понеделник, ноември 19, 2012

Леля Джейн знае най-добре

Н. и П. предложиха да гледаме заедно „Мир, любов, недоразумения“, и тъй като наскоро бях на хипарска вълна, се съгласих.

Малко ми е странно какво прави филмът в афиша на Киноманията.

Вероятно е заради Джейн Фонда, която на 75 прави доста добра роля и изглежда направо страхотно.

Казах ви, че е приказка - майка баба и внучка носят един и същи размер дрехи. (снимка)

Посветен на семейството и развода, на отношенията майка-дъщеря, на разкрепостяването, на израстването, на творчеството и любовта, той очевидно е насочен към женската публика.

Която и се беше събрала преди прожекцията пред залата, в съотношение 5-6 към 1 спрямо мъжката.

А пък мъжката можеше да се наслади на опашката, което пък говори за силата на позитивното мислене.

Иначе като кинематография не бих казал, че творбата има кой знае какви достойнства (гледам и imdb ѝ дават скромните 5/10 звездички ).

Жалко и че Кайл Маклоклън има общо три сцени и две реплики.

Комедийният потенциал се състои във факта, че бабата е доста по-разкрепостена от майката и това което майката забранява, бабата поощрява. Смешно е баба ти да ти дава нещо за пафкане и да те подтиква към по-интензивен полов живот, а майка ти да ти забранява.

Така че филмчето става да речем да се видиш с приятелки на неделно лате, да поклюкарите над торбите с шопинга, после да ги заключите в колата и да влезете за диетична порция духовна храна в киносалона.

Да се гледа ли? Феновете на Джейн Фонда трябва да го гледат, защото лелята прави добра роля. За останалите - не знам. Може би, ако силно вали навън.

Саунтракът е по-добър от филма, имам намерение втори път да погледна кои песни бяха включени вътре.


Под звездичките следва преразказ с елементи на разсъждение на филма, продължавай на свой собствен риск...

*******************************************************************************

На адвокатката Даян, „tight-ass lawyer in a need of a soul transplant“, (Катрин Кийнър), въпреки че е омъжена за Марк (Кайл Маклоклън), нещата не ѝ вървят блестящо и той иска развод.

И тъй като тя не може да си намери място, не ѝ идва по-добра идея от тази да натовари децата в семейния SUV и да види майка си, която не е виждала на живо от 20 години.

Майка ѝ Грейс (Джейн Фонда) е вълшебната фея от хипарските приказки. Живее на село, на място кръстено Удсток, където е царицата-майка, командваща парада и където времето е спряло малко след 1969г. Там се слуша музика от грамофонни плочи, карат се фолксвагени-костенурка, кокошките щъкат и цвъкат из къщата, а ганджата е най-отглеждания зеленчук.
Царуват свободните нрави на поколението на цветята.

Милите семейни спомени са от концерти на Хендрикс, Дилън и Грейтфул Дед.

Всяка седмица комуната ходи да протестира срещу войната за да не губят форма (не става ясно дали знаят срещу коя война и дали сменят плакатите) и размахват плакати някъде в близкия град.

Винаги съм се чудел тия хора откъде намират пари, за да живеят.

Бабата-фея се заема веднага да уреди дъщеря си и внучетата с гаджета и почти веднага успява, но както може да се очаква от един филм за по-романтична аудитория, романтичните развръзки са към края на филма, докато, знаете, романтичните развръзки във филмите за мъже са в началото, за да има повече време за хепиенда.

Свръхинтелигентната внучка пък има морална дилема, която я измъчва през цялото време – може ли да си хване за гадже местния месар, след като той се е посветил на такова страшно и антихуманно занимание – разчленяване на животинска плът.

Но почти веднага разбираме защо един толкова подходящ за гадже младеж реже мръвки и ги мята на кантара – защото баща му е бил разорен от корпорация, продаваща ГМО семена и той има мисия да победи тази несправедливост.

Както можете да се сетите, всичко свършва окей, дори малкото внуче (изгряваща надежда на американската кино-индустрия) успява да се уреди с млада хипарка горе-долу на неговата възраст.

Накрая майка и дъщеря дори се сдобряват и започват да живеят заедно (надявам се, че дъщерята има спестявания).11 коментара:

Светличе каза...

Прекрасно, особено това ме заби и разби - а адвокатката Даян, „tight-ass lawyer with a need of a soul transplant“ - жестоко попадение!! Ще се гледа, изглежда свежарски, точно за мен! Мерси Комита!!!

Стойчо каза...

Хм, абе нормално си е родителите да са по-строги от бабите и дядовците – не виждам защо се учудваш ;)

Светличе каза...

И това е велико: "
А пък мъжката можеше да се наслади на опашката, което пък говори за силата на позитивното мислене.
"

И онова, дано бабата има спестявания, хахах....

един път си Комита... много увлекателно разказваш, все едно гледам филм докато те чета.
П.С. Ще се уча от теб на творческо писане, хах ;)

Стойчо каза...

По повод на опашка де – това в средата ли е Джейн Фонда?

Светличе каза...

Да, Стойче, виж ква е яка, дори на тази възраст, свежарка, има готини паунови перца... много е яка - хипарка!!! Обичам хипари, мухахах! Поздрав: http://www.youtube.com/watch?v=K1uNjmxJQUo&feature=colike
за Комитата ;) хахах :P аз бегам след малко да бачкам в това ужасно време навън... бррр... студ... брр... пак студ. Искам гуш! Хубав ден на вас и пак ще се върна довечера, мухахах! Обичам този блог, пристрастих се към него!

Стойчо каза...

Баси, тръгвам на фитнес ;)

Зока каза...

Хахаха Стойчо, и аз обичам този блог ;-))))

Комитата каза...

Нее, Стойче, имам предвид че бабите са по-строги по отношение на обличане, излизане, пушене, пиене и водене на интимен живот. Поне така се очаква в Америка ;-)

Стойчо каза...

Америка явно отркива нормалността ;) Е, значи скоро и врати на дамите ще може да се отварят ;)

Комитата каза...

Твърде високи очаквания имаш ;-)

Стойчо каза...

45 години стигат :D Още толкова и за нормализация ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)