понеделник, юли 16, 2012

Последните 20 години в туризма и статистиката


От началото на мандата слушаме за последните 20 години, под формата на метафорична историческа черна дупка и досега си мислех, че е някаква реторична форма, онагледяваща прехода, но не изчерпваща го.

Ама не било съвсем така. Днес гледах репортаж по ьTV  за това как ЦЕЛИ 48% от народа щял да ходи на почивка, което било повече от ЧЕТИРИ ПЪТИ повече от тези през 1993г. , тоест произведена е повече от четири пъти добра новина, отнасяща се за венеца на същите (почти) 20 години.

1993-та е новата 1939-та – годината, с която целият комунистически режим сравняваше достиженията си чак до смъртта си, половин век след това.

Ама защо точно депресивната любенберова 1993-та е избрана за сравнение? Дайте да направим някакво по-смислено сравнение, с повечко междинни точки.

Дори комунистите постъпваха по-честно – 1939-та е най-силната на царския довоенен режим, а не най-слабата.

Защо да не сравним туризма с най-логичните кризисни 2009-та и 2010-та?

Има микроскопична вероятност, че НЦИОМ не са имали проучвания между 1993 и 2011. За съжаление, не разполагам с конкретни данни за да я опровергая мигновено.

Затова с петминутно търсене в Гугъл открих – през 2011г. 43% са тези, които НЯМАЛО да ходят на почивка. Може би останалите ще ходят? Още кахърни цифри, май от същото проучване.

А „Виза Европа“ пък съвсем ме  хвърля в оркестъра с много оптимистични цифри за 2011 година. Тогава новината за 2012 изглежда като катастрофа.

Налице е голямо разминаване между отделните проучвания, и със сигурност в природата не съществува четирикатрно добрата новина за тази година.

Най-оптимистичното обяснение на цифрите и на разминаването им е, че социолозите са забравили да правят социология.

А за другите вероятни обяснения – защо се налага връщане на лентата чак до 1993г., дори не ми се мисли.

PS. Ако ме подкрепите с данни за последните 4 години ще съм ви благодарен.

19 коментара:

Георги Павлов каза...

Това са несравними и спорни неща.

За някой почивката на палатка/бунгало през 1993г. може да е сравнима с почивката в апартхотел през 2012г., за някой - не.


Но остави ги тия дреболии, чакаме спомените ти от срещата с ББ. Имай малко историческо чувство :-Р

Hristo Hristov каза...

Що не сравняват оп преди `89 да видим тогава какъв е дяла на почиващите ....

Асен каза...

Трудно е без да има налични реални цифри от хотелиери, ресторантьори и т.н.. Всеки крие официалната статистика, за да не го закачат лошите данъчни.

Стойчо каза...

Защото ще се окаже, че претъпканото днес черноморие е мираж

Стойчо каза...

(към Христо беше моят коментар)

Стойчо каза...

баси, тия са задали въпроса „Доволни ли сте от стандарта си на живот?“ на предсатвителите на Homo sapiens... :)

Какъв отговор са очаквали да получат?!?

Зелен Бетон каза...

Ето същите данни, но с малко по-други заглавия:

Лятната почивка не е по джоба на 52% от българите
Все пак броят на тези, които ще си позволят ваканция, се увеличава
http://btvnews.bg/bulgaria/lyatnata-pochivka-ne-e-po-dzhoba-na-52-ot-blgarite.html

Летните отпускари като в предкризисната 2007 г. - 48%
http://m.24chasa.bg/Article.aspx?Id=1464992

По-малко от половината българи ще ходят на почивка през лятото
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=577599

НЦИОМ: 52% от българите няма да почиват това лято
http://www.novini.bg/news/76128-%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BC-52-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE.html

Прелюбопитен е обаче един абзац, който присъства НЕ във всички публикации (интересно защо):

„Помолени да отговорят каква сума биха отделили за своята лятна почивка през 2012 година, най-често българите посочват, че ще похарчат между 200 и 500 лева - 21 процента от анкетираните. До 1000 лева могат да отделят 11 процента, а повече от 1000 лева - 4 на сто. 12 процента могат да си позволят почивка под 200 лева.“

Нещо, на което малцина биха обърнали внимание: небрежно е споменато, че посочените проценти са ОТ АНКЕТИРАНИТЕ, а не от тези, които ще ходят на почивка (21+11+4+12=48%).

Всъщност абзацът може да се напише и по следния начин:

„Помолени да отговорят каква сума биха отделили за своята лятна почивка през 2012 година, решилите да почиват най-често посочват, че ще похарчат между 200 и 500 лева - 44 процента от анкетираните. До 1000 лева могат да отделят 23 процента, а повече от 1000 лева - 8 на сто. 25 процента могат да си позволят почивка под 200 лева.“

Значи от лавината замогнали се българи, втурнали се към летните курорти, 1/4 могат да похарчат до 200 лева. Мхм... ако приемем, че смятат да стоят една седмица на морето, това значи, че ще ядат само цаца и картофки, и ще спят на плажа, под едрите звезди... (това са романтиците, демек).

