неделя, юли 08, 2012

Лятната изпитна сесия на правителството

Сигурно знаете, че се занимавам с проекта politikat.net - инструмент за намаляване на политическото лицемерие. От петък насам събитията се развиват светкавично. В петък получихме писмо от пресцентъра на ГЕРБ с въпроси как работи нашия сайт. Ние изпратихме отговор, като подробно обяснихме как работи проекта.

Малко изненадващо за нас получихме и покана за лична среща с премиера Борисов, където да го разпитаме за обещанията, които той и правителството са дали. Междувременно дадох и едно интервю за Offnews, коментирайки въпросите на ГЕРБ към нас. Имахме на разположение около час и двайсет минути, за да зададем нашите въпроси.

 Лично от Борисов получихме покана за редовни срещи с правителството, на които да задаваме въпроси по това какво се случва по различни теми. На срещата присъстваха министрите Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Делян Добрев и Севделина Арнаудова, ръковител на пресцентъра на ГЕРБ

 Говорихме по много интересни теми - медиите и мафията, горите, контрабандата на цигари, популизма, ЦРУ и Тагесцайтунг. До няколко часа ще се появи и обработеното видео. Лъчезар Ангелов от PIA (pressclub.bg) помогна със заснемане.
68 коментара:

Марин каза...

Ами, честито, явно ставате институция :)
Не забравяйте приказката за стълбата :)

Chris Georgiev каза...

Така, така, нали все пак нещата ги правим, за да бъдем чути... радвам се за тази среща, дано има резултат.

Георги каза...

Чакаме с нетърпение! Темата за медиите и мафията ми е най-интересна от изброеното.

Ангел Грънчаров каза...

Случилото се има двояко значение. Б.Борисов благоволи да ви приеме, което означава, че си дава сметка за ефекта на това събитие: ето, имаме си най-сетне Премиер, който е диалогичен, приема блогъри, обяснява им как той вижда нещата, оставя се да го критикуват и пр. Внушението е: леле, какъв демократичен Премиер си имаме, не са верни приказките, че у нас положението със свободата на медиите не било розово! Тъй че, мислейки на тази плоскост, смятам, че трябва да си дадете сметка, че Б.Б. ви използва за свои цели, а вие сте се подвели да се оставите да бъдете използвани. Поддали сте се на наивната представа: ето, дойде нашият час, майчице, самият Премиер ни приема, какво чудо, от първа ръка ще вземем информация, и ще го критикуваме, и прочие, и так далее, и ала-бала. Вижда се, че тоя медиен октопод, какъвто сам по себе си е Борисов, вече е направил първата стъпка да прилапа и онзи медиен сектор, за който наскоро се писа, че е единствения, в който има свобода, става дума за "шепата блогъри" (както се писа в онзи германски вестник)...

Тъй че нещата са многозначни. Аз само предупреждавам да не се мисли за тях плоско... и прекаленият оптимизъм също е израз на крещяща наивност...

Зелен Бетон каза...

На пръв прочит – Timeo danaos et dona ferentes...

Не съм черноглед по природа, напротив. Не мога да не напомня обаче, че става дума за контакт между две страни със съществено различаващи се начини на мислене: този на властта и този на не-властта. Които, дори когато говорят едно и също, по правило се различават по мотивите, стоящи зад думите им.

И които могат да намерят обща комуникационна зона (особено след като по-умелата в комуникационните неща страна е поела инициатива за това) – но винаги, по подразбиране, са в опозиция. И то с основание. Хеле пък у нас, с натрупванията от последните 23 години (и предишните 45).

Така че, дори при „розовата“ хипотеза, че Борисов и най-близките му сътрудници сами по себе си не са хора с типичен властови профил, докато заемат тези си длъжности, те са представители на организма на властта. И нямат друг вариант освен да се държат като такива, и да мислят като такива.

Комуникация – да; максимално оползотворяване на възможностите на прекия контакт – абсолютно. Но тези, които стоят насреща, са на първо място опоненти (а в много аспекти – направо противници). И това не може да бъде другояче, и не може да се промени. Комита, вероятно не е нужно да ти напомням всичко това, но... да си кажа ;)

С огромно любопитство чакам видеото.

Рога и Копита каза...

Бе тва видео да не го монтирате? Или качвайте суровия материал или ще останат съмнения!

Рога и Копита каза...

Бе тва видео да не го монтирате? Или качвайте суровия материал или ще останат съмнения!

knijara каза...

"Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Делян Добрев и Севделина Арнаудова, ръковител на пресцентъра на ГЕРБ" - я ме подсетете - в кои случаи са се събирали тия всинцата.

Маркуча каза...

Хващам бас, че най-много до седмица ще започнат опити за коткане откъм Кунева/БНГ.

mdam каза...

@Маркуча: Според мен спрямо Комитата вече е имало такива опити.

@Комитата: е как е? Усещаш ли силата на тъмната страна? :)
Внимание злобен майтап:
По колко статии от пресцентъра на ГЕРБ ще трябва да публикувате седмично? :)
Предполагам пред вас е нямало оправдания в стил комунистите са виновни :)

Комитата каза...

Аз съм тотално изцеден. Не знам колко време ще реанимирам.

mdam каза...

@Рога и Копита:
Е чакай де, нали първо трябва да получат одобрение за крайния вариант :)

mdam каза...

Предполагам, че не сте снимали само вие и е възможно да се случи в различни части това, за което говори Грънчаров.

Комитата каза...

И двете части излязоха в youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=hXSilFB367o
http://www.youtube.com/watch?v=jHFcIVD7lfM

v0!d каза...

Много мълчиш, бе Комита!?!?!

Иска ми се да им се беше изправил насреща истински "блогър" - ivo.bg

v0!d каза...

И за да се заям - не т чух да питаш нещата които обеща по offroad...

Ангел Грънчаров каза...

Изслушах видеата, пожертвах си част от времето за това не особено смислено занимание. Ще си позволя все пак да изразя своето възприятие, впечатлението си.

Двамата блогъри се държаха твърде благоприлично, видимо развълнувани от голямата чест, сиреч, Б.Борисов постигна бляскаво главната от целите си: да обезоръжи, да притъпи жилото на най-критичния към властта медиен сектор, именно блогърите. Атмосферата на срещата беше трогателно мила, почти никога някой не се осмели да прекъсне монологичните тиради на медийния спец и факир Б.Борисов.

От друга страна погледнато, с вниманието си, от висотата на пиедестала, на който седи, Б.Борисов мигом подкупи иначе уж безпощадно-безкомпромисните блогъри, които се държаха чинно, гледаха го на моменти с погледи, блеснали като погледа на кученце, на което току-що е хвърлен комат хляб или мръвка - или пък само е погалено по главицата от височайша ръка.

