вторник, юни 26, 2012

Политика на вкус


Две списания, чиято цел е да покажат две от водещите политически фигури отблизо,  разбуниха интернета.

1. Цецка Цачева, (ЦеЦа), в списание „Мери“:


2. Бойко Борисов, списание LOVE Style:тези са от Иван Бедров

Несъмнено светлината, в която са показани, е много, само не съм сигурен дали е добра. Да се радвам ли или да тъжа, че моето определение за сегашните управляващи – диктатура на кича е вярно? Има ли смисъл да се занимаваме с това? 

Емил Роберт Коен, от приятелите ми във Фейсбук, е на обратното мнение

Абе хора, това, че всички коментират "откровенията" на Б.Б. пред Миролюба Бенатова, които са безподобно плоски и банални, не е ли перверзия вече? Най-добрият начин да покажем какво мислим за този човек е да оставим в абсолютно мълчание всичките му неполитически изказвания! Да си чешем езиците, вкл. подигравателно, върху "страстите" му в жълти женски списания, е унижение за самите нас!

Напротив, ще възразя аз, добрият вкус е изкуството на мярката, на точния критерий. Красивото се намира на тънката граница между дефицита и излишъка, между твърде силното и твърде слабото, между твърде голямото и твърде малкото.

(тая идея не е моя и е на няколко хиляди години)

Не е ли политическо да се притесняваме, че ни управляват хора без критерии?

Още веднъж ще цитирам Вацлав Хавел:

Едно от моите изненадващи познания в областта на „високата политика” е, че проявата на вкус е по-важна от каквото и да било политоложко образование. 


Не всеки политик трябва да държи изпити по естетика, за да покаже професионална пригодност. Достатъчно е да може да възлага на други хора да се грижат за красотата около него, тоест да е поне толкова умен, че да използва критериите за хубаво и грозно на хора, на които има доверие, иначе казано – да използва обратната връзка като критерий.В случая виждаме, че клапаните на обратната връзка са запушени (само естетическите ли?) – няма кой да каже на първите лица в държавата, че подпетените маратонки на бос крак (само това да беше) и ретушираното до неузнаваемост лице не са признак за близост до народа, а признак за сериозен дефект във функционирането на държавата, и то на частта, която досега е била най-обгрижвана от управляващите – свирката, от която излиза парата.

И е тъжно, че притежаващата несъмнени журналистически качества Миролюба Бенатова, редакторът, фотографът, личните съветници, всички тези, които е трябвало да се обадят, че снимките ще направят мечешка услуга на премиера нищо не са казали/или не са били чути. 

Изрисуваният преден капак с четирипръстия и кривоглед Борисов на опела на Спиро Янкулов му спечели членство в ГЕРБ. Което пък ни дава жокер за кадровата политика там.


Естетическото гърне се търкулнало и си намерило похлупака. 

Дори в БКП по времето на Тодор Живков (партия с един милион члена!) беше невъзможно човек да си заработи членството по този начин.


Пълното сканирано интервю можете да го намерите при Иван Бедров.

PS. Видях за пръв път картинката на ЦеЦа при @elenko на 18-ти юни, но тогава мислех че става дума за фотошоп майтап, докато не видях корицата наживо.

20 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Не знаех, че наш народний кумир имал естетическо-художническо хоби (рисуване), но ето, както подобава за велик човек, и он рисува, подобно на Хитлер, Чърчил или не знам си кой още от великите. Всестранно-развита личност ни е он, спор нема: и рисува, и дрънка на китара, и мачлета играе, и ни е каратист, и пожарникар, и какво ли не още; що се не гордеете бре, пезвенци?! Знае ли се, може да е по-добър в рисуването и в дрънкането на китара, отколкото в политиката, макар че и в три сфери сфери, безспорно, си е все менте...

Да чакаме "висок вкус" от него е все едно да чакаме, че свинята може да оцени по достойнство кладенчовата вода...

Излиза в крайна сметка, че около Боко е пълно с хора, които от престараване в подлизурството си най-усърдно му рият политическия гроб... иронията на самата история обаче си знае работата!

Анонимен каза...

Лоената Лейди е супер-секси.

Нормално ли е, че ми става като я гледам?

Съзерцател каза...

Ама той наистина рисува, защо му отрекоха правото на членство в СБХ... :)

Стойчо каза...

Анонимен, нормално е, само ако си втора година войник без домашна отпуска до момента

Георги Павлов каза...

"подпетените маратонки на бос крак [са...] признак за сериозен дефект във функционирането на държавата"

всичко това звучи прекрасно и възвишено, само не виждам никаква аргументация.

сър, я вземи пак да прочетеш симеон радев.. и после пак пиши.

Анонимен каза...

Присъединявам се към написаното от г-н Ангел Грънчаров, а именно че:

"около Боко е пълно с хора, които от престараване в подлизурството си най-усърдно му рият политическия гроб... иронията на самата история обаче си знае работата!"
Обещавам,че никога няма да ГО изобразя нито върху капаците,нито по тавана или по вратите на автомобила си,че току виж ме поканили и мен за почетен член на ГЕРБ!

