понеделник, декември 31, 2012

Двутактовият булдозер с прът във веригите

Все по-малък апетит имам да пиша за политически теми. Не че няма материал, но всичко изглежда еднакво и повтарящо се всеки божи ден, а това не може да бъде наречено вдъхновяващо.

Много ми хареса коментара на Акулата, която с едно гениално обобщение (в коментарите) описа сюжета на всички критични текстове на политическа тема в нейния (а и в моя)  блог – преди, сега и в бъдеще:

Нагли, арогантни, прости, нискообразовани престъпници извършиха отново противодържавно и противообществено действие, което остана несанкционирано”...

Какво да го циклим това, отново и отново, като всичко е ясно?

Така че не мислех, че скоро ще ми се появи вкус и желание да пиша за политика и ето го повода, в последните дни на 2012 година.

България май е единствената страна в цивилизования свят, в която се протестира против опозицията. Помните например, протестите в подкрепа на Кадафи. Протестите против опозицията в тоталитарните и авторитарните страни са ежедневие.


Но тази любопитна тема друг път ще я разнищваме.

Пак се потвърди тезата, че най-големите излагации на българските правителства стават през последните месеци от мандата.

Но и за това друг път.

Вече в чист вид наблюдаваме и как точно действа двутактовата олигархична схема за злоупотреба с общественото благо.

Първо, в общественото пространство се появява циклопичен гигантомански инвестиционен проект, който изведнъж получава благоволението на местната власт, която изведнъж започва да лобира с всички сили за него, изтъквайки напред дежурните доводи за работните места, икономическото развитие на мястото, притока на хора и т.н.

Обикновено това е проект, който няма дълбока политико-икономическа обосновка, не разполага с прилежаща инфраструктура и престъпно неглижира рисковете, свързани с него  (Колко големи инвестиционни проекти в модерната история на България можете да посочите с дълбока обосновка и внимателна оценка на риска? Списъка в коментарите, моля).

Обикновено, предлаганият проект е предмет на разгорещен спор, в който по-разумната страна доказва с всякакви аргументи, че това чудовище не само ще разруши или ще деформира до неузнаваемост местната икономика, а и ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.

Но това е глас в пустиня, още повече че протестиращите са малобройни и са известни като дежурните такива. Те се възприемат като досадно шумна част от пейзажа, която си е поставила за цел да спъва прогреса и българщината.

С железния аргумент, че инвеститорът носи целия финансов и екзистенциален риск (което не е така, най–големите губещи са местните хора, които са застрашени завинаги да загубят родното си място и поминъка си) проектът е пробутан през институциите и година–две след това, на това девствено и красиво място, изниква стоманобетониран обект с кал вместо инфраструктура, очакващ платежоспособни посетители.

След още година-две-пет се разбира, че противниците на проекта са били прави. Това наистина е циклопичен, чудовищен, обезобразяващ проект, който завинаги унищожава съответната градска или природна среда, а клиенти няма и мечтаните работни места остават в миража.

Но как реагира властта на този провал? Странно, меко казано. Тя иска, чрез доунищожаване на последната останала автентичност, хубост и природни дадености на мястото, да бъде поправена инвестиционната грешка, да бъдат „спасени“ работните места (които въобще не е трябвало да са там на първо време) в съответния регион и да бъде измито лицето на България.

Примери бол:

– Новостроящият се мол на ъгъла на „Сребърна“ и „Черни връх“ до който въобще клиенти не могат да стигнат при сегашната инфраструктура. В нормален работен ден Черни връх е застинал в тежко задръстване между Околовръстното и бул „Вапцаров“.

Решението, предлагано от властта – нов булевард през гората.

– Мегаполисът Св.Влас–„Слънчев бряг“-Несебър-Равда.

Решението, вече осъществено: Несебър да се прости с автентичния си исторически вид, защото не може да обслужва толкова туристи, дюните се заравняват с булдозери (чети в Биволъ), все в името на фамозния икономически фактор.

– И да се върнем пак в Банско. Новите десетки километри писти в планината и новите лифтове предизвикаха строителен бум в градчето, което се превърна в кален мегаполис, за който пистите недостигат и сега като решение за пустеещите мегаломански хотели се предлага  доунищожаването на планината.

Слава Богу, 2012-та година беше годината, в която обществото забеляза и въстана срещу това, че хитри мошеници с неутолим апетит година след година го лишават от прекрасната му природа и им се противопостави, чрез „Орлов мост“.

В каквито и документални одежди да бъде формално обличано сегашното събитие, то е директна атака срещу завоеванията на гражданското общество на „Орлов мост“.

Защо управляващите искат да направят това?

Много просто – те смятат, че енергията, задвижила „Орлов мост“ е изчерпана,  че „дежурните протестиращи“ ще бъдат малко, че гражданите отново ще зажумят в летаргия, и че българите  отново ще допуснат да бъдат ограбени. 

И най-вече, някои политически лица смятат, че от ограбеното ще капне нещичко където трябва, със и без фактури.

Като последно действие на този фарс с елементи на трагедия се включват вицепремиерът Цветанов, президентът Плевнелиев (по думите на кмета на Банско Георги Икономов ), председателката на НС Цецка Цачева, депутати, кметове и други политици.

