петък, юли 06, 2012

Властта в бяло

Моите огромни благодарности на всички, които взеха участие в потушаването на пожара на Витоша.

PS. Между другото, пожарът не разбра че е закрит по случай празника на МВР и се разгоря отново, затова трябват спешно доброволци с ATV за Витоша.

Горд съм, когато мои съграждани проявяват забележителна воля, сила и постоянство, за да ликвидират това бедствие. Българите можем, когато искаме и се надявам това да не се забрави скоро.

Това научихме за себе си. А какво научихме за други работи?

Най-главният урок – първите часове са решаващи. 


Ето най-ранната снимка на пожара (източник)

Фотографът забелязва фунията дим в неделя, първи юли, и веднага, в 13:19 часа звъни на 112. 
Първата кофа с вода върху огъня е излята след 17:00 часа.

Тук можете да проследите в снимки първите часове на пожара.

Хубавите неща, които научихме за себе си
– Пожарникарите са добре обучени професионалисти в добра кондиция – Никой не пострада сериозно и всички издържаха усилието и стреса;
– Не пострада и никой от доброволците, което е голям плюс за полевите командири, защото във всяка група мъже се намират по няколко луди глави, готови да експериментират с всичко.

Не толкова хубавите неща, които научихме за себе си
– Куца ни спешността на реакцията. Ако бяха спестени поне два от четирите часа, загубени между сигнала до 112 и първата кофа с вода, нещата можеха да приключат още първия ден;
– Цветанов не обича да носи лоши новини на началника и е готов малко да прекали с оптимизма, особено когато има финал на Европейско първенство по футбол;
– Гафовете бяха главно с техниката – липсваха помпи, резачки, хеликоптери, GPS, радиостанции, нямаше транспорт, ATV, хеликоптерите с кофите трябваше да спрат поливането в критичен момент;

Може да се каже, че това е традиционен дефицит
Вълните намират канари тогаз,патроните липсват, но волите траят, щикът се пречупва - гърдите остаят

– Гафът с изтеклия ресурс на хеликоптерите и с невъзможността да се достави каквато и да е техника с хеликоптери доведе до много сериозни усложнения.

Какво трябва да стане, за да победи доброто?
Мирослав Найденов трябва да подаде оставка, заради провокативно, непристойно поведение и откровени лъжи.
– Излъга, че му трябва разрешение от МОСВ да прокарва просеки;
– Брутално обиди доброволците, когато каза, че еколозите не трябва да си чешат езиците, а да спасяват Витоша;
– Излъга за мащаба на пожара, смалявайки го 4-5 пъти.

Цветанов трябва да подаде оставка, заради неуспеха на операцията в първите 48 часа, когато всичко се правеше късно и недостатъчно и допусна пожарът от струйка дим да се превърне в инцидент от международен мащаб. МВР е отговорно както за противодействието на бедствия и аварии, така и за противопожарната охрана в страната. 

Отговорно е например за това, че в най-важния момент през втория ден, хеликоптерите трябваше да бъдат ремонтирани и трябваше спешно да бъде издирван хеликоптер от частна фирма, с който да продължи акцията.

Като добавим и отговорността на министерството за утилизацията на стари боеприпаси и опитите да се прехвърля отговорност от болната глава (МВР) на здравата (МО), правилното нещо ще е да се извини и да подаде един собственоръчно написан лист на началника си.

Бойко Борисов също не е лошо да понесе отговорност. Той не се посвени да си прави брутален пиар с помощта на „Бистришките тигри“, дори четох, че прекъсвали мачове от Европейското, за да го показват как вкарва голове, и винаги е пръв, когато трябва да се обират лаври от нещо, било то и 500м асфалт. Няколко дни той се укриваше от темата с пожара, чак докато се увери, че победата е сигурна и тогава се появи, за да обяви края му. 

Много ми е интересно тези от неговите съотборници, които са се качили да гасят като доброволци, какво мислят за отсъствието на център-министърпредседателя от събитието. И за това че окачестви труда им като „не толкова ценен“.

От литературна гледна точка е интересно дали и Вучката се е качвал да гаси.

И, за белите дрехи
Свилен Милев скоро написа в twitter преди няколко седмици:
отидох с бял панталон да сменям гумите… fail big time

Съгласен съм, аз съм ходил със светли дънки да сменям гуми и не трябваше.


