сряда, януари 23, 2013

За енергетиката, ядрената. Разговор с Трайчо Трайков

След няколко дни ще се проведе първият референдум в най–новата история на България. Мислех си, каква ли е разликата с предишните референдуми и май се досетих.

Сегашният референдум не задължава правителството с нищо, какъвто и да е резултатът от него.

„Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?“

Ако отговорите ДА са повече, правителството може да реши да строи АЕЦ в Белене, но може и да реши да добави нови блокове в Козлодуй, чисто формално–счетоводно отделяйки ги в нов АЕЦ.

„А не искаш ли две залепени?“, както обичаше да казва майка ми, когато исках от нея нещо невъзможно.

Ако отговорите НЕ са повече (по–желан, но по–малковероятен сценарий) тогава отговорът може да се разбира почти всякак

1.  Да не се развива въобще ядрената енергетика
2. Да не се развива ядрената енергетика чрез НОВА централа, но чрез стара може

Извратено тълкуване на отговора НЕ може да е филиал на АЕЦ Козлодуй в Белене (това е шега, ей, не го взимайте насериозно!)

Тоест, отново правителството ще може да направи почти всичко, което си поиска. Все пак, при отговор НЕ свободата му да загробва България с нови ядрени мощности, са по–ограничени.

И затова трябва да се гласува с НЕ, както и аз ще направя.

Искате ли още аргументи? Чувствате ли се информирани?


Тази вечер от 19:00 в „Гневните“ ще можете директно да проследите разговора ни с Трайчо Трайков (до седем часа там ще върви на запис предишния епизод с Бойко Станкушев за състоянието на българските медии и свободата на словото), министър на икономиката енергетиката и туризма между юли 2009г. и март 2012 г., както и да му задавате всякакви въпроси – както отдолу под този текст, в коментарите, така и в чата отдясно на видео прозорчето.

А иначе, за мнението ми за Белене и ядрената енергетика въобще (тези, които са ЗА Белене, не четете, ще ви се скапе настроението) –

1. България не може да овладее напълно рисковете от оперирането на нова ядрена централа. Япония вече показа, че не може.
 2. Рисковете са много високи, използвайки руска технология дори само за реакторите, която търпи провал след провал в последните години – в космоса, въоръженията, авиацията, корабостроенето. Няма причина да смятаме, че ще се справят по–добре в енергетиката.
3. Дори да е напълно частна централата, политическият, екологичният и финансовият риск (без държавни гаранции няма да стане) се носят от всички нас като данъкоплатци и гласоподаватели. Като в Япония.
4. В България съществуват огромни енергийни резерви, които правят въобще експлоатацията на ядрени централи безмислено. Само влагането на 1 милиард евро в топлоизолации, умно управление на мрежите и оптимизиране на сегашните технологии, ще направи излишно всякакво строителство на допълнителни мощности за десетилетия напред.
5. АЕЦ „Козлодуй“ печели годишно към 50 милиона евро от продажба на електроенергия с два 1000 мегаватови блока. Ако Белене печели пак толкова (а ще печели по–малко, защото ще се конкурира с Козлодуй)  ще са необходими 100 години за да върне инвестиция от 5 милиарда евро.  А инвестиция от 10 милиарда евро ще върне за 200 години. Тоест, токът от Белене ще поевтинее, но след 100 години минимум. Невероятна сделка, но само за този който ще вземе пари от нас!
6. Ще има ли ток или ще сме на свещи? България и в момента НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАДЕ цялата си излишна електроенергия. Няма пазар! А 2000 мегавата отгоре какво ще ги правим!?
7. Тепърва идва времето на малките производители на електроенергия и децентрализацията (имам предвид навлизането на малки производители, а не управлението на мрежата, което остава централизирано). В скоро време и в България ще се предлагат инсталации, които всеки може да монтира на покрива на къщата си 5 киловатови инсталации.

Има още много аргументи, но няма да ги изреждам, за да не стане безкрайно дълъг този текст

Ще гласувам с НЕ.

Не забравяйте – разговор с Трайчо Трайков от 19:00, директно по интернет. (в момента върви на запис)

3 коментара:

Hristo Hristov каза...

в какво се е провалила Русия, дай някой линк поне .... някой АЕЦ ли е гръмнал ... или пък са си спрели совалките, о "сори" това бяха американците ..... в момента цялата МКС се поддържа от Роскосмос, а ти твърдиш че руснаците са се провалили ..... УАУ

Спас Колев каза...

Мда, правният ефект от референдума е нулев. Резултатът от него ще са две числа, с които двете страни в спора ще се замерват през следващите години. Привържениците на АЕЦ "Белене" ще сочат процента на гласовете "за" от гласувалите, а противниците - процента на гласовете "за" от всички избиратели.

От тази гледна точка за противниците на АЕЦ "Белене" е по-рационално да гласуват против, отколкото да не гласуват.

Стойчо каза...

Негласувалите никой няма да ги бръсне. Както е и редно да се прави с хора, които пасуват при въпрос за 22 милиарда лева.(ОК, нека са 10 – по сметките на БСП – пак няма да ги бръснат)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)