събота, януари 19, 2013

Попфолк и баклава с НСО в НДК

(бакшишите не могат да стрелят)

Четох, че някакви театрали се оплаквали, че те не получавали европейски помощи, а чалгаджиите получавали. Освен чисто бизнес обяснението (че просто чалгаджиите имат по-успешен бизнес и поради тая причина по ги бива да пишат проекти и да лобират за тях) има и второ, по-нестандартно обяснение – ами че те най-добрите театрали у нас взимат партийни субсидии и хидротехнически хонорари в милиони. За какво им е повече?!

Днес за малко щях да заспя на едно обучение за наблюдатели на референдума, когато гръмна twitter бомбата, че е имало атентат срещу Доган на конференцията на ДПС и изведнъж стана интересно.

Преди много години, другарят Берия (вътрешният министър на СССР) много обичал да засвидетелствува обичта си към другаря Сталин и безграничната си готовност да жертва живота си за него. Затова организирал няколко „атентата“ на вилата на Сталин на езеро Рица, които сам предотвратил (книжка в оригинал, ако ви се чете на руски).

Първият път, двамата пътували с кола, когато Берия получил „странно чувство“ и помолил Сталин да седнат в по-задна кола в колоната. Тъкмо когато наближили вилата, пътят под първата кола, в която трябвало да се возят двамата, пропаднал и тя паднала в езерото.

Вторият път, те се возели с катер по езерото. От отсрещната страна се чули изстрели, а Берия се хвърлил върху Сталин да го спаси с тялото си. На катера съвсем случайно имало фотограф, който заснел нагледния героизъм. После се оказало, че стреляли граничарите, които получили заповед от Берия да стрелят във въздуха, щом по водата се зададе катера... Шефът на заставата Лавров, бил арестуван и получил 5 години затвор, а после по нещастен карамбол на съдбата бил разстрелян... Нямал късмет.

Увертюра, снимка Весислава Танчева

Спомени за ей тоя героизъм, за който бях чел като малък, събуди у мен театралният спектакъл с газов пистолет и безопасни муниции пред десетки камери и фотоапарати, който беше разигран на сцената на националната конференция на ДПС на 19-ти януари 2013г.

Но нещо липсва ли ви в спектакъла? Нещо истинско? Познахте, липсва.

Липсва героичният бодигард, който да се хвърли върху атентатора и с тялото си да защити „охраняваното лице“ (10х, Цветанов за обучението по български) от покушение.

Безбройните редовни и извънредни емисии на проправителствените и нетолковаправителствените телевизии днес ни сведоха следните факти –

Събитието е охранявано от МВР, НСО и охранителна фирма.

МВР е охранявало около сградата.

Охранителната фирма е проверявала багажа и правото на достъп.

НСО е имало едничката задача да пази безценното тяло и здраве на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Кой печели и кой губи от представлението?

Печели ДПС – стотиците хиляди привърженици отново ще се почувстват застрашени и под обсада и ще постегнат разхлабените редове за идущите избори. Нищо чудно да видим отново рекордни изборни резултати.

Печели „Атака“ и подобните ней формации – защото получават аргументи за порочната същност на ДПС и крайната деградация на ръководството му.

Печелят също полицейщината, ченгетата и всякакви подобни полицейско-политикономически елементи.

Най-големият губещ е НСО и политическото ръководство на държавата, защото показва пълната си неадекватност на задачите, които трябва да изпълнява.

Шеф там е Тодор Коджейков, бивш бодигард на самия Бойко Борисов.

Той, разбира се, хитрува, като казва че НСО не е трябвало да охранява конференцията. Това е истина, но само част от нея, а останалата част е, че на НСО е поверена ЛИЧНАТА ОХРАНА на Ахмед Доган.

Колкото и пъти да изгледате клипчето с „нападението“, ще видите, че вторият актьор има време да произведе цели два изстрела, преди да изскочат нови хора на сцената.

Съвсем не като при покушението срещу Роналд Рейгън, например, когато хората от охраната го закриват с телата си и двама от тях са ранени.

НСО не влиза за пръв път в устите на хората.

