четвъртък, май 10, 2012

Извън НАТО и ЕС, дните на Македония са преброени

Днес присъствах на много интересна лекция в аулата на СУ – лекция изнесе бившият македонски Министър-председател Любчо Георгиевски.

Няма спасение от македонската тематика ;-)


Георгиевски направи следните изявления:


 • Извън НАТО и ЕС, дните на Македония са преброени; (ако на някой му трябва точен цитат, ще дам)
 • Проблемът с Гърция е от изключително значение – Гърция води ирационална политика, но не по-малко ирационална политика води Македония.
 • Изключително важно е, че България досега водеше разумна и рационална политика към Македония и не тръгна да ровичка в миналото.
 • Нищо трагично няма в названията „Северна Македония“ или „Горна Македония“. Тези имена не накърняват македонската същност.
 • За съжаление, сегашното правителство вече 3-4 изборни цикъла печели с обещанието, че няма да промени името.

Любчо смята, че до края на мандата на ДПМНЕ, още 3 години, Македония няма да тръгне по пътя към ЕС и НАТО.Сега не е 2001г и няма време за чакане.


 • Стигна се до много опасно положение – Черна Гора, Хърватско и Сърбия задминаха Македония по пътя към НАТО и ЕС, и Македония рискува да остане в пакет с Босна и Косово – държави, чиято държавност е поставена под въпрос.
 • НАТО и ЕС са единствената гаранция за македонската държавност.
 • Букурещ 2008г беше най-големият шанс на Македония. Тогава Македония беше възприемана като жертва на гръцката политика и симпатиите бяха на нейна страна. А сега Македония не се възприема като жертва, а като проблематична държава.
 • В момента, като следствие от „тоталната ирационалност“ на македонската политика, симпатиите вече не са на страната на Македония, а етническите малцинства са силно раздразнени от „антиквизацията“.
 • Той посочи корените на „антиквизацията“ в гръцката пропаганда на Каравангелис в края на 19-ти и началото на 20-ти век.
 • Сподели, че големите фалшификации на югославската историография бяха заменени от още по-големи фалшификации.
 • Защо антиквизацията се провежда сега?

Първо, заради страх от рушене на старите югославски митове от сближаването с България
Второ, като реакция на гръцката политика.


 • Нататък Л.Г. разказа за някои съвсем фрапантни явления в македонската наука, като прекръстването на „елинизма“ на „македонизъм“ в официални научни трудове.
 • Разказа и за промяната на демографската картина в Македония и за демографската катастрофа, обхванала етноса на мнозинството.
Лекцията беше страшно интересна, но озвучаването беше отвратително, а и от последните редове, където бях седнал, на практика не се виждаше нищо.


След приключване на официалната част, успях да се приближа до бившия премиер, стегнат в плътен обръч от журналисти, фенове (и охрана?)

Зад Любчо стоеше някакъв човек, изглежда от охраната и ми развали повечето кадри със замислената си физиономия, която се вижда зад гърба на Георгиевски.

Там успях да чуя отговорите на три въпроса:

Мнението му за разкриването на убийците в Смилковци:


Мнението му за Скопие 2014 и мястото на Македония в света:
 (виж и центъра на Скопие в развитие – декември 2006гмай 2010г, април 2012г и още април 2012)
Мнението му за бъдещето на Охридския договор и държавността на Македония:


Накрая Георгиевски предупреди, че протестите на етническите албанци, които утре ще се проведат в няколко македонски града, ще бъдат тежко изпитание за правителството.

PS. Ако сте пропуснали случайно, преди половин година Любчо даде страхотно  пространно интервю за „Наша ТВ“, предаването „Политико“. Интервюто е в три последователни епизода, всеки от тях разделен на по няколко youtube клипа.

Първа част
Втора част (първият клип)
Трета част (първият клип)6 коментара:

Belomore каза...

На Македония й предстои много тежок викенд на протести и контрапротести, свиквани по интернет (разбирай - неясно от кого и по чия идея, особено "контрите" са бая притеснителни).

Тъжната истина е, че страната е на две бомби разстояние от нова война - напълно излишна и непредизвикана от нищо, но умело подкладена.
И тези две бомби вече могат да дойдат от всеки идиот, т.е. сценаристите вече са изпуснали конците, само инертността на мнозинството може да спаси положението...
Пу-пу, дано мируват всички!

trezven каза...

Аз си мисля, че каквото и да крие бъдещето- дори война и конфликти, нашата държава е подготвена и има намерение Охрид да е Български град един ден. Прекалено много сме дали, за да се откажем просто ей така. Правото е на наша страна. Дори мисля, че е редно северозападните провинции на Македония да бъдат дадени на Албания.
Дано нашата държава мисли по въпроса. Такива възможности идват един път на 100 години. Прекалено много ще станат, ако протакаме пак.

Belomore каза...

Между другото, Любчо ще има още една лекция в София следващата седмица, но в малко по-различно амплоа*:
Шри Шри Любчо
:)))))))))))))))))

* Бях ти споменал преди време, ако си спомняш - точно преди рождения ти ден, на една хладно-вечерна бира на открито...

Комитата каза...

Беломоре, викаш, слага перуката и почва с ню ейджа. Хахахаха

Трезвен, хич не са ти трезви разсъжденията. Охрид никога няма да бъде български град, поне не и докато думата „български“ значи това, което значи днес.

Няма какво да се разпореждаш с чужди земи. Македонците си знаят най-добре. Имат медии, избори, интелектуалци, да си сърбат попарата.

Търновец каза...

Този младеж зад Любчо работи в МВРО на Пиротска ;)

Анонимен каза...

Имало било интелектуалци... Трагикомедия.

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)