вторник, август 28, 2012

Грях, нарушение, престъпление

Една несправедлива присъда разтърси света – присъдата срещу „Бунта на мацките“ (Pussy Riot). Разтърси и България.

За деяние, което по законите на една демократична страна минава за дребно хулиганство и се наказва с две седмици затвор, месец общественополезен труд или със средноголяма глоба, изпълнителките на глуповат пънк спектакъл в храма „Христос Спасител“ се сдобиха с двугодишна присъда в лагер.

Но целта, целта на мероприятието не е хулиганство, тоест целта не е да се обидят самоцелно нечии чувства и това е големият фалшификат, бълван от руския съд и руските пропагандисти.

Целта е политическа и това е ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТЕСТ. Останалите тълкувания са фалшификация и злоупотреба с власт, на които е глупаво да се приглася.

Горе долу както политическите врагове на съветския режим бяха натиквани в наказателни психиатрии, защото „няма как нормален човек да не харесва СССР и КПСС“.

В такива моменти потъвам в песимизъм и си мисля, че приказките за неизлечимите увреждания на психиката на българския народ от петвековната османска власт и петдесетте години комунизъм са верни.

В клуба на държавите, към които принадлежим, вече е натрупан историческият опит, че религията е по-добре да бъде разделена от държавата и че е частна работа на отделния гражданин. 

Затова в тези държави мощен взрив на недоволство би предизвикало не половинминутното глуповато представление на три „мацки“ с цветни торби на главите  пред църковния олтар, а  неща, които при нас са станали част от пейзажа – нарушението на принципа за разделение на властите, фалшифицираните избори и манипулираните медии и разбира се – несправедливото правораздаване. 

Нали си го представяте и в България – как при всеки несправедлив процес, при всеки опит на министър-председателя да се прави на президент или на парламентарна група, при всяка по-масова фалшификация на изборите, по улиците изригват реки от народни маси, които искат справедливост.

Такива протести, за жалост, са редки. А несправедливост тук имаме в излишък и тя е масивна и многопосочна.

„Мацките“ са осъдени на 2 години лагер (!) за проповядване на религиозна омраза.

Сами можете да се убедите, че религиозна омраза няма в изпълнението им, а по-скоро те опитват неумело, неуважително и неестетично сами да общуват с Бога.

А защо биват наказани с тази изключителна жестокост? 

Защото посегнаха на връзката между властта и православната църква в Русия, молейки се на Богородица – „Богородице, Путина прогони“
(Хор) Богородица, Дево, Путина прогони
Путина прогони, Путина прогони
(край на хора)

Черни раса, златни пагони,
всички енориаши пълзят на поклони.
Призракът на свободата е в небесата
Гей прайдът е изпратен в Сибир в окови

Началникът на КГБ, техният главен светец
конвоира протестиращите в ареста
За да не оскърбят Светейшия
жените трябва да раждат и да обичат

Божии лайна, лайна, лайна
Божии лайна, лайна, лайна

(Хор)
Богородица, Дево, стани феминистка
Стани феминистка, феминистка стани
(край на хора)

Църковна хвала на прогнилите вождове
кръстен ход от черни лимузини.
При тебе в училище идва проповедник,
отивай на урок и донеси пари!

Патриарх Гундяй вярва в Путин.
По-добре да вярваше в Бога, майната му
Поясът на девата митингите няма да замени
На протестите с нас е Дева Мария!

(Хор) Богородица, Дево, Путина прогони
Путина прогони, Путина прогони
 (край на хора)

Това не е религиозна омраза.

Ако тезата за богохулството е истина, значи РПЦ не е съвсем канонична православна църква, защото там, вътре, нелегално се е наместило още едно божество със златните си пагони и черни лимузини – Владимир Путин.

Когато се говори за посегателства срещу православието, единици протестират срещу властването на парвенющината, суеверията и парите над вярата. Смятат се за отклонения в рамките на „нормалното“, съобразени с нашата национална „специфика“.

Но ако се нападне батюшка Путин – О-о-о-о-о-о-о, нашата вяра е в опасност!