През 2010г. се разшумя за гигантските суми, които се хвърлят за охрана на Ахмед Доган. Премиерът категорично отговори на обвиненията:
Национална служба за охрана (НСО) охранява Сергей Станишев, Ахмед Доган и Румен Петков заради сигнали за повишена степен на застрашеност.
...
Охраната на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Ахмед Доган и бившия вътрешен министър Румен Петков е скъпа, но дори 1 процент да има риск - трябва да бъдат охранявани, заяви Бойко Борисов.
Преди няколко дни стана ясно, че само за една година е имало 26 произшествия с автомобили на НСО, от които 8 по вина на шофьорите на НСО (много ми е любопитно какви са конкретните случаи, защото се отнася за автомобили със спец режим, че може да кривнат цифрите в другата посока). Имаше обвинения, че НСО е таксиметровата служба на властта.

На мен ми се струва, че тоя път премиерът е прав:
В случая аз съм изправен пред вас, от една страна, да защитавам "това национално съкровище", а в същото време, от другата страна, е рискът, че не дай, Боже на това "национално съкровище" му се случи нещо, политическата отговорност ще падне върху нас", отвърна му Борисов
Къде са НСО и когато присъстващите на конференцията се саморазправят с „атентатора“ и веществените доказателства биват стъпкани и изчезнати? Колко време ги няма? Минути? Отговорност ще се понесе ли? Обвинения ще бъдат ли предявени?

А кой ще загуби най-много?

Най-много губят хората, които се надяват на смислен политически дебат по жизненоважните теми – като например вероятността за загробването на България с нова АЕЦ.

Ще загубят и още от правата и от сигурността си. Да, и от двете.

Започнах да го пиша тоя текст с мисълта за належащите реформи в НСО. Ще остане за друг път.

PS. В понеделник с колегата Генов ще имаме 1 час да интервюираме Президента Плевнелиев. Може да ни подсетите за въпроси.


53 коментара:

Георги Павлов каза...

Хубав линк за Рейгън, но там пише, че охраната покрива Рейгън след.. ТРЕТИЯ изстрел, а нападателят е неутрализиран след ШЕСТИЯ изстрел.

Доган беше покрит и нападателят неутрализиран след.. ВТОРИЯ опит за изстрел.

Комитата каза...

Интересно възражение, при положение че всички присъстващи е трябвало да минат три кръга охрана и поне една проверка, преди да влязат в залата, а при Рейгън това са минувачи на улицата, които имат право да носят оръжие по конституция.

Георги Павлов каза...

Проверката в НДК е извършвана от частна фирма, не от МВР/НСО.

Човекът видимо носи бадж - никой, повтарям никой, не е помислил за съмнително придвижването му из залата. "От първия ред, на който бяха чуждестранните гости и висши депесари, признаха, че помислили, че момчето ще сложи диктофон."

Анонимен каза...

От този атентат печели само Бойко, и очевидно той го е организирал. (Добри Божилов)

Комитата каза...

Е да, най-добрият акъл на българина му идва после.

Георги Павлов каза...

Накратко:
- Сикрет Сървиз допуска атентат срещу Рейгън.
- МОСАД допуска убийството на Ицхак Рабин.
- НСО допуска нападение срещу Доган.

Нека не се правим на по-католици от папата.

Асен Генов каза...

Всички коментари са ИЗЛИШНИ! НСО допуска някакъв индивид почти буквално да допре пистолет в главата на охраняван заради заплаха обект. Не само допуска, ами ги оставя да се боричкат доста дълго време пред камерите на медиите. След това НСО безучастно гледа линча над злополучния нападател. Самият нападател стреля с газов пистолет, който може да причини уплах или обилно сълзене, но не и смърт. Пистолетът засича, по думите на мнозина, два пъти поред. Всичко това се случва, ПОВТАРЯМ, пред очите на без(и)дейното НСО, в течение много време, в което всеки професионалист би убил с голи ръце "поръчания"...

Няма как да се каже иначе — охранителният бизнес и НСО са за хоспитализиране. Пълни некадърници. По-добре е така, защото е лечимо, но ако е координирано, което е по-вероятно, това вече не е шега.

Всякакви опити да бъде приравнено днешното долнопробно треторазредно шоу с покушения над Рейгън и Рабин са, да ме прощавате, нелепи...

