петък, май 11, 2012

Диктатура на кича

Живеем в кичокрация, т.е. в диктатура на кича.

Доскоро мислех, че това се дължи на някои професионално-биографични особености на сегашната власт, които произвеждат кич просто по дефиниция.

„Ремонтът“ на Южния парк постепенно го превръща във визуална повръщня, украсена с нови пейки и здрави лампи. 

Човек криво-ляво спира да забелязва всичко грозно, но защо е необходимо? 

Най-кичозните плочки на света хармонират с кича на новостроителството (вход на Южния парк откъм бул. „Витоша“)

А на тези столове е невъзможно да се седи дълго време, защото са със седалки от идеално полиран бял мрамор, по който хем се пързаляш, хем ти се сплесква задника.

Вбесен съм от подмяната на каменната облицовка по бул. „Черни връх“. Това е облицовка, която може да издържи векове, а не плочки, които се похабяват от ходене или дори от паркиране. На практика камъните са вечни и изискват само леко пренареждане отвреме-навреме. А понякога дори и това не изискват. Виж оградата вдясно от стълбите, която изглежда по същия начин както откакто се помня (а това са 30+ години). Имам подозрение, че е от 30-те или от 40-те години на 20-ти век.

Милиционерската кичокрация изтръгва старите облицовъчни камъни, които създаваха неповторимата физиономия на булеварда, за да ги заменят с безлични бетонни блокчета (вляво).


Камъните не са били натрошени и изхвърлени. Милиционерите да не са прости, бе! Ето ги, наредени на палетите, готови да отпътуват от общото достояние към нечий частен имот. Чудя се каква ли е разликата в цената на бетонните лайна и старите плочи.

Когато бях малък, всички тротоари в нашия квартал бяха покрити с такива камъни. Имаше също бели къщички с червени покриви и зелени огради, точно както ги рисуват по картинките.

По едно време забелязах, че след всеки ремонт на улицата, облицовъчните камъни от тротоара изчезват и на тяхно място се появяват грозни квадратни плочки тип „вафли“, които за няколко години ставаха на парчета.

И така докато кварталът заприлича на всички такива социалистически лайна наоколо.

Тук-там по дворовете на къщите в центъра има запазена такава настилка.


Когато милицията поръчва кич за себе си, можем просто да им се посмеем, въпреки че го поръчват с общи пари. И това че ДАНС ни излагат колективно, също мога да преглътна.

Но когато ми предлагат да прекарам голяма част от живота си в грозна среда, че и искат да им благодаря за това, НЕ БЛАГОДАРЯ.

И то ако са само едни плочки, с мед да ги намажеш. Ами чудовищното метро? Покажете табелките за ориентация на някой разбирач, моля ви, и искайте мнение. Там безобразията не са от вчера.

Писнало ми е от сиромашки плач, „Ама какво като е грозно, важното е, че го има“.

Не, не само това е важното! Важното е и да е красиво и всички да свикват с хубавото! Хората да си вдигат критериите! И децата също!

Каква е цената на дизайна в сравнение с общата стойност на проекта? Или плащаме като за скъп дизайнер/архитект, а получаваме най-евтиния?

Докато мислим само за това, което го има, без да се интересуваме дали е в хармония с нас и със средата, ще си останем клети сюромаси!

Подобни са критериите на свинете към храната.

Мила местна власт, заврете си ги новите бетонни плочки знаете къде.

33 коментара:

Анонимен каза...

Оплакваш се от строителството и простотиите на демокрастията? Ами нали си радетел за такава. Радвай й се.

П.П. Статията ти не се получи - слаба е. Но така става с потъващите кораби (в случая ДЕСЕБЕ)... Все по-безпомощни докато напълно загинат...

Стойчо каза...

Добре де, Анонимен, просто кажи, че описаният стил ти харесва, не е срамно

Belomore каза...

Намекът, че кичът е, едва ли не, свързан само или предимно с настоящата общинска /или държавна власт, е донякъде забавен в наивността си, но определено не и обоснован.

Нещо май си се изнервИл и си се изОкал, случва се. ;)

Комитата каза...

Не е намек, твърдение е. Тази власт е власт на кича, което много и подхожда като полицейска власт.

Няма власт, имунизирана срещу кича, никъде по света, но ГЕРБ е истинска власт на кича. Мога да давам примери до утре. Дори бай Тодоровата власт не беше толкова подвластна в областта на градоустройството.

stoychev каза...

