неделя, март 25, 2012

Кукловодите също плачат

Не съм чел книгата „Игрите на глада“ и не мога да сравнявам с филма.

Сюжетът накратко –

В някакво не много далечно бъдеще, когато ACTA* e победила в една отделно взета страна (САЩ), и въпреки всекидневната грижа за благоденствието на трудещите се, вдигането на жизненото равнище е задача, с която се води ежедневна и за съжаление, загубена битка.

Страната е разделена на 12 области, а населението извън градовете живее в села от дървени бараки и гладува. В градовете се живее супер, но не всеки може да отиде да живее там.

Полицаите се наричат миротворци.

Всяка година правителството не пропуска да припомни на лицата без столично жителство, че протестите срещу ACTA не са били успешни и им организира забавление.

От изкуствата е оцеляло само най-важното – реалити шоуто, което е интегрирало обратно някои от по-важните особености на прадядо си, гладиаторските борби.

А това няма как да не е интересно и се следи от населението на големи монитори на площадите и от елита - на малки, но в луксозна обстановка...

Напомняше ми за „Бягащият човек“ с бате Арни.

Всяка година непрозрачна процедура определя две от децата от всяка област да получат призовка да участват в спартакиада (замисляли ли сте се защо имаме думата „спартакиада“, от какъв произход е и какво трябва да означава?) и няма как да се откажеш, освен ако някой не реши да отиде доброволец вместо тебе.

Може да има само един победител, останалите участници трябва да умрат.

За по-интересно, един от отборите е съставен от комсомолци , получили специално обучение по бойни изкуства (доброволни отряди на трудещите се).

снимка

Главна героиня е Катнис Евърдийн (играна от Дженифър Лорънс), която се справя някак с живота като си докарва допълнителни приходи и храна от бракониерство и която се налага да се заеме с тежката задача да представя областта на републиканското първенство.

Въпреки че до същинския екшън има едно дългичко въведение, действието не натежава и го гледах с интерес.

Бързата част (екшънът) не е в някакво кой знае какво убийствено темпо, но напълно върши работа.

Какъв избор имаш, когато живееш в система, която не ти дава избор? За какво си заслужава да живееш, да се бориш и да умреш?

Въпреки че е поредната приказка за герои, които ще извършат немислимото и ще спечелят срещу цялата система, няма излишен патос, а има сериозен акцент върху психологическото състояние на героите.

Краят е отворен.

Христо ми каза, че била филмирана само първата част, тоест чакат ни още два филма.

Освен това, има твърде много симпатични мъже, а само една героиня.

Излишните ще трябва да си намерят друго занимание – да умрат, да си намерят гаджета, да станат предатели, или да се запилеят някъде.

снимка

Да се гледа ли?

Да. Филмът ми беше интересен и напълно гледаем, както и със сигурност няма да пропусна следващата серия.

Отново забелязвам тенденцията мъжете герои да бъдат сменяни от жени герои, като в Аватар, и  Йо-хо-хо.

Май натам отиват нещата ;-)

Доналд Съдърланд е разочароващ, а Уди Харелсън прави голяма роля.


––––––––––––––––
*Аз си доизмислих това за ACTA, с цел постигане на по-ефектен текст. Историята мълчи засега какви точно са били бунтовете.

9 коментара:

Павел каза...

Тая кака на снимката, както стреля "от ръка" без ръкавица и с изпънат напред пръст (?!), след втория-третия изстрел ръката й ще е станала на нищо...

Комитата каза...

Хаха, абе то не е само лъка и не е само в този филм.

Например ясно си личи, когато по филмите някой свири на музикален инструмент наужким.

Или ако практикува бойни изкуства наужким.

В по-добрите филми ги обучават да изглеждат горе долу компетентни, но не винаги се получава ;-)

Анонимен каза...

Въпросният филм е пълна загуба на време. Много зле по всички възможни критерии... Нито има хубав "съвременен" екшън, нито има хитра идея, нито има каквато и да е завързана фабула.

Не си губете времето с него.

Комитата каза...

Вече съм сигурен, че съм написал нещо смислено, благодаря.

Маркуча каза...

@Павеле, ми тя стрелата лежи *от външната страна* на ръката на каката, горе-долу между показалеца и средния пръст. Някой я е питал дали е виждала щека за билярд, тя казала "Май да" и те така…

Ana каза...

аз изпуснах специалната прожекция и много ме е яд! обаче ще го гледам този филм обезателно :)

Стойчо каза...

Стига сте се заяждали с момичето – какво като не може да държи лък? Изглежда красиво, нали? ;)

dr.serbezov каза...

Книгите не са чак толкова лоши.
Четох ги и трите - стават.
Героинята не е чак толкова куха колкото в една друга поредица, въпреки че пак се чуди кой от двамата пича да си хареса...

Но книжките не са тънички и явно доста са ги орязали.
Общо взето напоследък май ми става навик да гледам рекламите на филмите, да намеря книгите в epub формат, да ги сложа на телефона и да си ги прочета преди да е излязъл филма по кината.

и после да пропусна да гледам филма за да не се ядосвам че са прецакали книгата...

Анонимен каза...

Нямам търпение да видя филма, честно да си кажа.
Книгите бяха интересни. Да и на мен ми полази по нервите отчаяната нужда да сложат някаква любовна драма, но в сравнение с останалите положителни неща, то някак си се игнорира.

Хареса ми, хареса ми изключително, предполагам заради края.
Отдавна не бях срещала популярна книга насочена към подрастващи, която прави толкова разумен анализ на характери и самоличности, на събития и последствия.

Винаги ме отблъскват истории, които завършват необяснимо положително. Харесва ми, че Катнис, а и останалите, се влияят от събитията около тях и че тези събития ги променят, пречупват... развиват.

За филма, малко ми е тъжно, че превърнаха латиноамериканката в беличко момиченце, както всички останали истории... но поне не е втори Sucker Punch, нали. :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)