Комитата е прав, че при Рейгън говорим за улично нападение в страна, в която носенето на оръжие е конституционно право. Действията на сикрит сървис са НЕСРАВНИМИ с некадърната и бездарна реакция на НСО.

Да приемем, че нападателят беше ударил Доган? В махалата, в която живея, убиха човек с един удар — кроше. При падането жертвата си наранява мозъка и в последствие умира...

Асен Генов каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Георги Павлов каза...

Улицата очевидно е много по-опасна от мероприятие с контролиран достъп, където влизат хора по списък. И именно затова Сикрет Сървиз е трябвало да вземе мерки, при това елементарни - отцепване на района или друг маршрут.

Рискът на партийна (т.е. приятелска) сбирка с контролиран достъп очевидно е по-малък и охраната е на друго ниво.

Няма да се учудя за закритата заст на конференцията (ако в ДПС имаше дебати) НСО да бъдат поканени да излязат и не бих видял нищо притеснително в това.

Конкретно: смятате ли, че НСО трябва да присъства на закрити заседания на ВС на БСП и ИБ на ВС на БСП? Трябва ли присъстващите да преминават проверка на скенер и тъй като той пищи на 80% - да бъдат проверявани ръчно?

Георги Павлов каза...

Хора гледайте записа на bnews (единствения отдалеч) и не говорете идеологеми!

1. Точно пред трибуната са стълбичките за бъдещите изказващи се. С 2 големи крачки заставаш на главата на Доган.

Въпрос 1: мислите, че НСО е можело/трябва да промени аранжировката на едно партийно мериприятие (и да сложи стълбичките в края на сцената)?
Въпрос 2: мислите ли, че НСО трябва да се изтъпанят прави пред стълбичките (и главите им да влизат в кадър)?

2. НСО реагира след 4-5 секунди. Бавно-бързо, всеки сам да си реши.

3. Двама служители на НСО се оттеглят от нападателя след неутрализирането му и отиват при Доган - ТОЙ е целта им, важното е него да опазят.

4. Остава само един служител на НСО да неутрализира нападателя и ТОГАВА почва побоя, защото колегата, който преди това е разперил ръце и спира депесарите, отива при Доган.

5. Служителят, който неутрализира нападателя не може да спре побоя, защото държи нападателя и ръцете му са заети.

Георги Павлов каза...

Гледам фоторепортерите как снимат побоя от ЕДИН МЕТЪР разстояние и никой, никой! не помогна на служителя на НСО просто извиквайки: "не го бийте, хванаха го!"

Лешояди..

Анонимен каза...

като разговаряте с Президента, питайте го как се вписва в мечтаната от него иновационна екосистема показното източване на Фонда за Научни Изследвания към субекти, които нямат нищо общо с науката
Другото, за което да го питате е дали би се ангажирал с инициативата за връщане на Самуиловите кости от Гърция и погребването им с държавни почести във Велико Търново.

Асен Генов каза...

"...Улицата очевидно е много по-опасна от мероприятие с контролиран достъп, където влизат хора по списък..." ИМЕННО по тази причина НСО се провалят в задължението им да обезпечат охраняван обект в зала, до степен, нападателят да опре пистолет в главата му. Ако напдателят искаше, Доган щеше да е мъртъв. Кой, как и защо участва в този театър — вероятно никога няма да разберем, но за НСО това е провал. Нападателят можеше дори с голи ръце да убие целта, а това можеше да е премиерът дори. НСО се провали.

Георги Павлов каза...

Асене, няма такова нещо като абсолютна сигурност. Дори да имаше, щеше да означава охраняваният обект да не изпълнява публичните си задължения.

Кажи нещо конкретно, което НСО е трябвало да направи - и си продължи мисълта дали е обществено приемливо.

В идеалния свят на Асен Генов НСО трябваше да погледне залата и да каже: "Съжаляваме, г-н Доган, но не можете да говорите в тази зала. Аранжирането е с минимално разстояние от трибуната до залата."

Фантазия, нали?

Христомир Йорданов каза...

Комита, питай Плевнелиев какво смята да прави със Закона за училищното и предучилищно образование.

Unknown каза...

А дали Европата ще се вържат, че в България има сериозен малцинствен проблем? Не с ромите, а този фалшивия... и за кого ще са дивидентите тогава?

