четвъртък, май 24, 2012

Ама поне ползвайте фотошопа бе.

Спас е коментирал падането на един от мостовете над Струма при Петрич. Там има кратка професионална експертиза, която ми е интересно дали ще направи впечатление поне на една медия, за да започне сериозно разследване.

Случаят е скандален, откъдето и да го погледнем – в мирно време държавата да изглежда като след бомбардировка.

Има паднала кола в реката и изчезнала, има и ранен човек.

Министър Лиляна Павлова е заявила:

 „Има преливане на река Струма. Реката е влачила много тежки дървета, които са били с голяма скорост, отнесли са моста. Вече е изграден и направен обходен маршрут, няма населени места без достъп“Много моля да погледнете снимката, (направена от екипа на  DarikNews.bg, Благоевград) , и да кажете според вас:

1. Виждате ли следи от преливане на реката?

Например, че подпорите донякъде поне трябва да са се окаляли от прелялата вода? Или те са били измити с маркуч и препарат за идването на министърката?

2. Вижте колко свежа и права изглежда тревата, през която трябва да е минал потопа.

3. Виждате ли дънери, или поне едно излишно клонче на снимката? Всичко е разчистено, така ли и клончетата също?

Ето за сравнение, снимка на прелялата Камчия от 2010г.
Очевидно е, че Струма е една много по-културна и възпитана река.

Някой помни ли, че преди година и половина, при предишния министър, шофьор падна в Струма заедно с камиона си при опити да се укрепи брега?

Разбра ли се кой е виновен?

PS. И Биволъ задълба в темата.

17 коментара:

Георги Павлов каза...

Може просто да е погрешно осведомена.

Аз четох, че връзките на моста се износили.. мостът е немски, впрочем.

Комитата каза...

Между другото и областният управител говори същите глупости:

„От придошлите води устоите на моста са поддали и съоръжението се е разцепило на две. Ситуацията не е добра”, коментира пред Дарик той.

Анонимен каза...

На вас все некой трябва да ви е виновен. Понякога нещата просто се случват бе пичове.

Комитата каза...

Неща си се случват. Ама не тези.

Анонимен каза...

Комита, Вие просто не искате да видите придошлата Струма, на снимката ясно се вижда и без фотошоп, липсва Ви въображение! За това все сме недоволни защото ни липсва въображение, за да видим това, което управляващите биха искали да видим ние управляваните!

dzver каза...

Смятай какво ще стане ако падне някой виадукт.

Анонимен каза...

Недей така, бре, Комита, ще вземат да се усетят мискините и дорде се огледаш, ще почнем да се дебнем на коя снимка са баяли и на коя — не (като оная с часовника на др. полковник^W^W патриарх Кирил).

@дзверо, че ние къде имаме виадукти?

Raymond Blitzfucker каза...

На мен ми допадна изказването в същото това интервю в Дарик, че от една (една!) година насам устоите на моста са били подронвани. Интересно какво са очаквали да стане накрая...да се оправи от самосебе си?

Анонимен каза...

За съжаление това е, може би, най-некомпетентната министърка на строителството. Само се натяга на Бойко щото друго не може. И покрай нея са такива.
А мостът е паднал, защо е коструктивна недомислица на проиктанта или строителя. Връзките на отделните части би трябвало да са върху фундаментите, а не отстрани. Струните, които държат отделните части, са изгнили в края си и са се скъсали (висят от него).
Устои на мост се подкопават само и единствено, когато няма изградена стена (бараж) веднага след него. Тя не позволява на коритото да се задълбава, защото при реките това е естествен процес, а не зависи само от придошлата вода. Всички мостове трябва да имат такава, иначе, рано или късно, се подкопават. Тук случаят не е такъв.
Един министър не може да си позволява такива изказвания.

Анонимен каза...

Аз пък виждам на снимката доста място, на което да се оттече придошла река! Със сигурност там не може да има голямо вдигане на нивото, ако ще Черно море да потече. Просто ще мине встрани, защото е широко.

ПП
Не съм специалист по хидросъоръжения, нито кандидат-министър. Просто коментирам като аматьор :о)

Анонимен каза...

Наистина си аматьор.

Спас Колев каза...

@Анонимен 3: Конструктивна недомислица не е, а е герберова греда - решението си има предимства и недостатъци, но при нормална поддръжка не би се стигнало до авария. (Мостът изглежда е относително стар - през последните десетилетия надали би бил изпълнен като герберова греда, но основно по технологични, а не по конструктивни съображения.) Това, което се вижда да виси, са електрически кабели, а не армировка - напрягането на гредата не изглежда особено засегнато, съдейки по това, че е останала цяла и след падането.

@Анонимен 4: Вероятно при високи води реката наистина залива терасите под по-голямата част от моста - сигурно затова е толкова дълъг, а и на спътниковите снимки има следи от разливи. От друга страна, в момента не личи да има такова нещо.

Георги Павлов каза...

Хубаво е да се погледне кога са направени изявленията.

В днешно време се иска незабавна, светкавична реакция, а понякога просто липсва достатъчно информация. Изказването на министърката прилича точно на това - придаване на официалност на една хипотеза.

И преди да сте казали "защо не проверява преди да говори" си помислете как щяхте да реагирате, ако беше отговорила: "не знаем какви са причините, изпращам комисия, ще имаме точен анализ след 3-5 дни".

Кой ще чака 3-5 дни преди да я захапе?

Спас Колев каза...

@Георги Павлов: Ние можем да правим произволни хипотези, защото не ни плащат за това. А МРРБ има квалифицирана администрация, която е отговорна за експлоатацията на този мост.

От районното пътно управление в Сандански до мястото на аварията разстоянието е около 5 километра. Според мен министърът би могъл да получи първа информация от технически компетентно лице в рамките на половин час. А ако това не става, значи има организационен проблем в системата, която ръководи.

Комитата каза...

Да, между другото – в материала на Биволъ (има линк най-отдолу в текста) има видео, където хората от пътното управление обясняват как веднага са съобщили на министърката.

Александър Попов каза...

Бях в Петрич, когато моста падна :-(.
Човекът в колата е имал страшен късмет, защото моста пада откъм задната част на колата, при движение напред. Затова и се е измъкнал - колата се е свлякла по моста назад. Половен час по-рано по същия мост е минал автобус с деца за участие в някаква олимпиада. Иначе щяхме да си спомним бързо за трагедията в Лим, което бе страшно. В Петрич се говори, че много строителни фирми подкопавали моста като използват пръстта от него за строителство. Естествено, че не мота да го потвърдя, вероятно е зловреден слух.

поддържаме пожарогасители каза...

Това, което споделяте с нас, че „Има преливане на река Струма. Реката е влачила много тежки дървета, които са били с голяма скорост, отнесли са моста. Вече е изграден и направен обходен маршрут, няма населени места без достъп“.... е доста тежко и жестоко особено за хората, които живеят там изключително неудобство им се създава а и за тези дето пътуват извън града за работа, добре че веднага са реагирали и ще пуснат друг обходен маршрут докато всичко се въстанови.Но това което се вижда да виси, са електрически кабели, а не армировка - напрягането на гредата не изглежда особено засегнато, съдейки по това, че е останала цяла и след падането.Както ми казаха и мой приятели трябва да се внимава.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)