понеделник, юли 09, 2012

До момента, в който стана интересно

Горещият петък не предвещаваше такъв динамичен уикенд. С Асен трябваше да се видим по работа в „Онда“-та на Ангел Кънчев, за да упражняваме най-вълнуващото и вдъхновяващо занятие, измислено от човек – смятане с екселски таблици.

Асен пристигна с телефон, залепен на ухото, правейки странни знаци с другата ръка и сочейки с показалец небето и ухото си.

– Знаеш ли кой ми се обади сега? С. от пресцентъра на Борисов. 

Очевидно, нашият проект politikat.net е станал обект на проучване от най-високо място, защото получихме писмо, продиктувано от човек, обичащ реда и дисциплината и ненавиждащ полусенките и полутоновете:
На какъв принцип са подбрани изказванията на Бойко Борисов /освен ако нямате претенции, че сте обхванали 100% от публичните му изявления/? 
По какви критерии определени части от изказванията на Бойко Борисов са квалифицирани като „обещания”? 
Какви количествени и качествени измерители са използвани, за да бъде оценена обективно степента на изпълнение на „обещанията”? 
От какви източници и по какъв ред е събрана информацията, обобщаваща степента на изпълнение на „обещанията”? 
Колко често се актуализира статистиката по отношение на „обещанията”, които са със статут „в изпълнение”, така че да се осигури своевременно подаване на коректни данни към потребителите?
Имате ли претенции публикуваните данни да са с представително значение?
Предисторията е, че по принцип проектът ни беше на път да излиза в лятна ваканция след заключителната си пресконференция на 30-ти май, когато изведнъж получи голяма гласност в пресата.

Вацовете, които вече не са вацове, изведнъж си спомниха, че има демокрация и свобода на словото (у нас демокрацията е като неволята, вика се в краен случай), и че са длъжни да изразяват и други, освен проправителствени гледни точки, и започнаха да го правят много ШУМНО.
Като отговор на писмото ни се стори странно да обясняваме неща, които многократно сме обяснявали по пресконференции и в медиите и затова написахме нещо в стил „Събираме от медиите каквото ни направи впечатление и после търсим информация какво се е случило“.

БАБАМММ!

На другия ден получихме покана от премиера Борисов да говорим за обещанията, записани в сайта. Разбира се, поканата можехме да я отхвърлим, никой не искаше да ни заведе под стража в Министерски съвет, но всички по-опитни познати, към които се обърнахме, бяха категорични:

– Трябва да приемете!

Помислихме малко и приехме.

За подготовка  имахме цели 16 часа, включително нощта и времето за път и храна.

На другата сутрин, недоспал, намусен, с глава, в която вреше нещо като супа с буквички, се появих пред Министерски съвет заедно с Асен и Лъчо от pressclub.bg , който обеща да помогне със заснемането.

На входа ни прибраха телефоните и ги заключиха в едни чекмедженца при охраната. Дадоха ни ключето.

Нагоре по стълбите и, малка приемна и голям кабинет. На креслото до ниската масичка до вратата вдясно седи премиерът Борисов. Става. Здрависваме се.

– Казах на Дянков, Цветанов и Добрев да дойдат и те да говориме, – споделя той.

Такова трябва да е било чувството в момента, в който гладиаторът разбрал, че на арената срещу него вместо един, ще пуснат четири лъва, за по-интересно.

Спомних си и моите познати, които категорично ме съветваха да приема покана в такъв кратък срок, защото аз се дърпах. Представих си ги как ми махат от публиката...

Такаа, мислех си, а това трябваше да е ден, който мислех да прекарам в компанията на щипки,  простори, съхнещо пране, звука от центрофугата, Magic Piano и планове за море.

Вместо това – премиер, вицепремиери и министър очакват да им задавам въпроси.

Щом искат.

Разговорът започна с встъпителни думи на премиера. Когато Бойко Борисов направи правителство, се говореше, че единствената длъжност, която не би поверил на друг, е на говорител на правителството.

Аз бих добавил, че той и не би дал интервю, ако не е интервюиращият.


(трябва да излизам, следва продължение)39 коментара:

Събина каза...

Важнот е, че и от двете срани на масата има консенсус за употребата на продукти на Apple! :)

Емил А. Георгиев каза...

Запази стила и в продължението -)!

Стойчо каза...

И с'я к'во? само по скайпа ли ще си говорим? ;)

САНДО каза...

Наистина изглежда странно, че срещата е била определена така... внезапно. Можеше да се спретне все пак една предварителна дискусия сред блогърите и да се направи списък с въпроси, за да може другарят премиер да задоволи по-голям кръг от любопитни нахалници и да закрепи още по-здраво имиджа си предвид предстоящите електорални предизвикателства :-)

Belomore каза...

Поздравления за това, че сте приели, поздравления и за това, че стигнахте до поканата!
Секоjа чест!