Асен Генов каза...

Жоро, казваш: "Асене, няма такова нещо като абсолютна сигурност..."

Не "абсолютна", приятел, ЕЛЕМЕНТАРНА сигурност — да не пуснат човек с оръжие в залата...

Анонимен каза...

Ако НАИСТИНА смятате да правите нещо при Неговото Превъзходителство в понеделник, няма нужда да ви даваме идеи за въпроси.
Защото има един генерален въпрос с ясен отговор за липсата на автономия на сегашния президент с малко "п". Това е въпросът за зависимостта му от ЦвЦв и БоБо. Бившият комсомолски секретар и аранжор на гастарбайтери е достатъчно да бъде подсетен, дори не попитан, за основния елемент на зависимостта му - корупцията, докато беше министър и остави на два пъти мафията да направи поредната си стъпка към стъпкването не само на природата (къмпинг Корал), но и на правото на хората на свободното й ползване (Морската градина във Варна). Подробности, които и вие знаете от Атанас Чобанов в "Биволъ".

Подсетете го, това е достатъчно. Защото все някога ще му се наложи да плати сметката в заведението, наречено България - Орлов мост и последните два митинга за Иракли започнаха да пишат точно тази сметка. Разбира се, че и предишните лешояди от БСП/ДПС/НДСВ ще бъдат включени сред платците й.

Дани

Георги Павлов каза...

Асене, ДПС си е платила за 6 (шест) души от фирма Крон.

Всеки като се качва на самолет знае: има поне 4 души - 2-ма на скенера за багаж, 2-ма за ръчно третърсване. И това за 100 души самолет.

Сметни колко трябва да бъдат за 1000 делегати, гости и журналисти.


ДПС с многомилионната си субсидия е платила за 6 охранителя.

Разбира се, това е грешка на НСО, на кой друг!

Асен Генов каза...

Жоро, НСО пази Доган. Не го опази. Ако Октай искаше да го застреля — пътник е... Това е НЕОСПОРИМ факт.

Асен Генов каза...

Освен това, Жоро, аз съм бил нееднократно в НДК в изборната нощ и ВСЕКИ минава през скенер. Няма извинение!..

Георги Павлов каза...

Асене,

Открий малката разлика между изборите в държавата и изборите в ДПС.

Оттам идва и разликата в ролята на НСО.

Анонимен каза...

Струва ми се, че каквото и събитие да ни сполети, Комитата с вече предизвикващата подсмихване негова предсказуемост ще открие все същите последствия...

"Най-големият губещ е НСО и политическото ръководство на държавата, защото показва пълната си неадекватност на задачите, които трябва да изпълнява."

АнонименЪ

Зелен Бетон каза...

Три неща относно епизода с газовия пистолет:

Първо, изглежда, че този епизод зарадва и въодушеви всички. И у нас, и в чужбина.

На заблудените даде храна за заблудите; на защитниците на всевъзможни тези – шанс за интерпретации и извличане на аргументи; на маловажните и забравените – повод да напомнят за себе си. Колкото и да е странно, като че ли няма губещи.

Всъщност има: държавата България пак влезе в международния обмен като символ на нецивилизованост и обект за остроумия, а нейното население беше оглушено и лишено от стимул да разсъждава върху значително по-важни и спешни неща като ВМЗ Сопот, референдума за Белене и т.н.

Но пък държавата и населението никой не ги брои. Тъй че – губещи няма.

Даже юнакът с пищова хем стана известен, хем може да се размине неподозирано леко. Като нищо ще го видим в някое от следващите издания на Биг Брадър.

Второ, като слушам яростните критики към НСО (с дейното участие на Сидеров и Янев), май има мераци тя да се постави под „по-строг независим контрол“ – тоест хем повечко хора да имат достъп до специфичната информация от нея, хем позицията на президента да се отслаби още. Образуват ми се едни подозрения, че около предстоящия за приемане закон за тази служба още няма пълно съгласие между президент и премиер – макар че ужким се бяха разбрали за службите като цяло.

Апропо, Комита, може да питаш Плевнелиев какво мисли за такава хипотеза (макар че не вярвам да каже нещо съществено).