Сиреч, една по начало прекрасна идея за "бойкометъра" същият този наш медиен чалга-шоу герой, какъвто е Боко, успя да я очалгизира, да я превърне в менте, да я обезоръжи, да махне жилото й. Той, прочее, умее всичко, до което се докосне, да го очалгизира: както цар Мидас могъл всичко, до което се докосвал, да го превръща в злато, така Б.Борисов пък умее всичко, до което се докосне, да го превръща в чалга, в блудкаво и пошло медийно шоу-менте.

Накрая, както и можеше да се предположи, двете страни се оттеглиха с трогателно нежни чувства една към друга: аз лично не мога да си представя по-голяма подигравка с "независимото блогърстване". Даже да ви беше поканил на банкет и собственоръчно да беше запушил устите ви с пържоли или с пасти, по-малко щяхте да се изложите отколкото сега!

Сам Бойко не пропусна възможността да се погаври накрая с вас, като ви заяви в прав текст, че сте му били направили голяма услуга, един вид направо безценна услуга. Следващата стъпка по този път, по който, за жалост, така неосмислено поехте, е да станете платени клакьори на властта от типа "Бареков" или "Кулезич". Медийните услуги на властта, знайно е, се заплащат скъпо и прескъпо; намекът му беше твърде прозрачен...

Простете, но такова е моето впечатление, така аз оценявам събитието; не мога да не съм пределно искрен и не ща да лъжа никого...

Марин каза...

Не гледах видеото, разчитам на разказа на Ангел Грънчаров.

Има един много важен резултат от тази среща - правителството призна "блогър" за медия!
Още веднъж поздравления за авторите на politikat.net. Запазете перата си остри, внимавайте кой ви черпи с бира :)

Анонимен каза...

нещо ми липсва, а друго ми е в повече - познай какво:
Първото - липсват коментари на блогъри
Второто - някой много се е оял
като цяло картинката е грозна и... празна
;(

Стойчо каза...

Хм, Баце ви се отчита... ;) Майтап, майтап, ама и дотам го докарахме ;) Ясно е, че не сте свикнали да бъдете агресивни към събеседниците си, но в крайна сметка се занимавате с ИЗМЕРВАНИЯ, а не с коментари.

Иначе съм съгласен с тоналността от коментарите да не забравяте приказката за стълбите

Но да ви седнат мин-председател, вътрешен, финансов и иконимически министър на коленце си е признание, няма що да се лъжем. Успех! и не се самозабравяйте :)

Ангел Грънчаров каза...

Прав е г-н Стойчо: случилото се е нещо като фантастика - или сън. Да, обаче дори и сънищата могат и трябва да бъдат тълкувани. Цялата работа е да се опитаме да се доберем до точния смисъл на станалото. Аз дадох своята първоначална версия за това как на мен ми изглежда туй събитие. Други правят същото. Да се надяваме, по този начин в един момент на всички ни се открие точния смисъл; спор няма, че г-н Премиеро успя да устрои, вероятно без да иска, един превъзходен нравствено-психологически казус - и за властта, и за медиите, и за блогърите и блогърстването, и за самото гражданско общество и неговата зрялост...

Иво Ников каза...

Ако трябва да разюмирам тази среща, то ще е: Първа бука за наука!
Първо добрата новина - ББ и обкръжението му осъзнаха, че алтернативните медии могат да бъдат влиятелни и следователно - потенциално опасни. Следствието от тази новина - явно тайно и полека сте успели с Асен Генов да станете авторитетна и забележима от високото медия, за което - браво!
Сега за обратната страна на медала. Тази среща удивително ми напомни за злополучното извинение на министър Дянков при президента Първанов. Явно и двете са мислени от един милиционерски мозък, но вашата поне беше добронамерена. Но и в двата случая опонентът разполагаше с асиметрична мощ. (В армиято се учи, че за да атакуваш укрепената защита на противника, трябва да разполагаш с превъзходство минимум 3:1) Тук освен премиера бяха ключови министри като на вътрешните работи, финансите и икономиката. Това показва, че ББ се е подготвил внимателно за война, при това с ясното намерение да я спечели. И я спечели - сега има още един неочакван канал, откъдето могат да се чуят познатите му монолози. Всеки от министрите може да го подкрепи при нужда с експертно мнение и към момента няма нито един български журналист, който да бъде равностоен, камо ли нападателен, срещу такъв екип. Така че обвиненията, че сте били "милички" са меко казано пресилени. Все пак от едната страна са хора, неизкушени от властта и неособено опитни в маневрите, а от другата - хора, които не са от вчера там (а и в милицията, откъдето е повечето им "ценен" опит). Параноично предполагам и бързината, с която се осъществи срещата, също е част от елемента на изненада, за да не може притивникът да има време да се подготви стабилно (което е добре да го отчитате за бъдещи срещи).
Какви са изводите:
1. Винаги изяснявайте предварително регламента - по кои точно теми ще се говори, кой ще е отсреща, какъв ще е начинът на комуникация.
2. Не ходете сами - щом става въпрос за конкретни теми, журналисти, които са ги разследвали с години, биха били от голяма полза.
3. Въпросите трябва да са така формулирани, че да изискват отговор с Да и Не - всяко оставяне на топката в продивника води до продължително и безплодно разиграване в центъра
4. По възможност да се дебатира върху конкретни писмени официални документи, и то с числа пак на основата на официални докумунти - иначе се рискува да се влезе в стилистиката "една жена каза".
5. Все пак - поздравления! Това е едно добро начало и се надявам, че с всяка следваща среща ще сте все по-печени - без значение дали е ББ или който и да е друг.

Galarad каза...

Ще гледам видеото довечера, защото в работно време не е възможно.

Но искам да обърна внимание на г-н Ангел Грънчаров, че явно никога не е бил на подобна среща. Първия път е винаги смазващо и не може да се реагира по друг начин. Пред теб са тримата най-влиятелни хора в държавата и са те поканили да чуят какво имаш да им кажеш. Лесно е да се говори смело по форумите, г-н Грънчаров...

И на г-н Ников - когато те поканят на подобна среща е безмислено да взимаш професионални журналисти и т.н., защото те ще изземат разговора и ще си питат нещата, които тях ги интересуват. Освен това, не съм видял кой точно журналист ще излезе слещу ББ и ще успее да го провокира.

Поздравления за успеха на Комитата, keep up the good work - демек продължавайте безкомпромисно да мерите всички обещания.

Анонимен каза...

Първото нещо, което сега трябва да направиш Комита, е да си смениш телефоните и да внимаваш какво говориш. Имай в предвид, че присъствието на ЦЦ не е случайно. Могат да ти припишат, че си представител на организираната престъпност или си част от някой Октопод и няма отърваване. А свидетели за обвинение лесно могат да се намерят.

САНДО каза...

Боце сниман по папуци в женски списания, Боце крачи из изгорялата Витоша, Боце на среща с блогъри... Явно яка пиар треска го тресе напоследък :-)
Иначе с когото и да се среща наш Боце, дереджето е такова, че никакъв отчет няма да повдигне нито настроението, нито доходите на хората.

