петък, май 18, 2012

Среща при Меглена Кунева

Тази среща беше замислена преди доста месеци и доста пъти се отложи, но сега ѝ дойде времето.

Заедно с други хора, поддържащи блогове, се срещнахме с Меглена Кунева.

Допълнително, любопитството ми беше подхранено от презентацията на Йордан Жечев на TEDxBG 2012, който не пестеше суперлативи за това колко е гот да правиш кампания без пари, но пък всичко да ти разрешават ;-)

Тогава ми се стори, че Жечев малко прекрачи границите на добрия тон, вкарвайки твърде много политическа пропаганда в лекцията си.
На срещата с бившата еврокомисарка бях дошъл с обичайната си задача – да разбера повече за новия човек в българската политика (или по-скоро за познатия политик в ново качество), още повече, че на първи тур на президентските избори гласувах за нея.

Започнахме със собствените си представяния и с това – кой за какво се бори. Аз разказах за този блог, както и за скромните ми усилия в областта на защитата на цифровите права.

Бързо се завърза дискусия за интернет – как променя живота, за апетитите да се контролира тотално онлайн пространството и за намеренията на властта да се намесва в личния живот на гражданите. Какво трябва да се направи в тази област в България, за да се получи възможно най-голям позитивен ефект върху икономиката и обществото.

Госпожа Кунева обеща документални свидетелства за процеса на подготовка на АКТА в ЕС и реакцията от страна на България.

Чакам ги с интерес.

Защитих тезата, че най-важното е да се отворят данните, произвеждани от администрацията и да спрат всякакви посегателства върху цифровите права на гражданите. Като гаранция посочих, че дори трябва да се отиде до конституционна реформа, ако е необходимо.

И тук се получи лек спор между присъстващите ;-)

Меглена Кунева предприе тактиката на Кристалина Георгиева – първо да слуша, а след това да говори, но аз държах да задам моите три въпроса и успях да ги вмъкна някъде след средата на разговора –

1. Къде тя поставя границата между партийно и гражданско?
2. Коалиционната политика – с кого да, с кого не и какви въобще са критериите, по които ще прави коалиции?
3. Каква е позицията ѝ по цифровите права и демокрацията в Интернет.

Тя отговори следното:


1. Смята да запази движението „България на гражданите“, което трябва да развива широка гражданска дейност.

Партията трябва да стане просто по-висок етаж, острие на едно много широко гражданско движение. А това гражданско движение играе ролята на морален борд, което да не позволява на партията да се изражда.

2. Другите партии твърде рано са започнали да я слагат в коалиции, още докато не е била много сигурна какво да прави.

„Аз лично се колебаех какво да правя. Дали да не останем като движение още четири години, пък да видим после.“

а за принципите на коалирането:

Няма да правя коалиция с партии, които мамят на избори. Точка.

Изрази учудване, че ГЕРБ вече заявили, че ще напаснат процентите си с нея, защото била европейка, а те всъщност не са я видели още какво мисли.

За каква европейка я мислят – европейка като Меркел или европейка като Оланд?

3. За цифровите права.
Предпочита да има саморегулация, а не всичко да минава през законодателството.

Даде пример с производителите на електронните игри, които сами са решили как да категоризират игрите си за потребители на различна възраст и това спестило пет години законодателен процес в Европарламента.

Другите участници я питаха за начина, по който ще се финансира партията и и как ще се опази от безпринципни хора, които ще влязат в партията ѝ.

Финансирането - няма никакъв шанс, освен с дарения.

За кадровата политика, предпочита първо да се доверява, а да не изпада в параноя.

Разказа, че наследила преговорния екип за влизане в ЕС от Владимир Кисьов и повечето от тях и до ден днешен работят в европейски структури на високо ниво.

Говорихме още за доброволчеството, за референдумите, за усещането за общност в България.

Единият час, определен за срещата, първо се превърна в два, а после бързо свърши, и много неща останаха недоизказани.

Много се надявам да има развитие, особено по обещаните неща за ACTA.

44 коментара:

Владимир Йосифов каза...

Старите партии не обърнаха достатъчно внимание на блогърите .
Дано г-жа Кунева е коректна с Вас !
Успех !

