четвъртък, февруари 28, 2013

По пижами и терлици

Интересно ми е, колко от хората реално вярват на  п.о. Борисов на думите му „Който ме обича, да се прибере вкъщи“. Дали все още има някой, който му се връзва на приказките, че той като един истински Прометей от Банкя той носи на народа огъня на прогреса под формата на магистрали, детски градини и метро, а разни импотентни злобари само гледат да го катурнат, и то не защото искат властта, ами просто защото ще се пръснат от злоба така или иначе.

Много хора около мен смятат, че п.о. Борисов е направил единственият верен ход, подавайки оставка още в първия момент, в който е станало ясно, че протестите просто така няма да отшумят. и постъпвайки, по думите на самия Борисов от предния ден - безотговорно.

Аз не мога да разбера как човек, който постъпи по собствените си думи „безотговорно“ и с „катастрофални последици за България“, който избяга от служебните си задължения и срина престижа на държавата, заявявайки от парламентарната трибуна че бил „поръчан“ от Ахмед Доган (ако е истина, разкрива класифицирана информация и е ненадежден като партньор, ако е лъжа - извършва саботаж), който не посмя нито веднъж да се изправи пред протестиращите, който се скри на интронизацията на Патриарха, но го посрещна по пижама в болницата, който въпреки че участва в долнопробното шоу с мощите, и на всяко рязане на лентички привикваше свещеници да кадят с кандилата, точно този човек би имал какъвто и да е останал престиж и запазено доверие, за да се бори за място в Парламента. Пред кого? Защо?

Все пак имаме „светлия“ пример на Софиянски.

Много се надявам и шокиращите случаи със самозапалване на граждани да получат честното си и подробно отразяване в медиите, така че срещу саможертвата на тези хора да получим поне истината.

Също така ми е интересно, колко човека реално смятат, че Станишев е способен на каквото и да е позитивно (ляво) действие за народонаселението, или както един мой познат (ляв) журналист каза наскоро – „Станишев смята просяците за неща, върху които стъпваш в дъждовен ден, за да отидеш на опера “.

Идват избори, които може би ще подложат България на изпитание, което през 2005г за малко избегнахме –  патова ситуация в Парламента, в която нито една от партиите не е способна да събере около себе си жизнеспособна коалиция. В момента, за да не загубят гласоподавателите си, всички партии се кълнат, че никога, ама никога няма да направят коалиция с конкуренцията (със съответните изключения). Единствената всеядна ДПС няма такива дилеми, но пък нейната репутация като коалиционна булка не е за завиждане.

Като си спомним резултата от компромисите през 2005г., дали пък не беше по-добра идеята, още тогава да се направят предсрочни избори и да се разбърка малко колодата.

Сега колодата можеше да се поразбърка от новите лидери, дощли от масовите анти-ЕРП протести, но които май няма да имат лукса да разполагат с време, за да си основават партия.

(Ще изключа от анализа ситуацията във Варна, където нещата са по–многопластови и са насочени срещу мафията и политическия картел на местна почва.)

В анти-ЕРП протестите  забелязвам освен всякакви протестиращи граждани и футболни агитки и националисти (ВМРО) и известен брой активисти, образуващи нещо като „червеното СДС“ – гърмяща смес от радикални леви неомарксисти, леви анархисти, русофили (които някак си естествено преливат в червената армия и никога в бялата гвардия), недоволни БСП членове, бивши БСМ кадри, почитатели на екзотични въоръжени лица от тропически държави, „Сила“(движение с категорично леви социални искания), леви националисти от „Атака“ (искат национализация) и т.н.

С. Станишев преди години заварди кариерните пътеки в БСП само за свои хора, а отвън са останали доста енергични личности с потенциал и ентусиазъм.

Ако имаше повечко време до изборите, от тях можеше да се роди българската „Сириза“, но сега неизвестните остават повече.

И времето ще покаже.21 коментара:

Анонимен каза...

Отново, както и друг път в този блог, не виждам конкретни идеи и предложения, а само общи приказки и негодувание срещу този или онзи. Добре, разбрахме, че и Борисов и Станишев не са стока, ама така и не разбираме кой е? Ако авторът не е в състояние да предложи такова проникновение, би трябвало вече да осъзнава, че с повтарянето на всеизвестни факти взе трайно да доскучава.

Георги Павлов каза...