Явно пасивността и бездействието се нравят на пишещите този блог.

Комитата каза...

а последният коментатор досега не е чел този блог.

прочети пак последните изречения.

Belomore каза...

Не, не пасивността и бездействието се нравят на възмутения ни домакин и естет-урбанист от сиромахобезмилостен тип :)
Нравят му еуфоричните обобщения с много размах за сметка на по-ограничената достоверност (я, без да искам, родих ново позаглавие!).

По същество - гледам снимката с входа на Южния, но не откъм плочките, а откъм трите високи сгради, които се виждат, в частност:
- най-вдясно, класически соц-панел от "по-добрия" вид (ЕПК), при това в прилично за жанра изпълнение;
- вдясно от самия вход, но по средата на тройката, е класически Софиянски (не софийски!!!) сеРцесион от периода късни 90 на ХХ в. - ранни 00 (последното - във всеки смисъл);
- най-вляво е най-новата сграда от милиционерския "най-най-кич" етап.

Коя ти харесва най-много от трите?
Панелката, щото е най-некичозна?
А коя е най-кичозна от трите?

То е ясно, че всичко е въпрос на вкус, ама не се е чуло твоят вече да е сертифициран по ISO-antiKitsch 2012...

Да продължим - имало в Южняка нови столове, ама с кофти седалки, на които не можеш да стоиш дълго време.
Добре де, нали си тръгнал да се разхождаш, какво те притеснява тогава? Може би щеше да е по-хубаво без седалки и без цветенца (каквито доскоро нямаше, но и те сигурно са кич)?
Или вместо седалките трябваше да има удобни паркови фотьойли, че да не ти се сплескват седалището и адресът на управление? ;)

Много емоции, много чудо - но пък дългът на съвестния манаджия е надлежно изпълнен, конграчулейшънс, дет' вика и му викат на премиера!

Комитата каза...

Отказвам да харесвам тия боклуци само защото ги има.

Съвестен, не съвестен манаджия, не искам да гледам боклуци цял живот, особено когато се ликвидират сравнително поносими неща и да се заменят с посредствени боклуци-еднодневки.

Освен естетическо престъпление това е и елементарна кокошкарска кражба.

Имате проблем с моя вкус? Ей тия разноцветните лайна са за вас.

Belomore каза...

Тъй, тъй, или сме с теб и твоята истина от последна инстанция, или против, при разноцветните лайна, трето положение няма, так держать, Феликс Едмундович!

Да беше писал тогава само за плочките по Черни връх, без да се хързулваш надолу по обобщенията на едро, ама щеше ли тогава справедливият ти гняв да се излее толкова разноцветно-лайняно и ефектно...

Комитата каза...

Да, щеше.

Анонимен каза...

Чудесна фотографска илюстрация на красотите на българската градоустройствена и архитектурна мисъл! Върхът и за мен и за Вас ще бъде замисления "български Лувър", или значително по-скорошното "върхово интелектуално " събитие - концерта на Цеца Величкович..., добре че минава и не остава...

Pavel каза...

Изумително е. Все още има хора, които се радват на някакво (каквото и да е) политическо действие за облагородяване, без да се обръща никакво внимание на качеството.

И правилно комитата е писал за тези грозотии. Щото преди за тези неща пишехме само няколко архитекта и се чудехме защо никой не реагира. Сега се оказва, че грозотията и кичът имат трайни психологически последици. Тежко е да разбереш, че са платени милиарди, за да се построи метро до отдалечения квартал Младост или Дружба, и да се окаже че е невъзможно да го достигнеш без да се удавиш в кал. Обаче никой не смее да се оплаче, щото предишните само крадяха и нищо не строиха и планираха. Това прави сегашните бездарници герои.

Анонимен каза...

Аз забелязвам също как се подменят гранитните бордюри с бетонни. Безобразие.

Анонимен каза...