За съжаление не съм прослушал още целия Live ;) и не знам кога ще успея, затова ще се въздържа от каквито и да е коментари по същество. Като гледам от отзивите из интернет мъдиите, дори само "разплитането" на историята с Мишо Бирата си е струвало филипиките на г-н Грънчаров...

От този ден нататък обаче летвата пред вас действително е вдигната още повече и очакванията / изискванията към вас - също!
Така е то, който каквото сам си направи... ;)

Затова е и важно какво и как ще се случва нататък, предвид което мога само изцяло да се съглася с мнението и препоръките на Зелен Бетон (точен както винаги!) в коментара му под предходния материал по темата.

Стойчо каза...

Доживях ;) (Комитата знае какво ;)

Ангел Грънчаров каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Четейки текста и някои от коментарите в съзнанието ми се появи досадна мисъл: ако признанието на блогъри от властта е нещо като тяхно "официализиране", то това последното им придава статус, нямащ нищо общо с най-голямото очарование на самото блогърстване, което, разбира се, е свързано с отдадеността, с пристрастеността им към свободата. Видяхте ли в клипчетата как Комитата и Асен Г. внимателно мерят думите си при дефинирането на своите въпроси?

Властта вероятно има толкова мощна гравитация, че свободата на блогъра отива по дяволите когато той бъде въвлечен в неговото поле, а това става когато той се остави по някакъв начин да обслужи тая власт. За да се поясня: вие как смятате, Бареков нима може да се държи като свободомислещ ум? Не знам защо, но гледайки клипа, човек има впечатлението, че и тия двама блогъри се отправят по пътя, който един ден ще ги доведе до плачевната участ, до трагедията на Бареков.

И най-непохватният блогър има огромно предимство пред официализираното обслужване на властта: той е свободна, сиреч, той е независима личност, той е личност, която зависи само от собствената си съвест. Попадайки в гравитационното поле на властта официализираният блогър неминуемо става неин сателит.

Нима някой може да има илюзията, че в тия отношения Боко ще бъде сателит на дуета Комитата-Генов, а те ще бъдат притегателния център?! Това, господа, е невъзможно. Бойко успя да подчини на "аурата" си (тя, разбира се, е и парично обезпечена) де факто всички български медии, та едни блогъри ли ще му се опрат?!

Георги Павлов каза...

Значи.. никога не съм приемал Комитата за блогър. За той е свободомислеща и нестандартна личност далеч преди да стане блогър.

Доколкото го познавам ще остане такъв и далеч след като престане да е блогър.


Да, поискал е интервю от премиера (а не е получил покана, правете разлика. поканата беше да брифира премиера) и не се уплаши да го направи.

А че внимателно е обмислял какво да пита.. еми такъв е Комитата: МИСЛИ преди да говори и пише.

То и затова го харесвам де...

Ангел Грънчаров каза...

Примерно, една друга "нестандартна и свободомислеща личност", именно знаменитият г-н Сулла, знайно е, се приюти при г-жа Кунева и реши да става политик, сиреч, депутатин. От тая гледна точка всички ние с интерес ще следим по-нататъшвното развитие и метаморфозите (в специфичните български условия) на други такива нестандартни и свободомислещи личности, в това число и на г-н Комитата...

Комитата каза...

Господин Грънчаров, колко време я чакате тая еволюция ;-)

Георги Павлов каза...

Грънчаров, кого следиш си е твой проблем. It's a free country.

Смешновата ми е представата за политиката в БГ като нещо откъснато от света. Еми ние сме една шепа хора!

Да, съученици сме, познати сме, говорим си, дори в това да няма нищо обществено и политическо.


Разбира се много по-благородна е позицията "св.Иван Рилски" - никакъв контакт с властта, постоянно напомняне колко сме грешни (съответно светецът колко е свят). Да де, ама предлагам да се съчетава с постоянен пост и самоизолация в Бистришко бранище :-)

Стойчо каза...

Я се осъзнайте всичките: не са били в качеството си на блогъри, а в качеството си на измерители на обещания. Т.е.всякакви критики, че са оставили Баце да се държи както обикновено са излишни – екстрактът от разговора може да бъде само:
1.Информация за изпълнение (ДА/НЕ/Частично) на стари обещания
и евентуално
2.Нови обещания, които да бъдат записани и проследявани за в бъдеще.

Всичко останало е излишна информация, вкл. и критиката, че Баце си е вихрил коня. Ами той само това може, разбира се, че ще го вихри, но това е извън полезната информация от разговора

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Комита, Вашата собствена еволюция си е Ваша собствена грижа :-) Слабо ме интересува Вие къде ще еволюирате, докъде ще стигнете - и на какви изкушения ще се поддадете. Аз съм изследовател на психиката и на нравите и само в този смисъл Ви обръщам известно внимание - като любопитен човешки екземпляр...