Това не трябва да се допуска и тези хора дължат обяснения за действията си.

ЩЕ СПАСИМ ТОЛКОВА ПРИРОДА,  ЗА КОЛКОТО СМЕ ГОТОВИ ДА СЕ ЗАСТЪПИМ КАТЕГОРИЧНО


Освен това през лятото ще е възможно да им се поиска сметка и да се сложи прът във веригите на двутактовия булдозер на кражбата.

С бюлетини и с разходки по улиците. Здравословно е.


41 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасно си го описал Комита. Така се правят анализи и коментари - обосновани и с практически примери.

Поздрави,
Димитър Иванов

Георги Павлов каза...

Чудесно, но кой решава дали един проект е мегаломански или успешен? Кой?

"Разумните"?

В демократичните общества това е клиентът. Кли-ен-тът.

И как гласува клиентът за Сл.бряг и Банско? С двата крака гласува ЗА.
Всякакви аргументи за погром над природата, мегаломания и грозота се сблъскват с мнението на стотици хиляди, които казват "на мен ми харесва, искам още от същото".

Някой, ако не е разбрал, Сл.Бряг лятото и Банско зимата СА ПЪЛНИ.

Желанието да се пренебрегне мнението на масите Е ОЛИГАРХИЧНО, а не желанието да се съобразим с него.

Анонимен каза...

"Освен това през лятото ще е възможно да им се поиска сметка и да се сложи прът във веригите на двутактовия булдозер на кражбата...."

Да, но икономическите интереси, замаскирани от реклама и лобизъм, ще постигнат своето и с ново правителство, като просто ще сменят получателите на комисионните от далаверите. Кръговрат. :)

Комитата каза...

Благодаря за похвалите, ще има още анализи.

Нее, не клиентът определя посоката на развитие.

Клиентът само потвърждава окончателната присъда. С драстични пример като Софийският плавателен канал, описан прекрасно от Георги Марков или с „Кремиковци“ най–добре може да илюстрира тази мисъл. Ще има ли желаещи да се повозят на лодка или да си купят стомана? Ще има разбира се. Самоубийствени ли са тези проекти? Самоубийствени са, разбира се.

Показателна е и историята на Беломорканал в СССР и на множество полярни обекти, строени с гигантски материални и човешки жертви, буквално върху костите на съветските граждани.

За съдбата на Беломорканал може да се прочете при Солженицин – тесен и безмислен канал, рядко някоя лодка или шлеп минава по него. Просто смисъл няма никакъв. А жертвите вече са дадени и завинаги е променена местността и съдбите на хората.

Nevena Nikolcheva NEN каза...

:) абсолютно - докато има хора който ходят на Банско вместо на Алпите нищо , че е еднакво скъпо , но доста по-смотано ще има далавери :) не веднъж на 4-5 години можем да правим избор - всеки ден правим избор .

тва с колите и колелетата също :) ако има достатъчно много хора , които да карат колелета няма как да не стане и тва с алейте за колелета :) ма лесното си е лесно - едно хъбаво колело струва колкото полувината коли по улиците и много рядко возят по задръстванията повече от един човек - лошото време ала бала - в белите държави имат по лошо време и пак си карат колелетата

и by the way тъпите столичани на центъра да се научат , че навсякъде да живееш в центъра на столицата на европеийска държава не е евтино не само заради цената за квадратен метър - само ако тази малка идейка се вкара с главите на хората ще се види как едиси кои проблеми по лесно се решават ... защо не протестирате срещу тях - те са шепа дрисльовци ...

Георги Павлов каза...

Последно за Беломорканал ли говорим или за Банско? Защото за Банско никакви аргументи не съм чул срещу стотиците хиляди аргументи годишно.

Банско е хубав курорт, но е КУРОРТ. Не е забутано пиринско селско, покрито със сняг и очаранието на първооткривателя.

Созопол не е градче посещавано от 50-тина софийски филмаджии.


Имаме консуматорска икономика и протестът не е срещу правителството, Цеко и пр. Протестът е срещу консуматорството.

Да, ама милионите българи таман видяха, че могат да консумират и те! Да ходят на плаж без да се моля на профсъюзите, да ходят на планина и да карат ски. То не било толкова скъпо, Пенке!

Не мож' ги спря. Хората искат лифт, а не ТРИ ЧАСА да висят на опашка.

Виж, Орлов мост иска това - опашка за лифта, ограничен брой туристи, т.е. връщане на реалния соц. Ще ходим само по хижи, ще се спускаме с бордове по необработени писти - и на това ще се радваме тия 1-2000 "разумни".

Комитата каза...

Философията е същата – безотговорни управници се разпореждат с общото достояние.

Няма как да освободим управляващите от отговорност, само защото „народът иска така“. Има разлика между развращаване на народа и мъдро управление, съобразявайки се с дългосрочните интереси на народа. Има разлика между популизъм и демокрация, както има и разлика между чалга и изкуство.

Банско и Слънчев брях са типичен пример за картелно разграбване на общото достояние на бългаския народ, за слаби институции, болни медии и немощно гражданско общество.