Зелен Бетон каза...

Не може да се отрече, Борисов има нюх. Крайно ми е неприятно, че този нюх е от първосигнален, тодорживковски тип, но съм длъжен да призная ефективността му в днешното българско политическо поле (което е основно от тодорживковски тип...)

Как виждам нещата:

Борисов се усети, че е подложен на постепенно затягаща се ОБСАДА ОТ РАЗНИ НЕЩА С ЕТИКЕТ „ГРАЖДАНСКО“.

Най-старата „капия“ са стотиците НПО-та, предвидливо основани през годините, за да бъдат активизирани при нужда. В „спящия“ си период много от тях дори посъбраха реноме на компетентни и независими публични субекти.

Втора линия на обсадата е все по-интензивното заиграване на чисто партиен тип организации с понятието „гражданско“: от НДСВ, през движението на Дончева и АБВ-то на Първанов до БГ на Кунева. Целта е размиване на границата между „партийно“ и „гражданско“ до степен обезличаване на „гражданско“ като самостоятелна категория; т.е. усилено продължава налагането на тезата, че за да има политическа тежест, гражданското трябва да бъде партийно. Парадигмата на партиите на прехода – чието насаждане е една от главните причини у нас да не се формира реално гражданско общество. И самият ГЕРБ е част от това заиграване, с първата дума от името си – но атаката по „гражданската“ ос цели това да се забрави.

Третото са „класическите“ опити за яхване на спонтанните граждански реакции. Тук е интересно: от 14-януарския протест те стават все по-автентични и все по-трудно търпят „ездачи“. Затова се премина към други два пътя – симулиране на граждански реакции (ония с автобусите) и УМИШЛЕНО ПРОВОКИРАНЕ на такива реакции (какъвто според мен е случаят с пожара на ВИтоша; склонен съм да мисля, че ако не е запален умишлено, поне му е „помогнато“, с прекрасното съзнание, че ще последва нещо като това на Орлов мост).

Така Борисов отведнъж се оказва противопоставен на термина „гражданско общество“. Не непременно на самото такова (доколкото го има), а именно на термина. Целта е да се създаде впечатление за обстановка „хората срещу Борисов“. С наближаването на изборите вероятно действията в тази насока ще се интензифицират.

Борисов, разбира се, продължава своята си линия на близост с избирателя („вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“, „стоях на магистралата и никой не ме напсува“ и пр.). Там е непоклатим, затова противниците му залагат на асиметрична атака чрез „гражданското“. И той явно го е осъзнал, може би дори малко внезапно.

Това обяснява очебийното му разтревожване по повод демонстрациите на Орлов мост. Много ми беше странно защо така се стресна и загрижи – нито са първите протести през управлението му, нито най-големите, нито пък имаше сериозни пречки да ги постави под контрол. Явно му е светнало, че лежерното отношение „ми да си протестират, демокрация сме“ може да бъде използвано успешно за сриване на ГЕРБ на изборите.

И, верен на биткаджийския си принцип, че нападението е най-добрата защита, той търси да навлезе в средата, в която гражданските реакции у нас се зараждат, набират потенциал и се организират: интернет. Дал си е сметка, че полицейските методи (саботиране на комуникацията) ще са крайно неефективни, както и (най-важното!) че по Мрежата влияят не лидери и харизми, а позиции и идеи. И че процесите са на доста по-високо интелектуално ниво от тези при обичайните митинги. Затова се насочва директно към прослойката на интернетските opinion-makers. И то много внимавайки да избегне впечатлението за натиск, което би предизвикало точно обратната на желаната реакция.

Именно затова не прави „среща с изявени блогъри“ (нали ви е ясно какво би се получило ;)) – а използва достатъчно конкретен, емблематичен и удобен повод: politikat.net. За разлика от Цветанов, който настоява „всеки протест да има организатори“, Борисов интуитивно усеща, че е безсмислено да слага кранчета на пътя на мненията – и отива при един от изворите, за да опита да регулира качеството на водата. Наясно е и че това е достатъчно: информацията се разпространява хоризонтално, така че няма нужда да ходи по всички извори.

(продължава)

Зелен Бетон каза...

(продължение)

Всъщност, Борисов не се опитва да оказва натиск. Първоначално си помислих обратното: писмото от пресцентъра на ГЕРБ беше малко в стил „ако си въобразявате, че можете да пишете каквото ви скимне, умната!“. Но дори и да е имал такива идеи, отговорът на Комитата и Асен му е показал, че това не минава. И той решава да подаде ръка. Или поне да направи нещо, което изглежда така. На пръв поглед – win-win situation: правителството се подсигурява против злоумишлено отношение, а сайтът печели авторитет с възможността да бъде още по-достоверен.

Стоплянето на отношенията с критичната част на обществото (нарочно не използвам етикета „гражданско“) в описания по-горе политически контекст е стратегическата цел на Борисов. Има обаче и една конкретна тактическа: той иска да използва Бойкометъра като свой ПРЕДИЗБОРЕН ИНСТРУМЕНТ.

Още от началото на мандата следях как грижливо си прибира трикольорните лентички в джоба и се питах кога ще вкара в парламента с електрокар един палет лентички и ще ги изсипе пред трибуната :) Бойкометърът (и изобщо сайтът на черната котка) може да му свърши същата работа: в смисъл „ако искате да знаете какво съм направил, вижте какво пише свободното общество в Мрежата“.

Не напразно сондира и възможността за проследяване на обещания на предишни управляващи със задна дата (на принципа „ако мине“). Това би било полезно най-вече за пропагандата на ГЕРБ.

Изглежда, че Борисов наистина смята всичко това за важно. Така си обяснявам присъствието на водещите му министри, подобна компания не се събира току-тъй. Осъзнавайки, че „вие сте прости и аз съм прост“ в случая не действа, и че се изправя пред хора, които четат, мислят и разполагат с данни, той се беше погрижил да можете да получите no-nonsense отговори на поне 90% от въпросите, които бихте могли да зададете.

Беше подготвен и за други сценарии, разбира се. Наблюдавах го внимателно в началото на разговора: беше готов да се надлъгва; след това видя, че не сте от тоя модел. Опита се и да ви залива с характерните си тиради, но то беше само да ви пробва (вие много отчетливо го завръщахте към темите, и не се объркахте, което според мен го впечатли). Но дори да бяхте поддали, разговорът нямаше да бъде монолог: целта му беше не толкова да ви омае, а да чуе какво ще кажете, за да ви прецени. Да се надяваме, че си е направил правилните изводи.
_________________________

Накратко, оставам със смесени чувства. От една страна, сегашното правителство действително прави полезни неща, и е коректно те да се казват, вместо да изчезват под шаблоните на политическата неприязън. Най-малкото защото, като похвалиш някого за нещо добре свършено, той ще се опита да направи още, за да го похвалиш пак (особено пък премиерът ни ;)). От друга страна е сенчестата зона на политико-икономическото статукво, в която ГЕРБ като че ли се чувства все по-комфортно.

