неделя, февруари 24, 2013

Трябва ли да забраним политическите партии?

Аргумент: Политическите партии са групи от корумпирани лица, които се събират заедно, за да влязат във властта и след това да грабят и да раздават на приятели и познати. Партиите са заключили ръководните си постове за външни лица. Затова не ни трябват партии. Държавата трябва да се управлява от гражданите директно, без посредници, с мажоритарни избори,  референдуми и Фейсбук. (Седем хиляди пловдивчани искат референдум за забрана на партиите)

За мажоритарните избори вече говорих, така че няма да се повтарям, ще се спра само върху въпроса с партиите. 

Експеримент: Какво ще стане, ако забраним съществуването на политически партии и съответно въведем някой от вариантите на мажоритарни избори. (Просто няма как да има пропорционална система без партии, няма на какъв принцип да групираме кандидатите)

Исторически опит: В България вече е съществувал режим, в който политическите партии са били забранени и депутатите са избирани мажоритарно. След 19-майския преврат през 1934 година, част от военните взимат властта и забраняват партиите. Малко по-късно Н.В. цар Борис III прави безшумен контрапреврат, като си връща властта, но оставя забраната върху действието на политически партии. До смъртта на царя през 1943 година, България се управлява по начин, който много напомня сегашните служебни правителства - монархът посочва лица от различни партии, които стават министри. Сега това се нарича „Личен режим на Борис Трети“, а преди 1989г., от идейните братовчеди на сегашните протестиращи този режим се наричаше популярно и научно некоректно „монархофашизъм“. Въпреки различните критики и квалификации на режима, абсолютно всички изследователи са единодушни, че управлението не е демократично, а по-скоро авторитарно.

Какво би се случило, ако това се направи днес:

  • Първо, трябва да понесем всички негативи на мажоритарните избори, за които вече стана дума;
  • Няма да можем да избегнем групирането по интереси на политиците и депутатите. Тоест партии реално ще съществуват, но няма да бъдат наричани така, а с някакво „гражданско“ име, което ще обезмисли цялото упражнение;
  • Няма да има политически субект обаче, който да носи политическа отговорност за това, което става, тъй като официално е забранено съществуването на такива субекти.
  • В крайна сметка, очаквам постоянни протести, водещи до политически криза и непрестанни избори, национални и частични, както и служебни правителства, назначавани от Президента, водейки до режим много близък на тоя между 1934 и 1943г.
  • Олигарсите и други външни интереси ще могат много по-лесно да купуват отделните депутати, зад които няма да има партия да ги защити, нито пък силни медии, които да разкриват проблемните сделки.(Колко силни са медиите по места)
  • Тъй като негативните настроения, подозренията и лошата оценка за работата на държавата няма да отпаднат а вероятно ще се засилят, те ще се насочат вече към самите представителни институции на държавата – Народното събрание, Президентството, Общинските съвети, искайки промяната или отмяната им, критикувайки въобще смисъла от съществуването им. Защото наистина няма голям смисъл от Народно събрание без групиране на депутатите в партии, които заедно да изработват становища и мнения по отделните законопроекти. На практика е невъзможно един депутат да обхване целия спектър от законодателство и проблеми, които се решават там и да вземе съвсем сам решение, преценявайки абсолютно всички последици от него. 
  • Само си помислете как ще трябва да се взима решение кой депутат в коя комисия да заседава.
  • За да се компенсира дефицита в представителната демокрация, ще компенсираме с пряка. Непрекъснато ще има референдуми, в които някои лидери ще се специализират в участие в няколко конкурентни инициативни комитети, защитаващи различни каузи, които ще имат свои имена. Вместо ПП „ГЕРБ“ ще имаме ИК „Бойко Борисов“ или ГК (граждански комитет ) „ГЕРБ“

Ще стигнем до режим с добре развита изпълнителна власт, а другите власти никакви няма да ги има, включително и медиите няма да имат гаранция за свободно действие. Как му се викаше на това?

Снимката е от тук

Мой коментар: Голямата вина на българската политическа класа се намира в това, че от 2001г насам, партиите са демонизирани от всеки нов играч на политическата сцена, който основава „широко народно движение“, „политически борд“, както и има навика да води политическото летоброене от себе си. Това е разбираемо в краткосрочен план, но катастрофално в дългосрочен. Подобна криза близо до катастрофа на политическото наблюдаваме днес.

26 коментара:

Георги Павлов каза...

На плаката пише, че политиците-крадци не представляват хората от улицата.

Откъде съдиш, че се иска забрана на партиите?

Комитата каза...

Има го в исканията на част от протестиращите.