Щом са типичен пример, трябва ли да са правило? Не естествено. Освен това, аз разбирам да откривахме топлата вода днес и да не знаем как да се поддържа историческа, културна или туристическа забележителност в нормален вид.

Но примерите са пред нас – в Италия, във Франция, дори в Ню Йорк дори Господ не може да строи в Сентръл парк, независимо от работните места и икономическите „ползи“.

Можеше ли Банско и Несебър да останат малки китни градчета, разумно използвани за туризъм. Можеше, да. Ако като нация бяхме създали читави институции, медии и гражданско общество.

Не създадохме, сега боледуваме. Но има шанс да спасим все още нещо.

Георги Павлов каза...

"Можеше ли Банско и Несебър да останат малки китни градчета, разумно използвани за туризъм."

Не забелязвам въпросителен знак, но да отговоря: те СА използвани правилно. Това го потвърждава интереса от СТОТИЦИ хиляди.

Малки китни градчета НЕ МОГАТ да поемат стотици хиляди.


И в текста ти личи едно пренебрежение към хората: те не знаят, те са развратени. Виж малцината "разумни" от Орлов мост знаят.

П.П. А Централ парк е безумно малък за град като Ню Йорк. Къде са "разумните"?

Анонимен каза...

Георги, ако исках да обидя някой от привържениците на строежите в Банско, щях да кажа, че не всичко е въпрос на дебелото ни черво. Но понеже не искам да се заяждам, ще цитирам нещо, което написах другаде: Ако не беше алчността на Юлен и юленоподобните, Банско можеше да прилича на Андемат, Сион, Венген, Апензел или Моркот...

Ама не е!.. Лаком гъз...

Весела нова година! И по-малго гереберщини през 2013!

Борис Димитров каза...

Георги Павлов каза: "В демократичните общества това е клиентът. Кли-ен-тът." - Много вярно! И затова мои приятели-клиенти не стъпват в Банско, а отиват напр. тук: http://www.les2alpes.com/
За същите пари, но в пъти повече писти и удобни съоръжения, без разкаляни улици (където ги има, де) И да, не са нанесени значими щети на околната среда, защото това са Алпите. Лифтът те отнася до 3000 м., а там няма гори.

"Това го потвърждава интереса от СТОТИЦИ хиляди." - Аха, както и пустеещите комплекси с апартаменти и надписи "Продава се".

Кентавър каза...

Г-н Павлов,
Самото присъствие на представители на законодателната власт в лицето на депутата Татарски (бивш кмет на Разлог и настоящ председател на парламентарната комисия за регионално развитие) и самата председателка на парламента тетка Цецка е недопустимо клякане пред олигархията.
В белите държави, дето ги споменавате, обикновено парламентаристите подкрепят искания на опозицията. Тия в Банско не ми приличат много-много на опозиция. Още нещо - разбирам банскалии да искат да бастисат 50 дка гора примерно, но да засадят някъде на друго място поне 60 дка.
А проекта за Банско дори не е мегаломански - селски е.

Георги Павлов каза...

Разбрах, разбрах: "Банско за почиващите на Алпите!"

Имам идея: защо следващият митинг не е на Орлов мост, а на опашката за лифта в Банско? Хем ще има образователна цел - да се просветят "неразумните".


Или както усещам.. ви е гнус от тях?

Георги Павлов каза...

Лично аз смятам, че трябва да се развиват и Банско, и Боровец, и Пампорово и още 2-3 зимни курорта (Витоша - задължително). Да, да се развиват означава повече писти, повече лифтове - има търсене и да ме извинявате, има достатъчно гора и планина.

Това, което държавата не трябва да допуска е концентрация на собствеността, за да има конкуренция.


А за любителите на природата диви чукари и хижи винаги ще има - България е планинска държава (виж, плажовете са малко и там съчетаването е по-трудно).

dzver каза...

Аз също искам втори лифт на Банско. Не съм сигурен, дали има нужда от още писти, може би не.

Там има в момента стотици хотели, които освен че са пълни, са и със стотици различни собственици. Юлен може да са монополисти със съоръженията и да злоупотребяват както монополите правят, но покрай тях има оазис на дребен и среден бизнес.

Според мен Банско е успешен проект. Вероятно са се случили много криминални неща в процеса, но никакви катаклизми няма там, освен 3часовата опашка за лифт.

Комитата каза...

Точно в тричасовата опашка е проблемът. Искат да я намалят, но като унищожат още природа, а не като намалят по някакъв опашката, например чрез разумна политика в други зимни курорти.

А картелно-мафиотската схема по курортите в България няма нищо общо с пазара. Картел и монопол е понятие, противоположно на пазар.

Да не забравяме, че говорим за ограничен и невъзстановим ресурс (или поне невъзстановим в близка и средна историческа перспектива), а когато говорим за такива ресурси, те няма как да не бъдат под строг обществен контрол.

И пак казвам – пазарът кой знае защо само в България създава уроди, а в по-цивилизованите държави създава поносими масови курорти. Толкова поносими, че тукашните клиенти предпочитат да се лашкат няколко нощи по автобусите, за да ги ползват.

