четвъртък, май 03, 2012

Кошница с червени кукувичи яйца

Така, ето ме отново тук, доказвайки че много дини под една мишница не могат да се носят, или ако могат, то не се препоръчва да се прави често.


Днес заедно с Асен направихме интервю със зам. министъра на МВР Веселин Вучков, отделно е време за данъчни декларации, имах срок до първи май да предам една дебеличка писмена работа (за която се надявам да получа добри новини ), отделно в края на април с Асен тествахме вдъхновението си в писане на проекти, абе въобще богати на събития седмици...


Ако не сте усетили, опитвам се някак си да се изплъзна от отговорност, че не намерих време за вас ;-)

От многобройните презрели теми да погледнем посещението на руския патриарх Кирил в България.

Човекът ни донесе голяма кошница кукувичи яйца и всичките – червени.

Първо, нека нямаме някакви илюзии – патриарх Кирил е с двата крака в политиката в Русия и е на практика третият по влияние политик, след Путин и Медведев.

Руските политици често използват България като приятна дестинация, където за малко да избягат от скандалите у дома (така правеше, например, Лужков) и да се погреят малко на любезностите на съмишленици.

Русия се тресе в момента от поне три скандала, пряко или косвено свързани с патриарха.

Най-безобидният е, че на ръката на патриарха беше забелязан часовник, струващ десетки хиляди евро. Придворните фотошоп гримьори бяха „махнали“ часовника от ръката на патриарха, ама бяха оставили отражението му върху масата, което още повече влоши ситуацията.Вторият, също силно жълтеещ скандал беше около замърсяването на апартамента на патриарха със строителен прах от ремонта на съседен апартамент, за който съдът отсъди съседът-бивш министър на здравеопазването, да изплати на патриарха чудодейните щети от 18 милиона рубли ( около 1 милион лева, кой е с по-яките връзки, а?). По-деликатното е, че делото се води от „икономката“ на патриарха, която живее с него в същия апартамент. По-късно руската преса я обяви за „трета братовчедка“ на духовния пастир... Още по-деликетно е, че когато Шевченко отиде да си получи повредената мебел, за която си плати прескъпо (нали е „безвъзвратно унищожена“), госпожа Леонова категорично отказа да му я предостави и дори да му я покаже. Там има и супер любопитни неща по съдебната експертиза на прахта върху мебелите, ама сами си ги намерете, ако ви интересува ;-)

Третият скандал е с женската пънк-група Pussy Riot, която изпя в най-голямата църква в Москва, храмът на Христос Спасител, „Богородице дево, Путина прогони“, което беше възприето като светотатство от църквата, а участничките с голямо старание бяха издирени от полицията (която не си дава толкова зор дори и за показни убийства) и вече четвърти месец лежат в ареста. За сравнение, РПЦ се разсейва около случката с чудодейната „икона“ на Путин (оригиналният сайт) и не я смята за светотатство. Също не е ясна съдбата на „иконата“ на Сталин.

Като се има предвид, че Кирил нарече управлението на Путин „Божие чудо“, можете да се ориентирате за какво става дума.

В тази ситуация, Кирил си вдига чуковете от Москва и идва в приятелска България на посещение.

Понеже църковната политика се прави почти само със знаци и с много малко думи, да видим какви подаръчета получихме от братската РПЦ.

Кирил наруши малко йерархията при посещенията на патриарсите на другите православни църкви, давайки предимство на българския патриарх. Той е сърдит на сръбския, че си урежда среща с папата, без да го пита и на румънския, който се опитва да приобщи православните от Молдова.

Второ, той посещава Пловдив, което е директен знак, че Кирил предпочита митрополит Николай да бъде следващия български патриарх.

В Пловдив патриархът се поклони на паметника на Альоша, представяйки го за паметник на руски войници, което пък е директен знак, че Москва държи преди всичко на съветското наследство в България и няма да се спре дори да злоупотреби с религиозните чувства на приятелския български народ.

По-притеснителното е, че РПЦ няма скрупули да се държи като инструмент на неосъветската путинска политика и не изпитва неудобство да се покланя на армия, която пряко и косвено е причинила смъртта на много свещеници и донесла безброй злини на много вярващи, включително и православни и особено в България.


Съвместна литургия беше отслужена в църквата „Св. Марина“, която се прочу с безобразния си кичозен ремонт (винилни тапети върху уникални стенописи, изкъртване на оригиналните вековни мраморни плочи от пода и заместването им с китайски гранит, покриване с позлата на безценни дърворезби от Възраждането), при който бяха унищожени значителни културни и исторически ценности, което пък е директен знак, че руският патриарх одобрява такова безцеремонно и  варварско отношение към културно-историческото наследство.

Но не одобрява праха, влязъл в апартамента му от ремонта на съседа!

Тоест, най-обикновени съветски нрави.

И накрая, протежетата на Кирил (включително вездесъщата Шаренкова, която бди като орлица над съветските паметници в България, а руските не я интересуват особено) се опитват с много грозни методи да прогонят българските енориаши от руската църква „Св. Николай“ в София, като не се подбират методи (мутри, клевети, физическо отстраняване от църквата). Прочетете разговора, ще ви настръхнат косите.

Отношението на БПЦ (което е без сянка от възражения) към горните случки трябва пък да ни наведе на други мисли.

Аз се сещам за поучителното интервю с Бончо Асенов във „Вяра и общество“, (и втората част) който си призна, че тъй като в БПЦ не е имало партийна организация, то контролът е трябвало да бъде наваксван с по-гъсто присъствие на хора с пагони на Държавна сигурност под расата. Което забелязахме при отваряне на досиетата.

Нямам основания да си мисля, че в СССР е било много по-различно.

По-умни и сведущи хора от мен обясняват по-добре нещата –

Репортажът на БНТ
Горан Благоев
проф. Калин Янакиев (има коментар, но не мога да открия линк към него)
Владо Трифонов

8 коментара:

Анонимен каза...

След като дълго отсъства, личи си че ти е подействало благородно. Надъхал си се с антирусизъм. Браво! Мога да ти дам идея, да анализираш и потвърдиш факта, че ние от турско робство сме освободени не от руснаци, а от финландци и румънци. И ако малко те се бяха забавили, щяха да ни освободят американците.

Комитата каза...

Даа, най-тежкият грях - антирусизмът. Само че си четох, четох пак текста и нищо против Русия и руснаците не открих.

От друга страна, тезата че Съветската армия ни е освободила от османска власт е наистина иновативна.

Анонимен каза...

Извинявай, че грешно изтълкувах материала. Прочетох го втори път и откри, че пропит от про руски настроения. Само че мисля, че бъркаш Зюганов с Путин.

Георги Бончев каза...

Как може дори да се съмнявате, че Исус Христос е бил руснак!

Стойчо каза...

Интересен комплекс: ако не харесваш правителството в Русия (UdSSR) автоматично ставаш русофоб.

За щастие, ако не харесваш българското (германското, френското, английкото, американското и т.н. правителство, това не те превръща в българофоб, германофоб, франкофоб и т.н. :)

Комплески, c'est la vie :)

Анонимен каза...

Само забрави да отбележиш, че руският патриарх благодари за това, че ние сме им дали писмеността, религията и древната култура. Всички други ни смятат за варвари.

Стойчо каза...

Мда, явно един комплекс води до друг

Екскурзии Румъния каза...

Това интервю със зам. министъра на МВР Веселин Вучков е много интересно, засягат се важни проблеми. Има и фотосесия в блога, браво!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)