Анонимен каза...

Тази пача ПРЪМОВА е от най-гнусните червени комунистически мекерета! Абсолютен агент на бившото ДС, отгледана и обучена да бъде внедрена за евентуално разцепване на дясното пространство. Точка.

Emo Georgiev каза...

Познаваям я и мисля, че е доста разумен човек. Дано обаче не се довери прекалено на сладкодумните кариеристи и на някой компрометирани политици.

Анонимен каза...

Поредната кукла на конци, която даже не се опитва и да мисли самостоятелно.

Belomore каза...

И, к'вооо, навиха ли ви? ;)

Отговорила ти е едно благозвучно нищо.
Както винаги, поне си спазва традициите.

Тая жена може и да е разумен човек, но много са и бяха в началото такива.
Докато не почне да говори конкретно - ако въобще има какво да казва, в което се съмнявам - нищо няма да излезе под тая трънка, кунем се с двете кунки, че и десет куни отгоре залагам.

Балсам за наивни очи.

Анонимен каза...

Глас за Кунева = глас за БСП

Нява какво друго да се каже по темата.

Анонимен каза...

Има нещо,в отговорите на г-жа Пръмова, което прекалено много напомня на начина, по който говорят от партията на нейния съпруг!

Алекс каза...

По-следващото правителство се надявам да е тя.

Търновец каза...

Един приятел, който имаше по близки срещи с нея, докато г-жата работеше из европейската бюрокрация я нарича с цветущото обръщение 'Дружинната' :))) Беломоре е прав - тая матрьошка е куха та дрънка.. чудно ми е, как си гласувал точно за нея на президентските избори.

Анонимен каза...

Търновец - няма нищо чудно в това, че е гласувал за нея. Не четеш ли редовно този блог? Някога да е правил нещо логично?

Ангел Грънчаров каза...

Да разбираме ли, че г-н Комитата, подобно на г-н Сула, вече е привлечен и приобщен към "новата дясна формация"? :-) Интересно ми е, питам, щото г-жа Кунева успя вече да "изсмуче" към себе си няколко многообещаващи политици-кариеристи от ДСБ, които се намъчиха да соят извън Парламента, та какво остава да прилапа някакви си там блогъри?

Дават ли сметка г-да блогърите Сула и Комитата, както и останалите, че присламчвайки се към "новото гражданско движение" всъщност погубват свободата си? Апропо, има ли надежди в това "гражданско движение" и политически ангажирани граждани като блогърите да се уредят най-после с депутатско място, с почетно място в листите за депутати? За г-н Сула съм убеден, че вече е предвиден за листите, но г-н Комитата има ли такъв шанс?

Как ли гледа на това г-жа другарката Кунева, това поне разбрахте ли? На снимките тоя път не забелязах закуски, явно с нещо друго, много по-значително и примамливо, са ви почерпили? Абе разбираемо е, намъчиха се някои блогъри с това да подкрепят партии и коалиции, в чиито депутатски листи няма никаква надежда да попаднат, дано тоя пък Кунева им даде дългожадувания жанс да се повъзвеличат и те още малко!

Желая успех в преобразяването ви от политически блогъри в блогърстващи политици, г-да Сула, Комита и другите от видната блогърска компания! Никога повече не допускайте грешката да сте опозиция на новоизгряващи политически звезди, щото по този начин пропускате шансовете си и вие да намажете нещичко от тяхната слава! Ето, тия, дето навремето и навреме подкрепиха Боко, какви ползи спечелиха, тъй че дерзайте, така и требе! Нема да се излагаме я!

Комитата каза...

това във връзка с репортажа ли са тези въпроси ;-)

нямам намерение да правя политическа кариера, това неведнъж съм го споменавал.

Ангел Грънчаров каза...

:-) Ще видим, ще видим... когато човек се забърше около властта, почва иначе да мисли... ако г-жа Кунева, примерно, Ви предложи един ден да станете културно аташе в Париж, та да Ви се отблагодари за услугите, смятам, че ще се позамислите твърде много, не е ли така?! :-)

Комитата каза...

В смисъл ако Ботев беше с каска, а Левски с ботуши?

Ангел Грънчаров каза...