Опитите на Цецо, Цецка и неявно стоящото зад тях бизнес лоби (картел) са опити за ликвидиране на пазара и с непазарни средства повишаване на конкурентноспособността на тукашните курорти.

И пак, за сметка на природата и на бъдещите поколения. Това няма да го бъде.

Анонимен каза...

Какви клиенти, какви пазарни механизми Петров? Хайде на връх Нова Година да не си говорим глупости, а? В ски зона Банско има престъпления, документирани и прочие, спрямо действащо законодателство на РБългария. Спри фурната с прасето и чети.

Любен Бързаков

Niki Marinov каза...

Два пропуска. Всичко това става със закон на местната власт който позволява почти пълна непрозрачност на взетите решения: обсъжданията се обявяват на тъмно табло в кметство и докато се усетиш "всички срокове" са минали - към което прибави прехвърляне на топката "не е моя отговорност да ги проверявам" Второто е че обществената собственост се запуска до степен при която всеки нормален човек е готов на всичко само да не гледа поредния създаден от властите к*неф. И все едно си писал за алея 1 във Варна.

Nevena Nikolcheva NEN каза...

лашкането е повече по нашите пътища понеже са ужасни :) от там нататък е удоволствие да минаваш покай разни красоти :)по хубав път :)а да - и като идеш там цената за нещата е еднаква за всички :Д а не на теб 30 на теб 70

Георги Павлов каза...

"Точно в тричасовата опашка е проблемът. Искат да я намалят, но като унищожат още природа, а не като намалят по някакъв опашката, например чрез разумна политика в други зимни курорти."

Какво значи разумна политика в ДРУГИ курорти? Да изпразним хотелите в Банско? Или да оставим хората да чакат по три часа на опашката?

КАК ще се намали опашката, ако не опразним хотелите и не строим 2-ра кабинка? КАК?


Хубаво е като се правят предложения.. да отговарят на елементарен логически тест.

Анонимен каза...

Колко Българи в момента могат да си позволят да отидат да карат ски в Банско дори за един ден ?
Колко годишно плаща за концесията при положение че използва два пъти по голяма площ концесионера-около 300000лв .Колко плащат европейските курорти ? Колко лева е заплатата на работещите по лифтовете и пистите в Банско и Европейски курорти със същата цена на лифта? От 8 до 10 пъти в полза за работещите извън България.Кой извършва контрол тук?
Има ли една не-корумпирана, спазваща законите институция в България?
Има ли един читав прокурор тук?
Има ли друга държава в която "бизнесмени"си купуват коли за 1000 ооо долара подарък за Коледа ,а пенсионери работили цял живот във фабриките посрещат празниците с кофичка кисело мляко?
А тези които работят сега по пистите когато се пенсионират ще могат ли да си позволят еднодневно каране по тях,с пенсията която ще получат?
Вероятно ще гледат по телевизията какво е направено за ...тях.

Анонимен каза...

Колко Българи в момента могат да си позволят да отидат да карат ски в Банско дори за един ден ?
Колко годишно плаща за концесията при положение че използва два пъти по голяма площ концесионера-около 300000лв .Колко плащат европейските курорти ? Колко лева е заплатата на работещите по лифтовете и пистите в Банско и Европейски курорти със същата цена на лифта? От 8 до 10 пъти в полза за работещите извън България.Кой извършва контрол тук?
Има ли една не-корумпирана, спазваща законите институция в България?
Има ли един читав прокурор тук?
Има ли друга държава в която "бизнесмени"си купуват коли за 1000 000 долара подарък за Коледа ,а пенсионери работили цял живот във фабриките посрещат празниците с кофичка кисело мляко?
А тези които работят сега по пистите когато се пенсионират ще могат ли да си позволят еднодневно каране по тях,с пенсията която ще получат?
Вероятно ще гледат по телевизията какво е направено за ...тях.

Ботев

Георги Павлов каза...

Решението да се построи 2-ра кабинка на Банско е много удобен повод за предоговаряне на концесията.

Но зеленото лоби не иска това. То смята ВСЯКО отрязано дърво за смъртен грях.

Фактът, че имаме много планини (залесени) и малко лифтове не играе - зеленото лоби не иска НИКАКВИ лифтове. За него е престъпление десетки хиляди да се качат с лифта до Рилските езера и да се РАДВАТ на природата. Всички трябва да се катерим С УСИЛИЯ пеша, в най-добрия случаи с мулета!


Накратко, зеленото лоби толкова обича гората, че мрази хората в нея.

Анонимен каза...

Позволява се лифта да качва по 3-4 хиляди на ден, а не се позволява на "мулетата", които всъщност са коне, да превозват хора. Хижите, които не могат да бъдат снабдявани с МПС-та имат режим и ограничения за доставките с коне.

Не се позволява на крави и овце, да пасат в балкана, където биха произвеждали най-качественото мляко. Където са били отглеждани много години преди да стигнем до сегашните ни проблеми.

Позволява се на някой да си изсича писта и после да я нарече противопожарна просека. После се завежда дело срещу неизвестен извършител - е как никой не разбра кой изсече и изнесе гората? Това не е като кражба от магазина.

Позволява се ежедневно изнасяне на дърва за огрев, а в България цените растат всяка година.

