четвъртък, юли 26, 2012

Капитулирахме ли пред тероризма?

Януари 2012г:
Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях, защото имаме каквато и да било специфична информация; нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас. “
Дани Шенар, началник на сигурността в израелското транспортно министерство и отговарящ за безопасността на сънародниците си при туристическите им пътувания зад граница.

Това не е конкретният „сигнал“, на чиято липса се позовава премиерът и отговорните лица в България, когато говореха за невъзможността да се предотврати атентатът в Бургас. Това е професионален съвет от човека, чиито служебни задължения включват опазването на живота, здравето и имуществото на израелските туристи зад граница. Той е бил ДЛЪЖЕН да го направи и да застане с авторитета си зад него.

Как е реагирано на този съвет (независимо от това, какви съвети е получавал от други експерти, защото точно този съвет е получил голяма публичност в България и в Израел) –

Предполагам, че властите са разсъждавали по този начин: „Атентатите не стават изневиделица. Ако започне да става нещо, израелците ще ни предупредят. Няма начин такава подготовка да мине незабелязана, следователно ние можем да засилим мерките за сигурност, чак след получаване на съответния конкретен сигнал“, като са направени следните презумпции:
– Отговорността по откриване на подготовка на такъв акт можем тотално да я прехвърлим на Израел, дори ако се случи на наша територия. Рискът те да не я забележат е минимален; (Само че, на българска територия действат българските служби за сигурност, тяхно задължение apriori e предотвратяването на такива неща.)

Тоест, или отговорността е политическа:
– В допускането, че рискът от атентат, незабелязан от израелските служби е пренебрежим. Тогава, отговорност носи този, който пренебрегва риска.
Или отговорността е професионална (тя пак е политическа, но концентрирана в МВР и ДАНС):
– Тоест, допуснато е, че риск от атентат има и българските служби са работили усилено заедно/паралелно с израелските и нищо не са открили.

Отговор на въпроса, каква все пак отговорност трябва да се носи, ни дават следващите думи на премиера:
“Някой някъде написал и вие от вчера всички институции ги питате кога ще има едва ли не терористичен акт. Това е пагубно за туризма. Ако вие го четете това, ще дойдете ли в България?”, попита тогава Борисов.
“Защо искате да коментираме някакъв сайт, в който всеки може да си плати информации?, попита той. И продължи: “Мислите ли, че съседите им е хубаво, че печелим повече пари? В пъти е повече. Туристите са клиенти. Те имат една лятна почивка, ще отидат в България, Турция, Гърция. Битката за туристи между съседите е огромна. Особено в зимните курорти конкуренцията е голяма. Вие от вчера ни карате да коментираме някакъв сайт. Бъдете уважителни към себе си”, заяви през януари премиерът.
“Паралелно излязоха информации, че няма такова нещо и от израелските служби, и от нашите. Международните терористични организации наблюдават реакции, слушат и планират удари. България има прекрасна външна политика към арабския свят, аз бях председател на палестинската общност! Вие два дни говорите по това! Какви мерки да вземат органите! Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да реагират, всички са за уволнение тогава. Съжалявам, че трябва да говоря като на бавно развиващи, с риск да ви обиди, това ми е отговорът. Това вреди на туризма”, завърши Борисов.
“Питайте в Англия някой ще ви обърне ли внимание? Ще ви допусне ли да питате въобще. Вие вредите. Имаме огромен ръст на израелски туристи. Някой иска да пропъди туристите, като ги плаши. Вие съдействате с всичка сила да не печелят българите”, каза премиерът.
Виждаме, че политическата оценка на ситуацията от правителството е, че тревогите, предупреждението и публикацията във вестник „Аарец“ са част от кампания, насочена против българския туристически бизнес и не само трябва да бъде пренебрегната, но и трябва с всички сили да ѝ се противостои или с други думи – рискът е пренебрежим.

Значи, трябва да се понесе политическата отговорност от пренебрегване на стратегическия риск и грешна оценка на ситуацията.

Политическа отговорност трябва да се понесе и за следните две изявления:

“Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни (терористични) актове. Те се вземат централизирано, като се взема под внимание поведението на отделните държави“ Б. Борисов
„България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол. В прекрасни отношения сме“, сподели премиерът.
Какво биха могли да означават те?

