вторник, юли 03, 2012

Пожар в държавата на пожарникарите

Въпреки че истинските горски специалисти, експерти, еколози, планинари предупреждаваха, че неподготвени доброволци могат бързо да бъдат опечени от дивата стихия на огъня, ако не са минали съответното обучение, физически не са готови и нямат необходимото облекло и оборудване, просташките въпроси от вида „Сега, като гори гората, дали протестиращите от Орлов мост ще се качат да я гасят?“ бяха многократно зададени и не само зададени, ами и изречени с праведен гняв срещу тези лоши „еколози“, които не разрешават да се излива бетон в планината, а бетонът, както знаем, не гори и пожар просто физически не е възможен...

Просташкият въпрос вече има отговор – Шествието за горите, планирано за 3-ти юли, се отлага.  Защото, каква изненада, хората, които са движещи сили на тези протести, първи отидоха да гасят и да помагат и няма как да са на две места едновременно.

Колко добре се справи властта с това бедствие? Предният ми текст получи квалификацията „неконструктивно политиканстване“ заради „претенцията на блогърството за някаква си съдническа позиция“, затова сега временно ще се откажа от способността си да мисля логично и да вадя заключения, а само ще споделя факти и цитати от други хора и медии, тук-там подкрепени от некое друго въпросче:

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните:

– По отношение дали ще търсим чуждестранна помощ, разбирате, че става въпрос за петдесет декара. Ако поискаме чуждестранна помощ за 50 декара, те ще ни се смеят.

(Кое е по-лошо, да ни се смеят или да загасим пожара? Ако е само 50 декара, защо ни е трудно да се справим?)

Специално за хеликоптерите:

Медиапул: Междувременно двата военни хеликоптера Ми-17 прекратиха участието си в акцията, тъй като по информация на Цветанов са изчерпали летателния си ресурс през последните 24 часа.

Военните имали повече от два хеликоптера, но не можели да ги ползват

Вицепремиерът обаче не внесе яснота кое налага използването на частна структура вместо ресурса на държавните машини

Още през септември 2010 година военният министър Аню Ангелов заяви, че през лятото на 2011 година към ведомството ще заработи ново звено “от три или четири вертолета Ми-17 за гасене на пожари и спасителни операции”. Точно една година по-късно се оказа, че Министерство на отбраната няма такъв ресурс.

Пред Mediapool от пресцентъра на ведомството обясниха, че МО има повече хеликоптери, но само два броя подвесни системи за гасене на пожари. По този начин на практика другите хеликоптери не могат да се използват. Според експерти осигуряването на такива системи за един хеликоптер струва около 1 млн. лева.

За последно Бойко Борисов обяви, че новите вертолети "Кугър" ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера "обледенителна". С това бе обяснено защо скъпоструващите военни машини не могат да бъдат използвани пълноценно при спасителните операции в село Бисер.

Хеликоптерите на МО обаче редовно се ползват за бърз транспорт от премиера, а разходите за осигуряването му се смятат за секретни.

(Това нормално ли е? Адекватно ли е? Като бройка, организация, оборудване?)

От часът на Милен Цветков (Нова ТВ)
За доброволците:
Владимир Йончев, Offroad Bulgaria
„Тези хиляди, ще дойдат, ако има пряка нужда. В момента, ние сме интерактивно общество, хора има предостатъчно.“

Проблемът не е в човешкия ресурс, проблемът е да се осигурят адекватни подходи към огнището.“

Асен Генов, за организацията:
„Трудно мога да кажа, че при нас имаше на такова ниво организация. Пожарникарите, с каски, облекло, техника... трябваше да направят един преход от 3-4 часа, за да стигнат до хижа „Академика“, откъдето да направят нов преход, този път вече по стръмните урви и дерета с изпопадалите борове... “

„Имаше един камион, който можеше да ги качи поне до хижата.“

Да си припомним, какво каза вчера вицепремиерът Цветанов:

Цветан Цветанов: Прогнозите са до края на светлата част на деня пожарът да бъде потушен, в основни линии, каза министърът.

В основни линии, ето как изглеждаше пожарът 24 часа по-късно:

Снимка: Василен Петков, 2-ри юли, около 22 часа вечерта

Тома Белев, бившият директор на природен парк „Витоша“, който с нагласен конкурс беше изхвърлен от поста си, пред Фокус:

Той заяви, че служителите на Пожарна безопасност веднага, след като са достигнали до високото място, където се е разразил пожарът, са успели да прекратят разрастването му. Реакцията на пожара е адекватна, смята той. По думите му - ситуацията е изключително сложна, поради вятъра и това, че пожарът е възникнал на трудно достъпно място. Отговорностите за резервата, съгласно Закона за защитените територии, е на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Борбата с пожарите се организира от Министерството на вътрешните работи, специално дирекцията Пожарна безопасност, каза Белев.

