понеделник, февруари 04, 2013

Вампирясала „Демокрация“, нов късмет

Днес жертвах 80 стотинки от личния си бюджет за наново пръкналата се „Демокрация“.

Вестникът изглежда по–луксозен от спартанския си предшественик, който умря преди около 10 години – цветен печат, разнообразни рубрики.


От първа страница е ясно, че това е изданието на хората, които са хванали „марката СДС“ за шлифера, тоест Кабаивановото седесе, но пък са удивително скромни, за да си го признаят, самонаричайки се „Национален седмичник за политика, общество и култура“.

Защо бе, джанъм, нали имате „марката“?

Следи цифричките в картинката, следва анализ.

1. Най–важното място, под главата и над сгъвката е отделена за политическа карикатура на Валери Александров, в която без думи се изразява отношението към наскоро преминалия референдум за АЕЦ „Белене“.  Червени прасета (избиратели, политици?) сглобяват месомелачка „Референдум“, в която очевидно сами смятат да паднат. Малко загадъчно отдясно стои чертеж на месомелачката и надпис на английски  „Проект за нова политика“, който подсказва, че месомелачката се прави по чужди планове отвън, и то според хора, чийто роден език е английският? Или просто карикатурата с автор Валери Александров е рециклирана от друга подобна и авторът в бързането е забравил да смени и втория надпис.

2. Седесарското лъвче, наскоро заменено от синия хартиен лъв явно вече е минало през мелачката, защото и двете му ръчички вече ги няма като на Венера Милоска, но пък се усмихва щастливо.

3. Нали нямате съмнения, кой ще бъде показан от тоз прогресивен вестник като най–големия враг на „марката“? Не нефелният Станишев, а „подпирачът“ от Драгалевци, разбира се.

4. За да няма съмнение кой къде се позиционира, вдясно има каре с „прогнози“ кой как ще се класира в парламента и Иван Костов е ситуиран на червено–жълт фон, с питанка, която като чук се забива в главата му. На синьолилав фон са ситуирани „десните“ Кабаиванов, Борисов и Ярешки. Из анализа вътре  – „Просто и ясно – на Костов може да се разчита в тежки за БСП моменти. Така е било, така ще бъде занапред“

Смели прогнози в кръгчета и елипси. ДСБ изобразено като 
възможен участник и в двете коалиции ;-)

5. В интервюто с Емил Кошлуков също не е подминат Иван Костов, споменава се поне 7 пъти, познайте как.

(PS. Поради натрупване на напрежение във фейсбук относно тази точка, публикувам снимка на цялото интервю)
Вътре има още няколко материала,  в които се споменава Иван Костов.

Емил Кабаиванов (на парламентарната страница):

„Инициативният комитет на ДСБ помогна БСП да избегне по–голям провал. Анализът показва, че тези хора – около 20 000, които също с много усилия инициативният комитет на Костов успя да убеди да гласуват против, вдигнаха точно с толкова активността, че референдумът да стане валиден“

Васил Михайлов (познат и като Нубиеца):

„Духът напусна тялото на СДС в момента, в който той стана партия, перифразирам не кой да е, а Иван Йорданов Костов. Много политици напуснаха СДС и си направиха свои политически проекти. Това е политическа неграмотност“

и посочва вярната според него посока –

„С всичките резерви, които можем да имаме към ГЕРБ, коалицията ГЕРБ и СДС е вярното политическо решение за европейска България“
 Ми тъй де, да си дойдем на думата.

Става още по–весело с материалите, в които името на Иван Костов не присъства.

В материал, наречен „Истината за 4–ти февруари 1997 г.“ авторът Божидар Тодоров, обилно цитирайки президента Стоянов, посочва като главни действащи лица Петър Стоянов, Николай Добрев и Георги Първанов (има и снимка), без въобще да споменава Иван Костов, влизайки по този начин в дълбок задочен спор с Емил Кошлуков, който няколко страници встрани поставя именно Иван Костов в ролята на човека, овладял и опорочил събитията от зимата на 1997г.

И накрая, за да не се чудим този вестник дали е на държавотворни или на антидържавни позиции има няколко материала, които ни ориентират:

В „Капитализъм за всички?“ се препечатва антикапиталистическа критика към неолиберализма от полския „Седмичник Солидарност“

„В богатите държави вкостенелият неолиберализъм задълбочава своите вътрешни противоречия“

Уау!

„Кметът (на Банско) Георги Икономов предлага да се облекчат режимите на около 65% от територията на Пирин“,

 понеже „увлечени в проекти и финанси“ забравяме обществените и природните закони.

Тоест, дайте да строим втората кабинка на Банско, защото липсата на лифт противоречи на втория закон на термодинамиката.

Опасностите, дебнещи в Интернет, също не са забравени –

Интервю с Явор Колев: „Мамят децата в интернет със SMS за игри“ „Милион и половина всеки ден стават жертва на кибербандити“.

Това без коментар ;)

Виждам тежка дилема у създателите на вестника – хем гледат да гепят от славното СДС минало, тоест да се идентифицират със старото хубаво СДС и затова слагат лъвчето, марката „Демокрация“, марката „СДС“),  хем лъвчето не е същото, защото е без ръце, „Демокрация“–та не е същата, защото е едва брой 2 и година първа (!), хем фамозната марка „СДС“ отсъства въобще в карето на вестника, който се издава от фондация „Демокрация днес“, замислена като двойник на фондация „Демокрация“.

Хем сърби, хем боли.

Иначе обсесията на вампирясалата „Демокрация“ с Иван Костов напомня единствено на обсесията на македонските медии с България и „бугаризацията“.

8 коментара:

Даниел Иванов каза...

Жалко само, че гланцираната хартия на вестника сигурно не става за санитарно-битови нужди.
Прежалилите 80 стотинки за Кабадемокрация ще останат разочаровани.

Комитата каза...

Абе не е гланцирана, а една мекичка, приятничка ;-)

Анонимен каза...

отивам да го купя. такъв шедьовър не може да се пропусне.

Стойчо каза...

Мчи така де, не може управаляваща вече четвърта година партия да няма едно официално печатно издание. Екстремните центристи не стигат ;)

Анонимен каза...

Кабаиванов, Костов, "Демокрация", Комитата... Дребнотемието на "автентично десните".

АнонименЪ

Jigsore каза...

Добре де, защо на последната страница не направят и песнопойка от тип "Песни около банкенския пионерски огън", в която да публикуват партитури на дитирамби за другаря Бойко Тодорживков, изпълнени на двуглас с уста и дебело черво? Искам да кажа - много хламидийни партньори на ГЕРБ, като например другарката Яне Янев, вече започнаха да бъркат флатулентната терца в химните си, в резултат на разширени сфинктери след прекалено анално внимание от другар от ГЕРБ, и така песента започва да звучи фалшиво. Какво ще си каже другаря-пророк от Банкя, а?

Анонимен каза...

Не съм чел новия вестник и нямам намерение. С болка установявам, че хора с еднакви възгледи и с еднакво произхождение станаха врагове.Първо Иван Костов създаде ДСБ и се отцепи и много автентични седесари не знаят на кой господ да се молят. Останаха само ръководителите с никакъв шанс да влезнат в следващия парламент. Остава горчилката от израза " много вожд малко индианци"

Анонимен каза...

СДС и ДСБ си скубят косите? Все едно прасета се валят в кочината. До коледа и двете ще бъдат заклани.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)