Първо, да приемем невероятното, тоест че премиерът действително мисли това, което говори.
Това означава, че дали в България ще се случи терористичен акт от радикални ислямистки групировки, зависи от  две категории хора, – от тези, които държат дюнерджийници и от посланиците на арабските страни в България. Колко вероятно е това, и колко коректно е към тях?

Но заявленията съдържат още две твърдения, за които е редно да се понесе политическа отговорност, ако те не са верни:

– България е защитена, защото имиджът ѝ е отличен в мюсюлманско-арабския свят;
– Българската политика е балансирана (тоест, нито една от враждуващите страни в Близкия Изток не може да ни обвини, че се отнасяме несправедливо и взимаме страна и, съответно, няма да бъдем цел на отмъщение или акт на война);

Има и второ тълкувание, по-вероятно – че премиерът знае, че говори глупости, но просто бяга от неудобни въпроси, казвайки неявно на интересуващите се журналисти „Ние си знаем работата и ще правим каквото смятаме за добре, а вас ще ви баламосвам.“

Само че, този вариант предполага поемане на още по-голяма политическа отговорност. Защото, ако в първия случай (ако той наистина мисли горните неща) може да говорим за слабоумие или наивност, то във втория случай говорим за съзнателни лъжи и злонамереност и съзнателно концентриране на цялата отговорност в изпълнителната власт.

Но да отрежем от тортата на политическата отговорност и на вицепремиера Цветанов. Борейки се както обикновено с докладите на ЕК и с оценките, а не с реалните проблеми, МВР излезе с изпреварваща „равносметка“ на успехите си:

  • Мерките за сигурност в туризма способстваха за увеличаване броя на туристите, посетили страната ни, с ръст от около 7 % годишно;“
  • „Възстановено е доверието на европейските партньори и тези от НАТО;“
и генерален извод: „ 100 % изпълнение на предизборната програма в сектор МВР.“

снимка

Да продължим с премиера. След терористичния акт, той би отбой и отново извърши типичната за това управление маневра „кръгом“

„Не беше далеч времето, когато Мюсюлмански братя от Египет се третираха като групировка, а те спечелиха демократично изборите и дойдоха на власт. България е малка страна със смесено население и за България е важно да бъде спокойна дестинация и колкото по-малко по тази тема в България говорим, толкова е по-здравословно е за насБ. Борисов
Е да, то май и в България групировка може да дойде на власт и тогава всички в чужбина трябва да я смятат за легитимно правителство, но да не се разсейвам.

Тук виждаме изоставена всякаква амбиция за справедлива, активна и балансирана политика в Близкия изток, дюнерите и футболът като антитерористична политика са забравени, вече се разчита на стратегията „не чул, не видял, не разбрал“, тоест ще се снишим, докато отмине бурята, а след това ще видим какво ще правим (кой е автор на тази политическа концепция в новата история на България, знаете ли?). 

Преклонена главица сабя не я сече.

Тоест, България на практика капитулира пред тероризма, като счита, че сама не може да отговори на никакви предизвикателства в тази област. И отново един конкретен човек носи отговорност за това. – „Пишете ни двойка като правителство и държава, ние ще си мълчим засрамени.“

Между другото, това не е краят. Очаквам тероризмът да бъде използван неведнъж в близките месеци за сериозно ограничаване на гражданските права. В случая не искам да се окажа прав.

PS. Сигурно още се питате, защо няма пълен разказ за срещата ми с премиера Борисов. Всъщност, причините са две (като изключим и изненадващата липса на време през юли)
Първо, самият разговор е добре документиран на видео и вече и в текст. Тоест, това което се вижда там е главното и няма какво да се разказва за нещата, които се случват извън камерата, защото камерата е насочена към този, който говори в момента, накъдето беше насочена и моята концентрация.

Второ, защото думите, особено тези на премиера, нямат особен смисъл за разговора. Отнема ми чудовищни усилия смилането на всяко изречение, и ваденето на по-обща логика на разговора, която да преразкажа с няколко думи. Премиерът като че ли ангажира повече емоциите от думите, когато говори и затова чистият логическо-семантичен анализ на изреченията му не носи кой знае какъв смисъл, или поне не главния смисъл на разговора.