Комитата каза...

Не самите маратонки, и на мен ми се случва на морето, на къмпинга, да си подпетя маратонките или обувките да се върна от банята до палатката. Тоест, не подпетените маратонки сами по себе си са проблема.

Първият проблем е, че се появяват в списание, и никой не смее да направи забележка, че това ще изглежда ужасно. Просто не смеят, защото смятат човека пред тях за Господ. И то говорим за хората, чиято работа е премиерът да изглежда добре публично.

Второстепенен проблем са естетическите, хигиенните и културните навици на изследвания обект.

А иначе, че нещата изглеждат като обратно във времето при Гочоолу и Дочоолу не е голяма гордост. Това си личи по начина, по който се правят избори и много други неща.

Стойчо каза...

Наистина има известен парадокс, че строителите на съвременна България са точно по времето на бай Ганьо :)
Да не отклоняваме темата, но си заслужава да се помисли по въпроса някой път

Комитата каза...

Какво толкова странно има - ето го бай Ганьо, ето го Алеко.

В момента бай Ганьо е на власт.

Анонимен каза...

Давам връзка към целия PDF за радост на народа, че блогът на Иван Бедров явно не е издържал на наплива и дава грешка 509: http://db.tt/AhA8L7oz

ПП. Комита, погледни си Gmail-а, бре!

Анонимен каза...

Пич та дрънка!

Zlodeyski каза...

О, аз списанието с Цецка на корицата го видях за пръв път преди няколко дни, докато пазарувах във Фантастико. И като казах на жена ми, какво съм видял, и тя каза "А бе стига бе, може да е някакво женско списание, пък и какво толкова, какво и е на жената?!" А после на летището, преди да заминем на море го търсих да и го покажа, но го нямаше заредено там още.
Както и да е, тетка Цецка сега вече може да се мери с разните му миски по брой корици.

Георги Павлов каза...

естетическите, хигиенните и културните навици на изследвания обект са тия на обикновения българин.

може да е бай Ганьо, но е нашият бай Ганьо! :-)

Георги Павлов каза...

Всъщност интервюто ми изглежда.. неочаквано автентично (нередактирано) и искрено (казва каквото мисли).

Не, няма книги, обзавеждането е безвкусно. Но човекът има други страсти.

Нямам намерение да го меря с моя аршин.

Анонимен каза...

Хитлер беше обявен за най-великият художник на Германия, нашият фюрер за малко да стане почетен член на Съюза на художниците. В замяна стана футболист №1 за 2011г. Трябва да сме горди от тези факти. Както се прекланяме пред културните ни исполини Азис и Слави.

Стойчо каза...

Георги, а с чий аршин да го мерим? Това е НАШ министър-председател, нали?

Георги Павлов каза...

Мисълта ми е, че има различни хора, има и различни аршини. Кой аршин е популярен се решава на изборите. При демокрация популярен=валиден.

Например, за някои хора спортът е важен. За мен явно не, щом мислех, че върви световно по футбол :-)

Елитистите (ето ново заглавие на блога "КиС - елитисти, а не хора от народа) се отказаха да водят народа, но не се отказаха да недоволстват от него. С удовоствие оставиха народът да тъне в мизерия, но нехаят, че не е културен.

Позволихме разграбване на държавата (това Витоша е смех в сравнение с приватизацията, вкл. продължаващата под формата на пенсионни фондове), позволихме изпиране на пари под формата на 10% данък (+0% за спекулациите на борсата, +0% за банкови депозити, +0% за наследства), позволихме срива на държавното образование (т.е. забранихме на обикновения човек достъп до развитие с десетилетия напред).

После недоволстваме, че се избират популисти за управници, че псуват на запис, подпетят маратонки, играят селски футбол и не знаят нищо за съвременния дизайн.

Стойчо каза...

Умно, добър довод. Прилича ми на: избирам простак, за да ви покаже той на вас!

Пак ще се повторя: това не е Еврофутбол, за да симпатизираш на този, който ще спечели, а система за управление на държава!

Стойчо каза...

А съвсем забравяш, че не елитистите се отказаха, а – гласоподавателите. Винаги се забравя отгоорността на гласоподавателите за съдбата им (но това е извън темата).

Но си прав: нородът си сака пръч ;) Пък ние пръча ще го мерим по нашия аршин, иначе - лошо

Графът каза...

Като става дума за аршин – един универсален ли има? За да премери кило никой не взема метър...
Според мен, за да се мерят министър-председателя и властимеющите аршинът трябва да е какво вършат и животът подобрява ли се или не.
Нали затова ги избираме – бива ли ги за тая работа, а не по красота и кръчмарски лафове. Ако на практика не е така заслужава си да си помислим ние, с „правилните” аршини.
За това трябва да се говори и обяснява. Колкото по-нашироко, толкова по-добре – решаващият процент избиратели не стоят в мрежата, те основно гледат телевизия...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)