понеделник, юли 02, 2012

Лъжата ражда катастрофа, катастрофата се плаща с жертви

Обърна ми се парадигмата напоследък.

Когато се случват баналности, някак по ми върви да си правя от тях изводи, а сега, когато непрекъснато се случват чудеса, наум ми идват само баналности като коментари.

Четох интервютата на първия човек в изпълнителната власт и си помислих – ако този човек с мартеничките върху стенния свещник, гиричките и китарата до леглото, в момента оплаква личния си живот и едва ли не ни заклева да не го смъкваме от власт, защото няма да го преживее (!?!), ако той оплаква горката (!?!) си съдба,  която го обрича на самота и нещастие, но бил готов на още един мандат самота и нещастие, то няма как да не следва катастрофа, защото лъжите вече личат и през гланца на списанията.

И ако в лъжата е първопричината, започвам сериозно да си мисля, че в основата на феномена Борисов стои не толкова мафията, където той вероятно е играл одиозна и второстепенна роля, колкото някоя крими-репортерка, въображаема или кой знае, която знае как да превърне бицепсите и сладките приказки в медиен героизъм срещу малко топлинка и някое далеч отиващо обещание..

И която сега горчиво се усмихва на собствените си глупости, когато слуша врелите-некипели за тайнствената госпожица, легнала на сърцето на големия пожарникар, защото той отново я лъже, този път пред всички.

Лъжата ражда катастрофа, а катастрофата се плаща с жертви. (Прочетете „Великият покрив“ на Георги Марков, ако още не сте.)


снимка


Прочетох ехидни забележки къде били защитниците на горите от Орлов Мост, когато гората на Витоша горяла. Едва ли не велосипедистите и майките с децата трябва да хванат поцинкованите кофи, да ги закачат на багажниците на колелата и да потеглят към Бистрица, за да поливат с тях. Може би защото България сега открива противопожарната наука, въпреки че вече някои защитиха докторати.

Такива забележки отиват повече на Цветанов, освен ако някой не иска доброволно, за минути, да се превърне в прясна скара. 

Стефан Аврамов, опитен човек, чиято професия е природата, предупреждава:
Смаян съм от призивите доброволци да ходят да гасят пожара на Витоша!
1. Бил съм на обучение за гасене на горски пожари и смятам за престъпно изпращането на необучени доброволци да гасят пожар в силно пресечена планинска местност. При първата смяна на посоката на вятъра просто ще отчетем няколко десетки загинали...
2. Като всеки съвестен гражданин си плащам редовно данъците. От тях се издържа над 20 000 армия, хиляди пожарникари, хиляди горски и десетки хиляди полицаи - все хора призвани да ни спасяват в критични ситуации. Къде са те сега? И защо хеликоптерите не гасят през нощта? И ако един пожар не могат да угасят, то защо трябва да плащаме милиарди за да ги издържаме. Да ги съкратим и да направим цивилно опълчение!

Когато през 2009г това правителство дойде на власт, на всички беше ясно, че на власт идват хора главно с опит в пожарната и МВР, и може би точно и това наклони везните в тяхна полза, защото такъв дефицит се чувстваше в обществото.

Мой познат съвсем сериозно ме убеждаваше, че с бандитите могат да се разправят само бандити и затова трябва да подкрепяме ГЕРБ. Аз не бях особено вдъхновен.

Резултатът след три години управление е, че точно в областите за които са взимали дипломи, управляващите хич не ги бива.

Първият противопожарен провал дойде с взривовете на Петолъчката. По закон грижата за неутилизираните боеприпаси е изцяло на МВР, а не на Министерството на отбраната. Не беше много учтиво Цветанов и Бойко да накисват Аню Ангелов, при положение че далаверата с утилизацията на боеприпасите беше измъкната от военните и беше дадена на „наши хора“, т.е на МВР (политическа отговорност?). 

На Витоша беше сменен директорът на природния парк Тома Белев, за да се развържат ръцете на властта да действа в угода на близки бизнес структури. (политическа отговорност?)

Беше гласуван и скандалният закон за горите, с който на практика се развързваха ръцете на същите лица за „патриотичен бизнес“ с държавните гори. (политическа отговорност?)

Нашите прехвалени хеликоптери освен че не могат да летят на студено, сега разбрахме, че не могат да летят и нощем (политическа отговорност?)

Много ми е любопитно, дали по време на финала на Европейското, най-видният пожарникар на републиката е провел дори един телефонен разговор за ситуацията около Бистрица. Или е оставил Цецо да му вади кестените от огъня до последния съдийски сигнал. (политическа отговорност?)