Павеле, с удавянето в кал отивате отвъд предела на реалистичността. С твърдението, че никой не смее да се оплаче пък просто послъгвате. Не само хората смеят да се оплакват, но и се оплакват така, че след сигналите им Метрополитен направи нови асфалтови алеи към метростанция "Младост 3". При метростанция "Цариградско шосе" ситуацията с пешеходната връзка към "Дружба 2" е по-неприятна и трудна за решаване, понеже там има частни терени, през които трябва да се премине. Що се отнася до негодуванието на Комитата от подмяната на камъка с по-евтини, по-нетрайни и по-грозни материали, няма как да не го споделя и подкрепя.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Да, стария камък е хубав и почти вечен при това е доста скъп примерно в Гърция, a нашите управници до колкото чувам вече са продали доста павета там. Не е изключено да правят същото и с камъка. При цена 4eu на паве, колко ли струват тези каменни плочи?
Не се заблуждавайте кича е за нас, техните вили няма да са кичозни, поне не толкова.

Ophiuchus каза...

@Анонимния 11:52 AM
демокрация в България няма.
защото:
1. демокрация има в общности с преобладаващо демократични личности.
2 демократична личност може да е само човек с определено възпитание и достатъчно капацитет в главата. В България, уви това не е така. Самия ти си пример за недемократичен субект, защото ти липсва капацитет достатъчен да разграничиш елементарни неща като демокрация и свободия.
Демокрацията може да я помиришеш - само се нареди на една опашка в БГ и една в Западна Германия и ще разбереш разликата.

@комита - въобще не си прав за кича по тодор живково време. Тогава имаше два вида КИЧ - монументален (монумента - камбаните, монумента на бузлуджа, партийния дом в центъра на софия) и Комунален кич - всякакви ж-к-та като люлин, младост, дружба, нар-маг, цкс и прочее простотии.
Монументалния служеше на комплексарите от ЦК, ОК и т.н. на БКП да пропагандират силата си и да се показват, че са по-равни а комуналния беше за съгласните мравките труженички.
Ето ти един пример за ПРОСТАШКИ кич от времето на ТЖ
Преди БКП http://www.lostbulgaria.com/?p=383
След БКП
http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=3631&with_photo_id=38865576&order=date_desc&user=3689952
http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=3630&with_photo_id=38865587&order=date_desc&user=3689952
Това кръглото в средата е трябвало да бъде фонтан, но капацитета на архитекта е бил толкова голям, че след като го направили и установили, че няма как да стане го бетонирали.
Кича днес е посят от времето на ТЖ
Слободията днес е породена от СЛОБОДИЯТА на по-равните от времето на ТЖ, които откраднаха властта, защото в БГ е пълно с такива като АНОНИМКОТО.

Анонимен каза...

Ophiuchus - заради "простотиите на комплексите" както почти пряко ги определи много хора и до ден днешен ИМАТ ДОМ. Грозен - може би да - не е първо качество - определено - можеше много по-добре - със сигурност. Но имат дом! При това повечето са го получили буквално "без пари".

А сега било по-хубаво... Само, че това по-хубаво като гледам означава "без дом" или "с плащане на кредит (поне) до наличието на внуци".

ЕГАТИ СВОБОДАТА, ЕГАТИ КЕФА. Не я ща! Искам дом!

Анонимен каза...

Дайте да дадем на анонимния дом, та да се кротне.

--HerrNY

Стойчо каза...

За да имаш ДОМ, драги, трябва да се ожениш ;)

Стойчо каза...

или ... еднопосочен билет до Куба. Може и до КНДР, ама там няма да те вземат ;)

Анонимен каза...

Ето как хората сами заплюват това, което е било извоювано от еволюцията и се върнаха на нивото на маймуните...

Fanka Vasileva каза...

Шарения до шия ;)

Ophiuchus каза...

@за хрантутника Анонимко.
И как им ги е дала?
Дошли са марсианците, направили са ги без пари и са ги харизали на хората, за милите им очи?
Да наистина някой получаваха апартаменти без пари, но това са същите номенклатури, БКП функционери, ДС и КГБ национални предатели, които караха БЪЛГАРИ да се пишат МАКЕДОНЦИ!
Това, че хората са имали жилища не означава, че не са ги плащали 10-торно, с робския си труд!
Да ти напомня ли, че 14 годишни деца РОБИ ходеха да прибират реколтата на великите ТКЗС-та за по 20-30 стотинки дневна надница?
Това е твоя строй - да живееш ти без да работиш обграден с всякакви г...на, а всички почтени и работливи да са в калта под теб.
Мина това време, скоро ще затворим и страницата на прехода с подобаваща ОТПЛАТА!

Анонимен каза...

