четвъртък, юни 07, 2012

Спомен и песен за Рей Бредбъри

Още една нишка, която ме свързваше с детството, се скъса.


Отиде си Рей Бредбъри.

Той беше един от разрешените от комунизма западни автори, защото се смяташе, че критикува само капитализма и затова беше щедро издаван и преиздаван в България.

Да благодарим на лошата преценка на цензорите.

Неговата книга, която ми направи най-силно впечатление, беше „451 по Фаренхайт“. Четох я в казармата, докато работех на бетоновия възел в с. Кортен през лятото на 1989г. По някакво чудо, някой беше изсипал рога на изобилието в книжарницата в селото и един ден, когато слязох до центъра да си купя нещо за ядене, се върнах с цяла торба интересни книги (нещо, което дори в София беше много сложно да се постигне)

Тичах до бъркачката, режех с нож няколко торби цимент и ги сипвах в гърлото ѝ. Докато бъркачката бъркаше, сядах на поляната до възела, четях на пресекулки, след това тичах за още торби и тях ги сипвах...

Един знаков цитат от книгата:

И все пак като си помислиш, между него и Милдред нямаше ли стена? В буквалния смисъл на думата засега не една, а три телевизионни стени! И при това толкова скъпи! И вуйчовците, и лелите, братовчедите, племенничките и внуците, които живееха върху тези стени, това вечно бърборещо стадо маймуни, които не казваха нищо, нищо, нищо, но го казваха така силно, силно, силно. Още от началото той бе свикнал да ги нарича „роднините“.

Когато прочетох тази сцена си казах, ее, хората в бъдещето едва ли ще имат такива безумни занимания, да висят пред разни екрани и да се събират на групи, на групи и не да гледат филми, а да си говорят празни приказки по цял ден.

След много часове прекарани в мирцата mIRC, чатове и социални мрежи, установявам, че той е бил прав, а аз не  ;-)

И като поздрав едно признание на читателка за любимия ѝ автор.

3 коментара:

Анонимен каза...

Бедна ти е фантазията колко много неща имаш тепърва да установяваш за себе си...

Комитата каза...

Денят ми не е пълен без един такъв отговорен коментар :-)

sailorsava каза...

Абе,Косе,седя и чета блога и винаги има хора дето незнам и за какво те четат??? Толкова ли ненормалници има из татковината?:)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)