"Червено СДС" е готина хрумка.

Иначе социолозите отбелязват ръст на популярността на Борисов. Това е свързано с продължаващите протести, които видимо ще останат без резултат за хората. Масата не иска несигурност.

Що се отнася до Станишев, той разчита на ниска избирателна активност и дисциплиниран резултат. Мисля, че в края на краищата ще се получи така.

laconian каза...

Абе каквото и да си говорим, който и да дойде на власт за народа все ще бъде лошо.

Комитата каза...

А на автора започнаха да му доскучават анонимни коментатори, които умират от страх да се подпишат под думите си.

Защо първо не се справите с личните си проблеми, и да излезете с името си? Искате да ви давам решения за голямата политика, а с какво сте го заслужили? С нищо.

Георги Павлов каза...

Споко де.

Човекът те чете - това не е малко.

Иван каза...

Наскоро писах в блога си че концепцията "разделение на църква и държава" в българската й трактовка ми прилича на разделени любовници: разделени са в смисъл че не "спят" заедно. Сега, като гледам горната снимка, не съм толкова сигурен :-)

Комитата каза...

Това е добра аналогия – ето и на тях им пречи Конституцията, за да се обяснят в любов ;)

Светличе каза...

Браво :* :* :*

Анонимен каза...

От анонимния коментатор - Комита, аз лесно ще се подпиша, но ти някакво конкретна идея трудно ще формулираш. В това противоречие се крие и българският неуспех през последните десетилетия - процедурно всички сме много отворени, но когато се опре до конкретно бачкане, никакви ни няма...

Belomore каза...

Аре бе, нема ли най-накрая да направят една коалиция ДСБ и Зелените - примерно Зелени демократи за съпротивително-либерална България (ЗДСБ), та да рахатясат и авторът, че и народът, пък и да види (народът) що е свобода и как тя ще го поведе.

А най-отприж - видните зелени политици и полит-гурута Е-Дайнов и Цвет. Томов, ръка за ръка, с разкъсани ризи, под които връз бледа измършавяла плът се види синилът на бича на Тирана и клерикалите...

***

Но освен лутането в анализа у десно (Бей Бойко, спасай десницу), видно е отчетливо лутане и у лево:

"С. Станишев преди години заварди кариерните пътеки в БСП само за свои хора, а отвън са останали доста енергични личности с потенциал и ентусиазъм."

Под ентусиазирани енергични личности да не се разбират енергетици като Р.Овч., примерно? :)))

P.S.
"Българската Сириза" ще се казва Златна Сириза.
Пу за мене! :)

Стойчо каза...

Беломоре, ще се запишеш ли в нея? Или само ще коментираш?

Комитата каза...

Ще се подпишеш ти, анонимен, баба ти трънкина. Нямаш смелост за такъв ход. Утре ще ми се появиш като нов анонимен и ще ми обясняваш че не си оня другия, който се е подписал. Колко пъти съм го гледал тоя филм. Ич не си хаби клавиатурата.

Belomore каза...

Ц, мяч прошёл мимо, пусни навигацията. ;)

Анонимен каза...

Комита, ти не заради такива нещастници като мен - заради неанонимните си длъжен като заклеймяваш нещо, да посочиш и нещо по-добро от него. В това е смисълът на критиката, ако е градивна. Затова и едни хора ги смятат за експерти, а други - за лумпени или обикновени маргинали със собствено мнение. Ти сам прецени от кои си. И не е нужно да влизаш в персонален диалог с мен - опитай се да предложиш нещо, ако искаш да те четат и уважават все повече хора...

Комитата каза...

Ти пък какво се вълнуваш за неанонимните. Стискаш им палци ли, какво ли?

Стойчо каза...

Ясно, ще коментаираш мача по телевизията. Руската.
Благодаря за информацията :)

Belomore каза...

Точно така, разкри ме.

Пускай верно навигацията, че май нищо не ти е ясно...

Стойчо каза...

Ще те оставя да се оправиш с навигацията. Успех :)

Стойчо каза...

Беломоре, не го приемай лично. Просто исках да знам, пък се дразниш, ако е на друго място, и реших, и без друго си тука, да те питам :) Благодаря за инфото :)

Комитата каза...

Признавам, че изгубих нишката на разговора, когато стана дума за навигация.

Стойчо каза...

Подозирам, че става дума и Patepis.com ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)