Комитата каза...

http://vimeo.com/59872143 От 6:20

Комитата каза...

Протестът: референдум за забрана на партиите

Георги Павлов каза...

Тук са исканията (впрочем новите за банките са много разумни):
http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-news203291.html

Георги Павлов каза...

Впрочем едно предложение, което може и да подкрепиш: лустрация.

Всички, които с били във властта - стъпка назад, моля. Нека изкараме 5-10 години без тях.

Анонимен каза...

Трябва първо да се променят органите за масова информация. Вместо да отразяват точно, със съответната отговорност реалното състояние, се нагледахме рязане на лентички и строящи магистрали. Единствено Комитата се опита да покаже неизпълнени обещания на управляващите, но никоя медия не даде гласност на неговите анализи. Чакам да се появят нови некадърници ( като ББ)с претенции да ни управляват.

Анонимен каза...

Хората не искат партиите от прехода.
Трябва да се приеме закон за политическата и икономическата лустрация.
Всички, които са участвали в управлението от 1944-та до сега и всички да им се забрани да заемат каквито и да било държавни или обществени длъжности.
Всички обръчи - да бъдат раследвани, при откриване на гешефти - затваряне и конфискация на активите. А собствениците им - забрана за обществена и предприемаческа дейност за срок от 30 години. Да не забравим и годишни престои в затвора!

Комитата каза...

Най обичам анонимни лайна да говорят за репресии.

Комитата каза...

Безобразен популизъм е това за лустрацията на политиците от последните години. Лустрация на комунистическия режим и службите му, ето това не направихме и затова сме на това дередже.

Митко Василев каза...

Факт е, че много малко хора могат да кажат, че партията Х или У ги представлява реално.

Друг факт е, че много малко хора участват реално в тези партии, изключвам плащането на членски внос.

Трети факт е, че партиите напъждат най-брутално всеки, който си въобрази, че може да се изживява като гражданин против волята на началството или който там му дърпа конците. Шут в гъза и е изгонен.

И все пак да се закриват е тъпо. Партиите са отражение на хората. Безпартийните режими са отражение на конкретен вожд...

Светличе каза...

Комита хубав текст, браво, но моля те не обиждай и не наричай лайна, дори анонимните, те не заслужават дори това ;) Мерси.

Търновец каза...

"Лустрация на комунистическия режим и службите му, ето това не направихме и затова сме на това дередже."

А защо? Защо не го направихме от 1997-ма до 2001-ва?

Комитата каза...

Тогава имаше работещ Конституционен съд, който забрани ;)

Belomore каза...

Тъй, тъй, то и за Гоце така - КС попречи да го осветлят, а през 2007 г. вече нямаше Конституционен съд и затова отвориха досиетата.

Така ще да е било, няма начин.

Въпрос на политическа воля. Практиката на КС е достатъчно противоречива, за да (не може да) бъде алиби за нечия несвършена работа.

По-компетентен обзор по темата тук:
Станислав Димитров, бивш съдия от Конституционния съд: Липсата на лустрация имаше пагубни последствия за България

Belomore каза...

Нещо май не сработи линкът, ето адресът за отваряне по "аналогов" копи-пейст път:

http://www.eurochicago.com/2011/07/stanislav-dimitrov-bivsh-sadiya-ot-konstitutsionniya-sad-lipsata-na-lustratsiya-imashe-pagubni-posledstviya-za-balgariya/

zarichinova каза...

ама наистина е много вредно, че българската политическа класа легитимира погнусата от политическата система. и освен това супершизофренично.

Фил каза...