20 коментара:

Георги Павлов каза...

Халпер [бивш шеф на полицията в Тел Авив] заяви, че подобни атентати не могат да бъдат предотвратени. "Съжалявам, няма как. Светът е пълен с луди хора, които искат да нападнат свободните хора. И съжалявам, че това се случи в хубавата страна България".

Цитирам по mediapool, не са фенове на ББ.

Както разбирам повишените мерки за сигурност трябва да са постоянни, защото коментираното предупреждение е от ЯНУАРИ.

Нека отбележим какви са израелските предложения:
- агенти в летищата да заговарят хората, да ги питат закъде пътуват, да искат билети и т.н.
- ако пътникът даде подозрителни отговори, да се претърси и разпита по-подробно
- но тъй като той може да се самовзриви на място (докато все още дружески, но подозрително го заговарят в залата), разговорът трябва да се направи на КПП пред летището
- не става ясно как ще разпита автобус 84, но се предполага, че за него ще има отделно КПП

Истината е много проста: срещу подобен тероризъм можем да направим МНОГО МАЛКО.

Не случайно цялата блогосфера МЪЛЧИ за контретни предложения като какви да са тези мерки за сигурност (и малко да се обмислят - като тази изключителна ТЪПОТИЯ да заговаряш в залата на летището атентатори).

Ама пък колкото е хубаво да кажеш: НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО, ПОЗОР!

Георги Павлов каза...

Имам един въпрос обаче:

защо терористът носи САМО 3 КИЛОГРАМА ТРОТИЛ при положение, че раницата му е за 30+ ?

вярно ли е, че Хизбула много обича коли-бомби и камиони-бомби и знае, че така се убиват десетки и СТОТИЦИ?

как така в провалена българия с пачка по петстотин еврови банкноти тоя терорист не можа да купи 20-30 кила тротил?

ама той не могъл автомобил да си наеме, за какво говорим.

Георги Павлов каза...

и накрая:

каква е тая болест, при която:

- ти си против всякакъв контрол върху онлайн преживяванията си, но си за
- навсякъде (ок, гари и автобусни СПИРКИ, обичайна цел на терористите впрочем) да те следят агенти

или викате в онлайн пространството няма терористи?


каква е тая болест, при която

- ти защитаваш правата на гей общността, но си за
- хората с перуки да се определят за съмнителни и подлежащи на незабавно претърсване


каква е тая болест, при която

- ти си антикомунист, защитник на човешките права, но си за
- балансирана политика спрямо Асад - кръволокът от Сирия?

Абе Милошевич е едно милозливо създание в сравнение с него!

Emo Georgiev каза...

Георги Павлов,

Не съм съгласен, че можем да направим много малко в борбата с тероризма.
Бил съм в Израел и знам, че има решение на проблема. Има какво да научим от тях и трябва да се възползваме техият опит.

Георги Павлов каза...

Емо,

написал съм, че срещу ПОДОБЕН тероризъм много малко можем да направим. Бившият шеф на полицията в Тел Авив казва също, че ПОДОБНИ атентати не могат да бъдат предотвратени.

казах още, че никой в блоговете не предлага НИЩО конкретно и ти го потвърждаваш.

дай да чуем какво си видял в Израел, може да има нещо полезно.


аз засега съм отсял 2 такива неща (благодарение на превода на Комитата):
- racial profiling - проверки и претърсвания на араби;
- убийства на хора, ЗАПОДОЗРЕНИ за ръководители на терористи.

Единственият проблем е, че за първото е съмнително дали не нарушава човешките права (расова дискриминация, не е много на мода), а второто категорично нарушава нормите на правото. Ама в случая на Израел говорим за международното право, на кой му пука.

Комитата каза...

Всичко е елементарно всъщност и опира до това, дали трябва да се правят имитации за пред медиите или да се работи сериозно.

Отказът на премиера да споделя смислена информация, а вместо това да говори за дюнери и за мачлета, показва, че той не желае да разпределя отговорността между себе си и експерти, народа, нпо-та, опозицията и т.н.

Тоест, той поема ЦЯЛАТА отговорност за това, което се случва. Включително за това, кой експерт е избрал да послуша и кой не.