Всички тези гласове, жадуващи мъст (а не справедливост!), от Румен Петков до Светльо Витков са възмутени от посегателството върху религиозните чувства, но всъщност те религиозни чувства нямат, а само бизнес-политически:


„ Развитието на събитието бе естествено и как да не дойде апогеят на 'чистотата' на протеста и комерсиалните му параметри. Та авторските права върху атрибутите вече са регистрирани. Ето така се стигна до върха – предварително планираните финансови резултати.
....
Но е добре да си дадем сметка, че има черта, зад която е недопустимо да се минава и това са гражданският мир, правата на човека, бъдещето на децата ни. Вярата – била тя на християни, мюсюлмани или юдеи.“ Р. Петков, в-к „Преса“
„Този акт е подигравка към всички християни и към нашия Бог! Аз лично ги осъждам за това! Това, че мразят Путин, не им дава правото да се подиграват с Християнската вяра! Любопитно ми е какво ли щеш...е да им се случи ако го направят това в джамия!“, Светослав Витков, Facebook, цитиран от „24 часа
Очевидно, че горецитираните още не са достигнали до идеята, че църквата (трябва да е) отделена от държавата, че модерните държави се управляват не според инквизицията, а според Наказателен кодекс, където дребното хулиганство далеч не е най-опасната обществена проява.

Очевидно е, че за Р.П и С.В и пригласящите им, нещата от живота като – поповете с часовници за десетки хиляди, опакованите в лъскави тапети и в китайски гранитогрес църкви и пагоните под расата, взривяването на църкви  и измъчването и убийствата на свещеници в миналото не са голям проблем и са отсам чертата, тоест представляват допустимо отклонение, което лесно се прощава. Отатък чертата е половинминутното представление с торби на главата.

Няма как да се съглася с такова нещо.

Не съм чул тези христолюбиви нашенци да са се възмутили  от иконата на Путин (аз я смятам за около 100 пъти по-голямо богохулство от онова с торбите по главите), или поне от иконата на Сталин.

Да припомним също, че отношението на Сталин към църквата и специално към храма „Христос Спасител“ не се състоеше в това, да се направи за половин минута на палячо на олтара с цветна торбичка на главата, а в това да ЗАЛИЧИ чрез ВЗРИВЯВАНЕ от лицето на земята същия този „Христос Спасител“ и безброй други църкви, да убие и да измъчва безброй свещеници и завинаги да осакати духовно руския (а покрай него и българския) народ.

На мястото на взривената църква е трябвало да се построи чудовищният мегаломански дворец на съветите, с гигантска статуя на Ленин, в чиято „глава“, да се намира заседателната зала.

Колко христолюбиво!

Да припомним, че Никита Хрушчов построи на мястото на храма най-големия открит плувен басеин в света, който работеше и през зимата.

Тъжно е, че по навик останал от сталинизма, облечените в черни раса ченгета с отвратителното си нагло и антихристиянско поведение не дразнят никого и биват смятани за истински християни и пазители на православието. Така ли да разбираме истинското християнство – с пагони?

Много, много тъжно.

Към тези, които ще ме критикуват – четохте ли мотивите към присъдата? Ама сериозно?

На тези, които ще ми възразят, искам да задам въпрос – еднозначната остра осъдителна реакция от страна на Запада, в която се включиха Мадона, Пол Макартни и други големи имена как я интерпретирате?
– Като част от последователна антиправославна, антируска, антибългарска кампания?
– Като символ за тоталния разпад на Запада като духовен авторитет?
– Като истинска грижа за демократичните принципи и правовия ред в Русия, както и като съчувствие към жестоко пострадалите от съдебен произвол хора?

Циркулира и въпрос – ако бяха направили същото в джамия в Близкия изток, какво щеше да им се случи? (Радан е разгледал хипотезите.)

А аз, когато проверявах за последно, България членуваше в ЕС и НАТО, а не в „Ислямска конференция“.

27 коментара:

Марин каза...

Една от причините някои български граждани да не подкрепят протеста на Европа и цивилизования свят срещу пресилената присъда над Пуси Райът е информационното затъмнение и преиначаване от високотиражните печатни медии и популярните телевизии. Дълго изречение стана ама накратко - медиите ни манипулират.

Svetla Encheva каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Svetla Encheva каза...

Едно важно уточнение за превода текста на песента. Буквално "срань господня" действително е "Божии лайна". На практика обаче става въпрос за фразеологизъм, който е нещо като превод на англоезичното "holly shit!" и се употребява много често в руския език от по-младите поколения. Изразът дори присъства в някои речници - ето. На български не се сещам да имаме аналогична фраза. Ето защо на български текстът на песента звучи доста по-неприлично, отколкото е всъщност.