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Стойчо, били там като "измерители на обещания", т.е. били един вид в позицията на изследователи; ОК, съгласен съм, но защо тогава допуснаха "обектът на изследването" да се държи така своенравно и доминиращо, а пък себе си, изследователите, поставиха изцяло под страховитата му сянка? Какви изследователи са тия, които оставят обекта на изследването да прави каквото си иска и да дирижира както си иска самото изследване? Не се ли оказа, че Баце просто ги използва за своите си цели, а те даже не се усещат какво става, камо ли пък да намерят сили да му се противопоставят с нещичко?!

Стойчо каза...

Господин Ангел, защото това не са звероукротители или професионални журналисти (подчертавам: професионални!), а нормални човеци. С тази разлика, че имат и изследователски хъс.

Искате да надприказват Баце? Който от 12 години САМО с това се занимава? Не, няма смисъл. Боят по канчето може да се извърши именно с изследователския подход, а не с надприказване.

Силата на Баце е в приказките – тяхната е в измерването

Стойчо каза...

Между другото, думите на Ангел ме подсетиха нещо, което се учи точно в дисциплината Измервания: Измервателният уред НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЯЕ върху измервания обект. Т.е. не може да правиш (примерно) термометър, който да влияе върху температурата на измерваното тяло или с други думи: ако искате да измерите температура на човешко тяло, тремометърът трябва да е с маса, пренебрежимо по-малка от човешката

Стойчо каза...

Мисълта ми е: това, че Баце се вихри не е новина :)

Работа на другите политици е да му свият сърмите, работата на Коце и Асен е да му премерят приказките (обещанията), а не да му ги свиват

САНДО каза...

А продължението?

САНДО каза...

Иначе съм съгласен със Стойчо - в случая Коцето и Асен не са толкова блогъри, колкото независими представители на гражданското общество, които за първи път държат сметка на управляващите за управлението в официален разговор.
Тъй че епистемологичните спорове на тема "що е блогър и има ли той почва у нас" са напълно неуместни и ненужни (освен ако, разбира се, някой няма предвид себе си). Просто трябва да има още много такива разговори, ако искаме страната ни да излезе от блатото на социалния маразъм, а това няма как да стане без критичния поглед на интелигентните хора, независимо дали са блогъри или шлосери.

Стойчо каза...

Подозирам, че авторът още спи след такъв уикенд ;)

mdam каза...

От това изгледах първите 1-2 минути. За останалото нямам нерви. Самия маниер ми е противен. Сигурно някой ден ще продължа.

Илия каза...

тези гербаджии не мога да ги понасям вече!

Стойчо каза...

Щом е спамърите почнаха да ругаят Герб, работата отива на уволнявка ;)

indreal каза...

Момчета, оставили сте си за дълго телефоните без надзор. Макар че ключетата са били у вас, нищо не пречи на ония да са бърничкали из тях. Разбира се има и много други начини, но сега могат да ви следят всяка крачка и действие и чрез телефоните - сами си ги зареждате, постоянно са с вас....
Това само между другото.

Зелен Бетон каза...

В подкрепа на хипотезите ми (в дългия коментар под предната тема): http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-07-10&article=416075

„Къде бяхте вие, докато аз водех битки с протестиращите?“, попита Бойко Борисов младата смяна на ГЕРБ. Премиерът развали празничния дух на общото събрание на своите комсомолци в неделя, като ги нахока за бездействието във виртуалния свят. "С интернет обществата вие трябва да общувате непрекъснато, а не когато излезе протестът, ние да реагираме", напъти ги той.
. . . . .
За разлика от дремещите в парламента червени и сини депутати в нета кипи трескава опозиционна дейност, която напоследък удивително бързо и добре се самоорганизира за политически действия. От началото на мандата кабинетът беше принуден поне двайсетина пъти да отстъпи от взети решения и приети закони, след като битката за сърцата и умовете на хората беше спечелена от виртуалните поборници.
. . . . .
Без съмнение социалната мрежа и блоговете ще засилват своето влияние върху обществените процеси и у нас.
Морковът и тоягата ще се почувстват силно още на следващите парламентарни избори. Затова всеки, които иска да спечели, трябва да хвърли сили и хора в нета. Политиците вече трябва да обръщат същото внимание на писанията в мрежата, каквото оказват на вестникарските статии и тв предаванията. Всички разкрития, пропагандни акции и манипулации се предават за секунди от единия край на страната до другия и в това е голямата сила на нета и заплахата, която крие за всяко управление.
Поколението, което смятаха за заспало, вързано за мишката, безотговорно и егоистично, изненадващо се събуди и показа наличие на гражданска съвест. Основното ядро на протестите в защита на природата са гневни млади хора, които не харесват нито една партия с малки изключения. Те биха прегърнали единствено чисто нов политически проект и неслучайно в момента тече виртуално партийно строителство на всички нива. Гневните младежи естествено взимат на мушка пороците на управляващите и именно с тях трябва герберите да влязат в режим на диалог, остри спорове и убеждаване. Повечето от хилядите питомци на Бойко Борисов вече би трябвало да са натрупали достатъчен политически и управленски опит, за да почнат да се изявяват, без да чакат премиерът да огрее навсякъде и да ходи да успокоява всички недоволни. Ако развеят бялото знаме и се предадат без бой във виртуалното пространство, нищо добро не чака ГЕРБ на изборите.“

