вторник, юни 19, 2012

Кой ще те пази утре?


Първите лястовички на промяната на ежедневния живот през 1989-1990 бяха новите медии и ликвидирането на вечния дефицит на някои масови стоки, например на пресния хляб.

Златни времена бяха това за вестниците – тиражите бяха гигантски по сегашните мерки, и хората отиваха на будката да си купят от всички вестници по един. А като парите започнаха да не стигат – тогава всеки купуваше по 1-2 вестника и после ги разменяше с приятели, които купуваха останалите.

Успешните вестници осигуриха мигновена власт, влияние и богатство на хората, които ги направиха. Сигурно не много хора помнят, че първият олигархичен клуб в България се казваше Г-13 голяма част от членовете му бяха вестникари.

Никой не можеше да си позволи да си прави майтап с „24 часа“ или с „Труд“  нито през 90-те, нито през първите 10 години на 21-ви век. Това беше мощен юмрук – едновременно законодателна, съдебна и изпълнителна медийна власт в едно.

Ето така Тошо Тошев си присвои правото да е съдник от последна инстанция на съвременната ни история със серията си автобиографични книги.

Накрая, водени от мисълта за по-високи приходи, по-ниски разходи и по-малко задръжки собствениците създадоха „България днес“.

Подобно нещо се случи с bTV – първата национална частна телевизия, когато се появи в България. На мястото на овехтелия държавен Ефир 2 (който, всъщност хич не беше зле) се появи телевизия, правена с много пари, с перфектна картина, млади и енергични водещи и скъпи студиа.

Аз лично помня как я зяпах по цяла вечер – като почна от новините, после продължавах с шоуто на Слави и накрая приключвах с кеча. През уикенда се будех с Иво Инджев и по-късно с Иван Бедров и не ставах, докато не изглеждах до край предаванията им.

Един от библиотечните ми рафтове до леглото още носи следите от домашни кеч демонстрации.

Имаме един много тъжен, но много точен глагол – „повярваха си“. Някои медии си повярваха, че не са само инструмент за установяване и разпространение на истината, а инструмент, с който може да се моделира реалността, т.е. инструмент на реалната власт и то власт неконтролируема и подмолна.

Колкото и да изглеждаше невероятно, колкото и непоклатими медийни авторитети да изглеждаха, тези медии постепенно изхарчиха капитала си под формата на доверие и се превърнаха в сянка на самите себе си, в една куха обвивка, черупка, в една празна марка, подпечатана със славно минало.

Между другото се сещам и за една партия, която мина по същия път.

(като Билбо, който носи твърде дълго пръстена и забеляза, че от него е останала само една тънка обвивка)

Любомир Павлов и Огнян Донев страдат в момента, а преди 10 години никой не би си позволил да се бъзика със собствениците на техните вестници. В момента вестниците-парцали (тук пресилвам, ама колко?) не представляват никаква защита и двамата ще си изсърбат горчивата чаша до дъно.

Павлов допълнително ще си глътне горчивото хапче за създаването на TV7.

В подобен процес в момента затъва и bTV, която една сутрин се събуди и откри, че може да разчита на много малко споделена любов. Засега твърди, че зрителят е виновен.На 1 юни 2010 година, преди 2 години и малко, Красимир Гергов обяви че телевизията му действа на принципа на плод-зеленчука, който трябва винаги да дава достатъчно качествен продукт на зрителя си, за да излезе на плюс. „на плюс“ е мисията на медията, тоест.

Плод-зеленчукът  се опита да моделира реалността по своите си разбирания (предлагайки медийни краставици на краставичарите) и според своите си интереси – чрез ликвидирането на „Сеизмограф“ и „Отпечатъци“, чрез натиска върху „Господари на ефира“, чрез Блатечки, чрез „отразяването“ на Орлов мост, чрез „интервюто“ с Петко Цветков... И това са само акцентите от последните месеци. Преди това има и още.