Психология, г-н Комита, психология е това, човещинка, както го казва народецът...

Комитата каза...

Окей, да видим как ще изненадам себе си.

Ангел Грънчаров каза...

Ще отговоря по нашенски:

Дано, дано, ама... не вервам... :-)

Григор, каза...

Безпокои ме това, което чувам за връзките й с Първанов. Ако е истина, ще е все едно да гласуваме за него. А по-опасно нещо от това просто не ми е по силите да съчиня.

Ophiuchus каза...

Интересно е как, човек може да се дразни от архитектурния КИЧ а да не се впечатлява и да толерира политическия КИЧ, какъвто доказано е кунева.
Лошото е, че тя не е типичен БГ КИЧ а е вече и ЕВРОКИЧ. След приключенията и с една френска банка, установила се в БГ изключително заради АЕЦ Белене, персоната кунева беше натирена подобаващо от европейските политически и административни структури. Именно, защото я изхвърлиха като мръсна котка, тя реши да се изявява в родното блато, където все още има шарани, които да кани на вечеря (по френски).
Между другото, нормално е човек да се спъне веднъж, но да се спъне два пъти на 1 и също място.... не е добре.

Ana каза...

Виждам, пак се очертава да се развие бой, та да отклоня малко темата и да попитам - е как може нито 1 блогърка да няма? :)

Студио "Капител" каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Хесапов каза...

Г-жа Кунева отговаря много неясно и отнесено на въпросите. Та прави така обикновено. Отговорът и "Партията трябва да стане просто по-висок етаж, острие на едно много широко гражданско движение." ми говори, че все още няма гражданско движение (за какво?), но има партия. Отговорът „Няма да правя коалиция с партии, които мамят на избори. Точка.“ ми казва, че знае тези партии, но не ги казва. Да си припомним от коя партия идва госпожата...А третия отговор "Предпочита да има саморегулация, а не всичко да минава през законодателството." не е мисъл на политически мислещ човек.
...Като си припомня нейната поява и напускане на НДСВ, нейните спорни изяви преди и сега, мисля че г-жа Кунева не е надеждна...

Комитата каза...

Браво бе, не искате ли да сте информирани?

Замислил съм голямо интервю с Кунева, така че, ако стане, скоро ще събирам въпроси.

Belomore каза...

Ако "голямото интервю" ще е като с доскорошния интернет-кумир Прошко, по-добре недей се 'аби, с искрена меланхолия ти го казвам...

Belomore каза...

P.S.
А иначе - да, искаме да сме информирани и се информираме постоянно. Не сме малки, извори на информация - много.
И по думите им съдим, но и по делата.

Що, на неинформирани ли ти приличаме? ;)

Комитата каза...

амии, нямам намерение да ви изпитвам ;-)

както и нямам намерение да се откажа от идеята.

Анонимен каза...

Поредното говорене на толкова общи неща, че се появява недоумението дали изобщо се е налагало да бъдат казвани... Този текст ми напомня за срещата с Плевнелиев преди изборите, когато пак се дискутираше крайно отвлечено, въпреки че точно с този човек за разлика от г-жа Кунева може да се говори и доста конкретно.

АнонименЪ

Маркуча каза...

По повод даренията, ще се радвам да видя списък на хората, които (знае, че възнамеряват да) ѝ дават пари, заедно със съответните суми. Ако може още сега да започне с публикуването, а да не чака до изборите, когато пазарлъкът вече е приключил и/или даренията се раздробяват на «анонимни».

Ophiuchus каза...

Имаше една песен на един велик български глас от Плевен, в нея пееше така:

Ако си взел от славата на някой друг
дори една частица.
Ако си чул от клюката и я повториш
дори една секунда.
Ако си враг на подлия, но го послушаш
дори един единствен път.
Ако си ял от залъка на свой приятел
и го забравиш

Дали е трябвало /х3
изобщо да се раждаш


кунева има достатъчно ресурс да се рекламира и промотира самостоятелно (или чрез определени задкулисни плеймейкъри, които са склонни да инвестират в нея с цел капитализиране след изборите).
Поканата на блогърите си е типично избърсване и кражба на част от техния авторитет. Последното си е за тяхна сметка.
Аз лично имам кратка непряка комуникация с въпросната кукувица (както я определи Костов). Тя ми е напълно достатъчна, защото я показа в действие а не в думи и алабализми. Това, което разбрах от нейните действия е, че е човек на който не може да се разчита по никакъв повод. Човек, който си гледа изключително собствения интерес и търси други само ако има потенциална полза от тях.

mdam каза...