(Обяснявам специално за „конструктивните“ читатели – Тома Белев трябва да заеме политическа позиция и той не може в този момент да внася раздори в екипа. Освен да похвали СЛУЖИТЕЛИТЕ и да каже чия е отговорността, безотговорно би било в този момент  „неконструктивно“ да критикува неадекватните, които не са прости служители. Докато хора, които не са бивши директори на ПП „Витоша“ могат да го правят и ще го правят)

Появи се нова прогноза:

Offnews  16.12 часа – подозренията са, че стихията много трудно ще бъде овладяна. Според информация на на OFFNews.bg голямата надежда за погасяването на пожара са прогнозираните за 8 юли валежи

И естествено, всички търсим под дърво и камък най-важното изявление –

Иван БедровЧерпя бира, ако ми намерите изказване на доктора по пожарникарство и междувременно премиер на България, по темата за пожара на Витоша.

Намерих!

Борисов прати хеликоптер и пожарникари да гасят пожари.... само че, преди две седмици в Гърция. В България все не се сеща да прати. И затова не ще да загасне..

Много ми се иска също, някой журналист да провери колко човека от „Бистришките тигри“ участват в гасенето и какво мислят за отсъствието за премиер-нападателя.

Сега е много модно едно парче – „И дим да ме няма“, с което може да поздравим премиера или, в краен случай, той да ни поздрави нас:

Свършвам работа и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
стягам багажа и ДИМ ДА МЕ НЯМА.
изключвам телефона си и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
не ме търсете известно времееее.
Дим, дим, дим, дим, дим да ме няма. (x3)
И после кой от къде е !
Имаме нужда малко да разнообразим,
системата буксува трябва да се освежим.
Свободни сме да бъдем индивидуалисти,
а не просто щрауси-непукисти.
Времената се менят, парите се въртят,
идеалистите мълчат, кариеристите блестят.
Чупя се от мрежата и дърпам шалтера,
надалече заминавам довечера.

PS. Около 10 часа след написването на този текст и около 48 часа след началото на пожара, премиерът Борисов се обади

21 коментара:

Ivo Ivanov Voxy каза...

в общо линии Бойко Борисов е виновен за всичко, предишните бяха оставили такова невероятно ноу хау при гасенето и организацията, 20-30 хеликоптера... абе всичко

dzver каза...

ББ е виновен за това, че нямаме противопожарни хеликоптери.

2 хеликоптера с ресурс да летят 1 ден не е достатъчно.

Hristo Hristov каза...

@Ivo Ivanov Voxy
Боко може само със "старите" да се оправдава. На хората им писна да слушат за Станишев 3 години. Като е толкова кадърен Боко, колкото се изкарва, що не предвиди нещата които се случиха.

Васил Колев каза...

От моя прозорец се виждаше пожара вчера, и в 22:00 не беше толкова голям. Снимката изглежда като допипвана, може ли поне да се каже откъде е снимана?

Стойчо каза...

Вчера през деня се виждаше подобно от Хаджи Димитър – откритите пламъци естествено на дневна светлина не изглеждат толкова ефектни, но пушекът беше с такива размери

май вече ще тръгна с фотото с мен по цял ден ;)

Николай Никифоров каза...

Парадигмата, драги, парадигмата...:))

Стойчо каза...

Ники, оптиката за фотоапарати все още кара по Евклидовата геометрия, аре нема нужда ;)

Анонимен каза...

Сериозно се съмнявам в смисъла на обяснението на Комитата за политическата коректност в думите на Тома Белев. Доколкото познавам характера и стила на говорене на бившия директор на природния парк, той би могъл и едва ли би пропуснал да изрази критично отношение и в подобно публично послание. Струва ми се, че Комитата се нуждае от такова тълкувание, за да може неговите груби и крайно политизирани внушения да не са в прекален дисонанс с умереното звучене на Белев. И под този втори и в някаква степен коригиран в сравнение с първия текст по темата ще повторя, че претенцията на блогърството за правене на мигновен анализ по всякакви теми, повечето извън личната компетентност на авторите, при това с натрапливо изживяване на роля на някакъв въображаем неформален обществен съд, започва да изгледа доста неадекватна.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Перфектен Комита както винаги!
Само една забележка, снимката е на Dimitar Saristov

Tihomir Mateev каза...

Много се радвам на тая статия, много!

Не защото подкрепям казаното - че мерките за гасене на пожара са неадекватни няма да споря - но като всеки друг емоционален текст автора си позволява да бъде необективен.

Но това което ми харесва е че има диалог, че има представители на двете страни и че те се стараят като цяло да използват разумни аргументи в защита на тезата си.

Една малка победа за гражданското общество в България! Поздрави за автора на статията и успех занапред.

А що се отнася до пожара - надявам се няма всеки път да сваляме правителства когато направят грешка. Кабинетът на г-н Борисов (защо го наричате Бойко, познавате го лично?) е показвал и преди това, че се съобразява с общественото мнение. НАдявам се да го направи и сега и да коригира първоначално грешния си подход към проблема.