И трето, ако въпросният епизод не се беше случил, оттеглянето на Доган щеше да предизвика масово и всестранно разнищване на ролята му в българския преход.

Сега потенциалните участници в такова разнищване са заети с други животрептущи въпроси: примерно, може ли с газов пистолет да се убие човек.

Изобщо – пълна отврат.

На всичкото отгоре е много вероятно юнакът с пищова да се окаже просто една от многото изперкали електорални единици и действително сам да си е измислил екшъна – но въпреки това всеки от политическите въжеиграчи успя да извади от цялата дандания файда за себе си. Гадно.

А разнищването на ролята на Доган трябва задължително да се състои. Макар и на по-късен етап. Това четвърто.

Георги Павлов каза...

За автора на текста, защото е фен на Чехия :-)

"През септември 2012 г. чешкият президент Вацлав Клаус бе нападнат от мъж с пластмасов пистолет. На церемония по откриване на мост в Храстава 26-годишният Павел Ондроуш премина охраната и се приближи до президента, като допря в него пластмасов пистолет, който стреля с малки пластмасови топчета, и няколко пъти натисна спусъка. "

Анонимен каза...

П. п. Подкрепям:

"Георги Павлов каза...
Накратко:
- Сикрет Сървиз допуска атентат срещу Рейгън.
- МОСАД допуска убийството на Ицхак Рабин.
- НСО допуска нападение срещу Доган.
Нека не се правим на по-католици от папата."

Асен и Комитата за пореден път губят мярка. (Бих вметнал, че вероятно отговорната за провала в Израел структура е не Мосад, а Шин Бет.)

АнонименЪ

Анонимен каза...

Относно интервюто с президента Плевнелиев. Въпреки че вече цяла година той не е министър на регионалното развитие и благоустройството, мисля, че би било полезно да му бъдат зададени два инфраструктурни въпроса. Първи. Какво мисли за почти замразеното строителство на Автомагистрала "Марица", което може да доведе до пускането й за движение с немалко закъснение едва през 2014 година, т. е. поне половин година след договорения срок. Какви са причините за това, какво е възможно да се направи към момента за ускоряване на работите, какви са изводите от този неприятен случай и как може подобни ситуации да се предовратяват в бъдеще. Втори. В последните три и половина години не бяха изработени инженерните проекти за ключови инфраструктурни обекти като лотовете на Автомагистрала "Струма" от Дупница до Сандански и Автомагистрала "Хемус" от Ябланица до Велико Търново или Шумен. Предстоящото строителство ще се осъществява едновременно с инженеринга. Какви са причините, има ли организационни дефицити в неговото бивше министерство в това направление и какви проблеми са възможни при започването на работа в сложните теренни условия на Пирин без предварително разработени проекти.

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонимнЪ, Героги – точна така е – Сикрет сървиз и Мосад (Шин Бет ;) също се дънят. Това, че се случват катастрофи (издънки) не може да случи като характеристика на една система – като такава може да случи РЕАКЦИЯТА на катастрофата (издънката).
Случил се атентан - ОК, характетизиращото системата е КАКВО ПРАВИ след това тя?

Та все ми се чини, че и Сикрет Сървиз и Шин Бет (Мосад) са направили нещо със себе си след тези издънки. Позицията на Комитата и на Асен е точно такава – имаме издънка, какво прави по въпроса?

Същото е и със земетресенията и самолетните катастрофи – ясно е, случват се. Какви мерки се взимат след това е големият въпросо, който характеризира системите.

В случая издънката си е именно на НСО. Ясно е, че и МВР и охранителната фирма са виновни, но пряката отговорност си е на НСО. Какво правим после е въпросът?

Стойчо каза...

Всъщност винаги виновен е атентаторът (убиецът), но в случая не сме ние тия дето му плащаме заплатите, както е в случая с НСО

Анонимен каза...

Стойчо, разбирам доброто ти намерение да влезеш за пореден път в ролята на бранител на честта на Комитата и Асен, но каквото и да се прави или да не се прави в НСО вследствие на инцидента от събота, то едва ли ще бъде оповестено публично.

АнонименЪ

Стойчо каза...

Разбра ли сега в какво е проблема? :D Понял? или пак да повторя? :D Сам го каза :)

Стойчо каза...

