петък, септември 28, 2012

Бях съвременник на Стив Джобс

Прочетох биографията на Стив Джобс от  Уолтър Айзъксън.

В оригинал, така че нямам представа как е превода .

Книгата е много повече от педантична биография на един странен човек. По-скоро е енциклопедия на цяла епоха – епохата на персоналните компютри и произлизащите от тях персонални умни устройства, които до голяма степен (но не изцяло) дължим на Епъл и на Джобс.

Въпреки обема си (английското е към 650 страници, а българското издание е над 700 страници!), е написана много вълнуващо и не позволява да я оставиш, в очакване на по-добри времена. На мен ми отне около седмица да я погълна.

Текстът спокойно би могъл да бъде разделен на достатъчно интересни самостоятелни книги, маркиращи големите събития на Джобс – „Apple ][ “ „Макинтош“ „Пиксар“ „Новият Apple“... и т.н.

На читателя не е спестено нищо от живота на „иконата“, включително неговите не най-приятни черти на характера и много некрасиви постъпки.

Увлечение по електрониката като малък. Открил компютрите и след това нищо друго не му е интересно.

Слушал Боб Дилън, Джоан Баез, Ю2. Не се къпел със седмици, ходел бос, дори на работа (Калифорния, хубав климат ;-)), спал на матрак, купил си 100 еднакви черни пуловера, за да не мисли какво ще облече днес.

Свръхчувствителен човек, визионер, който винаги проправя сам пътя си, но не се срами да гепи някоя идея от конкурентите си, ако смята че си струва..

Една четвърт от обема е посветена на бележки под линия, източници, разяснения за действащите лица, благодарности, илюстрации и други.

Бил Гейтс, който също се появява в няколко ключови момента в книгата, в сравнение с него е скучноват, но благ и добросърдечен човек, което за мен беше откритие.

Демонстрирана е вманиачеността на Джобс в дизайна, в перфекционизма, в създаването на съвършени продукти. 

Някак като кръпка стоят главите, посветени на неговия личен живот, семейството, борбата с рака. Желанието на автора е било да отдаде заслуженото на хората около него, никой от които не е имал лесен живот.

Текстът не се плъзга по повърхността. Клишетата, с които сме свикнали да мислим за С. Дж. (перфекционизъм, минимализъм, груб характер) са верни, но всъщност истината е много по-дълбока.

Без да превръща книгата в един безкраен парад на феноменални успехи, авторът ни дава представа каква е цената, която човекът е платил за тях.

Супер любопитна е главата, посветена на iTunes и начинът по който Джобс успява да убеди големите звукозаписни компании да продават съдържание. (за това ще пиша по-подробно)

Как тази книга ме промени? (не ми се случва често)

Определено имам по-различно виждане за това, на каква цена идва успехът и при кого.

Помогна ми да разбера на какво залагат привържениците на затворени платформи в софтуера и компютрите.

Впечатлих се от непрестанното търсене на духовното начало.

Също така, след прочитането на книгата се затвърди усещането ми, че Епъл няма как да оцелее без отново да се преоткрие с ново лидерство. 

Ще направя и една прогноза: В здравината и разбирателството в тандема Тим Кук (новият изпълнителен директор) – Джонатан Айв (главният дизайнер) се крие разковничето. Ако не намерят общ език, светът няма да е същият.

Не е сигурно че ще бъде за лошо, но няма да е същият.

Препоръчвам я на всеки, който иска много да успее или да успее много!

2 коментара:

Стойчо каза...

Това с пуловерите е добро :)

Георги Павлов каза...

Прочетох я след твоята препоръка.. страхотна книга.

Вече Стийв Джобс ми изглжда като реален човек и наистина смятам, че научих нещо.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)