Силно се съмнявам , защото вече му знаем стила.
23 коментара:

Стойчо каза...

Само думата парадигма не разбрах...

Alchemist каза...

Остава да кажем покорно "Ave Imperator"

http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/07/ii.html

Николай Никифоров каза...

Парадигма е нещото върху което ти е построено разбирането за света. Та Комитата някак си се преобръща...образно казано :))))

Комитата каза...

Парадигма е ключовото разбиряне за света или за изследванята област, върху която градиш всичките си теории. Като аксиомите в геометрията. Или закона за запазване на енергията.

Стойчо каза...

Мерси :) наистина не го знаех

Стойчо каза...

по-скоро от Евклидова минава на геометрия на Лобачевски ;)

Комитата каза...

Ето това е промяна на парадигмата ;-)

Комитата каза...

По-точно ефектът от промяната ѝ

Анонимен каза...

За разлика Комитата днес бившият директор на природния парк Тома Белев изрази пред медите удовлетворение от работата на институциите и противопожарните служби, като специално отбеляза, че за първи път над Витоша с такава мисия действа авиация. Щеше да е добре Комитата да се запознае по-добре с възможностите на "прехвалените ни хеликоптери", всъщност старите съветски военно-транспортни Ми-17, оборудвани през 2010 година от правителството на омразния му пожарникар с приспособленията за гасене на пожари, които виждаме през последните два дни. Разочарован съм от некомпетентния и неконструктивен дух на текста.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Тома Белев: През последните 10 години във Витоша не е имало пожар с такава големина

02 юли 2012 | 10:31 | Агенция "Фокус"

Начало / Обществени организации

София. През последните 10 години във Витоша не е имало пожар, с такава големина, като този, който е възникнал вчера. Това каза пред Агенция „Фокус” бившият директор на природния парк Витоша Тома Белев. „Имало е по-малки пожари всяка година. В по-голямата си част, те са били запалвания, с ограничен размер. Аз съм участвал в гасенето на един по-голям пожар, но не с 40-50 дка гора. Там бяха 40-50 дка тревна площ”, каза Белев. По думите му, върху парка няма да бъдат нанесени щети, с изключение на тази част, която се намира в резервата, и е опожарена.
През десетте години, докато Белев е бил директор на парка, не е бил свидетел на пожар в такъв размер. Той заяви, че служителите на Пожарна безопасност веднага, след като са достигнали до високото място, където се е разразил пожарът, са успели да прекратят разрастването му. Реакцията на пожара е адекватна, смята той. По думите му - ситуацията е изключително сложна, поради вятъра и това, че пожарът е възникнал на трудно достъпно място. Отговорностите за резервата, съгласно Закона за защитените територии, е на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Борбата с пожарите се организира от Министерството на вътрешните работи, специално дирекцията Пожарна безопасност, каза Белев.
За колко време ще бъде овладяна ситуацията с пожара, зависи най-вече от вятъра, посочи Белев.
„Това е основното в момента, което решава дали бързо ще се справят с пожара или не. Може да се усили, но ако е тихо времето, със сигурност по-лесно се гаси. В момента са включили два вертолета, което до сега не се е случвало с пожари на Витоша и това допринася за една по-голяма надежда по-лесно да се справят с пожара. Опасността е като от всеки друг пожар – голяма както за хората, така и за природата”, каза Белев.

Христина ТЕОДОСИЕВА

http://www.focus-news.net/?id=n1671124

АнонименЪ

Комитата каза...

Разочарованъ съм от Анонименъ, който е готов и за най-малката сламка да се хване, за да очисти имиджа на скрития в миша дупка пожарникар на републиката. Очаквай скоро фактическо свидетелство от Асен Генов за реалната ситуация на място, а не за политически изявления.

Анонимен каза...

"Имиджът" на българския министър-председател е толкова странен и първичен, че никакви мои усилия не биха били в състояние да го променят към нещо по-изискано и представително. Което означава, Комита, че не имиджът му ме мотивира в реакцията ми. Неконструктивното политикантстване в текстовете ти, то е, което вече започва да отблъсква.

АнонименЪ

Emo Georgiev каза...

Я, тук мога да напиша коментар :) в моят блог не мога.

По темата, не може да очаквате поемане на отговорност от човек, който е свикнал все някой друг да му е виновен.

Комитата каза...