Ако поне един шеф в НСО не го отнесе публично, от там нататъка етническите българи ще имат пълното основание да се считат за идиоти, на които им пробутват евтин театър, етническите български турци ще имат пълноот основание да се чувстват уплашени, турските турци ще имат основание... да не ти казвам какво, че е страшно, останалите ще имат пълното онование да не ни приемат в Шенген.

Някой трябва да го отнесе. И това не е Комитата и даже не е Иван Костов.

Стойчо каза...

иначе е по-добре да защитаваш честта на Коце, отколкото честта на пагона от НСО ;)

(дума не съм казал за Цветанов, забележи ;)

Георги Павлов каза...

Стойчо,

Аз като гледам Комитата и Асен бият към разширяване на НСО. Сериозно говоря.

НСО трябва:
- да отговаря за достъпа до мероприятия, в които участва охранявано лице, ДОРИ да не са публични;
- да стои неотлъчно до охраняваното лице, дори да не е на публична проява.

Това ще има пряко влияние как се прави политика: под надзора на НСО.

Така се създава голяма възможност за злоупотреба, защото НСО охранява и политическите противници на властта. Ето сега може да се обяви една опасност за Иван Костов и да се следи от 2 метра с кого се среща и какво говори.

А какво по-лесно да каже: парламентарните партии получават милиони лева годишна субсидия, да бъдат така добри да организират охраната си.

Стойчо каза...

Можеш да си сигурен, че не бият към разширяване на пълномощията, а към наказания. И то публични.

Стойчо каза...

Иначе към Иван Костов вече имаше опасност, Б.Борисов се изтъпани пред къщата на Костов и каза, че той сам го е направил. (беше опит за обиш ли, за палеж ли)
Борисов беше още главен секретар.

Ако сега няма наказания – не знам кога трябва да има, когато гръмнат Баце вероятно

Анонимен каза...

Стойчо отстъпи на следващия отбранителен рубеж, свеждащ се до "или оставка, или нищо". Как практически една оставка би повлияла на ефективността на конкретната структура едва ли можем да отсъдим, а какви промени в охранната й дейност ще или няма да настъпят, повтарям, едва ли ще бъде предмет на публичен дебат. Такова е естеството на този тип служби, че в тях изискването за откритост към обществото е в принципно противоречие със секретността на работата.

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонименЪ, явно ще трябва да пиша бавно, защото си склонен да минаваш към лични обобщения.

Не съм полицай, нямам подобен ценз, за да знам какво трябва да се направи точно, за да се подобри.

Но СЪМ ДАНЪКОПЛАТЕЦ с положително салдо към държавния бюджет,т.е.заинтересован съм парите ми да се харчат разумно.
В случая имаме неразумно харчене на пари. Искам да видя виновния наказан, с плахата надежа, че следващия ще ги харчи с една идея по-разумно.


Мога и още по-бавно да го обясня, ако се нуждаеш

Стойчо каза...

Защото, ако не е НСО, то кой е слеващия в редичката на отговорните?

МВР? Цветанов? Не съм чак толкова зъл ;)
ДПС?

Защитата честта на пагона не се прави по този начин, АнонименЪ. Друга е технологията.

Георги Павлов каза...

Стойчо,

наказания трябва да има, ако ти възлагат работа, която ти можеш да свършиш, дават ти ресурсите да я свършиш и ти не я свършваш.

Това, че някой повтаря папагалски "вие пазите Доган, но не го опазихте" не го прави аргументиран.


Теорията "вие отговаряте тотално, а ресурсите са ви ограничени" не води до добро - не само в държавата, във всякакъв вид организации.

Георги Павлов каза...

Щото прочетох хора - критикуват, но казват: "да, трябваше на 2 метра от Доган да има телехранител" (не изгражда имидж на обичан ръководител - не е ясно дали би било прието), "охраната трябваше да стои права пред публиката, с лице към нея" (пак същия контрааргумент).

Един перфектно охраняван лидер неизбежно става НЕЕФЕКТИВЕН. Винаги има баланс между различните изисквания: сигурност И достъпност, сигурност И конфиденциалност.

Тези неща си противоречат и истеричното говорене "повече сигурност, повече сигурност" трябва да не скрива какво ще е в по-малко, ако има повече сигурност.