В тази ситуация politikat.net получава възможност за пряк контакт с центъра на властта. Като източник на информация това може да бъде безкрайно полезно; като детайл от профила на сайта – много опасно за авторитета му. Поддържането на баланса ще е трудно; и то няма да стане на принципа „дай отвреме-навреме да се заяждаме яко, да не си помисли някой, че сме станали рупор на управляващите“.

Единственото, което мога да кажа със сигурност, е, че ключовата дума на взаимоотношенията трябва да бъде ДИСТАНЦИЯ. Винаги и във всякакъв аспект. Никакви съвместни действия и инициативи, колкото и примамливи да са. Сайтът има ясна мисия, сфера на действие и собствен дневен ред. Допускам, че ще има опити да ви накарат да се чувствате виновни, задето не сте „изчерпателни“ и „обективни“. Няма такова кино. Ангажиментите на черното коте са към населението на Мрежата (с всичките му грешки, заблуди и емоционални реакции), не към СЕМ и не към ГЕРБ.

Скоба: една от най-тъжните гледки от близката ни медийна история беше иначе устатата Диана Найденова, която ужким имаше намерение да разпъва Борисов на кръст, а всъщност му позволи да определя в движение сценария на предаването й.

Както винаги – сори за дължината ;)

Ангел Грънчаров каза...

Драги Galarad, ако един човек пред лицето или в очите на властта не смее да каже това, което мисли за тая същата власт, то тогава защо изобщо е отишъл да се среща с нашия пръв самовластник на республиката ни?! Нима Бойко Борисов не заслужаваше тъкмо от устата на блогъри да чуе цялата горчива истина за неговото изцяло провалено управление?! Защо те допуснаха той да ги баламосва, че бил постигнал не знам си какви успехи?! Къде са му успехите? Това, че пенсионерите и учителите например мизерстват с хилавите си пенсии и заплати ли, това ли са му успехите? Защо така малодушно мълчаха и се умилкваха тия блогъри, вместо за му кажат директно в очите, че безсрамникът най-нагло лъже?! Ето това аз не мога да разбера? Защо не му направиха един превъзходен скандал, та да разбере, че тъкмо с блогърите не може да си играе така, както си играе с медиите и журналистите? А той си поигра и се погаври и с тях по същия начин. Аз ето за това протестирам: държаха се така, че провалиха в свое лице имиджа на блогърите като най-непримирима и радикална гражданска опозиция на безобразията на всяка една власт... това ми е обидното...

Galarad каза...

С риск да ви разочаровам, г-н Грънчаров, аз давам различна оценка на това правителство. За мен то съвсем не е "изцяло провалено". Има много неща, които не ми харесват, но виждам и доста неща, които харесвам. Едно от тях е желанието за диалог с гражданите. Не съм забелязал такова желание у Костов, Царя, Доган или Станишев.

Честно казано, за учителите мнението ми е - ако не им харесва заплатата и условията (огромни отпуски, непълно натоварване през работния ден) - защо са станали учители, да бяха станали нещо друго. А за пенсионерите - за мен самата концепция за това, че ще разчиташ на държавата, вместо на себе си да те храни на стари години е сбъркана. Пенсионното осигуряване си е чист рекет от страна на дръжавата и затова като се обръща демографската структура, всички "социални" държави имат проблем. Повече работещи възрастни хора, по-добре за всички нас.

По-улегналите хора не "спретват скандали", най-малко на на министър председателя на държавата си. От това никой няма да спечели. Не съм сигурен защо смятате, че блогър = радикален екстремист. Огромен успех за Комитата и Асен е тази покана, това интервю, защото за пръв път се признава ролята на независимата журналистика и Интернет обществото.

Ангел Грънчаров каза...

Драги Galarad, разбира се, имате пълното право по свой начин да оценявате плюсовете и минусите на това правителство. Не мога да споделя Вашата преценка.

Примерно, това, което Вас така Ви възхищава у него - "желанието за диалог с гражданите" - за мен е проява на неприкрит популизъм и демагогия: за Б.Борисов неговият собствен рейтинг е нещо като "светая светих", за която би пожертвал всичко. От тази гледна точка той се и срещна с тия двамата блогъри: да ги впечатли с необичайната си откритост за "диалог", макар че, както забелязахме, предимно той си говореше, а пък другите едва можаха да се вредят да вземат поне за малко думата от него.

Мнението Ви за учителите изцяло се съчетава с общата Ви положителна оценка на това правителство: съвсем логично е вий, гербофило-бокофилите, да не зачитате интелигентно съсловие, което не може да има особено значение при определянето на изборните резултати (поради малочислеността му). Популистът и неговите апологети се мъчат да съблазняват огромните немислещи мнозинства, а не интелигентните и мислещите хора, тъй че, с оглед на това, на учителите, както и на останалите интелигентни хора в България, може значи кучетата да им ядат главата; за тая власт е важна простотията, която е социалната опора на популистично-авторитарната олигархична държава, в която сме се превърнали благодарение най-вече на същия този Боко, който беше така мил с двамата благочинно седящи до коляното му блогъри...

Вий сте противник на скандалите, особено пък сте явно против скандал, устроен на самия премиер-самодържец. "Улегналостта", за която говорите, всъщност се нарича конформизъм, нагаждачество. Питам се: как пък двамата блогъри, дето два часа уж "беседваха" с Премиера (а на дело просто слушаха монолога му) не намериха и един повод да се възмутят, да изкажат решително несъгласие, да протестират за нещо, да репликират, да опонират; не, те бяха по-меки от памук. Сякаш внимаваха най-вече за това да направят добро впечатление на самодържеца!

Аз такова едно поведение не мога да го разбера. Или да го оправдая. Има толкова много недоволства в гражданското общество срещу това - и срещу такова - управление, а блогърите, които уж са нещо като чувствителна антена и трансмисия на народните чувства, не казаха нищо "по-така", което да звучи що-годе опозиционно, рязко критично! Боко гази безпардонно медийната свобода и демокрацията у нас, пазарува си медии, те го оставиха да разтяга локуми за това, че, видите ли, мафията си била купувала медии - и за това колко видове мафия било имало у нас! Представяте ли си: самият Боко е най-верно чедо на тази мафия, а те го оставиха да се прави на чиста вода ненапита - що не го приклещиха поне по тоя пункт?!

Значи, струва ми се, двамата представители на блогърстването бяха твърде омаяни от тамяна на "невероятната чест" да седят до коляното на самия Самодържец-Автократор, а така не бива. Бива, може, но то според мен е симптом за дикредитиране на свободното и независимо от властта блогърстване.

Така мисля аз. Който както иска да си мисли, аз така виждам нещата...

