петък, юни 08, 2012

Йорданка Фандъкова е най-одобряваният български политик

Йорданка Фандъкова е най-одобряваният български политик през май - от 61 на сто от българите, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 23 и 30 май сред 1000 души. Кметът на столицата е одобрявана от 86% от симпатизантите на ГЕРБ и от близо 70% от софиянци. (източник)


Някъде по онлайн медиите ми припомниха историята, че римският император Калигула имал кон, когото много обичал и затова го назначил като сенатор в римския Сенат.

В началото сенаторите били много против, как така конят да бъде един от тях, но нямало къде да мърдат и го приели за равен.

Интересното дошло, когато Калигула бил убит, а конят все още заседавал в Сената.

Римските граждани харесали новия сенатор и не били съгласни конят да си ходи. Бил един от най-добрите сенатори – нито поръчвал убийства, нито пък давал лоши съвети на императора. Освен това, нямало как да напусне, преди да му изтече мандата.

Отървали се от коня съвсем законно. Новият император намалил издръжката му в сено и други привилегии и така доходите на най-симпатичния сенатор паднали под прага на сенаторския имуществен ценз и затова се наложило да се върне в конюшната.

10 коментара:

Анонимен каза...

Абсолютна простотия. Що за проучване, ако е правено само в София и що за резултати, ако мнението си за нея трябва да дадат хора, които не са от там?
Да не говорим, че Фандъкова, както и цялата екослужба на столицата имат на сметката си поне една смърт поради немарливост и цял куп по-леко пострадали.

Анонимен каза...

Мда, очевидно софиянци наистина си заслужават управниците. Най-мръсният въздух в ЕС, кошмарно презастрояване и прогресивно намаляваща зеленина, отдавна под всякаква разумна норма. За това имат голяма вина всички управления последните 20 години, но ГЕРБ даде най-сериозния принос. И малоумията далеч не са приключили, защото устройствената диария на Диков тепърва ще се разработва в подробни устройствени планове. Когато спретната кооперация на десет етажа се появи на 5 метра от прозорците ви в междублоковото пространство или изведнъж половината от близкия парк се окаже заградена за "атракционна зона" с вход, да знаете на кой да благодарите.

Анонимен каза...

Да човек , наистина си ги заслужаваме, но не знам ти като не си от София защо коментираш типични градски проблеми? Искренно ти пожелавам в твоето китно градче да си изберете достоен кмет, който да го харесвате всички. Аз предпочитам Фандъкова пред габровската вйечно мйекаща червена кандидатка Татяна Дончева. Дерзай и не се занимавай със София след като не си от тук!

Анонимен каза...

А какво именно ти говори, че не съм от София? И какво точно значение има това?
Не кълва на политически теми, защото почти нямам политически пристрастия. Факт е, че ОУП се случи именно по време на управлението на ГЕРБ и бе прокаран от тяхното протеже Диков. Проблемът ми с Диков не е, че е черво на ГЕРБ, а че е ужасен некадърник и че използва такъв мощен градоустройствен инструмент като новият устройствен план в полза роду. Което фактически задълбочи неимоверно най-лошите проблеми на София, а можеше да се използва ако не за да ги реши, то поне за да облекчи.
Тъй като знам, че ще ми зададеш типичния за форумен политикан въпрос дали някой друг кмет би се справил по-добре, още сега мога да ти отговоря че нямам представа. Все пак си мисля, че боклук като Диков и неговата команда печелещи псевдоконкурси корумпета със свещ трябва да търсиш, за да намериш.

Анонимен каза...

Не мога да разбера защо никога не съм анкетирана за мнението ми по някакъв политически въпрос. Може би, предварително се знае отговора ми? Това разбира се е смешно, но явно не попадам в извадката за социологически проучвания.

Комитата каза...

Използвайте псевдоними, защото иначе разговорът ми прилича на шизофрения в тежък стадий.

Ana каза...

към анонимните - хора, моля - поне си слагайте номера - анонимен 1, анонимен 2...
Тази история с коня я бях забравила, но е много валидна за нашата държана управа. Тъжно

Анонимен каза...

Драги софиянци,
погледнете новопостроената сграда срещу входа на Южен парк. Тя загроби живеещите зад нея, като им отне въздуха. Ако имах власт щях да принудя и Диков и Фандъкова да се заселят принудително там

Зелен Бетон каза...

Първо, поради структурата на държавата (25-30% от населението е в столицата, както и всички важни институции и голяма част от сериозния бизнес) столичният кмет не е просто кмет, а политическо лице, чиито действия пряко или непряко засягат всички в България. Един софиянец може никога през живота си да не стъпи в Елхово (примерно), но на огромното мнозинство българи неминуемо им се налага да ходят до София, по различни причини. Освен това столицата е лице на цялата държава, а не само на столичани. Което значи, че хората извън нея не само имат основание да следят действията на нейния кмет и да имат мнение за него, а и че това мнение следва да се има предвид.

Казано по друг начин – Елхово е на елховчани, но София е на всички; следователно мнението на столичани за елховския кмет не е от значение, но мнението на елховчани за столичния е. Това е положението – и стига вече с тия глупости, че който не е от София, не можел да изказва мнение по теми, отнасящи се за столицата. Може, и още как!
________________________________________

Второ, рейтингът на една публична личност в проучванията на общественото мнение отразява не толкова какво тази личност реално върши, а ВПЕЧАТЛЕНИЕТО, което създава. Оставям настрани въпроса дали Фандъкова е „конят“ на Борисов, по-интересни са ми индикациите, които дават резултатите от проучването.

Фандъкова създава впечатление на човек, който си върши работата системно, последователно, открито и без много шум; който е наясно с проблемите, държи процесите под контрол и, ако и да не върши грандиозни дела, прави всичко, което е възможно и полезно, стъпка по стъпка. Не е направила нито една генерална грешка, не е забъркана в нито един сериозен скандал, не е в публичен конфликт с никого, по-скоро изглежда като балансьор и умиротворител. Пак казвам: в контекста на социологическите проучвания, дали всичко това е наистина така или не, няма особено значение; важното е, че така изглежда.

В този ред на мисли се надявам, че покачването на нейния рейтинг е сигнал за промяна в предпочитанията на избирателите: хората започват да се изморяват от патетичния Борисов-стайл на управление и започват да ценят тези, които си вършат работата тихо, прилежно и ефективно – без да се изтъкват, без да създават напрежение и без да дават храна на жълтите медии. А, да не забравя: и без да плетат интриги (щото той и Първанов си вършеше работата „тихо, прилежно и ефективно“...)

Дано да е така.

Emo Georgiev каза...

Както е тръгнало, до изборите FUNдъкова ще стигне 120% одобрение:)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)