четвъртък, август 30, 2012

Силата е слабост

Емил е писал за супер любопитния резултат от делото Apple с/у Samsung, в което Apple спечелиха на домашен терен над 1 милиард долара обезщетение.

Сумата може да изглежда гигантска, но за корпорации от този мащаб е като бас между наши политици на две тави с кебапчета или на печено прасе и дори не го докарва до полет с правителствен самолет.

Ударът върху имиджа на Samsung вероятно ще генерира многократно по-големи загуби, и то главно заради потребители, в които временно се загнезди страх, съмнение и колебание кой е правилният продукт.

Стратегията Fear, Uncertainty, Doubt, която е любимата маркетингова стратегия на монополисти (също и на авторитарни и тоталитарни политически лидери – „Ако не той– кой?!“) обаче може да работи само временно, защото в един момент потребителите спират да се страхуват, успяват да се информират адекватно за конкретния случай и губят всякакви колебания кое е правилното решение.

Генерално, резултатът от делото е пирова победа на философията на затворените платформи над тази на (по-) отворените. (Не ми се води в момента спорът доколко отворен е Android. Просто е по-отворен от iOS)

Но инерцията на тези огромни системи е чудовищна и е много трудно да избягат от предначертаната си съдба. Без тотално философско преосмисляне на присъствието си Apple нямат избор, освен да затягат примката около врата на потребителя и да използват съдебната система, за да мачкат всичко, което им прилича на нарушение на интелектуалната им собственост във възможно най-разширено тълкувание.

Още повече, че Тим Кук не изглежда да е достатъчно вманиачен в минималистичната перфекционистка философия на Джобс.

Това, което съм забелязал като златно правило там – че ограничаването на свободата на потребителя винаги върви заедно с бонбонче, на което потребителят не може да устои, в момента е сведено само до ограничаване на свободата на потребителя, а бонбонче няма.

Отделно, минималистичният имидж на Apple бавно, но сигурно, се разводнява.

 картинка

Това вече не е фокусът на Джобс. Остава ябълката да стане квадратна и съвсем да заприлича на Microsoft

В този смисъл е и новината, че скоро в MacOS системата на файлове и директории може да бъде изоставена в сегашния си вид, за да не могат повече да се прехвърлят файлове от едно приложение към друго (собствениците на iPad и iPhone вече усетиха колко може да им се усложни живота, ако искат да ровичкат по файлове и директории). Но къде са плюсовете, с какво ще подсладим живота на потребителя?

Засега с нищо, ще се затягат гайките до скъсване, пък после ще видим.

Извод – ако ще си купувате техника от Apple - сега е последния момент (май е време и аз да си взема нещо като за последно, а и вече имам уверенията на специалисти, че мога да сложа Ubuntu, ако се почувствам зле).

След 5 години компанията и продуктите ѝ няма да са същите. А и ако следваме логиката на закона на Паркинсън – трябва да очакваме, че в момента, в който Apple построят футуристичната си офис сграда, те вероятно ще са приключили присъствието си на върха на бизнес пирамидата.

Освен ако не измислят нов/стар начин за задържане на потребителите с непазарни средства – например с официално основаване на религиозно учение ;-)

И историята за Джобс ще се разказва като тази за гения-идиот от The Hudsucker Proxy (препоръчвам) – филмът на братя Коен с Тим Робинс за онзи любител на минимализма, само че с друг край.


19 коментара:

Mihail каза...

Сори за дребнавостта, ама кой те излъга, че файловете не могат да се местят от едно приложение в друго в iOS?
Могат разбира се, винаги са можели.

Комитата каза...

как се казва файловият мениджър в iOS?

Комитата каза...

и най-вече пълноценен ли е?

Комитата каза...

коригирах формулировката

Vasil Kanev каза...

Файловия мениджър на iOS е пълен майтап! По-добре тотален бойкот на апъл да се обяви, щото отиват на все по-зле...

dzver каза...

Всичките екипи по разработка няма изведнъж да творят бози само защото Стив Джобс се е споминал. Забавно е да се четат не-собственици на Мак за това колко зле е Мак :)

Комитата каза...

Не, разбира се. Всички екипи няма да започнат да творят бози, само защото Джобс се е споминал. Загубът на фокус у висшия мениджмънт ще накара прекрасни професионалисти да вършат глупости и засега процесът изглежда неудържим :-)

А иначе, както казах, аз сериозно мисля да си взема един Мак преди да свалят качеството

Анонимен каза...

Комита, ако имаш време и желание, прочети следната книга, много е поучителна за това каква е алтернативата на монополистичната по характера и по изпълнението си идея за "интелектуалната собственост", вкл. и за патентната извратеност. Надявам се, че ще ти допадне с аргументите и изводите си (икономическа е по дух, но пък е написана без сложна фразеология и се схваща лесно):
"Against Intellectual Monopoly"
MICHELE BOLDRIN
DAVID K. LEVINE

free, e-book, препоръчвам я и на двата лагера в дебата "за" и "против" интелектуалната собственост във вида, в който е сега.

Даниел

Стойчо каза...

т.е.да си купя iPad все пак?

Марин каза...