Просто някакви мисли по темата, иначе мотивацията ти да разбиваш митовете на протестиращите е ясна.
Няма да има политически субект обаче, който да носи политическа отговорност за това, което става, тъй като официално е забранено съществуването на такива субекти.
Е, то понеже сега има една такава силна политическа отговорност, че... Нали точно това е проблемът на последните 20-ина години - от началото на "прехода" нито едно правителство не си повтори мандата. Последните три правителства демонстрираха точно това - че им е напълно ясно, че няма да имат втори мандат и затова през първия крадат като разпрани. Готови са да сдадат властта даже по-рано (примерно три години). След това лидерите на партията, съставила предходното правителство си осигурява места в парламента и си бъркат в носа. Никой не им държи отговорност за това, което са правили, докато са били на власт и никой не може да ги помести от местата им докато са на власт.
В крайна сметка, очаквам постоянни протести, водещи до политически криза и непрестанни избори, национални и частични, както и служебни правителства, назначавани от Президента, водейки до режим много близък на тоя между 1934 и 1943г.
От какво следват тези протести? То и при настоящата система нещата никак не работят добре, но протести има само когато опре ножа до кокала.
Олигарсите и други външни интереси ще могат много по-лесно да купуват отделните депутати, зад които няма да има партия да ги защити, нито пък силни медии, които да разкриват проблемните сделки.(Колко силни са медиите по места)
Какво прави сегашната система по-олигархо-устойчива? Че сега ако трябва да купиш политик трябва да минеш през партията и да се бъркаш по-надълбоко? Не е така. Познавам хора, които са прокарвали дребен закон по времето на "царя" за 2000 лева. Без да минават през партията. Отиваш, пъхаш два бона в джоба на един депутат и той на следващия петък става и казва - колеги, ние отдавна пренебрегваме един проблем с ХХХХХХ. И готово. А дори да не беше така, то това е финансова бариера за достигане на политиците. Само богатите олигарси ще могат да си поръчват закони. :)
Тъй като негативните настроения, подозренията и лошата оценка за работата на държавата няма да отпаднат а вероятно ще се засилят, те ще се насочат вече към самите представителни институции на държавата – Народното събрание, Президентството, Общинските съвети, искайки промяната или отмяната им, критикувайки въобще смисъла от съществуването им. Защото наистина няма голям смисъл от Народно събрание без групиране на депутатите в партии, които заедно да изработват становища и мнения по отделните законопроекти. На практика е невъзможно един депутат да обхване целия спектър от законодателство и проблеми, които се решават там и да вземе съвсем сам решение, преценявайки абсолютно всички последици от него.
И сега един депутат не може да обхване всичко, което става. Смяташ, че партията, на която принадлежи, обхваща всичко? Според мен партията диктува само основната политика, другото е пак въпрос на самостоятелни решения. Обикновено свързани със смяната на собственика на едни хартийки. Нали по принцип се протестира срещу идеята, че партията трябва да налага партийна линия за гласуване? Нали всеки депутат трябва да гласува по съвест, а не по заповед на лидера/командира на партията? Ако пък защитаваш идеята, че депутатите от парламентарно представените партии трябва да гласуват единно, със 99,9% (това откъде ли ми е познато), то тогава защо са ни толкова много депутати? Нека всяка партия да има толкова хора на заплата от държавата, колкото са комисиите (с примерно по двама-трима за комисиите с много работа). И гласуването в пленарна зала да е на партии. ГЕРБ гласува "ЗА", те имат на изборите примерно 42%, значи 42% са "ЗА".
Само си помислете как ще трябва да се взима решение кой депутат в коя комисия да заседава.
Както и сега - който където му е ресора.

Късмет каза...

Станете за да си върнем властта.

Сега е времето когато тлъстите котараци ще получат сърдечен пристъп. Времето им привършва, нали го знаете.

Ние трябва да се обединим, за да видим посланието си издигнато.

.. Така че хайде!

Те няма да ни юркат. Те няма да ни разединят! Те няма да ни контролират.

Реванш каза...

Станете за да си върнем властта.

Сега е времето когато тлъстите котараци ще получат сърдечен пристъп. Времето им привършва, нали го знаете.

Ние трябва да се обединим, за да видим посланието си издигнато.

.. Така че хайде!

Те няма да ни юркат. Те няма да ни разединят! Те няма да ни контролират.

Спас Колев каза...

@Георги Павлов: Това с лустрацията в Мексико са го систематизирали още през революцията преди сто години - забранени са два последователни мандата за каквото и да е - президент, кмет, губернатор, депутат и т.н.

Резултатите са скромни - наистина няма еднолични диктатори, но оттогава с кратки прекъсвания управлява една партия, която всъщност е котило от лидери, които си подават топката.

Анонимен каза...

"Личен режим на Борис Трети" да се върне отново - е дай Боже всекиму. Това е единственото свястно управление от Освобождението ни досега. И въобще не ми дреме, дали било "демократично" или "недемократично" - заврете си тази демокрация където не грее. Тя просто не работи и това е достатъчно, за да бъде изритана като мръсно коте.

Комитата каза...

А откъде ще намерим точно такъв цар в момента? ;)

Анонимен каза...

Я вижте какво пише тук www.demograph.blog.bg за друг вид конституция и скелет на ново устройство на държавата.Нещо като основа за размисъл.

Svetoslav80 каза...

В статията е пропуснат факта, че по време на "недемократичния" режим на цар Борис 3 след 1934 г, царство България е на 3-то място на Балканите, и на 6-то в Европа по икономически растеж.

Дядо Мраз каза...

Престъпните криминални банди, кой знае защо наречени партии, трябва веднага и завинаги да бъдат забранени.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)