вторник, юни 05, 2012

Седмица на дизайна и други фестивали на много места

Започна тазгодишната Sofia Design Week. Това ми е трета година, в която посещавам фестивала.

Тази година има най-много локации (около 50) и дори има томбола, в която участваш, ако събереш печати от всички места. Понеже знам, че няма никакъв шанс да видя всичко, аз не участвам.

Тази година като че ли няма такива гръмки имена като миналата или по-миналата. Нещата са по-скоро тукашни, по-скоро академични и по-скоро разпределени по цяла София.

Нещо като една изложба, но разхвърляна на много места по града.

Да започнем малко по-отрано. Наблюдават се признаци на много тежка криза в културния живот (което вероятно е свързано и с това, което е извън културата). Фестивалите са малки и определено не толкова динамични, колкото в предишни години.

Провеждащият се в момента етап от „София диша“ Park Home of Art (2010, 2011) е в няколко тенти пред паметника на съветската армия.
 Безплатна изложба на индустриален дизайн ни показаха австрийци с цяла делегация Harley Davidson

 Изложбата в художествената академия е главно от студентски работи

 Това много ми хареса

Има работи от конкурса за Метростанция 20 на Софийското метро. Ще имаме възможност да сравним, като се пръкне самата станция и да видим как се взимат тия решения в общината.

В Софийския университет има любопитна изложба на финландски продуктов дизайн

И на елегантните сглобяеми мебели на Константин Ачков, с когото поспорихме малко за предимствата и недостатъците на Android, iOS, MacOS, Windows  и Ubuntu.Типографски експерименти с кирилица в Alphapretation. Честно казано, искаше ми се да видя поне един нов шрифт.

Имам намерение да посетя поне още няколко изложби от фестивала.

Традиционният пролетен панаир на книгата (тук има за коледния), който свърши вчера и на който Блажев се раздаде като за последно, също беше сгушен само на третия етаж, и дори не бяха пуснати ескалаторите към четвъртия, където работеше кафето (пестят ток?)

Не знам дали 2012г е дъното на кризата, но определено и трите събития тази година са доста скромни в сравнение с минали години...

Надявам се, все пак, да започнем отново да се изкачваме нагоре.

4 коментара:

Търновец каза...

А племенниците ти Дара и Калина ли се казваха? Защото засякох едни две сесрички на ул. Шипка, в двора, където се провеждаше кашонения фестивал за деца на СДУ. Бяха се омазали от петите до ушите с боя :)))

Комитата каза...

Хаха не са били те.

Sylvia каза...

Постера с USB-то е велик!

Nevena Nikolcheva NEN каза...

slogana ot postera e kraden , a loshoto izdanie na sofia design week ne e glavno zaradi krizata spored men a poveqe zaradi nefinansovata kriza , koiato trydno shte se izlekyva sled tolkova mnogo godini

pisnalo mi e da gledam kradeni neshta po nashenski izlojbi ( otnovo ychenicheska rabota otkradnata i prepodavatelite otnovo si niama i na idea ) ili drygoto - hora se poiavivat godini nared s edni i suhti neshta na edin i sushti festival ... tujno e

izviniavam se za latinicata - sega niamam kak da piwa na kirilica

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)