Между другото, съмнявам се сериозно, че този експерт, който е обяснявал, че „няма как“, реално да е знаел, че мерки на летището в Бургас няма никакви.

В момента има сериозни мерки на летището в Бургас, и добре че са чуждите медии, за да научаваме по нещо от тях. Репортажът на CNN за летище Бургас. Ако не може нищо да се направи, защо правят толкова неща в Бургас ;-)?

Мерките, които са взети в Бургас не приличат на апокалиптичния сценарий, който насила ми се вкарва в устата, и e факт, че са взети постфактум, а не предварително. Защо се прилагат, ако няма смисъл от тях? ;-)

Факт е също, че охраната на летището е била напълно неподготвена дори да наблюдава екраните на охранителните камери и да анализира това, което се случва на тях, защото пак един израелски експерт каза, че този човек с перуката веднага би направил впечатление с нетипичното си поведение.

Тоест, това което неведнъж съм казвал - проблемът не се решава с камери и със слагане на още камери, а проблемът е в това, което се прави с тях, в неподготвеността, и в провала в охраната. В случая с Бургас – нищо, или поне нищо важно за сигурността не се е правело с тези камери.

Асад откъде се появи в разговора? Нито съм го споменавал, нито съм го хвалил. Дори имам материал по-рано в блога за среща със сирийската опозиция.

И да завършим с думите на президента Плевнелиев, който за да запази лице и лицето на правителството, от което беше част, казва че би било трудно да се предвиди атаката, но също и:
Плевнелиев: Налице е тежък проблем за сигурността на страната

„не бива да се допуска оценката за състоянието на системата за националната сигурност да се политизира“ – защото очевидно не е добро, иначе премиерът пръв би го политизирал.

"Терористичната атака изисква нов анализ. След анализ, е необходимо надграждане на концептуалния модел за противодействие на тероризма" – защото очевидно, „концептуалният модел“ не струва.

Тоест провал и след провала -> позор.

А защо американци и израелци така пазят нашите писани яйца ББ и ЦЦ и правят толкова меки изказвания? Защото не искат да загубят един важен съюзник на едно важно място.

Георги Павлов каза...

Сър,

Хич не съм тръгнал да защитам ББ. Явно не е станало ясно.
ББ, Цветанов, американци, израелци - не ме интересуват в случая.

Навсякъде съм коментирал и атакувам комичното (казвам го, за да бъда позитивен) поведение на блогосферата.

Прилаганите сега мерки за сигурност са комични и/или няма да са постоянни - а нали това търсим: правилно устойчиво решение. ИСКАААМ някой да говори да конкретна мярка, за да видите как една по една тя е или кретенска, или незаконна.
Следенето по гарите (с камери или агенти), което даваш за пример, е тъпотия, защото единственият ефект може да е:
- бързо взривяване в залата при или преди заговаряне (срещу което се правят комични КППта) или
- изместване на взривовете към автбусните спирки, които са хиляди.

Такива антитерористични мерки само ПРОМЕНЯТ бомбоизползването вместо да го НАМАЛЯТ. Това с автобусните спирки не е моя измислица, това е факт!

Моля да не се замерваме с израелски "специалисти" - срещу всеки твой вадя един мой, забеляза ли? Нека използваме акъла си. Едно е глобалните твърдения на блогосферата е, че притежава такъв за разлика от ББ/ЦЦ. В случая се демонстрират различни оценки, а не различни интелектуални нива обаче.

Асад се появи от ония намек, че външната ни политика не е балансиране. Звучи като повторение на великия Иван, който каза, че щял да води такава, а Николай Младенов не можел.
Ама да кажем не съм те разбрал или не си ме разбрал.

Разбрал си обаче флагрантната противоположност между това да искаш пълна анонимност и свобода в нета И ЕДНОВРЕМЕННО с това да подкрепяш пребъркване на всяка крачка в реалния живот.


Ето това противоречие ме наостри срещу блогосферата.

Стойчо каза...

„защото думите, особено тези на премиера, нямат особен смисъл за разговора“

май казва всичко

Milen Georgiev каза...

RE: PS
Щеше да е добре да публикуваш срещата с премиера, не че я нямаше на достатъчно много места, но предполагам тук би се заформила малко по-различна дискусия.