Изведнъж ще се окаже, че и тази медия не може да предложи на собственика си повече защита от един плод-зеленчук. И краят може би ще е тъжен. Или безславен.

PS. Между другото, нямам нищо против да съществуват такива медии. В един нормален пазар сигурно има нужда и от такива. С този текст искам да кажа две неща – че някои хора си вкараха автогол, превръщайки медиите си в нещо, което не може да ги защити и че в крайна сметка, всеки ще заеме полагащото му се място в медийния и пазарния пейзаж.

И последно, как щях да забравя –  не самите медии те пазят, а благодарните зрители и читатели.


28 коментара:

Стойчо каза...

От името на Ефир 2 – благодаря :)

GaN каза...

"... като почна от новините, после продължавах с шоуто на Слави и накрая приключвах с кеча. През уикенда се будех с Иво Инджев и Иван Бедров и не ставах, докато не изглеждах до край предаванията им."

Все едно чета за себе си :)))

Има ли смисъл да се надявам, че Сеизмограф и Отпечатъци поне ще се върнат?

Комитата каза...

Не, Ганчо, няма никакъв шанс да се върнат. То е малко като със старите гаджета. Дори да се върнат, никога не е същото.

Belomore каза...

Кога пък си се будел в уикенда с Иван Бедров?
Аре да не се лъжем на дребно, за да е красиво по съмишленическа линия ;)

Бедров се появи в уикенда едва след случката с Иво Инджев. Ако тогава, към този исторически и медиен момент още си се будел с тях - можеш да се извиниш на себе си.
Аз не бих го споделял публично :)

Иначе залагам два и пеесе, че си видял Бедров за пръв път в ефир по Ре ТВ. Но за недоказуеми неща е излишно да спорим.

Belomore каза...

Горното - само за прецизност на информацията (и внушенията).
Второстепеността спрямо общите послания (които и да са те), е очевидна и безспорна ;)

Комитата каза...

Амии, трябва да те разочаровам – Бедров го помня добре още от времето, когато работеше за bTV и правеше „Реално“, дори линкът в блогрола отстрани гласи „реалистът“.

Да, Бедров замести Иво Инджев, това го помня много добре, защото Иво Инджев ми липсваше в ефира.

Laleelay каза...

*Thumbs Up* за метафората с Билбо и пръстена!

Супер статия!

Belomore каза...

ОК, разочарован съм, признавам :)

Към момента на старта на "Реално" обаче нещата в бТВ бяха вече отекли, затова се учудих, че буден интернет деятел е губел неделно време в подобни мероприятия.

По-точно - отичането вече беше станало видимо, иначе те са си отекли от самото начало, тъй като бТВ от своя ден първи беше и е телевизия на силните на деня. Тогава, в началото, беше Костов, после бързо се преориентира към царя и т.н.
Няма правилно сервилничене, надявам се ще се съгласиш.

Голфаджията от УБО ги владее(ше) тия неща и го правеше доволно мазно, за да не избие прекомерно на повърхността. Обаче дали с "повярването" (по думите ти), дали с най-обикновеното ояждането (тази исконна българска слабост), изгубиха усета и баланса, факт.
Пък и интересите станаха многостранни, пазарът намаля, играчите се увеличиха...

Комитата каза...

Абе виж, никой няма цялостен поглед към телевизията, освен тези, които работят в самата телевизия. Човек отстрани забелязва първо, че теливизията става безинтересна и спира да я гледа. Чак следващата стъпка е да иска да мята чехли по екрана ;-)

Комитата каза...

Аз да речем сравнително редовно гледах Шоуто на Слави чак до 2006г.

Belomore каза...

Има и друг вариант освен чехлите - приемаш дадеността (за конкретната медия) и просто имаш едно наум оттук нататък, като всяко възприятие го пречупваш през призмата на (предполагаемите) зависимости и интереси.
Нещо като медиен ребус - щом този казва това, значи е онова, а щом другият казва трето, значи е четвърто :)
Донякъде е забавно упражнение за политическия и икономическия бекграунд и интелект, но е и крайно уморително, факт.