Ако ли не - иозборите идват. С малко повече късмет някой от будните граждани, които критикуват примиера ще сформират партия която да е адекватна алтернатива на сегашното управление. Защото в момента това е най-доброто което имаме. Колкото и да ни е тъжно е така - бивщия бодигард, пожарникар и борец е най-доброто което 7 милионната ни и постоянно топяща се нация може да предложи.

Докажете че греша?

Проста селянка каза...

Глей са. Язе си му викам Бойко оти и он е прост кат мене поради което много добре се разбираме. Само манечко ме фаща страх от време на време - щом он е най-доброто дека можеме го изкараме, шо ли ке е най-лошавото... Но това са мои съждения къде си ги позволявам в редки мигове кога не садя картофи и не паса овце. Айде со здраве.

Belomore каза...

Disclaimer:
С уговорката, че:
а) Не коментирам пожара, адекватността на действията на милицията, ЦвЦв, ББ лично или който и да е друг от бригадата им;
б) Не коментирам принципната правота или неправота на позицията на който и да е измежду преждеписалите, правото му или не да изявява правилната си или неправилна позиция;
в) съм крайно наясно, че при всичките ми уговорки думите ми пак ще бъдат изтълкувани погрешно;
бих искал като принципен поддръжник на прецизността в изказа и обобщенията (чиято липса е сериозен недъг на публичното бръщолевене у нас), да отбележа, че:

1. Обяснението:
"Тома Белев трябва да заеме политическа позиция и той не може в този момент да внася раздори в екипа."
ми звучи точно толкова адекватно и елегантно, колкото и тезата, че братя Миладинови озаглавили сборника си "Български народни песни", щото иначе нямало да им го публикуват... :)))

Отделно - защо пък точно Тома Белев "трябва да заеме политическа позиция" и какво всъщност значи това???

2. Рядко просташките (действително) въпроси от типа "къде са ония хайлази от Орлов мост да гасят сега" са проява на също толкова лош вкус и повърхностно мислене колкото въпросите и самодоволното кискане от типа "къде го ся оня пожарникаря, дето иначе се вре навсякъде".

Комитата каза...

Ей, пак ще трябва да пиша по темата.

Анонимен каза...

Комита, моля, спести ни "експертизата" ти на специалист по всичко.

АнонименЪ

Комитата каза...

В такъв случай ще трябва задължително да напиша нещо.

Анонимен каза...

@Tihomir Mateev
За да не изпадам в преразказ, погледнете интервюто на Ивайло Дичев: http://is.gd/6SB8V5

Не твърдя, че за всичко е прав, но основното е напипал.

Стойчо каза...

@Беломоре, призивите „мерудията на всяка манджа“ да дойде на пожара са продиктувани от забележителното му присъствие на всяко откриване (вкл.и 500 метрови асфалти) и също толкова забележителната му липса от местата, в които има проблем. Пресни примери: вчера се изтипоса чак във Видин да се снима с хашиша, но го няма на пожара. Открива поредните 500 м.от околовръстното два дена след като го нямаше на Петолъчката.

А если завтра - война?

mdam каза...

Ето тук малко конспирация:

http://www.cross.bg/1312260

Незнам медията, аз лично съм склонен да се доверя. И се сещам, когато се измени проекта на магистралата и се оказа че архиолозите трябва да копаят и проучват под трасето тепърва. Тогава Борисов обесняваше, че ако трябва ще топят замръзналата земя с калорифери.
Същевременно се сещам, че май някъде имаше споменати помпи да работят(не помня вече). Някой би ли коментирал ...

mdam каза...

"археолозите". Простете.

Анонимен каза...

Комита, нова порция политкоректност. ;-)


Александър Дунчев, член на WWF България: Най-вероятната хипотеза е, че пожарът на Витоша е умишлен

05 юли 2012 | 21:19 | Агенция "Фокус"

Начало / Медии

София. От всички възможни хипотези, като най-вероятна за пожара на Витоша е умишлен палеж. Едва ли естествената гора, още повече в този усоен склон, се е запалила от самосебеси или пък това е следствие от мълния. Това заяви Александър Дунчев, член на WWF България в предаването Денят он ер с водещ Веселин Дремджиев по телевизия България он ер.
Дунчев не изключва възможността палежът да е провокация към правителството. „Държавата защити обществения интерес и спря Закона за горите. Възможно е палежът да е атака към правителството. Мисля обаче, че държавните служби, пожарната и доброволците успяха да се справят добре“, коментира екологът.

http://focus-news.net/?id=n1672625


Честито справяне с пожара и приятно лято от АнонименЪ!

Комитата каза...

Какво да му коментирам на това? Единствено съм съгласен, че огънят е резултат от човешка намеса. Всичко останало са спекулации.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)