя да не бъде ЕССР.

А, и ще се пишат дебели икономически книги за икономиката на икономическите рискове.

Предполагам, че проблемите ще се изострят дотолкова, че всички ще въздъхнат с облекчение когато се създадат СЕЩ.

На мен ми писна от революции и моля, да става по–лекичко ;)

8 коментара:

Иван каза...

Има какво да се направи относно лъжите на политиците и предците на кипърците (а и останалите гърци) са го практикували: отстраняване от обществения живот чрез изгнание вдън земя.

Ние, българите, сме по-различни. Гръцки, сръбски и румънски престолонаследник не смее да се мерне в съответната страна, ние ... избираме нашия за премиер-министър.

Георги Павлов каза...

Бла-бла.

Кипър се бърка с Гърция. НЯМА кипърски лъжи.

Кипър има бюджетен ИЗЛИШЪК през 2007 и 2008г. Има и икономика обвързана с Гърция и големи инвестиции в гръцки държавни ценни книжа, които бяха оценяваи "пазарно" като инвестиционни до скоро. Този пазарен провал завлече Кипър .

Комитата каза...

Ами да, това е проблемът – безотговорни инвестиции в гръцки книжа по политически причини обаче, не по пазарни. С призиви от политици да се помага на „сестринската“ държава

Георги Павлов каза...

Как реши, че инвестициите в гръцки ДЦК не са пазарни? Щото Владо Каролев го е казал?

Няма никакви индикации, че огромните немски, френски, английски и малките кипърски инвестиции в гръцки ДЦК са били непазарни. Всички го правеха срещу печалба. Който излезе навреме, я реализира (повечето - не бяха толкова мъдри). Инвеститорите бяха жертва на обикновена измама - извършвана от гръцкото правителство със съдействието на гигантски инвестиционни банки. А последните бяха наистина умни момчета и излъгаха целия свят.

ЛИПСАТА на държавен контрол ни докара тия проблеми. Представата, че пазарът решава всички проблеми - а във всеки учебник по икономикс 101 описва примерите на пазарни провали (не е само замърсяването).

Вярата в пазара допусна Кипър да има хипертрофирана банкова система (800% от БВП). "Ама нали е частна банкова система, пазарът няма да допусне поемането на излишни рискове, той ще ги калкулира с цената на ресурса и проблемът ще се разреши от само себе си." - бла-бла-бла.

Истината е проста:
- Кипър имаше разумни и консервативни държавни финанси.
- Икономически ръс над средния за ЕС и безработица под средната за ЕС.
- Кипър имаше безконтролна, хипертрофирана и обвързана с пране на пари финансова система.

И ето от това идва проблемът.

Спас Колев каза...

@Георги Павлов: Не е точно така. Ти тръгваш от предпоставката, че фалитът сам по себе си е проблем, което е спорно - за мен това си е част от живота.

Същинският проблем е, че кипърското правителство разчита на банките (и ЕС) да финансират сегашните му дефицити, поради което не иска да ги остави да фалират. А с това обезсмисля основния принцип на функциониране на банките - акционерите да поемат по-голям риск от вложителите.

Зелен Бетон каза...

Кипър, едномилионна държавичка, въобще не може да бъде какъвто и да е финансов проблем за еврозоната. Преди еврото кипърската лира беше вързана към британската и икономиката на Обединеното кралство гарантираше финансовата стабилност на острова без никакви затруднения. И то при положение, че кипърците не само си поддържаха висок жизнен стандарт, а направо социализъм си изградиха – въпреки че нямат нито сериозни природни ресурси, нито кой знае каква промишленост, нито високи технологии, нито даже условия за ефективно земеделие. Имат само три неща: страхотно геополитическо местоположение, невероятно море (макар че брегът е основно камънак, Средиземно море там – поне според мен – бие това на френския Лазурен бряг), и... четвъртия по големина корабен регистър в света.

Струва ми се, че основните процеси зад кадър около данъка върху депозитите са в три насоки.

Първо, опит на ЕС да откъсне Кипър от уклона към руска орбита: както да предотврати превръщането му в тотално доминирана от руски капитали офшорна зона (а да не забравяме, че Азербайджан, Таджикистан и Киргизстан пък са много дружелюбни към турската част на острова), така и да охлади мераците на „Газпром“ към новооткрития газ в кипърски териториални води.

На пръв поглед Кипър има контраход: да разсрочи и разшири вече взетия именно от Русия заем. Те обаче не са глупави и няма да се хвърлят в такава авантюра, особено пък с чисто новото дясно правителство на Анастасиадис. Визитата на финансовия им министър в Москва е по-скоро демонстрация на независимост за пред ЕС.

Второ, Меркел като че ли иска да подчертае влиянието на доминирания от Германия ЕС в една територия, исторически (и все още) под изключителното влияние на Великобритания. При това точно на „непотопяемия самолетоносач“ на Европа в Източното Средиземноморие – регион, в който предстои събитията да се развиват доста интензивно (Египет, Сирия, Палестина, Ливан, Либия).

И трето, неотстъпчивостта на ЕС вероятно има за цел да дисциплинира малко самия Кипър – който напоследък твърде много започна да се точи да стане офшорен и банков рай на региона; а и хазартен, каквито заявки даде Анастасиадис.

Общо взето, не става дума за няколко милиарда евро, а за това да се напомни кой е началникът... ;)

Иначе това за безконтролното харчене и задлъжняване за чужда сметка си е така. Кипърците в това отношение са също като гърците – не си дават социализма и не ги интересува как се оправят политиците, стига да не им пипат соц екстрите.

Анонимен каза...

Време беше някои театрално гневни хора да се сепнат от унеса на собствената простодушно изживявана слава.

"На мен ми писна от революции и моля, да става по–лекичко ;)"

Би било още по-здравословно същите да осъзнаят, че защитата на високите принципи на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, природата и прочие е дело похвално, но писането на дълбоко некоректни и неаргументирани текстове от вида на обвиненията в намерения за купуване на луксозни самолети с цел удолетворяване на парвенюшко его е просто произволно очерняне, нямащо общо с каквито и да било високи принципи, а и с действителността.

АнонименЪ

Иван Стефанов каза...

Пряко управление от ЕС ? Точно от това трябва да се пазим. На великите сили никога не им е била удобна СИЛНА България, а точно обратното. Трябва им евтина ръботна ръка, която ние, заедно с румънците предоставяме безусловно.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)