Но пък и спестява радикалните емоции, които наистина сякаш изведнъж се появиха спрямо бТВ - предполагам, че затова и на самите тях им е леко трудно да осъзнаят какво точно (им) се случва.

Повечето хора обаче, несвикнали на предлагания от мен мнително-конспиративен подход :) изведнъж почват да виждат това-онова и разочарованието е по-силно.

Затова беше и важна регулацията относно истинските собственици, от която о.з. Гергов толкова дълго се скатаваше.
Ето - ТВ7 например - всички знаем чии са и какво можем да очакваме от тях.
Не могат да ме разочароват тези, към които нямам никакви очаквания.

Времената се менят, явно и правилата също.

Анонимен каза...

Не знам дали си повярваха, или просто се поблазниха да правят новини там, дето ги няма. Отпървом трябваше да запълват с нещо времето в дните, когато нищо не се случва, накрая решиха да разиграват половината час новини на търг. Мъжът на Вики Политова и Краси Гергов са само пикантни детайли.

За «Отпечатъци» не ми е особено мъчно — Баджева най-вече гледаше с ококорени очи Андрей Райчев, Харалан Александров и още двама-трима редовни посетители, които изнасяха цялото предаване на гърба си и чието мнение представляваше основната ценност. Девойката просто не беше в категорията на Светла Петрова.

Ivo Ivanov Voxy каза...

bTV отече още 2001-ва година с безпрецедентната си кампания срещу царя, в централните си новини цитираха ХУДОЖЕСТВЕНИ книги за прогонвания на царе, само че подозирам Комитата тогава е бил от върлите фенове на Костов и не му е правила впечатление манипулацията, дори е смятал кампанията за справедлива :) та оттам голямата му любов продължава толкова години дори до Иван Бедров

Комитата каза...

Честно да ти кажа, не помня тия кампании срещу царя. Между другото, ако разровиш в тоя блог по-назад, ще прочетеш как си признавам, че съм гласувал за царя ;-)

Комитата каза...

И Господари на ефира беше често мазна халтура, но имаха и попадения. Никой не е идеален.

Стойчо каза...

... пък аз даже за Румен Христов съм гласувал ;) (срам, срам, срам)

Стойчо каза...

а и няма как да помниш подобна кампания, защото просто нямаше такава тогава

Belomore каза...

Маркуч,
когато става думи за медии и реклама, о.з. Гергов е всичко друго, но не и само пикантен детайл.
Единственото пикантно за сущий медиен октопод като него, може да е само сосът :)))

Стойчо,
дай да не ровим, че ще мирише, дет' е казал поетът...

Може би чак "кампания" не, но определени отчетливи тенденции - да. Пък и в началото е нормално да си по-предпазлив и деликатен, все пак едно е да се бориш да спечелиш аудиторията, друго е да баламосваш вече спечелена такава.

Belomore каза...

P.S.
Да бъдем коректни, че нещо бая бъркам днес ;)

"Може би чак "кампания" не..." в предходния ми коментар да се чете:
"Чак "кампания" - със сигурност не..."
Нюансът е важен.

Но и ситуацията беше доста по-различна, пък и бТВ натрупаха бая инерция за 10 и кусур години.

Анонимен каза...

@Belomore, пикантен детайл е в смисъл, че не той откри тая схема. Санким добре се възползва от нея, но паданието ЬTV-ийско започна още преди него. Иначе октопод е бледо сравнение, един мач Кръстева—Гергов би бил като Нашественика срещу Извънземното — страшно и гнусно.

Belomore каза...

Маркуч,
Гергов Е бТВ от самото начало, от ден най-най-първи.
Няма период преди и след него, има период преди и след доброволното му осветляване.

Та, верно е - не е открил той тази схема, доколкото не е измислил франчайза :)
Името на Мърдок беше именно и само франчайз - балсам за наивни очи. Колкото и трудоустроеният пенсионер Парсънс реално беше шеф на герговчетата на сянка в ръководството на медията.