@dzver: ...не-собственици на Мак за това колко зле е Мак...
Добре де, предложи начин да пробваме колко добър е Мак. Аз съм ползвател на Андроид и не съм пробвал Айфон, но знам за следните негови недостатъци:
- прилича на Андроидските телефони,
- по-скъп е,
- с по-слаб хардуер,
- всичко минава през Айтюнс,
- няма възможност за разширение на паметта с допълнителна карта,
- Епъл нещо се разправят с Гугъл и спират някои техни услуги,
- Сервизите на Айфон в България са ограничено количество и са скъпи.
Предложм начин да пробвам Айфон и да го харесам. По пробване разбирам няколко дни човек да поработи с него и наистина да разбере предимствата и недостатъците му.

Анонимен каза...

Ама и претенции, бре, файлов мениджър... Миналата година три дни си играх с някакъв iPad и най-приемливият резултат беше libimobiledevice + някаква програма (gpod?). За това време от все сърце намразих iOS. Не знам Android как е, но едва ли може да бъде по-зле. Встрани от това, имаш един по същество компютър/sub-notebook, на който не можеш да закачиш човешка клавиатура и всичко става с мазане по екрана. Фрустриращо до немай-къде.

Комитата каза...

Стойче, точно на тебе съм ти обяснявал рисковете. А решението си е твое

Анонимен каза...

При мен лично няма, а няма и да има никакъв FUD фактор, та ако ще Епъл и още 10 дела да спечелят. Самсунг очевидно са започнали с копиране на Епъл, копирането си е в кръвта на азиатците, но към днешна дата определено са по добрата опция и за смартфон и за таблет. Имал съм 4ката на айфон, а сега съм с Галакси С2 и просто не виждам причина да го сменя за айфон отново. Единственото което не мога да отрека на епъл продуктите е че наистина са най - стилни като дизайн и до ден днешен все още никой не може да ги достигне, а това определено е голямо предимство, когато трябва да го осатвиш на масата в някое кафе :-)))

Стефан

почивки каза...

До колкото стана ясно май наистина Самсунг са започнали с копиране на Епъл, което е неочаквано от такава голяма марка.

Анонимен каза...

"т.е.да си купя iPad все пак?"

Купи си айпад-мини.


Изпратено от моя Nexus Tablet, който робски копира айпад-мини, разбира се.

dzver каза...

Аз съм предубеден. Моят Air/OS X Lion е толкова по-добър от предишния ми Acer/Win7, че опитите за сравнение предизвикват смях.

Нещата на Мак не бива да се оценяват по това какъв процесор, рам и диск имат. PC-тата винаги са имали повече от всичко и въпреки това работят по-зле и изглеждат по-зле.

Ще видим как ще е Windows 8.

Комитата каза...

Ъъъ каква посока взима тази дискусия? Няма съмнение, че маковете В МОМЕНТА са сигурно най-добрия хардуер на пазара, а Mac OS за голяма част от потребителите са най-доброто на пазара. Това аз не го поставям под въпрос. Аз ползвам Убунту, защото обичам да ми е широко около врата, но това също не е предмет на дискусията.

Това, върху което разсъждавам отгоре е - дали сегашната политика на Apple е смислена в къса и дълга перспектива.

Тезата ми е, че в дълга перспектива не е ясно какво ще стане и по-скоро нещата не са оптимистични, защото Тим Кук изглежда, че губи посоката.

Тоест, ако това продължи 5 години, в момента Apple изживява златните си години и продуктите им няма да станат по-добри от сега, значи сега е моментът да се купува.

А дали отличните плофесионалисти изведнъж ще забравят да си вършат работата - лично съм наблюдавал как модерни и иновативни компании в българия се превръщат в трудноподвижни мастодонти - просто с напускането на няколко ключови фигури.

Зелен Бетон каза...

Ябълковците ще променят стратегията, няма къде да ходят. Ама не защото ще им липсва стивджобсовото мислене (даже не точно мисленето, а по-скоро онуй, дето му казват drive). Ще я променят просто защото copyright системата се клати глобално под собствената си тежест. Точно както соцът почна да се клати на глинените си крака – с лека вибрация и едва доловимо пукане – след като през 80-та в корабостроителниците на Гданск се излюпи „Солидарност“. А такъв процес тръгне ли веднъж, оттам нататък даже и Ярузелски не помага :)

Всичките тия, шумни или не толкова, междукорпоративни канадски борби са просто опит да се измъкне каквото може – докато още може. Защото като тръгне цунамито за ревизия на понятието copyright, хич няма да се ограничи до развлекателната индустрия, а ще емне и патентите, и трудовото законодателство (примерно, американската измишльотина work for hire), и други неща.

Напрежението вече го има (в този смисъл трябва да сме благодарни на ACTA, защото спомогна то да се усети и очертае като фактор). Сега остава някой да убие един Йежи Попиелушко, и цунамито ще започне да набира височина.

:)

Tataf каза...

Интересно, че никой не коментира аналогията с "Генерално пълномощно" (The Hudsucker Proxy). Митотворенето, което се случи там е много подобно на историческото развитие на Apple."You know, for kids!". Спомням си едно от първите ревюта на първия iphone. Заинтересуваните потребители, задават следните въпроси: How does it look? Is it cool? Does it have an Apple logo? Като последният въпрос се струва най-важен на ревюиращия. Митът, митът!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)