понеделник, август 13, 2012

Лондонската Олимпиада – най-коректната Олимпиада

Превеждам ви част от тазседмичния коментар на Юлия Латинина за радио Ехото на Москва:

Да поговорим за Олимпийските игри, още повече че за тях ми зададоха много въпроси. Вече казах, че не обичам Олимпиадите. Това е класически образец на институционализиране на добри намерения и превръщането им в бюрокрация. С добрите намерения винаги така се получава – ето например, Свети Франциск от Асизи проповядвал сред птичките, а приемниците му се превръщат в бюрократи.


Това се получава заради фундаменталната лъжа, лежаща се в основата на олимпийското движение – то е основано на това, че в състезанията (трябва да) участват любители, т.е.такива, които не си изкарват парите със спорт. Днес това правило е отслабено, но то, както и преди се спазва by enlarge (общо взето). И това е същинско фарисейство, защото... днес, естествено, всички участници в Олимпиадата тренират по 10 часа дневно, и горното правило води до това, че спортистът не може да има приходи от това, което прави, издържа се от държавата и съответно, в олимпийското движене важен става не спортистът, а чиновникът.

Има още няколко следствия от това правило. Всеки чиновник е заинтересован в уголемяването на неговата организация (структура – бел.Ст.) и в случая с МОК това води до увеличаване на видовете спорт, които не са особено интересни на зрителите,  а за сметка на това се дава възможност да се искат повече пари, правомощия и възможности за регулация.

Освен това, бюрокрацията не може да създава самоиздържащи се системи и като следствие Олимпийските игри стават все по-скъпи, олимпийските обекти – все по-еднократни, което прекрасно устройва бюрокрацията на страните-домакини, а корупцията расте.

Но искам да разкажа за още един детайл, който ме порази на тези игри.

Лондонската Олимпиада стана политически най-коректната Олимпиада в света,

при това в онзи краен, преминаващ във фашизъм, стадий.

Значи, първата история е за това, че гръцкият олимпийски комитет отстрани  скачачката Параскева Папахристу. Тя се пошегува в Twitter, че ето, днес в Гърция има толкова негри, че нилските комари са осигурени с храна от вкъщи. Шега на граница на фала. Но прекършиха живота на човек, който цял живот се е подготвял именно за тези състезания. Е, момчета, Министерството на доброто наказава за престъпления на мисълта.

След това, стана историята с Надя Дригала – от немския отбор по академично гребане. Нейното гадже написал във Фейсбук, че пътува във вагон, пълен с негри и пакита (на български няма обидна дума за пакистанци – бел. Ст.). Той действително е бивш неонацист, а сега е член на легалната дясна партия в Германия. Т.е.момичето са я изгонили, изритали, за това, което нейният приятел, чиито възгледи тя по нейни думи не споделя, е написал във Фейсбук. Хора, полудяхте ли? Какво е следващото? Дисквалификация заради баща? Заради майка? За това, че дядо ти е служил в SS, а пра-пра-дядо ти е потушавал сипайското въстание в Индия?

Но най-удивителното е друго. Министерството на доброто, което е готово да наказва с (нажежено) желязо  заради полит-некоректни гаджета, се оказва изключително толерантно към нацизма от друг вид. Ето, при нас ливанските борци отказват да тренират в една зала с израелските. Това е чиста проба расизъм, това не е тъпа шега в Twitter. По идея, Олимписйкият комитет е длъжен да каже  – „Момчета, моля, към изхода“. Вместо това комитетът разделя със стеничка залата за тренировки, за да не обиди нежните чувства на расистите.

Друг пример. Две спортистки от Саудитска Арабия отказват да участват без хиджаб. Е, мислим си, че логиката на олимпийското движение е: „Момичета, извинете, но съревнованията са посветени на постиженията на човешкото тяло. Ние не ви налагаме нашите стандарти, а ако вие не ги приемате, моля, заминавайте си, спортувайте си по 5 пъти на ден на килимче с лице към Мека“. Вместо това им разрешават да се състезават с хиджаб. Какво следва? Може би да сложим хиджаб и на другите спортистки, за да изравним шансовете?