Позволява се да се карат ски в зона, която не е регламентирана като ски-зона, а се пишат актове на тези, които спускат извънпистови склонове и са от малкото, които се опитват да направят нещо положително за ски спорта.

Невъзможно е да започнеш някакъв бизнес в туристически район, без да го съгласуваш с основния "инвеститор". Съответно трябва да наемеш земя/постройка от него, тъй като всичко наоколо е негово, благодарение на заменките и надупените кметове след това. Местните да се оправят както могат!Хайде кажете ми г-н Павлов, на кой да се доверя, че ще защитава интересите на обществото при евентуално предоговаряне на концесия? Кой би контролирал тия крупни "инвеститори" и би ги накарал да се съобразяват със законите? Закони заради, които ученици лежат в затвора за фас трева, а други прескачат.
Ако отделите малко време да и УСИЛИЯ да походите пеша, може да забележите доста неща, които биха ви убегнали от колата или лифта.

А не мисля, че изборите догодина ще променят нещо в болната тенденция на държавно разграбване. Безперспективни концесии навсякъде. Природните богатства не трябва ли да се ползват за "общото благо"?

Лозанов

Комитата каза...

Охоо, почнахме да говорим от чуждо име кой какво смята за смъртен грях.

Комитата каза...

Има основен принцип в правото - „Никой не може да черпи права от неправомерно поведение“, в случая от криминалното презастрояване на Банско. Капацитетът на кабинковия лифт е бил напълно известен доста преди да бъде построен, структурата на посетителите (тоест колко от посетителите отиват за да се качат с него в планината), също.

Въпреки това разрешения за строеж са раздавани с лека ръка и кой знае според какъв устройствен план.

В един по-добър свят разрешенията за строеж в градчето да се ограничат до капацитета на кабинковия лифт (който пък се изчислява според това колко посетители може да поеме планината, без да бъде унищожена) и толкова. И това да стане ясно на много ранен етап от развитието на курорта, още преди първия кубик бетон.

Иначе се получава омагьосан кръг.

Някой строи лифт, градът набъбва, лифтът започва да не стига, строи се нов лифт и нови писти, презастрояването продължава, нов лифт и нови писти, и така до пълното унищожение на планината, до момента, в който главният повод за посещение на курорта не е планината, а алкохолния туризъм и „купона“.

Тоест, както е на Слънчев бряг в момента - една клоака, която можеше и да не е на брега.

Никой не трябва да бъде спасяван от собствената си неразумна инвестиция, най-малко пък от криминална такава.

Може би някои читатели няма да са много съгласни с мен, но може да се инвестира някой лев в инфраструктура към околните места, където има писти, например Добринище, Семково, така че хората, които ходят в Банско да не са абсолютно капо, освен това да се създадат някакви други занимания за туристите, като спа центрове и подобни, за да отслабне натиска върху кабинковия лифт.

Това, което трябва да стане категорично ясно, че тази мафиотска схема не може да бъде повече прилагана и че развитието трябва да е по-разумно (и да видим как е по белия свят). Иначе ще останем без градове и природа.

В момента, цените и условията на Банско показват почти пълно изчерпване на досегашния модел.

Ако сме за пазар, трябва да позволим някои хора да фалират, а не да им решаваме проблемите за сметка на природата.Георги Павлов каза...

Лозанов, много хубави неща написани и ниииикакво предложение за действие.

Предложението е да скръстим ръце, защото не вярваме на тоя и оня?


И хайде да поставим 100 проблема на масата, за да няма решение никога.

Аз лично не карам ски и личен интерес нямам по въпроса нямам. Но тричасова опашка е АБСУРДНА в 21-ви век.

Георги Павлов каза...

Комита,

Ама на хората им ХАРЕСВА Банско и Сл.бряг. Кой си ти или КОЙТО И ДА Е, че да решава, че Банско ще има само една кабинка? КОЙ трябва да го решава това?

Хората са го решили като гласуват с краката си всяка година и стотици хиляди казват "ДА, харесва ни много, искаме втора кабинка".

Застанал някой разумен отстрани и казва.. "мм, неее, не може втора кабинка, само 1/3 от територията на страната са планини и аз не мога да отпусна площ за нова кабинка".

Щях да се съглася с теб, ако Банско беше празно или поне ако кабинката стига и няма туристи за тази кабинка. АМА ТО ИМА. И за бога, това е ХУБАВО!


Слънчев бряг е ОЧЕВИДНО най-успешния ни летен курорт. Може да не е твоя тип, но се харесва на стотици хиляди. Що не ходят в Ахтопол, Варвара и Синеморец? Има ли шанс тия хора да ги набутаме в палатки? Не. ФИЗИЧЕСКИ (и морално) е невъзможно.

Съжалявам много, но на теб не ти пука как тези хора да отидат на море и планина. Съвсем си ок да им отрежем квитанциите - "Сори, не може. Само малцина с връзки ще успеят да се уредят с почивка на море и планина, но за сметка на това ще опазим природата.. ще я опазим за.. себе си. Такъв е законът - ще имаме 3 зимни курорта с 15 хотела общо и 5 летни с 30 хотела."