Добър франчайз + доверен мениджмънт + контрол на рекламния поток - колко малко му трябва на човек!
Който трябваше, си го знаеше от самото начало. Между другото, съмнявам се, че и един Иво Инджев не го е знаел от самото начало, ама нейсе, това да ни е дертът...

Добре измислено. Добре реализирано. Който трябва - не пита. Който пита - никой не го чува.
И така достатъчно дълго време за първоначалното натрупване на всичко.
Да не отваряме темата за рейтингите, (дългогодишния монопол върху) пийпълметрията на голф-дружинката, значението им за рекламния пазар и прочие.

При всичкия си комфорт, сем. Свинчеви могат само да мечтаят за времената на ранния Гергов...

Митко Василев каза...

Май само за Ефира има смисъл да си говорим, а свлечта...

Анонимен каза...

То и с Иван Бедров и Иво Инджев стана същото - изчерпаха авторитета си. Процесът тече и от двете страни. Нищо ненормално.

Ophiuchus каза...

"Кой ще те пази утре?"
И до кога ще си мислим, че трябва да чакаме?
Виждам, че си се надал на царя да ни оправи за 800 дни. Май и на кункова се надаш в момента.
Все на някой герой - да ни пази.
А ключът е съвсем другаде. Защо никой не пази мутрите и политиците - защото сами се пазят. А казват, че били тъпи и прости.
Докато има неразсъждаващи хора ще има и манипулации от медиите.
Най-доброто оръжие за защита е човек да разсъждава поне толкова време през деня колкото отделя и за хранене.
Ето например днес Афера пуска карикатура на Диана Найденова
http://afera.bg/skandalno/25471.html
Изобразена е като офицер от нацистка германия.
Защо?
Не е ли по-близо до нея някой съветски чекист?
Все пак преди да се появи фашистката пропаганда е имало съветска?
Да не говорим, че БТВ си е свързана през Гергов с имперска русия а не с Германия.
Май и Аферата е финансирана от братушките?

Ще завърша така:
Много са прости българските медии - бият се помежду си като столични пумияри в името на някоя златна рубла.

Ivo Ivanov Voxy каза...

@Ophiuchus, управлението на царя си беше успешно аз и 2001 и 2005-та гласувах за НДСВ проблем? и не съм очаквал изобщо някой да ме оправя, другият ми любимец Костов просто се беше самозабравил, а може би и около него имаше доста плява та определено не заслужаваше тогава подкрепа

Ophiuchus каза...

@Ivanov
Може би е добре да споделиш с кое е било успешно управлението на кобурготски. Както и за кого.
Може би покупката на поста секретар на МВР от един контрабандист и наркотрафикант е успешно и е породено от новия морал?
Или пък прословутата сделка на хотелчев, който набута държавата със едно 100-200 милиона евро покрай брейди облигациите?
Или пък неговото присъствие на една яхта до едни други подземни фактори?
Или може би откраднатите имоти на индендантсвото?
Или пък мотрисите на никито василев, които сега се чудим как да изплащаме?
Или безумните сделки с майкрософт и електронното правителство, което работи на 100%?
Или може би успешното унищожаване на дясното, чрез прословутото разбиване на двуполюсния модел (който доведе децата и внуците на партизаните на власт).
Или алкохолизирания БСП кадър петканов, който беше министър но не се свенеше да иска подкупи за да си свърши работата? Същия, който го осъдиха още докато беше министър.
Да продължаваме ли с успехите...?

Ophiuchus каза...

И между другото Voxy, личното ми мнение е, че за да твърди някой, че НДСВ управлението е било успешно или страда от сериозна умствена и недостатъчност или е намазал филията при тях.
А проблема при теб вероятно е комбинация от двете - намазал си я тънко, защото си имал възможност но недостатъчен умствен багаж за да я намажеш дебел.

Кирил каза...

Аз твърдо не гледам и не ме интересуват, но лощото е ,че не са единствената платена медия .. много са ...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)