Информирани сме достатъчно добре, че играе мръсно. Иначе въпроси дал бог - но може ли да задавам и последващи, според отговора. Въпреки че, задам ли ги тук, тя вече ще е готова и отговора от сула ще е готов. Та мене джокер ми не требе.
Но предпочитам да последвам почина им и да оставя въпросите във въздуха. Нямам намерение на хора от този тип да отговарям почтително, особено имайки предвид разликата в ресурсите.

Хесапов каза...

Комита, направи интервю! Ще е любопитно да го прочетем, но ако можеш подготви повече въпроси, които имат еднозначни отговори.

Комитата каза...

с ваша помощ, разбира се.
ще обявя официално събирането на въпроси, но може да почнем и преди това.

templar каза...

Прилича ми малко на закуската на Митеран с дисиденти...

А дълго интервю...ще бъде очарователно. В екипа има поне един високо интелигентен човек и отличен писател. BТDT

templar каза...

Прилича ми малко на закуската на Митеран с дисиденти...

А дълго интервю...ще бъде очарователно. В екипа има поне един високо интелигентен човек и отличен писател. BТDT

Ophiuchus каза...

Може би тук има достатъчно въпроси, на които може да се отговори еднозначно и с подходящи документи.
Касаят нейните действия а не обтекаеми намерения и благи думи.
http://razuznavane.com/?p=2791
Може да я питаш и за по-скорошни приключения с работодателя, който я нае след като вече не е еврокомисар. Може би не е лошо и да отговори, кой е позволил да учи в Холандия по време на ТЖ? Кой и как я е издържал, сигурно една работническа заплата по това време от 200-300 лв е била достатъчна да си плаща таксите за платеното образование, квартирите и т.н.
Защо се срамува от фамилията на своя мъж?
Между другото сравнението с Митеран е доста кичозно. Освен ако не се има предвид специалния подбор на посетителите, на която умишлено е пропуснат да се покани най-големия жив дисидент по това време - Илия Минев.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, вие сте един опасен човек, който тормози всеки несъгласен с вас. Вие сте за съд за кибертормоз!

Комитата каза...

Моля, не обвинявайте г-н Грънчаров в неверни неща. Той обича да се занимава и със съгласните с него :-)

mdam каза...

Предполагам сега ще се явят една дузина вътрешни хора под прикритие, които да зададат правилните въпроси(но не е задължително, просто вариант, всъщо и в случай, че няма интерес). Повтарям аз на Сула въпроси няма да задавам, задавал съм му достатъчно и съм получил достатъчно идиотски отговори.
Комита, как мислиш се правят тези работи?

Комитата каза...

нямам идея за какво ми говориш, честно казано.

нямам намерение да взимам интервю от сула, а от кунева.

и как си го представям - въпрос - отговор, въпрос-отговор.. ето така

mdam каза...

Бъдещето ще покаже, само те моля да си искрен. Ако участваш в нещо, напиши аз участвам и не ме е срам, ако не както и да е.

Анонимен каза...

Ами значи тоя Гранчаров в още по-голяма степен е за съд за кибертормоз щом тормози всички, и съгласните, и несъгласните с него... проклет човек! Никой никога не похвали, а все критикува, все претенции има, все само той е правият, срамота!

Emo Georgiev каза...

Belomore каза...
И, к'вооо, навиха ли ви? ;)

Не.
Това е въпрос на личен избор, засега:)

Анонимен каза...

Алоооо, Хесапов, жена ти не беше ли в кандидатските листи за общински съветник от БЗНС при последните избори? Нали е на позиция в ПП на БЗНС?
Значи се явяваш семейно конкуренция на политическата сцена и си пристрастен.

Ophiuchus каза...

Сульо явно са го навили (напазарували).
http://sulla.bg/2012/05/22/2656.html

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)