Byrzataku4ka каза...

В дните след атентата Нетаняху раздуха из цял свят обвинения срещу Хизбулла и ги базира на УСПЕШНО ОСУЕТЕНИ ен на брой бус-атентати в поне 5 държави... после разшири кръга на 20 атентата (осуетени) в рамките на само 2 год., за всички тях от които винеше директно Хизбулла. Като изключим зловонния мирис на тези недоказани обвинения (нищо не им пречи, и недоказани, да стъпват на правота), то цифрите показват, че очевидно МОЖЕ. Да се осуети атентат.
Хич не са ми там интересите, но все съм се натъквала и на всякакви други "можения" на този свят...
От др. стр. успешните атентати говорят, че не винаги... може. :(

Byrzataku4ka каза...

А относно ПремиЯра Борисов... по-куха лейка не съм си и представяла, че може да top-не тая малка държава. Логиката му е като на 3-годишно дете, като му видя Тиквата (репликите) и се сещам за Sarah Palin и филма Game Change.

Анонимен каза...

Хей,графоманчета,да бяхте понаучили нещо в сферата на сигурността,нЕкоя и друга годинка попрактикувайте,пък тогава си изливайте/нарочно употребен глагол/ претенциите за знания...Когато се разнищи случая в Бургас,ще осъзнаете кооооолко сте смешни и жалки...аааайде,нанкайте вече...

Анонимен каза...

Вчера специалисти по противопожарно дело и противопожарна авиация, днес специалисти по антитероризъм и охранна дейност, утре специалисти по... каквото дойде. Блогърщина. Естествено, подкрепям позицията на Георги Павлов.

АнонименЪ

Emo Georgiev каза...

"дай да чуем какво си видял в Израел, може да има нещо полезно"

Георги, аз не съм специалист по охрана, но съм бил на много места по света и мерките за сигурност винаги са ми правили впечатление. Наблюдателен съм и анализирам.

Не знам дали да споделя впечатленията си тук или в моя блог, но от израелците има какво да се научи! Миналата година посетих НЙ и Лондон. Това, което ми прави впечатление е, че американците започват да копират израелските мерки, бавно, но сигурно,за разлика от служителите на Хийтроу.

Безопасността на гражданите в една страна е приоритет на правителството и мерките непрекъснато се променят, заедно с технологиите, но това ти сигурно го знаеш по-добре от мен.

Колкото до конкретния случай, когато експлозива попадне в ръцете на атентатора и той стигне до "заминаващи", вече е късно. Винаги има поне една жертва, дори тя да е човека с раницата.

ПС В Израел, на една спирка, на 15 метра от мен обезвредиха куфар с бомба. Мисля, че това е доста показателно за опита и професионализма им.

Стойчо каза...

Младежкият ГЕРБ, вземи пример от Георги и от АнонименЪ – те не се страхуват да се подпишат в полза на Бойко, само ти се страхуваш!

Георги Павлов каза...

Стойчо,

не защитавам никого, още по-малко Бойко.

това, че съм против НЕЛЕПИТЕ атаки срещу него, сигурността на летищата и прочие, не ме прави негов защитник. извади си студентските записки по логика и ще ме разбереш.

а са нелепи, защото ВЧЕРА същите хора бяха на противоположното мнение по подобни теми. по-подробно съм го описал в 3-тия си пост.

Георги Павлов каза...

Емо,

съжалявам, но отново не даваш пример с никаква конкретна мярка за сигурност. просто казваш (отново): "аз знам, аз съм видял. и в израел, и в сащ, и в англия".

какво да коментирам?

а за куфара.. да ти кажа и тук да изоставиш куфар ще направи впечатление. ако казваш, че в израел имат по-добри сапьори.. със сигурност. много опит е това.

Стойчо каза...

Георги, аз само казах, че ти не се страхуваш да се подпишеш, а младежкият Герб - не :)

Кристиян Здравков каза...

Нека изсипват ако има какво... Иначе сега много ме дразнят разните медии с този фоторобот.. сигурно американците са ни дали снимката :D

Стойчо каза...

Фотороботът според мен е взет от младежката снимка на Гоце ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)