събота, февруари 23, 2013

Трябва ли ни мажоритарна избирателна система?

Аргумент: В момента депутатите се редят в листи и затова депутатите са по-предани на шефа на партията, отколкото отговорни към избирателите си.

Експеримент: Какво ще се случи, ако разделим местата по едномандатни избирателни райони и във всеки район само един може да спечели?

Исторически опит: На последните избори, 30 от депутатите бяха избрани мажоритарно. Съотношението беше – 26 депутата ГЕРБ, 5 депутата – ДПС.

Екстраполирайки резултатите (тоест, хипотетично разпределяйки всички мандати по този начин), крайният резултат в Парламента би бил приблизително – 40 депутата ДПС, 200 депутата ГЕРБ.

Следствия:

  • Управляващото мнозинство би било много стабилно;
  • ДПС винаги присъства в парламента;
  • Малцинствените гледни точки остават непредставени в Парламента. Партия, която би била с 15-20% влияние в обществото (колкото в момента имат най-силните) и би имала по сегашната система стабилно присъствие в Парламента, е възможно въобще да не попадне вътре. Тоест – ще има големи групи граждани, които не са парламентарно представени и които ще ползват извънпарламентарни средства, за да защитават интересите си – натиск, стачки, протести, революции, насилие.

Съотношение на силите на последните парламентарни избори.

Поради гарантираното присъствие на двете най-големи партии във властта, около тях ще обрастне с всякакви олигархични структури, медии и пр., а властта плавно ще прелива в икономиката.

Извънпарламентарните партии ще се радикализират и маргинализират.

В крайна сметка – това, което печелим като стабилност в управляващото мнозинство, го губим многократно като стабилност в обществото. Следват повече запалени коли и счупени прозорци на улицата и по-уверено и неотстъпчиво правителство в кабинетите, накланящо цялата система към повече авторитаризъм.

13 коментара:

Георги Павлов каза...

Не е същото, ако има малки райони и по-чести избори.

Longanlon каза...

гледай САЩ и си прави изводите как ще е

БСП и някаква "дясна" партия като ГЕРБ ще е парламента, както са сега демократите и републиканците в САЩ

разликата у нас е че дпс ще присъства в началото, но после според мен ше бъде глътнато от социалистите

Иван каза...

Възможен изход от ситуацията по-горе (импровизирам): една камара от пропорционално избрани представители и втора - от мажоритарни. Мандатите (сроковете) на двете камари да са взаимно прости числа: а) за да се минимизира броя на изборите за двете камари в една и съща година и б) да се даде възможност на избирателите да направят частично undo, след като са видяли що за стока са избрали.

Анонимен каза...

Баце, това е по-малкият проблем.

По-големият се съдържа в предложеното от Павлов, което си е чистата мажоритарна система. При около 5 млн. пълнолетно население, реално живеещо у нас (с или без актуализирани списъци, все тая) един мажоритарен район/мандат е около 20 хиляди души бруто. При активност около 60% (нека да е висока, от мен да мине) един мандат се печели със 6-7 хиляди бюлетини. Ха сега Павлов да познае кои в БГ имат ресурса (не само финансовия, а и административния, и на зависимостите "по места") да си подредят една редичка от 6-7000 избиратели пред секциите в един от няколкото едномандатни райони в Дупница, или Етрополе, или Правец, или Сандански, или... нЕма нужда да продължавам, нали.

Ха сега си го представете тоя парламент - мечтата на всеки БГ олигарх! Да ви е честито!

Кентавър каза...

Г-н Павлов, какво имате предвид под "по-чести избори" и "по-малки райони". Ще увеличим броят на депутатите на 320 и ще ги сменяме през 3 години ли?

Анонимен каза...

Две наблюдения само: 1) Трябва някак да има съгласуваност между избирателната система и искането за механизъм за отзоваване на депутати. Ако системата е мажоритарна, би следвало отзоваването да става от хората, избрали депутата, а не от района, от който е избран. От друга страна, има тайна на вота, което при мажоритарна система прави отзоваването пряко от избирателите невъзможно. 2) Има и по-хубави избирателни системи, но за съжаление малко известни у нас. Пример: Single Transferable Vote, която е по-скоро пропорционална, но дава възможност за пренареждане на листата. Има и варианти, които противодействат на познатото у нас гласуване с клечка :)

Георги Павлов каза...

мнението на Валери Найденов ЗА мажоритарни избори:
http://fakti.bg/mnenia/60177-nai-dobrata-idea-na-protestirashtite-majoritarni-izbori

според мен трябва да има малки райони (няма лошо и да са 400) и избори на 2г. какво страшно има? Камарата на представителите е с такъв мандат.

иначе това за подреждането на 6-7000 души за избори - абсолютно нереална работа, така говорят хора, които мислят хората на Етрополе за идиоти. парите ще вземат и ще гласуват за когото си искат. (виж тези, на които им е все едно, ще гласуват, за когото им платят. ама нали идеята е да въвлечем хората изборите.)

Стойчо каза...

Жоро, с тия 400 района, къде отива намаляването на бройката депутати? ;)

Георги Павлов каза...

Аз не смятам, че трябва да се намалява броя на депутатите. Според мен трябва да се увеличи и да има малки мажоритарни райони с чести избори.

Анонимен каза...

Павлов, мисленето е трудно, няма спор. Но хайде в него да участват само тези, които го могат, а? А другите могат вместо аргументи, да си цитират манипулативните дрънканици на когото си искат от ченгесарската дежурналистика от 1980 насам (нали трябва да се симулира "гражданско участие")...

Да ти обясняват, че при 240 депутати мажоритарният избор означава, че един депутат се избира с около 6-7 хил. човека (не идиота, човека, които всекидневно се борят за хляба си, който зависи от местните ДЕРИБЕИ; и да - в Етрополе, но и почти навсякъде другаде в провинцията), а ти да казваш "аз даже искам да са 400" (тоест, да се избират при 3-4 хиляди "гарантирани" гласа), това е много далеч от мисленето.
Ама хич!

Даниел Дойчев

Комитата каза...

Аз не искам мажоритарна система, мисля че съм напълно ясен в текста.

Анонимен каза...

Мажоритарна система в два тура ще реши проблема с купуването на гласове. На втория тур ще се получи естествено обединение срещу човека с парите. На хората вече им е писнало и няма да търпят подобни комбинации. Според мен даже би трябвало на прескочат системата на партиите и да си направят един вътрешни граждански избори. Избраните легитимно след това ще представляват гражданите в обединена листа срещу всички партии. И идеята за повече мажоритарни райони ми изглежда разумна, защото по-този начин ще се изберат различен типаж депутати, много различни от партийните креатури. Колкото по-малки са районите, толкова по-добре ще се познават кандидатите и никой няма да може да излъже другите.

Стойчо каза...

явно отиваме към 480 депутати ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)