сряда, декември 12, 2012

Неочаквано приключение девет дни преди края на света

Днес, на 12.12.12, само девет дни преди края на света, гледах „Хобит“–а на прожекцията за медиите.

Организаторите ми дадоха възможност да избирам между  HFR и IMAX и след кратко колебание избрах IMAX. Тази монументална технология струва скъпо да се поддържа и не е ясно колко време ще издържи в България, а като добавим и странните инциденти в сградата, се радвам всеки път, когато успея да вляза вътре, а HFR или нещо подобно един ден ще стане стандарт за всяко селско кино.

– Кой сте вие, – ме попита фейсконтролата, която май познаваше поне по лице всички пишещи за кино журналисти.
– Константин Павлов.
– От коя медия?
– От никоя медия... Вижте си списъка, вие ме поканихте, а аз потвърдих.

(забравили са, че са ме канили и друг път)

Кратка справка със списъка доказа моята правоспособност и бях допуснат с останалите при кафето и бисквитите.

То нямаше голям смисъл да се събираме там, защото и без друго трябваше да излезем от фоайето и да се качим горе в IMAX-a, но явно такъв е редът.

Преди филма трябваше да видим и 10–минутно парче от новия „Стар трек“ – „Пропадане в мрака“, но...

– Поради технически причини, няма да можем да видим „Пропадане в мрака“, ще започнем направо с Хобита – обяви младеж, който контролираше лампите и микрофона.

След това, запъвайки се, изчете някаква анотация за технологията IMAX. Беше смешно, но понеже поех ангажимент да не включвам записващи устройства, всичко си остана по чантите.

Хвърлих доста чудене коя от двете технологии да избера, още с първите кадри започнах да усещам съвсем лекото потрепване на образа в по–бързите движения пред камерата. Добре, ще го гледам и по другия начин и ще сравня.


Буквално допреди дни мислех, че Питър Джаксън ще направи само още един филм – книжката е тъничка в сравнение с двете тухли на „Властелина“, освен това историята е проста и детска.

Но, винаги може повече. Продължителността на 1/3 е почти три часа.

Поне за мен времето мина неусетно. Наистина, сцената на първата вечеря на гости у Билбо продължава безкрайно, а след това бавно–бавно групата напредва към целта си.

Верните фенове, които познават всяко изречение на оригиналния текст. може и да не са доволни, защото сюжетът е  по(д)правян тук там – с въведението, с появата на магьосника Радагаст (че има сравнително нова чешка бира почти с това име, знаехте ли ;–)), с разсъждения и намеци, които отсъстват въобще от книгата, с някои сюжетни украшения в планините и в пещерата на гоблините. Трудно ми е да направя списък, чел съм книгата преди повече от 20 години.

Аз обаче мисля, че всички ще останат доволни – има щедро, с пълни шепи от специалитетите на Джаксън – от епичните зашеметителни природни картини с високите водопади, със заснежените върхове и вековните гори, от майсторските битки с различни оръжия, от страшните, спиращи дъха моменти, от елфическа изтънченост и джуджешки темперамент.

Мартин Фрийман (Билбо) прави чудесен дует с познатия Иън Маккелън (Гандалф), който изглежда видимо поостарял (ей, да не стане сакатлък за другите два филма!), а третият силен характер е на Торин Дъбощит (Ричард Армитидж)


Мартин Фрийман, напълно достоверен Билбо, (ляво). Джуджето Дуалин (Греъм Мактавиш, дясно) ми прилича на микс между свиреп шотландец и облечен в кожи прабългарин ;–)

Саунтракът (песните) е една от приятните изненади (клик да ги чуеш всичките). Има песни (Misty Mountains), които могат и да заживеят собствен живот, ще видим. Песните при Толкин са стотици и обикновено са пропускани в екранизациите, но тук има място за тях.

Да се гледа ли? Да, препоръчвам го. Това е приказка, която ще се хареса и на по–малки зрители, ама е много вероятно да има ограничения във възрастта (много кръв, отрязани глави, ужасии), така че само мама, татко и вуйчо да го гледат, а после да го разказват.


Със сигурност ще отида и на прожекция с HFR.Замислих се колко малко литературни произведения има, които могат да предоставят необходимото епично действие за екранизация, за да бъдат впрегнати на 100% новите технологии.

– А сега ще видите и откъса от „Пропадане в мрака“, се обади младежът с микрофона когато най–накрая видяхме надписите.

Няма да ви разсейвам с другия филм, а само ще кажа, че и това изглежда впечатляващ екшън с много добра визия и динамично действие. Stay tuned. (Останете на канала)

Това беше. Очаквайте още два пъти по толкова и може да се засечем в киното.

1 коментар:

Светличе каза...

Аре да ходим заедно. Навит?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)