И накрая. Кога бих подкрепил зелените? Ако кажат:

- Да се прекрати концесията на Цеко за нарушение на закона.
- Да се направи нов конкурс за концесионер, КОЙТО да построи нова кабинка.
- Друг концесионер да развие Витоша, която да бъде ЗАЛЯТА от спортуващи и туристи.
- Ще запазим от хората отдалечени и изолирани планини, каквито имаме много.


Ама не, борбата с Цеко всъщност е прикритие за борбата с консумеризма на средната класа.

Комитата каза...

Георги, трудно ми е да говоря от името на зелените или да оценявам мнението ти от позицията на това което ти мислиш, че е мнението на зелените.

Освен това ти мислиш, че нещо харесва на „хората“ понеже го ползват. Ами понякога ползваш без да харесваш. Градския транспорт в София например.

Това означава ли, че трябва да го оставим такъв какъвто е, защото всеки ден го ползват милиони хора ;-)

Същото важи и за Банско и Слънчев бряг.

Не е логично да твърдиш, че понеже ги ползват така или иначе, то няма смисъл да бъдат подобрявани.

Георги Павлов каза...

Сравнението е некоректно.

Банско не е едиственият ни зимен курорт. Просто е най-успешният. Няма тричасови опашки в Пампорово или Боровец. (Затова и никой не скача за проектираната кабинка на Боровец.)

Градският транспорт с месечна карта от 50 лв. е един.

Анонимен каза...

"Процъфтяващ малък и среден бизнес" ли бе? В Банско ли бе?

Няколко факти:

1. НЕ можете да започнете какъвто и да е "бизнес" там без да се отчислявате на местните мутри. Това го знаят всички, включително чужденците. Публична тайна.

2. Който се е рискувал да купува по време на "строителния бум" е тотално излъган и ощетен. Много хора продадоха хотелчета и апартаменти на пълна загуба именно заради това. Защото при разширяването от общината им обещаваха "да бе, ти си последна линия, натам остава природа" и съответно цените (смятайте най-вече "комисионните под масата", за да ти дадат разрешително за строеж) бяха супер тлъсти. Е, днес нито едно от тези хотелчета и апартаментчета не е "последна линия" и трудно ще си избиеш паричките, поне не и за времето, за което си смятал да го направиш преди.

3. Ако смятате, че има каквато и да е конкуренция, слезте на земята веднага. ВСИЧКИ ЦЕНИ НА ЛЕГЛОВАТА БАЗА В КУРОРТА СА РЕГУЛИРАНИ. Я някой реши да "шава" извън "регламентираните граници", я му резнаха топките. Някои, "по-ненаши" да ги наречем, нарочно ги притискат към фалит, други пък го раздават широко и ларж, явно защото "са от онея".

4. При това забележете - май не съществува инвеститор, който да не е обвързан. НЕ можеш да строиш или да започнеш какъвто и да е бизнес преди да си доказано приклещен в ъгъла, т.е. задължително послушен в бъдеще.

Поздрави,
Един човек, който избяга от Банско, претърпя огромни загуби, но все пак успя да емигрира преди да му счупят пръстите (каквото се е случвало нееднократно с други).

Анонимен каза...

Интересна добавка само ще дам - на доста хора (птичетата говорят, че) "не им е разрешавано" (разбирайте подсказвано им е с достатъчно крупен намек, че няма да стане) да строят в Банско, ако не са взели кредита от... познайте кой.

Някои глупаци (аз например) пренебрегнаха нацените. Не, нямаше проблем - реално всичко се построи, навсякъде се плати "на кой каквото трябва"... Проблемите обаче дойдоха после. Бях неудобен.

Поздрави,
Същият анонимен човек, който не желае никога повече кракът му да стъпи в "бизнес клоаката България". Съжалявам, че подведох мои клиенти от чужбина да инвестират тук. Работил съм и с други държави, но такава гигантична корупция и мафия, каквато има тук, в частност в Банско, няма никъде другаде. Същата работа е и в Своге и съм убеден, че същата работа е и на морето.

Бобър каза...

Поста беше за нелепото участие на Цветанов и Цацечава в протест срещу решение на правителството. Проститутки в защита на девствеността.

А на радетелите за нови писти в Банско отговорът е устойчиво развитите. Две думички, които у нас нямат никаква стойност. Ако няколко нови лифта и писти решаваха проблемите на този зимен “курорт”, да пускат багерите. Само, че след пистите идват пътища и улици, паркинги, електричество, канализация, пречиствателни станции и сметища. Всичко това ще ощети природата. България има нужда от няколко малки зимни курорта с добра инфраструктура, а не Супер Боровец, Мега Пампорово, и Гига Банско.

Анонимен каза...

Георги Павлов ,
Кой го решава ли, това да има една или две "лифтови линии"!
Законът го решава!
Имате планирано застрояване 7500 легла вие правите 70000 и още 5000 в честни квартири? Как тава така? Защо аз българският данъкоплатец трябва да Ви направя инфраструктура за 100 000 еквивалент жители, като данъкоплатците те 10 000?
Защо трябва да съсипя природен парк, които е от международно Значение, заради лакомията на шепа хора?
Тези твоите ураджииски итории трябваше да е разправят на фирмите които ви съсипваха природата, на тези които с лека ръка и в името на бързата печалба заравяха тръби и всичко без никакъв контрол!
Не караш ски,но имаш апартаментен хотел или някакъв икономически интерес в "Мъртвият град" нали?
Аз ли съм виновен че и изтеглил късата клечка? Аз ли съм виновен, че Цеко Минев в момента е собтвеник на 57 00 кв.м. Хотели преминали в негово владение заради неплатени вноски по кредити?