Между другото, не знам дали съм единственият човек, на когото тази песен му харесва - и като текст, и като музика. Комай всичките защитници на Pussy Riot казаха - не харесваме как пеят, но не заслужават такова наказание. Пък за мен става дума за доста сносен пънк, а и текстът е страхотен. Жалко, че няма кой да го заслуша като музика.

Анонимен каза...

Преекспонира се тази тема. Не съм бил никога религиозен във верски смисъл, но имам свое мнение за това "събитие". Познавах човек, който бе изкарал своя срок в трудов лагер в Сибир. И ми направи впечатление, че той бе обхванат от едно почти религиозно отношение към живота. Не беше озлобен, просто беше руснак. Дори в годините на богоборството отношението към православието в Русия е доста различно от нашето. Повечето българи са религиозни атеисти и езическото преобладава в редица обичаи. Докато при руснаците батюшката-свещенник е нещо извиращо от душата им. Винаги ще има такива, които ще са грешни по своему, но морала и времето отсяват плявата. Затова не може да съдим по-български за постъпката на тези момичета - продукт на упадъчния морал. Дори името им е заимствано от протестантския Запад. Тук бяхме заляти от пропаганда само от едната страна - а чухме ли другата. Не - защото произвеждането на събитието и интерпретацията е част от политиката на Запада за сатанизиране на Русия и нейното унищожение. Много по-съществения проблем на Джулиан Асандж бе услужливо игнориран и вместен в категорията сексуални отношения. Неприкритата агресия на Запада срещу Сирия и Иран също удобно се замита в планина от измислени аргументи. Познанието носи печал. Но усмихнатата бездарност не е алтернативата.

Комитата каза...

"Защо биете негрите", нали така анонимен. Да приемем, че руският народ е изостанал и фанатичен и да оправдаем идиотската присъда? Как веднъж не се подписахте, бе, мракобеси.

Belomore каза...

Да преведеш Pussy Riot като „Бунта на мацките“ е повече от забавно :)))

"Пиздина буна" не ти ли звучи по-подходящо?! ;)

По-същество.
Процесът е откровен политически фарс, само сущий олигОфрен може да го отрече.
Предстои обаче втора инстанция, на която (залагам три рубли и пет червонци) наказанията ще бъдат смекчени, така че двете години от първата инстанция да си останат като таваришко "намигане" към всички кандидат-пусита, за които светът няма да чуе толкоз интензивно.
Предвид че още нямаме влязла в сила присъда намирам част от поплака за леко преждевременен, но е известно, че българите имаме особена страст към реването по чужди гробове.

Между другото, у лебералните кръгове да нямате някакъв норматив или набор от теми, по които който не се изкаже, бива немедленно отстраняван? ;)

P.S.
Да им serem на проверката, че не съм робот!
Това проверка ли е или тест на зрение за кандидати за Долна Митрополия?!

Комитата каза...

Извинявам се за проверката за „роботство“, ама ми писна всеки ден да отстранявам тонове руски спам в коментарите, просто нямам нерви и сили за това. След някой друг месец ще я изключа, за да не ви мъча. Дано резултатът е по-добър.

Комитата каза...

Лебералните кръгове сме на всяка манджа мерудия, отвътре ни идва ;-)

Комитата каза...

Ето и коментара по същество – времето минава в шеги и закачки, а девойките гният в затвора. Ще си изкарат ефективно една присъда, докато накрая им кажат „целувайте ръка и бегайте от тука“.

Vasil Kanev каза...

Напълно съм съгласен с коментара с една мека забележка, че не са осъдени на затвор, а на ТРУДОВ ЛАГЕР, което е съществен проблем, който убягва във всички коментари. Тъжно е, че в една "демократична" страна в 2012г. съществуват ТРУДОВИ ЛАГЕРИ! Иначе лично аз тълкувам реакцията на Запада като : "– Като истинска грижа за демократичните принципи и правовия ред в Русия, както и като съчувствие към жестоко пострадалите от съдебен произвол хора?" , която реакция липсваше до този момент, а причини имаше далеч по-сериозни, дори убийства.

Комитата каза...

Да, в лагер са, писал съм го в началото на текста. Трябва и в коментарите да го добавям. ;-)

Vasil Kanev каза...

Прости ми, незнайно защо в първото изречение съм го пропуснал и после ми е направило впечатление това: "„Мацките“ са осъдени на 2 години затвор за проповядване на религиозна омраза". Но тъй или иначе не това е същината според теб и не го коментираш особено много, а пък аз от този случай разбрах, че в Русия съществуват лагери, мислех че поне това са успели да изкоренят от тоталитарния режим, но явно съм бил в грешка...