Какво виждаме  на снимката на щаба за гасене на пожара – много хора с бели дрехи. Какво означава това? Това означава, че не само не са се качвали до пожара не са помирисвали дим, но и не са пипвали дори пожарникар, който се е борил с огъня. (Асен потвърди хипотезата)

Някъде бях гледал снимки на Цветанов със снежнобяла риза в щаба на пожара, но сега не мога да ги открия (помогнете).

Той си харесва официалното облекло. Той се яви с костюм и вратовръзка дори там, където беше помолен да не го прави.

Как се прави?

Това е Наото Кан, тогавашният японски министър-председател по време на аварията във Фукушима. (снимка)

Той, естествено, няма никакво намерение да се мерне близо до радиацията, но е облякъл работните дрехи.


Ден последен:
Тук вече пиарите са се постарали да облекат център-нападателя на местния отбор и вицепремиера с неофициални дрешки, за да закрият пожара. 

Единствено е ясно за човека с белоснежните маратонки, че няма шанс да стъпи близо до калта и  пепелта.

22 коментара:

Zlodeyski каза...

Какво е това оставка?

Стойчо каза...

Майтап, ама Баце верно е футболист в бистришкия отбор ...

Николай Никифоров каза...

Как ги редиш така кротко кротко, а на човек му кипва от яд...:)))

Николай Никифоров каза...

Апропо, първите две фотки не могат да бъдат видени :)

Анонимен каза...

Оставките на Зветанов и Найденов ще бъдат сред топ 3 постиженията на правителството, но за съжаление изгледите са лоши.

Поне Найденов?

Milen Georgiev каза...

Доста точна статия от PR гледна точка. Ако чете този блог, властта може да си вземе поука.

Оставам обаче с впечатлението, че критиката е насочена предимно към лошите послания, които отправят, т.е. слабото поведение на управляващите по отношение на ПР-а.

Моето мнение е, че ако има най-силна страна тази власт, тя е именно ПР-а. Добре се харчи и се консумира с удоволствие от обществото.

Проблемите на властта са по-скоро липса на компетентност, слабо познаване и използване на науката, липсата на организационни технологии. (слаби, неподготвени кадри ...)

Иначе за белите обувки и дрехи - аз правя подобни грешки често и единствено добрия характер на жена ми ме спасява от по-сериозни последствия.

Бих простил всякакво облекло на управляващите, ако действат рационално и в полза на българското общество.

Комитата каза...

Белите обувки, дрехи и т.н. не са голям проблем. Голям проблем са ако гасиш пожар и върху тях няма и петънце.

Анонимен каза...

Здрасти Коце,

Лазо съм.

По повод "изтеклия ресурс на хеликоптерите", колегата Дидо, чийто брат пилотира хеликоптер (военен Кугър, който не е участвал), ми каза, че не става дума за неизправност, а за това, че всяка машина имала определени часове, които може да лети дневно (за това се използва русизмът "нальот"), след които задължително машините подлежат на профилактика. Затова, в случая май не става дума за нещо нередно. Изглежда "нальота" е бил изчерпан преди момента, когато е имало възможост да се спусне помпа, където пожарникари и доброволци са завирили реката и е можело да се рабори особено ефективно. Конкретно за това май е по-скоро "мал шанс". Разбира се, ако имаше още машини в готовност щеше да е по-добре, но това май е друга тема.

Комитата каза...

Да Лазо, и аз мисля точно така. Имали сме два хеликоптера, тъкмо е можело да се обърнат нещата и е трябвало да кацат за профилактика.

Защо само два дето се вика?! И не е ли трябвало да се помисли за резервен вариант още в момента в който са излетяли, да се търси помощ от съседни държави, от частни фирми...

Ivo Ivanov Voxy каза...

не смятам че заради един пожар и това че някой посмалил малко това онова или обидил някой трябва да се иска и подава оставка, всъщност искайки оставка за всеки провал прави искането без стойност.
Оставка трябва да се поиска ако при следващия пожар се случи същото, а това което за мен е очевидно че трябва да се направи е спешна хеликоптерна реакция при пожарите и разбира се увеличаване на броя им

mdam каза...