Георги Павлов каза...

Анонимен, нямам апартамент, хотел и прочее собственост в Банско. ОК, мналото лято там се запознах с жена ми, хвана ме :-) Оттогава не съм стъпвал.

Относно планирането: София навремето е планирана за 350 000 души. Да почваме ли с евакуацията или просто да върнем софийското гражданство.

Плановете и законите се правят от ХОРА и за ХОРА.


И вече към Бобър: "България има нужда от няколко малки зимни курорта с добра инфраструктура". Това как го реши?

Колко да са малки и колко да са малките? 10? 15? 30?

И говорим за БГ в 2012-та или някаква абстрактна БГ. Щото хората сега, В МОМЕНТА СА В БАНСКО и ти им казваш: "ма какво сте застанали на тоя лифт 3 часа да чакате, аре къш, къш".

ХОРАТА СА ТАМ. Трябва да се вземе управленско решение как да не висят по 3 часа на лифта, а не да се разтеглят философски локуми, какво трябвало да се направи някога.

СЕГА, СЕГА какво да се направи за ХОРАТА.


Ама на кой му пука...

Анонимен каза...

Абе Павлов, не знаех че си такъв кухар. Първо като не си скиор и си ходил един път през лятото в Банско откъде знаеш ,че има 3 часа опашка?Аз карам там от 25 год. когато ти не си знаел, че съществува такъв курорт. Освен това неосведомени мой, там има път и микробуси , които те качват точно за 30 мин., капиш. Аман от глупаци дето не значт за какво говорят. А колкото опашката такава имаше и преди презастрояването през 2003 г. Шъпроса не е до лифта а до спазването на закона, което днежните управници не само не спазват, но се опитат да променят против обществения интерес ш полза на един илил двама мафиоти- е тва е проблема ама ти като не си запознат по-добре си мълчи!

Георги Павлов каза...

откъде съм знаел :-)

има ли значение? колко твои приятели и колеги бяха в банско тези дни? (респ. в боровец и пампорово)

рабира се, не само аз, НИКОЙ от чакащите на опашката не знае, че може да се качи с колата горе (защо да чакат микробус). удивително елегантно решение, за което не се бяхме сетили!

предлагам кабинката да се демонтира и маршрутът й да се залеси!

Анонимен каза...

Павлов, браво. Един човек да мисли и за хората в тази дискусия и за това как да се оправят донякъде нещата в Банско, защото пистите са на много добро европейско ниво, но чакането на тази една кабинка съсипва всичко. В Банско злото с презастрояването вече е свършено, така че сега трябва да се мисли как малко от малко да се оправи и новата кабинка е най - добрия начин.

Стефан

Зелен Бетон каза...

Всъщност, това е то проблемът: „злото ... вече е свършено, така че сега трябва да се мисли как малко от малко да се оправи“ (Стефан).

По-краткото име на проблеми от този тип е „свършен факт“.

И това се отнася далеч не само за един лифт и едно Банско, а за сума ти неща. Като започнеш от начина, по който е структурирана цялата икономика, финанси и власт в държавата. И дори още по-дълбоко: от нагласите и начина на мислене, вече утвърдени у средностатистическия ни сънародник в резултат на „прехода“.

Тоест, Банско е само частен случай, който днес е излязъл на преден план. Той не може да бъде изолиран от всичко останало и решен успешно по някакъв специален, като за Банско, начин.

Същевременно, понеже е достатъчно частен и не особено сложен (като история, текущ статус и влияещи фактори), случаят Банско може – и би следвало – да се използва като експериментален за отработване на някакъв общ подход, който впоследствие да може да се прилага и за други случаи тип „свършен факт“.

Принципният вариант, т.е. „било каквото било, от днес нататък никакви компромиси“, изглежда най-правилен – но не върши работа. Защото редом с наглите сметкаджии ще пострадат и доста обикновени хора, чиято единствена вина е, че са били наивни, недалновидни или просто твърде безхитростни. Не че обществото е длъжно да опазва членовете си от собствените им неблагоразумия; ако обаче думата „солидарност“ има някакво реално съдържание, то е много повече в това да се замисляме за тези хора, отколкото да тръпнем от желание да пълним продънената осигурителна система.

Прагматичният вариант, т.е. нещата да се оправят постепенно, с колкото може по-малко сътресения и загуби, изглежда най-разумен – но също не върши работа. Плавната промяна на статуквото е изгодна за въпросните нагли сметкаджии: те ще се преметнат триста пъти, но ще продължат да наглеят до последния възможен момент; на всичкото отгоре ще направят всичко, за да се пишат онеправдани и да се възползват от буферите, предвидени за дребните губещи. И като се тегли чертата накрая, загубите хич няма да са толкова малки.