Galarad каза...

Не мислите ли, че е малко асиметрично като въздействие Бойко Борисов, заедно с трима министри, да покани двама почти никому непознати блогъри, при това далеч не най-големите анти-Герб блогъри, за да демонстрира (на кого?) колко е открит за диалог? За мен готовността за диалог е повече от ясна след протеста срещу АКТА, в които участвах и с който правителството се съобрази на 100% и протеста срещу закона за горите, в който не участвах (въпреки, че подкрепям изцяло исканията на протестиращите).

На фона на тези прояви, поканата към двама блогъри и предоставянето на възможността ТЕ САМИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ВЪПРОСИТЕ е, как да кажа... незначителна? И показва по-скоро отношение, желание от страна на правителството да изяснят и обяснят през НЕЗАВИСИМА медия какво са обещали, какво са изпълнили и т.н. Защото, би трябвало да ви е пределно ясно, че освен блогърите, в БГ независими медии няма.

Да, Бойко Борисов говори много и продължително, факт. Дай боже това да му е основния недостатък.

Не съм сигурен защо учителите ги слагате като някакъв "елит" сред интелигентните и мислещи хора Изискванията в образованието на един инженер или доктор са много, много над тези на един учител, а ежегодното повтаряне на една и съща информация не е някаква творческа работа. Мога да стана учител с 30-50% от труда, които положих, за да стана инженер.

Аз съм противник на скандалите устроени на който и да е премиер, сегашен, минал или бъдещ. Проява на простотия и лош вкус е. Не се сещам за някой голям световен политик или интелигент, известен с правенето на скандали. Ако и да има, това сигурно се отчита като негов минус.

Питате защо блогърите не се възмутиха или не изказаха несъгласие. Вие въобще разбрахте ли идеята на техния проект? Те не са там, за да спорят или да дават оценка, а за да направят обективен анализ на това какво е обещано и какво е изпълнено. И това и направиха, при това се справиха чудесно!

Последно, няма такова нещо като общи "народни чувства". Ярък пример са вашите и моите чувства, тъй като все сме един народ, но май ни се разминават усещанията. Нито има покритие можду чувствата на живеещ в София с някой от Северозападна България, нито пък имаме покритие на чувствата между получател на социални помощи и собственик на малък бизнес. Та кои точно "народни" чувства трябва да изразяват нашите критични блогъри?

Зелен Бетон каза...

@Galarad:

Едно от най-ценните неща на Мрежата е, че спектърът от позиции в нея е като тоя на слънчевата светлина: всичко от инфрачервено до ултравиолетово. Пълният спектър, без филтрирани дължини на вълната. Ангел Грънчаров е представител на единия от двата края на спектъра. И макар че стоя определено пò „в центъра“ от него, не бих правил опити да го разубеждавам и да го придърпвам към моята гледна точка.

Първо, защото зад позицията на всеки от нас стои собственият му жизнен опит. Неговият очевидно го е извел до сегашните му разбирания; ако аз бях на негово място, може би щях да защитавам неговите тези. И второ, неговите включвания изпълняват една полезна функция: той дава оценки и заключения, които са минавали през ума на мнозина от нас, „по-умерените“ – но ние не бихме ги изразили, защото ги намираме за твърде радикални. А е добре все пак някой да ги изразява. Защото те също съдържат истини (макар и на моменти твърде екстремно формулирани) – а и за да бъде наистина пълен спектърът.

Нo това беше само вметка, нямам предвид да ви прекъсвам дискусията.

Стойчо каза...

Между другото – втората част е по-интересна и информативна. Може би Баце се е усетил, че обичайният му "натиск" върху интеревюиращия не върши работа в случая

Ангел Грънчаров каза...

Драги Galarad, радвам се, че с отговора си все пак негласно подкрепяте тезата ми, а именно, че Б.Борисов направи тая среща с блогърите воден от изцяло предизборни мативи и цели, а те, горките, даже и се не усетиха как ги използва; той всъщност и нас двамата сега използва за целите си; явно не могат да му се отрекат качествата на голям безпардонен манипулатор. :-)

Апропо, за такива полезни предизборни услуги е прието да се заплаща, и то щедро; едно потупване по рамото или едно ръкостискане на потната премиерска ръка не стига. Ако двамата блогъри са се задоволили само с това, съжалявам, но трябва да призная, че са проявили непростима наивност, да не кажа глупост... ако пък не са толкова глупави, тогава... нека всеки сам си прави извода сам...

Я Бареков колко добре заработва от такива услуги на г-н Премиера, че вече стигна дотам да се полива на плажа с бутилки шампанско, всяка от които, казват, струвала 300 еврА!

Стойчо каза...

Баце никога не прави нещо, което не е свържано с предстоящите избори. Нищо ново няма в това

Анонимен каза...

И тия легнаха.Явно само на Слави Бинев ще продължим да се надяваме да изгони Тиквата

Galarad каза...

Г-н Грънчаров,

От какви, според вас, мотиви трябва да се ръководи един политик, когато кани на среща журналисти? Какво би оправдало заделянето на този властови ресурс - премиер, двама вицепремиери и още един министър?

Аз, вие, произволен човек с малко мозък на мястото на г-н Борисов би направил същото - би поканил тези граждани на разговор и би защитил гледната си точка пред тях. Хора без толкова мозък биха игнорирали, а идиотите биха се конфронтирали.

Продължавам да не разбирам, къде е проблема в това действие и какво трябваше да направи Бойко Борисов, за да може да одобрите действията му спрямо фондация 14 Януари?

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Боко е изпаднал в ситуация, която може, примерно, да се нарече "кошмар на историята", т.е. каквото и да направи, все ще бъде погрешно и блудкаво, безвкусно; той вече изобщо няма полезен ход; каквото каже, все е излагация; така е понеже историята му обърна гръб, късметът му изневери; затуй сега е в положението на вола, който каквото изрие, все на собствения му гръб отива.

Т.е. историята неминуемо ще му покаже, че току-така лесно не се става историческа личност, че всеки току-така не може да се впише в разума и необходимостта, във вътрешното, субстанциалното на самата история. Боко е обречен на тотален провал, щото се погаври и опита да изнасили политическия и исторически процес у нас за свои лични и самолюбиви користни цели. Превърна политиката в пошла чалготека, а т.е. наречената "демокрация" - в лека магистрална труженичка от най-древната професия. Той си остана на нивото на един посредствен чалга-герой, който се харесва на ония, които нямат усета за истински потребното на България; той вече е единствено смешен и жалък, колкото и да се пъчи като пуяк, колкото повече мърда, толкова повече, дето се казва сам себе си обезчестява.