Има си правила, има и кризисни ситуации.
Нищо нямаше да им стане на хеликоптерите ако доставят 2-3 помпи(ако не е била планирана само една). Обзалагам се, че пилотите, механиците и т.н. знаят кой от двата е в по-добро общо състояние и е можело да се "рискува"?!? с него.

Комитата каза...

mdam, до какво опираме? до бързина на реакцията, желание да се поеме отговорност, известна изобретателност.

Това трябва да се върже с Цецо Цветанов като върховен главнокомандващ на операцията.

mdam каза...

Опираме до това, че "пролетариата" мисли повече когато си избира пералня, отколкото когато гласува.

Спас Колев каза...

@Voxy: Смешното е, че всяко лято има по няколко горски пожара, по-големи от този, и гасенето им не е по-добре организирано. (Само аз случайно съм попадал на 3-4 през последните години, включително веднъж горяха двата банкета на пътя и бая се чудих дали да мина.)

Та, може би коментарът ти трябва да се чете "при следващия пожар, станал пред очите на половин София..." (явно останалите не се броят).

Анонимен каза...

От Лазо

Колев, абе не че се заяждам, ама къде миналото или по-миналото лято са били тия няколко по-големи горски пожара, че или не съм разбрал, или съм забравил, или...
За това, кое точно е смешното няма да те питам, защото, изглежда, въпросът е адски субективен,

Спас Колев каза...

Питай Гугъл: април 2011 - 2 хиляди декара при Банско, август 2011 - по няколкостотин декара в Тополовград и Кочеринови, ноември 2011 - 10 хиляди декара при Копривщица + по-малки пожари в Якоруда и Троян.

А смешното е, че трябва пожарът да е пред очите на 1 милион души, за да се разшава половината правителство - иначе не се рентира. Но признавам, че чувството ми за хумор е странно. :)

Анонимен каза...

Поредните псевдоанализи на псевдоспециалиста по всичко.

АонименЪ

Комитата каза...

Вече твърдо минахме на лични квалификации?

mdam каза...

Комита, абе не можеш ли да я махнеш само тая опция за Анонимен, поне да си слагат никове. Няма гаранция, че един няма да пише под няколко ника или пък няколко човека под един за да тровят първия, ама за последното поне си има и опция за автентификация ...

Belomore каза...

Омеквате, Комитоски, усещам нездрав конформизъм и примиренчество.
Какви са тези хубави неща, защо само две оставки - още два-три анализа и пожарът на бунта съвсем ще спре да гори! А хората ще отидат на море и ще забравят за престъпленията на тирана в Бистришко бранище.
Впрочем, несъмнено е, че пожарът е тръгнал именно когато тиранът, по навик от сухопътните си предпремиерски години, лично си е изтръскал пурата през прозореца на хеликоптера на връщане от мач на Тигрите...

Моля немедленно да се стегнат риториката и изразният арсенал. По-крепко, по-рязко, по-горещо!

Между другото:
- когато си сменям гумите, няма никакво значение с какъв панталон съм, защото ми ги сменя гумаджията - затова и отивам при него;
- когато отида при гумаджиите, въобще не гледам дали управителят на сервиза е омацан в масло или не, защото много добре знам, че не той ще ми изправя джантите.

С подобни мелодраматични критики тип biasna strelba шансовете на тирана да векува само нарастват.
Добре, че българските политици ревниво пазят традицията на самосвалянето, та винаги има място за интрига в бъдещето (щях да напиша надежда, ама е твърде пресилено, гледайки пейзажа).

Комитата каза...

Когато над Бистрица се мръкне
И сънен Балканът заспи...

И.Е. Станков каза...

Текстът е добър и интересен, само частта "Как се прави" малко помрачава впечатлението.
Да се даде за пример Наото Кан и Япония, като цяло, е меко казано странно. Провалът на японците около кризата във Фукушима беше потресаващ на общо взето всяко ниво. Нещо, което се знаеше, но сега и стана официално след доклада на комисията. Между другото, тя отправя и дирекнти обвинения срещу господина на горната снимка, който само е пречел като в началните дни на аварията примерно е ходил на нещо като показен оглед на станцията.

Може и да звучи като оксиморон за потиснатото българско самочувствие, гледащо с влажни очи наван, но Япония е последната държава, която може да се дава за пример за кризисен мениджмънт и култура на безопасност.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)