А почти 1/2 от родните курортисти ще похарчат межу 200 и 500 лв.; е тия вероятно ще са на палатка в къмпинг, и ще пийват отвреме-навреме и по една мастика. Здравата основа на трудовия български народ: скромни хорица, никакви отпускарски капризи и глезотии, те са за разлигавените капиталисти.

Неудобно ми е да повдигам въпроса дали в тази сума влиза и транспортът до морето. Щото ако е така...

Бе богата работа, кво да си приказваме. Ела, Европо, да видиш стандарт! И да похвалиш премиера, разбира се. Щото ние не го хвалим подобаващо, а човекът е петимен за добра дума...

Зелен Бетон каза...

Във втория вариант на текста „от анкетираните“ трябваше да го изтрия, разбира се.

Зелен Бетон каза...

Да поясня: не мрънкам (нямам такъв навик) – обаче много се дразня на самодоволни хвалби колко сме си подобрили хала. Напротив, бедни сме като църковни мишки, и още доста време ще бъде така. И в това няма нищо нередно или унизително; нередното и унизителното е да се праскаме за заможни, след като прекрасно знаем, че не сме. Автосугестията е изключително тъпанарски метод, особено когато се използва за масови внушения.

Анонимен каза...

1993г. населението изстрада свършеното от Филип Димитров в предходната. Нормално е да не са ходили на море - все пак иде от правителство на СДС!

Стойчо каза...

Ееее, чак пък като църковни мишки...
Бе, хора, май наистина нямаме критерии или имаме навика несбъдването на доста широко скроените ни житейски планове да обявяваме за катастрофи

Зелен Бетон каза...

Не бе, Стойчо – лично аз съм последният човек, който ще се притеснява, че кара стар автомобил и че не може да си позволи да пие коктейли на Малдивите. Точно обратното, умишлено съм си намерил баланса на по-ниско от възможното ниво на доходи, заради повечето независимост и спокойствие (то си има цяла философия за personal downsizing, но това е друга тема).

Също така не отричам ползата от позитивното мислене, съответно и вредата от негативното такова. Само че когато „позитивното мислене“, което се практикува по официалните информационни канали, започне да прилича на сеансите на Кашпировски, естествено е да подскачам.

Нищо ново, де. Аз си подскачам така от много време, колчем нещо започне да ми напомня пропагандата за „постиженията на развитото социалистическо общество“. Просто темата на Комитата ми беше повод да подскоча публично ;)

От соца ми остана едно много полезно нещо: свръхчувствителност към всякакви опити за промиване на мозъци. Не че винаги реагирам (иначе би трябвало да ходя като нервозна кълбовидна мълния :))) – но сензорите регистрират всичко. Предпочитам да е така, вместо да започна да свиквам.

А за църковните мишки... е, малко хипербола не вреди ;) Но че сме ошмулени, си е факт: усеща се, ако щеш, по това, че като си поръчаме някъде в Западна Европа едно кафе и една кола, сметката ни прави впечатление. Даже когато имаме в джоба си достатъчно, за да я платим без проблем, пак едно ъгълче на съзнанието ни вика, пфу, тия пък как живеят на тая скъпотия. Като стигнем до етапа да не ни впечатляват такива работи, тогава можем да престанем да се кичим с мишето звание. Тъй поне си мисля аз.

Анонимен каза...

Преди 89 г на почивка ходеше куцо и сакато. Това на нищо не прилича. Разни бедняци вземаха карти почти без пари и почиваха на море. Други пък ходеха на къмпинг. А те бяха пренаселени с разни селяни. Сега, ние заможните се настаняваме в бетонните комплекси, забравяйки омразния комунизъм, разрешаващ на разни да ни се мотаят в краката. Сега е върхът и да останат 5-10 процента е почиващи е напълно достатъчно.

Стойчо каза...

Анонимен, абе температурите спаднаха вече? или вчерашния атентат те впечатли толкова?

Анонимен каза...

Анонимен и аз нямам друг избор, освен да се пише Аноним, нямам профил в Гугъл и т-н- но напълно споделям мнението ти. А на Стойчо мога само да кажа, че хората, които се занимаваха със сравнителни данни, със статистика,правеха анализи професионално, вече ги няма!

Комитата каза...

хахаха, кога това бе, професионаллните статистически данни? по комунизма ли? когато тодор живков обясняваше как построл две българии? и само две години по-късно му лъсна задника, задлъжнял така, че хората които не са били родени тогава му плащат дълговете?

Стойчо каза...

както се казва на руско-еврейски: я плакаль ;)

Анонимен каза...

Последното ти мнение е не компетентно. Преди да стреляме Папата не дължахме нищо. След инцидента едностранно бяхме блокирани от западните демокрации и за една година направихме 6 млрд дълг

Комитата каза...

Ама да бе, все някой друг ви е виновен. Американците, италианците, руснаците (защото спряха да дават аванта)... само тодор живков безгрешен и статистиката перфектна.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)