Анонимен каза...

Да си припомним челния американски опит:

28.11.2009 / 11:53
Неканени гости в Белия дом

Огромен срам трябваше да понесат американските тайни служби, които изцяло се грижат за охраната на президента Барак Обама. Неканени гости преминали през цялата охрана, и влезли на официалния прием по случай посещението на индийският премиер Манмохан Сингх. А няколко дни след това в социалната мрежа Фейсбук бяха разпространени снимки от скандалната случка.

Елегантно обелчени, Тарик и Мишел Салахи преминали през пропускателните пунктове и влезли в шатрата, разпъната на Южната морава на Белия дом. Приемът бил организиран в чест на индийския премиер Манмохан Сингх. В шатрата присъствали 300 високопоставени гости, включително и вицепрезидентът джо Байдън.

Двойката от щата Виржиния, известна с участията си в риалити предавания, поздравила президента и редица важни личности. Семейството не е останало до края на вечерта. До тук всичко звучи нормално. За ужас на Сикрет Сървис обаче се оказва, че семейство Салахи въобще не е било поканено на приема. И това се разбира, когато двойката публикува снимките си с президента в сайта Фейсбук.

Веднага започва разледване как се е случило подобно нещо. Службите за сигурност се опитват да смекчат вината си с оправданието, че всички присъстващи на приема са преминали през няколко проверки и не е имало никакъв риск за сигурността на президента и госта му. Но разследващите признават – освен проверките, е трябвало да се потвърди и присъствието на семейство Салахи в списъка с гостите.

Те въобще не е трябвало да се допускат на територията на Бели дом. Не се изключва срещу Мишел и Такрик Салахи да се повдигнат криминални обвинения, но директорът на Сикрет Сървис – Марк Съливан признава, че е “дълбоко загрижен и засрамен”.

http://bnt.bg/bg/news/view/18607/flameCandle70x80px.swf

АнонименЪ

Георги Павлов каза...

Закъснях, ама представете си такъв въпрос:

- Г-н президент, как си позволявате да живеете в Резиденшъл парк, при положение, че НСО (и здравия разум) показват, че е много по-безопасно в Бояна?

Анонимен каза...

П. п. Допълнение за Стойчо: директорът на Сикрет сървис към момента на провала от 2009 година, Марк Съливан, заема поста си и до днес. За времето на неговото управление на службата в Белия дом са проникнали общо 6 неканени лица.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Нападението над Ахмед Доган измести акцентите в отчета на президента

Росен Плевнелиев отбеляза една година от мандата си и даде заявка за промяна в НСО

21 яну 2013, 16:45

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/21/1988143_napadenieto_nad_ahmed_dogan_izmesti_akcentite_v/

АнонименЪ

Стойчо каза...

Щом НСО не се е издънило и е невинно, бъдете така добри да поемете отговорснотта – представителите сте на мнозинството. Щом НСО не е виновно, тогава моля да поемете отговорността.

Стойчо каза...

разбирате ли глупостта на тезата си за защита честта на ТЕХНИЯ пагон? Щом не са те виновни, значи наистина МВР и Народното събрание са виновни? т.е.ГЕРБ, както и избралият ги български народ

Стойчо каза...

Щом не са виновни подчинените - значи виновни са началниците, колкото и високо да са тези началници (суверени). Поемете си вината, без мезетата

Маркуча каза...

Хубаво де, защо решихте, че пистолетът се е промъкнал покрай НСО? Вариантът «евтина читалищна постановка» хич не е за отписване, може пищовът да е бил предварително сложен някъде. Това не оправдава НСО за бавната реакция след изваждането на оръжието, но поне за другото може и да не са били криви (и уведомени).

Георги Павлов каза...

Стойчо,

не знам ча чуя глупост говориш.

Но тъй като забелязвам, че не четеш какво съм написал (от умора предполагам, не от глупост), си замълчавам, колкото и да ми е трудно :-)

Стойчо каза...

За умълчаване си е, иначе ще трябва да търсим следващите виновни ;)

Анонимен каза...

Стойчо в типичната му роля на мантрически повтарящ общи съждения, служещи за излизане извън конкретните упреци към неубедителни тези на Комитата и Асен...

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонименЪ, и аз те обичам :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)