Анонимен каза...

Е, г-н Комита няма място за името. Анонимния по-горе е Петър Панайотов от Варна. И квалификациите оставям на вашата съвест. За Русия пишат хора, които я знаят само като географско понятие или чули едностранчиви мнения от средствата за масова дезинформация. Около 16 години са минали от моя живот в контакти с Русия, Украйна, Грузия и Армения. И Русия не е Москва и Санкт Петербург - Русия е континент от нюанси на дъгата, не на сивото. За да разбереш Русия трябва да излезеш от тези големи градове и да си нейде на 3- 5- 7- хиляди километра от там. А в тези места погледа е съвсем друг. И дори за тях столицата и настоящата и старата са нещо извън времето. Застанете на брега на Ангара - там хората са други и морала им е друг. Опитвате се да наложите универсални щампи на поведение на силните на деня. Няма как да стане. Известно време ще успеят да се наложат, но това е налагането на едната страна. Светът не се състои от златния милиард. Има още 6 и са с не по-малко права от "златните".

Стойчо каза...

Много е забавно да те плашат със „универсални щампи на поведение на силните на деня“ при наличието на богоподобния Путин;)

С извинение, ама негрото не е толкова силен колкото него

И даже руснаците го разбраха, но е време да се спре оправданията за тиранията (добавям за Беломоре: для красного словца ;) да бъдат търсени в дълбините на руската душа. Баси, те да не са друга раса, та тиранията да им е в кръвта?!?

Марин каза...

@Петър Панайотов: ... брега на Ангара - там хората са други и морала им е друг ...
Интересно какъв ли е моралът на Путин и на съдиите? Дали като на хората на брега на Ангара. Нали такива като него са унищожили сума ти черкви и са назначили ченгета начело на Руската Православна Църква.

п.с. Да изокам и аз за тая тъпа проверка антиробот. Мъката е голяма. Комита, ти сигурно не влизаш през нея, пробвай да видим от кой път ще успееш.

Комитата каза...

Хора, няма как да ви назнача да ми чистите руския спам всеки ден, иначе я махам. Днес веднъж дори и на мен ми поиска да докажа, че не съм робот.
Просто засега няма как.

Стойчо каза...

Ако коментираш с гугълски акаунт, няма капча

Анонимен каза...

Доколкото схванах от заключителните речи на бунтовните пички, религиозната омраза в песента им е установена с експертно мнение... на тоя фон който иска, да приказва за руската душа и дъгата над Ангара.

П.П. Комита, с тия настройки на времето не се вижда датата, на която са публикувани коментарите.

Стойчо каза...

Мда, след като Путин е на икона, а те казват „Богородице, изгони Путин“ очеводно могат да бъдат съдени за иконоборство...

А сега ми кажете кога за последно е имало присъди за иконоборство? Никейския събор?

Стойчо каза...

Мда, след като Путин е на икона, а те казват „Богородице, изгони Путин“ очеводно могат да бъдат съдени за иконоборство...

А сега ми кажете кога за последно е имало присъди за иконоборство? Никейския събор?

Стойчо каза...

експертите май са пропуснали последните ... хиляда(?) години

Марин каза...

Стойчо каза...
Ако коментираш с гугълски акаунт, няма капча.
Както се казва - К.Р
Според теб с какъв акаунт коментарим?

Стойчо каза...

Е, тогава явно е лично ;)

Анонимен каза...

"А сега ми кажете кога за последно е имало присъди за иконоборство? Никейския събор?"

В християнския свят вероятно към 17 и дори началото на 18 век по време на късното протестантско иконоборство. В ислямския свят и до ден-днешен. ;)

АнонименЪ

Стойчо каза...

И? Извод от сравнението?А?

Стойчо каза...

а в православието откога? ;)

Анонимен каза...

Момичетата... Правата... Свободите...

Вие подкрепяте ето това: http://ljplus.ru//img4/p/l/plucer/Tom_4905.jpg

П.П. За незапознатите - бременната на преден план е една от трите. И да, "осъдихте на 2г. на МАЙКА на дете". Да, да, да... Ама ако беше друга, по неудобна за евроатлантическата власт - за подобно нещо щеше да има изказвания от типа "вземете й детето!".

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)