четвъртък, юни 28, 2012

Спаси ни от нас!

В един виц от времето на комунизма се разказваше за инструкцията на инж. (Ганьо) Балкански по време на участието на България в космически полет:

„Инж. Балкански да нахрани кучетата и да не пипа копчетата“ 

Няколко поредни български правителства злоупотребиха с паричната политика и нямаше как вече да се вярва на България, че ще води отговорна парична политика, освен ако не обещае, че никога, ама никога повече няма да пипа копчетата (предизвиквайки хиперинфлация, виденова зима и т.н.)

Ето това обещание е валутен борд.

Защо в радиата и телевизиите имаме толкова идиотски правила за продуктово позициониране, реклами и политическа агитация ?

Причината е същата. Защото същите тези медии през годините не можаха да докажат, че могат да водят отговорна редакционна политика и да спазват високи журналистически стандарти, затова всичко им е разбито по буквални инструкции в минути, секунди и по парламентарно представяне.

Затова самите те са оплетени от мрежа от забрани и самозабрани, които регулират дейността им до степен тя почти да загуби смисъл (като на изборите през есента) и въобще се стигна до там да се постави под въпрос причината за съществуването на електронни медии.

А към края на президенстването на Първанов, много хора се питаха – всъщност нужен ли ни е в България президент?

Преди години, отчаян от тройната коалиция, малко на шега предложих окончателното решение на българския въпрос, т.е. България да стане първата федерална област на ЕС, която да бъде директно управлявана от Брюксел.

Текстът не беше много сериозен, но отдолу се получи добра дискусия.

Чуждестранните инвеститори също са форма на спасение от самите нас – по-специално от трудовите ни навици и от управленските ни умения.

Няма да завърша с виртуален плач –

 „Леле, колко сме зле и никога няма да се оправим“

Напротив, последните седмици ни показаха как да видим светлина в тунела, която не е от насрещния влак.

Станаха чудеса, противоположни на общата атмосфера на безнадеждност – медия, натоварена с национална мисия, се извини, лобито на олигархията отстъпи (или поне спря настъплението си).Значи, все още големите национални проблеми в България не се решават по оста – държавата ли да стопанисва, частниците ли да стопанисват.

Рано е още да водим този спор.

И българската държава, и българските частници (националноотговорните визирам, които реализират проекти с национално значение) не се справят добре с националните задачи.

Тогава какво?

Ние, стопаните, българите трябва да стопанисваме държавата си, както го направихме от „Орлов мост“ – по-активно и по-честичко.

И тогава вече можем да започнем останалите разговори.19 коментара:

Стойчо каза...

Имаме си мързелива държава

Анонимен каза...

Мисля, че все още има някаква надежда стопаните на тази страна да се събудим и да сме по-активни.
В скоро време може и една друга телевизия да реши, че трябва да се извини за това, че не е взела навреме мерки да "озапти" един водещ, който в ефир скъса един вестник и заплаши едни протестиращи, че лично ше им нареже гумите и ще им източи антифриза....!

Николай Никифоров каза...

Имаме си и доста мързеливи граждани..

Стойчо каза...

Да бе – прати да бачкат при американски инвеститор и моментално гражданите забравят за мързела: кОпат като багерчета

Николай Никифоров каза...

Стойчо, нямах предвид мързеливи за работа, а мързеливи като граждани - стопани на държавата си. В една "идеална" или ако щеш "нормална" държава този "мързел" би изглеждал разбираем.Но не сме нормална държава и въпросният "мързел" ни излиза после през носа..

Стойчо каза...

Пък аз за държавата имам предвид, че е мързелива за работа точно, а гражданите - не са

Спас Колев каза...

Ама какви български частници? Хората, викат, били част от мултинационална компания търгувана на Нюйоркската борса. Пак американците са виновни...

Комитата каза...

спасе, кого визираш?!

Спас Колев каза...

Ами ти горе си писал, че "български частници" не се справяли с националните задачи. А в цитираното "извинение" пише, че те не са български, а направо са едни мултинационални (в частност нюйоркски) частници.

Ще рече човек, че ги подозираш в лъжа. :D

Комитата каза...

Аааа, хахаха, въобще не направих тази тънка връзка. Колко съм недоверчив към изявления на медиите...

Belomore каза...

Български са, български, тия точно частници, баш като главконсултанта им, независимо от шапките, регистрациите, скритите участия и договори, холдинзите, мърдоците, лаудерите, румънците...
Мааимше...

За елементарно сравнение - чуждите частници бяха в ПроБГ, които, при сливането с великото бТВ, се оказа, че дават на незвездните си служители повече пари от неповторимата чужда най-мърдокова първа частна национална мъдия :)

Суетата винаги е била основна част от заплащането в българските телевизии, да знаете...
Не стига, че го дават по телевизора, ами и пари, че и свобода ще вземе да поиска някой. Инак пари има, не е като да няма, ама те са само за добрите деца и то само докато са добри. ;)

На всеки разговор за мъдиите в България трябва да се препоства непреходната (за съжаление) статия на Александър Кьосев "Момиченца", публикувана в "Сега" преди сигур вече близо 10 години.
Друг път съм я пускал тук, в коментарите, мързи ме да я търся пак, пък и да не досаждам прекомерно, независимо от фундаменталното значение на статията...

Комитата каза...

"Момиченца" е и в моя златен фонд на българската публицистика.

Belomore каза...

Отпреди 8 г. - ако требе да сме точни.

И преди, и тогава, и сега - ожидаемый уровень е сан шанжмон...

Анонимен каза...

Ето я статията: http://www.segabg.com/article.php?id=137908

-HerrNY

Владимир каза...

Ние сме си виновни, че позволяваме да ни командорят такива. Погледнете гърците какво направиха.

Стойчо каза...

Какво направиха гърците?

Спас Колев каза...

И най-хуманоидните спам ботове имат нужда от поддръжка - актуализация на съобщенията през няколко години. :/

Laleelay каза...

Ееее, доживях в коментарите на блога да се споменава/цитира Ал. Кьосев!

Не е истина, лелята от Гьотинген:)

Комитата каза...

Не е за пръв път. „Момиченца“ сме го споменавали и друг път.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)