А пък на тия, които в този момент се чувстват поласкани, че са били поканени да се навъртат наоколо него и да бъдат използвани за медийни изтривалки, просто трябва да им помогнем да осъзнаят, че напразни са усилията от този род. Нима смятате, че с нещо ще повлияят на поведението или на политиката му? Какъв е смисъла от всичкото? Да измерят обективно боковата величавост? Да покажат колко именно ни е излъгал, и то при положение, че тоя Лърчи-лъжи вече сам не умее да различава истина от лъжа, т.е. така хубаво лъже, че вече сам дори си вярва... Кажете, моля, пояснете какъв е смисъла от туй мероприятие, аз лично не виждам някакво позитивно значение да ес седи до боковото колено и да се правим, че обективно "мерим" степента на лъжливост на една изцяло - и изначално! - порочна, извратена и безнравствена мутренско-ченгесарска власт, която друго, освен лъжи за баламосване и мамене на наивното природонаселение изобщо не знае и не използва?

Анонимен каза...

Какви са тия Офнюз, че се цитират толкова зловещо?

Комитата каза...

зловещи!

Galarad каза...

Това проповед ли беше? Това ли е, така да се каже, философския подход? Не е ли по-правилно да се разсъждава и да се пише по начин, сходен на този - http://www.math10.com/bg/matematika/dialozi-za-matematika.html?

Вие, като човек с опит и академична практика, можете ли да формулирате сравнително кратко и разбираемо, какво е "истински потребното на България" в настоящия момент и коя политическа формация може да го постигне? И моля, дефинирайте "провал", защото като гледам как действа Борисов, най-вероятно ще си го гледаме на поста още 4 години, пък нека историята да е с обърнат гръб и късметът да му е изневерил.

Ангел Грънчаров каза...

Драги ми Galarad, всеки мисли и пише както намира за добре, няма как да почнем да мислим еднакво - за щастие е така. Като излагам аз как аз виждам и преценявам нещата никого не ща да убеждавам да почне да мисли като мен; само той решава как да мисли и дали ще се повлияе от нещо, помислено и казано от друг човек. Разбира се, само истината има значение, а не нашите илюзии; за жалост, повечето хора са под властта на илюзиите си и съвсем нехаят за истината.

А сега да опитам да отговоря на въпросите, които ми задавате. Ще бъда пределно кратък. За да не се измори някой с прекалено мислене...

С просто око се вижда, че това правителство и неговият опекун нямат потенциала да водят една рационална политика в условията на криза; България в момента е на автопилот, всичко е оставено на самотек, а доколкото се намесва, правителството само обърква и вреди; по-добре щеше да е нищо да не правеше. Днеска казват едно, утре точно обратното. Доказаха, че изобщо не стават за управленци. Това са пишман-политици и чалгаджии в политиката.

Каква политика ни е нужна ли? Смислена политика ни е нужна, осмислена стратегия за излизане на страната от кризата и за движението ни към просперитет са ни нужни. Нужна ни е политика, която не пропилява всекидневно шансовете, които имаме да излезем от тресавището - както фактически става.

Провал какво ли е? Ами това, което прави Боко, е провал. И е тотална нещастност. Политиката му от типа "Търчи-лъжи" е провалът. Той нищо друго не прави освен да реже ленти и да дава интервюта. Цялата държавна машина се върти на празен ход и се пропилява ресурса й. Бизнесът е притиснат и обезсилен от своеволията на мафиотските кланове, приближени до властта. Безогледно крадене с използване на ресурса на държавната власт - чрез контрабандните канали, контрола над наркотиците и останалите типични сфери на мафията. Борисов е мафията, ГЕРБ е мафията на власт, това Вие още ли не сте го разбрал?!

Коя ли е политическа формация, можеща да издърпа страната от тресавището, в което я натикаха подставените лица на олигархията (Симеон, Гоце, Дмитрич, Боко)? Ами тази формация може, която вече го е правила, която е доказала, и то нееднократно, на дело и на практика, а не само на думи, че може да извежда страната от още по-страшни кризи от настоящата. Имам предвид политиците около премиера-реформатор Иван Костов. Вие как си обяснявате безпределната злоба на Боко към Костов? Ами това е злобата на очевидната некадърност пред неоспоримото превъзходство таланта. Ако поне малко мислеше за страната, ако имаше акълец и също така някакви държавнически качества Боко отдавна да беше преобщил към властта си интелектуалния и управленски ресурс на Костов, ДСБ и СДС. Това, че не го направи, показва, че съвсем не му пука за страната, щото силите, които ни го натрапиха, му възложиха съвсем други задачи: да съхрани всевластието на ченгесаро-кагебистката руско-българска мафия и олигархия.

Това е вкратце моят отговор на Вашите въпроси.

Стойчо каза...

Ангел е прав.

Хесапов каза...

Първо, поздравления Комита! Каквото и да пише Ангел Грънчаров, аудиенцията ви при Б.Б. си е успех и реклама за вас, все пак събрахте по-важната част от правителството. Та нали целта ви е да предизвикате дебат, а не както Грънчаров си представя да раздавате "майни" на ляво и дясно...
Второ, не мога да добавя повече от това, което казват Зелен Бетон и Galard - споделям казаното от тях. За следващата среща си изяснявайте дневния ред и термините предварително.
Още един път - поздрави и успех!

Ангел Грънчаров каза...

Драги г-н Хесапов, изобщо не става ясно на какво основание си правите извода, че съм бил предлагал да бъдат "раздавани майни наляво и надясно", но както и да е...

И един малък въпрос, ако позволите, може ли? Терминът "колаборация с мафията на власт", ако ми е позволено да запитам, налага ли се да бъде изтълкуван?

Стойчо каза...

Ангел е прав, но размислите му са в посока, леко различна от темата

Хесапов каза...

Г-н Грънчаров, извадени от контекста повечето ви съждения са правилни, но в случая става дума за среща с министър-председателя, какъвто и да е той. Ако човек желае да води принципен и полезен дебат, само това е начинът. В противен случай трябва да хване гората или ако не му стиска, да пише анонимен блог, в който да громи Б.Борисов и ГЕРБ. Да, ама хората такъв го избраха и ако искаш да промениш нещо, това което можеш да направиш е граждански действия, както Комитата и другите с него...
...Основанието за моите изводи за "майните" е категоричната ви отрицателна позиция по отношение на това, което са направили Комитата и Асен...

Анонимен каза...

Господа, гледах вашето видео с което се опитвате да се управдаете за стореното,но късно е либе за китка.Вие ще бъдете строго наказани. Комитата, ще го заточим за четири години в МС, в кабинета на МП да реже лентички.Асен ще бъде откаран с конвоиран влак в Мездра и четири години ще бъде наказан да прави бира Леденика, да носи масичси на Бузлоджа и на Позитано.ако не се поправите - екстрадация в Брюксел,да ви дойде акъла.

Bacho Кольо каза...