Мхм... значи трябва да очакваме „режим на диалог, остри спорове и убеждаване“. И „бой във виртуалното пространство“. Be prepared!

(Интересно, дали недостатъчно убедителните в острите спорове ще ги наказват по партийна линия?)

Стойчо каза...

Стига бе, да не би да са станали членове на МГЕРБ, за да ходят по площадите... ;) Друго ги влече децата, друго

Стойчо каза...

Мен ми е интересно, къде е бил той, когато предишните управляващи са му подливали вода днес ;)

Belomore каза...

indreal е доста прав, било то и между другото...

Анонимен каза...

KКомиатата пи кафе със султана и излезе (краят на материал звучи все едно са го извели де). Само не разбрах какво прави Ботев на стената!!! Няма ли да спрат да го цапат тоя Човек.

Стойчо каза...

@belomore, нали точно затова споменах, че вече само по скайпа...

Стойчо каза...

@slovoborstvo, не бъди маниак – Ботев е предтеча на днешната българска държава и мястото си му е там. Друг носи отговорността, кого ние пращаме там да му прави компания

Хесапов каза...

Пожелавам ви следващия път да съберете цялото правителство!

Ангел Грънчаров каза...

С пет думи казано: "Да си пожелаем: тая година полупроводници, а догодина - цели проводници!" :-)

Ophiuchus каза...

Чувствате ли се употребени?

Не знам дали сте наясно, колко е важно да си отговорите на този въпрос.

Анонимен каза...

izvinete, ama koi ot tezi vuprosi vi se stori tolkova skandalen ????

На какъв принцип са подбрани изказванията на Бойко Борисов /освен ако нямате претенции, че сте обхванали 100% от публичните му изявления/?

По какви критерии определени части от изказванията на Бойко Борисов са квалифицирани като „обещания”?

Какви количествени и качествени измерители са използвани, за да бъде оценена обективно степента на изпълнение на „обещанията”?

От какви източници и по какъв ред е събрана информацията, обобщаваща степента на изпълнение на „обещанията”?

Колко често се актуализира статистиката по отношение на „обещанията”, които са със статут „в изпълнение”, така че да се осигури своевременно подаване на коректни данни към потребителите?

Имате ли претенции публикуваните данни да са с представително значение?

Комитата каза...

Ophiuchus, не се интересувам от отговора на този въпрос, честно да ти кажа. Фактите не са наша собственост. Ако премиерът е казал нещо, и то по собствено желание, без да му вадим думите с ченгел, аз какво общо имам с това, освен че съм занесъл камерата?

Ангел Грънчаров каза...

Той, г-н Премиерът, Ви превърна в публика, в аудитория, на която да изнесе премъдрите си мисли; не срещна особено опониране или противодействие. На това именно му се вика СЪ-УЧАСТИЕ... в спектакъла, в който и той, и вие, и останалите участници, както и да го погледне човек, бяхте взаимодействащи си актьори...

Анонимен каза...

Шумка от бук :)
От години не съм срещал такива текстове, като в този блог - чета дори по темите, които иначе въобще не бих погледнал /примерно парада на гвардейците/. Или аз виждам призраци, или тоя Комита и приятели наистина се изразяват грамотно, смислово целенасочено и логически последователно. И много често с астеизъм /изтънченост в насмешката - за тези, които имат нужда от допълнителни разяснения, както се вижда от някои коментари/. Не се среща често комбинацията от активна /и адекватна!/ гражданска позиция и словотворчество+словограмотност.
За срещата - за умните хора няма по-силно разобличително оръжие от това да оставиш простака да развихри простотията си. Дори да влезеш в тона му, а той да не го разбира. Момчетата само биха олекнали, ако бяха отишли с назидателен, менторски, заядлив или какъвто и да било друг тон. Едва последващото им поведение в публичното пространство ще покаже дали са станали съ-участници в спектакъла, но поведението им на самата среща е единствено правилното.
Момчета, ако се разболеете от "синдрома Бареков", ще ми липсвате. От дълги години съм част от т.нар. "вътрешна емиграция" и наистина сте живинка в тоя интеректуален и духовен мор. Останете такива, каквито сте до момента. :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)