В случая МОК става огледало на навиците на международната бюрокрация. Тя е готова да жигоса всичко, което намирисва на крамолната идея за превъзходството на западната цивилизация над някои други. И да отбележим, тази идея няма практически последствия. Каквото и да напишете в Twitter, Гърция няма да воюва с Египет.


Едновременно с това международната бюрокрация капитулира пред другите видове расизъм, които утвърждават превъзходството на примитивни, арахаични, среновековни и фанатични култури над западната цивилизация. При което, нека отбележим, тези идеи наистина са опасни, защото изцепката на ливанските спортисти не е много далеч от идеологията на Хизбула. Хиджбът не е безобиден местен обичай, хиджабът става символ на тази агресивна позиция, която ислямистите налагат на западния свят.

И, извинете, според мене стана време да кажем:

 „Господа олимпийски чиновници, от вас ни се повръща. Това, което правите, не е интернационализъм и толерантност – това е фарисейство и страх. Готови сте да разрушите живота на гръцка спортистка за неподходяща шега, прекрасно разбирайки, че гръцките нацисти няма да ви взривят за отмъщение. Но страхливо капитулирате там, където има и най-малкат опасност защитата на олимпийските идеали да ви нарани нежната кожа, да не би някой ислямистки шахид ви се обиди за забрана на хиджаб“      

Снимката е от Фейсбук страницата на Саудитска Арабия.

11 коментара:

Стойчо каза...

Забравих да добавя: израелците сами взривиха автобуса в Бургас!

Митко Василев каза...

Бях се наканил да пиша за либералния фашизъм. Ето това имам предвид.

Анонимен каза...

Що за безумно твърдение е да приравниш забрадката до расизма? Първото освен символ на вярата може да е и част от бита и е въпрос на личен избор. Бабите ми, лека им пръст, си носеха забрадките, при това без да са муслиманки. :D Да, Саудитска Арабия иначе не би ги пуснала на игри, ама аз тука расизъм все още не видях. Има си термини и те се ползват по предназначение, иначе става "какафония" или влизаме в руслото на "закона на Годуин".

Отделно, ливанските спортисти НЕ тренират с израелците преди всичко поради честите набези на армията на Израел в Ливан и въобще това което вършат с арабите в Близкия изток, пък после е ред на "антисемитизма" на арабите (ако и самите те също да са семити). ^^

Такива ми ти работи... Иначе къде по-важна причина да се недолюбват Олимпиади, Световни и Европейски е, че те отдавна не са символ на световен мир, разбирателство, безразборен секс в спортните лагери, а преди всичко са демонстрация на мощта на Виза, Макдоналдс, Кока-Кола и други иначе филантропски лтд-та. :) А да, и на най-модерните отбранителни системи на НАТО. Хахах..

Анонимен каза...

* причина да НЕ се недолюбват.. (поправка)

Георги Бончев каза...

Статията не е нищо повече от руска пропаганда. Позор за преводача!

Glacierise (a.k.a. Hristo Velev) каза...

Пълна морална обърквация :)

Анонимен каза...

by and large, не by enlarge

Стойчо каза...

така е в оригиналния текст

Анонимен каза...

Дебилна статия.

Това, че ливански спортисти не желаят да са в една стая с други НЕ е расизъм. Това е нормално човешко право. Не са попречили по никакъв начин на израелците. Ако вас ви накарат да тренирате в гарова тоалетна и ви мирише гадно - расизъм ли ще е да се възпротивите и да искате да сте другаде? Образно казано.

Това, че спортиски от Саудитска Арабия са играли с чалми, забрадки или каквото там му се вика - това също не вреди на никой и не е изява на расизъм по никакъв начин. Това е нещо, което е важно са самата спортистка, не за другите. Не ги наранява, не й дава предимство, не пречи.

Докато расистките вицове са директна обида към друг индивид. Това е нападение срещу личността. Друг е въпроса дали е толкова тежко, че да доведе до такива последици. Според мен не е, въпреки високото ниво, от което е спуснат "вица".

Който е прекопирал статията, явно би трябвало да споделя написаното в нея. Срамота.

Анонимен каза...

Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/

Стойчо каза...

Последното ме зарадва :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)