Очевидно оптимумът е някакво съчетание от двата подхода. Трудността е да се определи какво точно да е то. Защото първо всички заинтересовани трябва да постигнат консенсус по ценности и приоритети – и той да бъде приет от общественото мнение. Аз не си спомням у нас да е постигано нещо такова. Дори Кръглата маса беше по-скоро имитация на такъв консенсус под натиска на събитията.

Разделянето на противостоящи лагери и тяхното взаимно радикализиране работи в точно обратна на консенсуса посока. Не съм далеч от мисълта, че Ц.Ц. и Цв.Цв. се явиха в тази парадоксална държавническо-гражданско-политическо-лобистка роля именно с цел да се напомпи още напрежение и така да се затвърди невъзможността статуквото реално да се промени. Появата им в Банско доведе до падане на блокадата, но това далеч не значи намаляване на напрежението: напротив, именно поради тази поява дебатът се разшири и ожесточи.

Затова силно се съмнявам, че властта има желание да промени нещо; а дори да има, със сигурност няма необходимата мъдрост и стратегическо мислене, за да го направи. Единственият вариант е основата за консенсус по ценности и приоритети да бъде постигната извън – и въпреки – механизмите на статуквото; и то консенсусът да бъде така формулиран, че държавната администрация да няма друг вариант освен да го приеме.

Знам, че изглежда невъзможно. И че звучи много общо. Но алтернативата е периодично раздухвано взаимно противопоставяне и дребни, повърхностни ужким-решения – докато подмолите си остават все тъй сенчести и в тях продължават да се охранват същите големи сомове.

silvercoin каза...

Георги Павлов,
Планината е уязвима екосистема. Тя може да понесе определено натоварване, преди да се разруши необратимо.

Ако отидеш на пазар да си купиш два килограма домати, правилно е везната да се балансира с добавяне само на домати.
В Банско се опитват да "балансират везната", като добавят едри домати, а после едри тежести от другата страна. И после пак домати... Така везната в един момент се чупи, а не се балансира. Дано ме разбираш - хотелски места и места на лифта.

Казваш София бил малък град навремето. Да, ама София е в Софийското поле, не в планината. Напоследък обаче София се цели и в близката планина. Моето мнение е, че законът трябва да счупи пръстите на ръцете, посегнали към планината.

silvercoin каза...

Георги Павлов,
Казваш още и, че хората били там и чакали, значи трябвало да им се угоди.

Кое е разумното в такава зависимост?
Нима считаш за правилно, щом хората масово паркират по тротоарите, те (тротоарите) да се направят по-достъпни за автомобилите?
Защото имало търсене и това било "хубаво"?

Многото хора в планината водят до унищожаването й. А планината е ценна когато е неунищожена, при това именно за хората. Но тая ценност е по-трудно да се пипне. Тя не е като пързалката и кабинката, водещи до опашки. Планинската ценност е като вкуса на водата - дали я пиеш от извора или от локвата на пътя. Тя е и като мириса на въздуха - дали е чист планински, или е пълен с изгорели газове.
Човек понася и двете крайности, но се нуждае само от едната.

И за друго не си прав - не са ни "много" планините. Повечето са урбанизирани в някаква степен, която ги уврежда.

Анонимен каза...

Имам земя на морето, която е МОЯ, драги радетели на "опазването". Не е ваша, не е на държавата, не е на никого, а е МОЯ. Частна, лична, ЗАКОННА собственост. Това, надявам се, ви е ясно. И като допускам, че ви е ясно, да продължим нататък.

Аз тази земя искам да я продам на пазарни цени (разбирай, колкото се може по-скъпо). Но вие и вашите желания отблъсквате моите купувачи и ми проваляте сделката. Вие скачате по мостовете, за опазване на моита и на другите частни собственици имоти в сегашното им състояние. Вие се намесвате в правото ми да се разпореждам с моята собственост, вашите претенции ми вредят пряко. Искате да се разпореждате с чужда собственост.

Как да се разреши тази ситуация?

Моят отговор е: сменете собственика. Създайте си фондове, искайте средства от различните мастити организации, вместо да плащат за плакати и за агитации, да ви дадат пари да откупите тази земя от мене и другите собственици, на цени, които ако не беше вашата активност, биха били актуални. Защото вашата активност ми подбива цената. Бръкнете се и вие в своите спестявания, ако искате и станете собственици на тези земи и тогава ги пазете, колкото ви душа сака - те ще бъдат ВАШИ. Ако пък не ви стигат средствата, натиснете държавата да ги откупи, па ги направете обществени територии. Но не може МОЯТА нива, вие и държавата да я включвате в някакви си НАТУРИ и други защитени статути и така да съсипвате МОИТЕ лични интереси. Като собственици ние даже бихме имали интерес да сме оградени от девствена природа. Но за това ще трябва да си платите. Защото така е РЕДНО!

Едно общество е здраво тогава когато има баланс между обществените и личните интереси. А вие искате обществените (и то не на всички, а само на тези, споделящи вашите възгледи) интереси да доминират над личните. Това, драги защитници на всичко, което не е ваше, се нарича комунизъм (интересите на комуната).

Накратко: изкупете земите и ги правете, каквото си щете.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)