Неконструктивно политиканстване. Какво очакваш да кажа на това? Пожарът гори, пожарникарят се крие. Структурните реформи в МВР, отнасящи се до прибирането в МВР на звената по работата с експлозиви и по реагирането на спешни ситуации са провал. Не можем да извикаме чуждестранна помощ, защото за 50 декара ще ни се смеят. (цитирам Мирослав Найденов). Имаме в готовност 2 хеликоптера, които могат да гасят 24 часа, не повече. Надеждите са ни в дъждовете на 8ми юли. Тома Белев хвали служителите, които геройски стоят на място, но пропуска да похвали ръководството и организацията, а само посочва койле отговорен - МВР. Цветанов обеща да изгаси пожара ВЧЕРА, в светлата част на деня. Никой не знае какво да прави с доброволците... Неконструктивно политиканство, нали така.

Анонимен каза...

Никой не говори да се носят поцинковани кофи нагоре, за да се гаси пожара, но поне един сандвич и една вода могат да се занесат на хората, които гасят горе. Вие това днес дали го направихте?
Защо повярвайте ми аз бях горе от страната на с. Бистрица и мога да Ви кажа, че пожарникарите си вършеха перфектно работата, съобразно условията. И имаха нужда от храна и вода, които ние доброволците качвахме нагоре в кашони и раници.
По цял свят стават горски пожари и по цял свят тези бедствия не могат да бъдат разрешени без помощта на цивилното население.
И вместо утре да пишете безсмислени текстове, просто качете 1 сандвич и 1 вода нагоре. Все някой ще има нужда от тях. Поздрави.

Комитата каза...

О, анонимен гъз, пак ли ти? Никой не говори за редовите пожарникари и полевите командири, сигурен съм че са си вършили работата като хората. Говориме за главата, за главата, откъдето се вмирисва рибата. Страх те е да се подпишеш, нали? Щото на никаква Бистрица не си бил, мой човек, затова.

Анонимен каза...

Именно, неконструктивно политиканство. Изпълнено и с фактически неточности, и с некомпетентност. Например: "Имаме в готовност 2 хеликоптера, които могат да гасят 24 часа, не повече." Утре ще бъде третият ден, в който хеликоптерите на ВВС ще гасят. Междувременно е ангажиран и хеликоптер на частна компания. Но всичко това са подробности. Изобщо тенденцията блогърите да се изживяват като специалисти по всичко, предлагащи своя набързо скалъпен и страстен "анализ" на основа прочит на няколко текста в интернет, е доста смущаваща, особено пък като се има предвид и претенцията на блогърството за някаква си съдническа позиция. Същественото е, че в името на политикантстването ти вече загърбваш принципи, без които коментирането и влизането в диалог се обезсмислят.

АнонименЪ

Комитата каза...

Абе ти защо се измъчваш с четене тук? Виждам че се чувстваш некомфортно.

Асен Генов каза...

1. Аз съм един от протестиращите на #ОрловМост и защото очаквах просташкия въпрос къде сме били, днес, в 05:30, докато някой все още вероятно е трезнеел след съботно-неделния маратон, бях пред кметството в Бистрица, за да доброволствам за гасене на пожара.

2. Съгласявам се изцяло с анализа/коментара на Комитата, даже ще допълня, че е доста внимателен, защото ако аз трябва да напиша, каквото мисля за организацията на акцията и за участието на управляващите в нея, целият ми коментар би се свел до: (18)...

3. Обстоен репортаж, с детайли КАК протече "акцията" днес ще споделя утре в блога си.

Комита, браво за текста!

Анонимен каза...

Комита, когато пишеш явни глупости, ще трябва и да търпиш критиката за тях.

АнонименЪ

Анонимен каза...

http://www.befsa.com/forum/showpost.php?p=117796&postcount=7

Заповядай да се позабавляваш "АнонименЪ", относно организацията и "нетия частен хеликоптер", защото може докато си носил кашоните с храна нагоре, да си пропуснал някои събития...

Анонимен каза...

Само от твоя джоб ли излизат парите за пожарната и полицията бе пръдльо. Писна ни на всички май от вечния песимизъм на "българина", който от всичко винаги е недоволен. Кой те кара бе сине майчин да ходиш да гасиш. Стой си в къщи и си цъкай. За хора като тебе има куплет на песен - "България не ме обича а Аз съм ебати пича - да ти ......"

Божан Божков каза...

За пожара, доброволците и как интересът подпали сега гората, утре цялата държава. (то тя не спирала да гори де)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/04/1859071_dobrovolci_signaliziraha_che_vlastite_ne_gi_puskat_do/

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)