"Не съм сигурен защо учителите ги слагате като някакъв "елит" сред интелигентните и мислещи хора Изискванията в образованието на един инженер или доктор са много, много над тези на един учител, а ежегодното повтаряне на една и съща информация не е някаква творческа работа. Мога да стана учител с 30-50% от труда, които положих, за да стана инженер."
ГОЛЯМО ИЗХВЪРЛЯНЕ!!!
Можеш. Посредствен учител може да бъде всеки, включително и добрия инженер. Ама за 30-те % яко се си изхвърлил. Бедна ти е фантазията, за да разбереш какъв невидим, тежък и ограбващ е трудът на учителя. Аз съм инженер, син на инженер и учителка, съпругата ми е учителка, вуйчо ми е е учител, по-точно Учител! и имам право да коментирам труда им, за разлика от теб. Като общество дълго още ще плащаме данък на високомерното ни отношение към учителското съсловие.

Стойчо каза...

@Бачо Кольо, моля те, адресирай в началото репликите си правилно, защото седях и зяпах, докато търся думата "учител" в текста на статията (няма я там :)

Ангел Грънчаров каза...

Драги г-н Хесапов, не зная как "принципният и полезен дебат" с безпринципен и лъжлив Премиер-позьор-бабаитин може да промени нещо реално в страната. Б.Б., както е известно, се грижи главно за медийната патаклама около управлението си, а не за самото управление и за грижата за държавата, и ето, двамата удостоени с честта да седят до коляното му блогъри бяха въвлечени да служат на тази негова главна цел.

Явно различните хора имаме различни представи за достойното гражданско действие. Моята представа за такова действие не включва съучастието и колаборирането с една самодоволна и арогантна власт, пък макар и това съучастие-колабориране да са несъзнавани, неосъзнати.

По Вашата логика излиза, че щом даден политик е избран от "народа" (а всъщност, знаем, той е избран само от част от този народ), той даже не бива да бъде критикуван решително. Сиреч, за Вас опозиционното поведение, при което се "громи" Негова светлост Премиера, е нежелана крайност, е нещо едва ли не прекалено странно и недопустимо. Сякаш е нещо като аномалия.

За Вас, излиза, всяка власт е свещена и от Бога дадена, така ли? И трябва да търпим безропотно всички безобразия на управниците си, това ли е за Вас "достойното гражданско поведение"?! И трябва да им се умилкваме около краката на временните величия все едно сме котета? И трябва да участваме в безобидни пиар-игрички около коляното на Премиеро, привидно уж свъсили вежди, а иначе бидейки крайно поласкани от "огромната чест", че властелинът е показал такова "демократично великодушие" да ни допусне да седнем близо до коляното му?

Къде, прочее, е доказано, кажете ми, че властващите са нещо като "свещени крави", които трябва да бъдат почитани по презумпция и то поголовно от всички?! Вие давате ли си сметка докъде ще се стигне, ако Вашата гледна точка против опозиционността спрямо властта стане преобладаваща?

Ами ще стане така, че ще заприличаме хептен на Русия. "Бащицата" е нещо повече от свещена крава, той е свещен вол, всички му ръкопляскат, гледат го с изпълнени с възхита влажни кравешки очи, прималяват в слабините, когато той благоволи да ги покани да отидат на банкет, та да се отъркат о величието на властта - или пък, о, богове, какво щастие?! - да седнат до коляното му и отблизо да чувстват мириса на мъжествената му пот?!

Моята представа за достойното гражданско поведение твърде много се различава от това блюдолизническо отношение, което на Вас Ви се вижда толкова безобидно, а всъщност изобщо не е. Вие лично бихте ли ми дали смислено обяснение защо Б.Б. покани точно тия двама блогъри? Що не покани, да речем, Иво Инджев или Иво Беров? Или и двамата? Или някой друг не покани, а покани точно тия двамата? Не е заради "бойкометъра", този "бойкометър" е повода, а каква е причината, досещате ли се?!

Щяха ли, прочее, И.Беров или И.Инджев да отидат на такава една аудиенция?! А ето че тия двамата блогъри, Комитата и Асен Г. отидоха и даже обещаха периодично да му гостуват... евентуално да се сприятелят с Титана. Простете, а нищо чудно един ден да ви покани и мачле да поритате с него, леле, каква чест пък ще бъде тогава?! :-)

Bacho Кольо каза...

Прав си Стойчо - пропускът е мой. Това е реплика не към статията и не към теб - а към GALARAD 12:12AM
Ако мислиш, че встрани от темата - мойте извинения. Но е провокирана от един самоуверен и непремерен коментар.

Ангел Грънчаров каза...

Пардон, в горната тирада нарекох авторитарният властелин вол, а сега се сещам, че волът е безполово (скопено) животно; правилно е значи да го бях нарекъл бик. Само бика кравите го гледат с влажни, изпълнени с желание за похот очи; та простете за грешката, за недомислицата, ама то беше от бързане...

Анонимен каза...

От Лазо

Наложилият се дух на безнаказани обидни квалификации ме освобождава от задължението да премълча убеждението си, че блогерът А. Грънчаров е глупак.

Анонимен каза...

Споделям последната оценка и апелирам същият блогер А.Г. да бъде наказан, като му се отнеме думата, т.е. му се забрани да коментира. Евентуално по-нататък трябва да се помисли за откриването на концентрационни лагери за невъзпитаните и неучтиви спрямо властта блогери...

Хесапов каза...

Г-н Грънчаров, явно не четете внимателно написаното от мен. Мисля, че може да правите съжденията, които излагате и без скромния ми текст.
Избирането на някой във властта става по правила, които отивайки на избори приемаме. Следователно приемаме и резултатите от изборите.
...Не говоря за съучастие и сътрудничество с властта, а за полезен за всички дебат, иначе както казах, след всеки спор - пушката на рамо и "партизан за бой се стяга", но това е крайно тъпа и непродуктивна позиция.
...Всяка власт е арогантна и всички управляващи вършат безобразия, даже и Иван Костов :). За това в нормалните общества гражданите въздействат на властта по продуктивен начин и понеже ние слава Богу вече сме горе-долу нормално общество, хора като Комитата и Асен успяват да съберат половината Министерски съвет с безобидните си занимания.
Бойко Борисов може да е всякакъв, но хора като Комитата, Асен и протестиращите за разни каузи успяват да го накарат да се държи в рамките на нормалното и макар и с нежелание да променя тъпите си решения.
ГЕРБ върши изключително глупави и вредни за обществото неща, но за първи път от двадесет години насам гражданите успяват да коригират тъпотиите на властта в хода на един оформящ се неписан обществен договор. За това поздравявам Комитата и Асен, че участват активно в този процес...

Galarad каза...

@Bacho Кольо - моите думи са "Мога да -СТАНА- учител с 30-50% от труда, които положих, за да стана инженер." и това е самата божа истина, арогантно изказана или не. Вместо да се обиждате и да ми давате някакви роднински примери, обяснете къде точно е трудността в това някой да стане учител. И как практикувайки учителската професия, човек развива интелигентността си.