Ама , моля ви се, на кого са давали дом за без пари по социализЪма? Аз съм на 48 години, баща ми почина преди да може да си изплати заема за жилище и ние със сестра ми го доизплатихме. Не пишете лъжи, не манипулирайте младото поколение. Все още има хора, които помним как беше.
Това е извън темата. А по- темата-- кичът и чалгата са повсеместни- нали любимката на премиера е Лепа Брена- какво да говорим повече.
Мая Георгиева

Анонимен каза...

Категорично не съм съгласен с авторът на статията.

Ophiuchus каза...

@Мая
От кога истината манипулира?
Това, че някой си плащаха апартаментите не означаваше, че други не са получавали без пари.
А как би оценила безотчетните пари давани на агенти, явочници и прочее тарикати, слухтели и задушавали всичко способно и несъгласно?
Как ще оцениш ограбените хора, създали иновации, спестяващи милиони левове а награждавани с по едно 50-60 лв. Но за сметка на това партийните секретари получаваха по 5-6000 защото изобретението е направено в завода му например?
И я ми кажи с една такава награда - абсолютно незаслужена не подаряваш ли апартамент на верния другар партиец за сметка на наивния изобретател?
ТИ драга ми мая (няма как да ти кажа нещо на ВИ, защото няма как да уважавам останките на живковизма) трябва да спреш да менипулираш младото поколение!!!
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ Е ПО-ЧЕРНА СТРАНИЦА за НАРОДА НИ И ОТ времето на кръвния данък в османската империя!

Анонимен каза...

Коментарът е излишен, ББ се снима с Лепа Брена и не пожела с Ванеса Мей, даже ако прочете този коментар, няма да схване за какво става дума. Стойчо ни праща в КНДР, но аз предпочитам Китай, за да карам супер хибридна кола.

Martin каза...

Виж за старите плочки съм много съгласен. Също така не харесвам стила в който се ремонтира, но 1. Ремонтира се! 2. Едва ли Бойко е човека които решава къкъв да е ландшафния дизайн - жалко за Лесото там има много талантливи хора, но все пак търговете се печелят с ниски цени 3. Народа ни обича кича (за мое съжаление)това се вижда на всяка аерогара по света, българският гейт прелива от цици, леопардови шарки, вафлирани прически, фйешан дънки и т. н.

Комитата каза...

Както написах и в текста - отказвам да харесвам кича само защото се ремонтира.

Също така отказвам да го харесвам, защото хората се обличат кичозно.

Част от ролята на политическия лидер е да дава пример за вкус.

Комитата каза...

Чакай бе, анонимния? Каква хибридна кола, нали говорим за жилища.

Ако искаш в Китай - отивай да живееш в работническо общежитие по 6 човека в стая на двойни вишки.

Martin каза...

Идеално разбирам гледната ти точка, близка е до моята. Но за жалост мнозинството (което по принцип си заслужава управниците) виждащо след двадесет години да се появява нещо ново и шаренко се кефи. На мнозинството му харесва и няма да те разбере, повечето хора ще си кажат "къф му е проблема на тоя киселяк", а споредмен проблема е много повече естетически, от колкото политически.

Анонимен каза...

Аз съм анонимната Мая и бях абсолютно погрешно разбрана. Мисля, че никъде не съм възхвалявала живковизма- напротив. Казах, че не съм съгласна с това да се говори ,че при социализЪма( не схванахте ли иронията с говоренето на бай ви Тошо) много лесно всеки имал жилище. Имаха определени " наши" хора, а такива обикновени хорица като моя баща - учител цял живот не можаха да изплатят жилището си. Мисля, че от 1944 до 1989 година са едни от най- черните страници на нашата многострадална Родина. Сега стана ли ясно какво казвам?

kliment каза...

Хубата статия и точни наблюдения!

Само когато хората, необвързани професионално с архитектура, дизайн и изкуство, започнат да се възмущават от средата, в която живеят, има надежда тя да се промени. Защото ние, професионалистите, които трябва да посочваме първи тези проблеми и да ги критикуваме, изглежда отдавна сме се затворили в себе си и сме се предали.

Ако искаш да видиш какво я чака София в сферата на кича, погледни проектите за пешеходния бул. "Витоша"!

А снимката от Южния парк в чудесна - ще я покажа още следващата седмица на студентите ми!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)