@Ангел Грънчаров - вие всъщност не демонстрирате достойно гражданско поведение, а тъмносини партийни пристрастия. Аз демонстрирам гражданска позиция, като разсъждавам без емоции и давам логически обосновани оценки.

За мен Костов е човекът, който погуби СДС - "Тежък удар върху партията нанасят част от нейните ръководни дейци начело с бившия й председател Иван Костов" - цитат от "http://www.sds.bg/about/history" . Той успя по безпрецедентно тъп начин да изгони младите и мислещи хора от партията си (визирам Прошко Прошков), който имаше шанс да бъде новото лице на ДСБ. Действията на Костов от последните години не могат да се коментират, защото... нищо не е направил!!

И да забия още един пирон, като цитирам Петър Стоянов относно Костов и неговото управление:

"Изявление на президента П. Стоянов, 24 октомври 1999 г.
Отливът на избирателите се дължи главно на разминаването между очакванията на хората след април 1997 г. и начина, по който те живеят днес... разочарованието на българите е не от реформата и от този европейски избор, а от хората, които я провеждаме, и от начина, по който я правим. Да, ние заявихме честно, че реформата ще бъде много болезнена, и хората ни отвърнаха чрез своя вот. Но ние никога не сме казвали, че тази реформа ще бъде придружена от корупция, че тя ще бъде параван, зад който ще се обогатяват големи и малки управници, роднини и близки на властта."

Ще цитирам вашето мнение какво е "истински потребно на България":

"Каква политика ни е нужна ли? Смислена политика ни е нужна, осмислена стратегия за излизане на страната от кризата и за движението ни към просперитет са ни нужни. Нужна ни е политика, която не пропилява всекидневно шансовете, които имаме да излезем от тресавището - както фактически става."

Да, чудесно казано. Само че... много витиевато? Някак като комсомолски призив - "движението ни към просперитет", всекидневно пропиляване на шансове. С това ли ще се обърнете към гражданското общество, г-н Грънчаров? Че вие сте готов за ПР на г-н Борисов! Не може ли с повече факти и конкретика?

Питате "Що не покани, да речем, Иво Инджев или Иво Беров? Или и двамата?". Много просто - защото са платени писачи. Комитата и Асен правят това, което правят без да очакват някой да им дава пари за труда.

Ангел Грънчаров каза...

Драги ми Galarad, чудесен коментар сте направил, към който напълно е достатъчно да се напише гриф "Без коментар!", т.е. Вие сам превъзходно демонстрирате гербовашката оскъдица на мисъл и идеи. И затова неимоверно ме облегчавате. Но все пак ще вметна нещичко.

Ще започна от умния Ви въпрос "И как практикувайки учителската професия, човек развива интелигентността си?"

Ами много е просто това: учителстването, за Ваше сведение, е интелектуална дейност. Практикуването на интелектуална дейност несъмнено води до развиване не просто на "интелигентността", но и на самия интелект. Да се чуди как е възможно това може само оня, чиито интелект, простете, съвсем не изпълнява функцията си, именно да мисли.

И все в този дух "разсъждавате" и нататък. Например се мъчите да разграничите "гражданско поведение" от "партийната пристрастност". Опитайте се обаче все пак да схванете какво обаче казвате. Подсказка: ние, гражданите, неминуемо се диференцираме партийно, понеже демокрацията е немислима без партиите. Вашите гербовашки изцепки в стил "а ля Борисов" нима са "надпартийни"? Или може би ГЕРБ е нещо като партия на оракулите, да не кажа на божествата?! :-)

Чудесно е обаче, че Костов така хубаво вбесява както вашият лидер, така и вас лично, милиционеро-гербоваците. Това и показва синдрома ви на умствена, личностна и политическа недостатъчност, който ви тресе. Затуй така беснеете срещу Костов и "костовистите": щото ви превъзхождат във всяко едно отношение. Щото вий се перчите като пехливани, а те са умни и знаещи как се прави автентична политика държавници. Затуй вашето е нещо като плюене срещу вятъра. Сам си правете извод какво се получава когато човек се зафане да плюе срещу силния вятър.

С хвалбите си на Комитата и Асен Г. им правите ужасна мечешка услуга. Помислете защо е така. Значително по-добре щеше да е да си бяхте замълчал. Какво сега става с техния статус на "обективни изследователи" щом като се оказа, че са така удобни на властта, че даже форумните пропагандисти на ГЕРб като Ваша милост почнаха да ги хвалят?!

Анонимен каза...

От Лазо

След последното изказано мнение, надявам се, и най големите скептици ще припознаят блогера А. Грънчаров като глупак.

Що се отнася до стилистичната страна на последното мнение на блогера А. Грънчаров,не мога да устоя на изкушението да споделя, че освен запомнящото се «Опитайте се обаче все пак да схванете какво обаче казвате.» чудесно впечатление прави употребата на позабравената дума «облегчавате», както и леко тайнствената, но по всяка вероятност смислово натоварена «политическа недостатъчност». Ще приключа с това, че пунктуационното оформление говори за артистичност или неграмотност (по това аз, разбира се, имам мнение, вземайки предвид, че блогерът А. Грънчаров е глупак).

Bacho Кольо каза...

"Вместо да се обиждате и да ми давате някакви роднински примери, обяснете къде точно е трудността в това някой да стане учител..."
Никак не е трудно за тези , които стават за тая работа.
Ти не си между тях.

Анонимен каза...

След последното изказано мнение на този Лазо, надявам се, и най-големите скептици ще припознаят, че същото това лице няма начин да не е милиционер, имащ при това претенции, че е поне природно интелигентен :-)

Анонимен каза...

След последното изказано мнение на този Лазо, надявам се, и най-големите скептици ще припознаят, че същото това лице няма начин да не е милиционер, имащо при това претенции, че е поне природно интелигентен :-)

Анонимен каза...

След последното изказано мнение на този Лазо, надявам се, и най-големите скептици ще припознаят, че същият този индивид няма начин да не е милиционер, имащ при това претенции, че е поне природно интелигентен :-) Тоест има голяма вероятност зад името "Лазо" да се крие ако не самият премиер, то поне г-н Цецо Ц.

Анонимен каза...

От Лазо

Уважаеми блогери,
Това, което така умело успявах да укрия от Вас, уви, не убягна на мощния аналитичен разум на анонимния А. Грънчаров... Да, както казва той, аз съм, ако не самия премиер, то поне г-н Цецо Ц. Изглежда съм подценявал интелигентността на този блогер.

Стойчо каза...

Разговорът съвсем "философски" стана ;)

v0!d каза...

@Зелен Бетон

Моите уважежения - от много време не съм "срещал" нещо с мозък, вместо ушна кал между ушите!

Анонимен каза...

Комунета лайте, бат Бойко ви разцепи за пореден път !


Жоро

Стойчо каза...

Разбери се с нашия анонимен първо

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)