неделя, март 04, 2012

Черната котка в действие (като бяла) с министър Томислав Дончев

Сигурно знаете, че участвам в проекта www.politikat.net, като част от фондация „Четиринадесети януари“ и заедно с Асен Генов.

Отвреме-навреме правим осведомителни кампании, като задаваме в писмен вид въпроси на министерствата, най-вече свързани с обещанията и твърденията на министрите, за да разберем доколко обещанията се спазват и доколко държат на по-рано изказаните твърдения.

За съжаление отговорите идват бавно, а и често имат по-особени формулировки и затова ни осени идеята (Асен го осени):

„А защо да не питаме самите министри? Дали ще се съгласят на интервю?“

С радост трябва да кажа, че министър Томислав Дончев, чиято титла никога не мога да запомня (Министър по управление на европейските фондове) се съгласи да разговаря с нас за 45 минути, а ние му откраднахме още 5.
Взехме видеоинтервю, което можете да гледате на сайта на фондацията, там сме качили и цялото видео.

Разходихме министъра по целия материал, не само по обещанията, а от самото начало – какво означава да си министър на еврофондовете, какво значи думата „усвояване“ и как се изчислява то, какъв е ангажимента на министъра към електронното правителство, какво ще се случва с обществените поръчки и т.н.

Видео и текст тук.

Говорихме и по въпросите за тунела под Шипка, обновяването на железниците в България и кога ще стане готов Дунав Мост 2.

Информация за дейността на министъра има на eufunds.bg . Дончев обеща в началото на април и личния му сайт да заработи, от който да отправя политическите си послания.

PS. Не се харесвам особено много като интервюиращ, но се надявам да се справя по-добре на следващите срещи, ако има такива.
3 коментара:

ian каза...

Похвална инициатива, Коце, но много слаб старт според мен. Стискам палци следващите да се получат по-добре!

Най-общо казано - разговорът ви по нищо не се различава от интервю с журналист от мейнстрийм медия... а май идеята ви не е точно такава. Според мен сте си загубили времето - и тримата. Нямаше въпроси за нещата, които се четат между редовете, нямаше въпроси, които не се задават обикновено, нямаше теми, които не се повдигат изобщо за коментар в публичното пространство, а (и според вас сигурно) са по-важни от масата теми. А Томислав Дончев според мен е от хората, които биха поели такъв разговор и биха дискутирали сериозно. Много неподготвени сте отишли при него и един вид не сте му били на нивото. Почти всичко, което ви каза, можеше да ви го разкаже някой експерт от неговия екип - да не говорим, че можехте да го знаете предварително. Почти не предизвикахте от него изказване на мнение или виждане по някакви въпроси - почти изцяло ви даваше информация. А това е загуба на време според мен при разговор с такъв събеседник - като човек и като позиция и отговорности.

Електронното правителство, където уж ти/ви е силата и приоритет... ИСУН - електронно подаване, килограми хартия, бензин, спасени гори. Come on, това ли е важна тема за дискутиране с един човек, който отговаря на национално ниво за осигуряването и ефективното използване на ресурс с мащаб милиарди левове!? Защо не разпитахте как ИСУН помага за важните цели в управлението на европейските фондове - въпрос, на който съм сигурен, че можехте да получите смислен и разумен отговор. И, апропо, и вие говорихте за ИСУН, а не за "сайта, който струва 3+ милиона лева" - за който миналата година по това време влязохме с теб в кратка дискусия. Та - що не го пита него за този сайт за 3+ милиона... да чуеш мнение от първа ръка и информация от извора?

Какво е усвояване, как се изчислява, различни индикатори - човекът ви обясни неща, които са ясни от години и могат да се прочетат и разберат лесно от всеки. Кардинален въпрос - защо и вие се интересувахте (само) от "усвояването", независимо по кой показател се мери? Само и само да проверите дали сега точно са се изразили с 16-те или 20-те процента. Можехте да влезете в разговора малко по-навътре в цялата тази работа... например в посока на това, че не само количеството усвоени пари са индикатор от успешното управление и използване на фондовете. Имам предвид - ефективното изразходване на средствата, резултатът за страната от проектите и най-вече - устойчивият във времето резултат. На теб ли да ти казвам колко проекти е имало във времето, в които се случват/създават едни неща, ефектът от които (доколкото го има) е точно ден до пладне... а точно обратната е целта и това се залага като задължително изискване във всеки проект, финансиран по оперативни програми. И пак съм сигурен, че Дончев би поел разговора без хлъзгави увъртания и ако се прави нещо в тази посока, щеше да разкаже... ако не - щеше да изрази мнение доколко това е важно и да помисли за/да планира обсъждане/мерки в тази посока.

ian каза...

ЗОП - пак come on!?... Какви са промените, каква част са приети в парламента директно от предложението на екипа му, какви са ефектите - всичко това го има написано, с подробни коментари от различни хора. Едно, че може да се прочете и е ясно на всички, второ може да се видят мнения на различни хора и трето - могат с този човек да се коментират наистина дискусионни въпроси по тези промени, които предизвикват противоречиви мнения, вместо от него да се иска той да ви разказва неща, които са ясни.

Хубава беше темата за измерими индикатори на качеството на неговата работа. Според мен много по-добре, обаче, щеше да бъде не да го питаш какви според него са те, а ти да изразиш мнение по въпроса и да го коментирате.

Интересно ми стана как Асен Генов се обяснява "като ученичка" в началото как няма политически контекст... И на фона на писанията му онлайн, начина по който води politikat.net (щото и там всеки, който види малко по-навътре как стоят нещата, как се "модерира" съдържанието, разбира за какво става дума в този "обществен" проект), та - като го слушам как говори за "господин премиера" през целия разговор ми става леко смешно. Допълнително той очевидно беше хептен неподготвен, а освен това и видимо не следеше разговора... не е сериозно да отидеш на разговор с такъв събеседник, без да си в час дори с това кои са програмните периоди, да ти го обяснят по време на разговора (пак загуба на време) и после пак да правиш грешни включвания и да те поправят. И в редките случаи, когато не отговаряше съвсем по същество Дончев дори да не се усещаш и да продължаваш към следващия въпрос. И - за какво си водиш записки, при положение че се записва всичко на видео :-)... и при положение че нито един път не използваш записките си в следващ въпрос.

Та така... дано съм бил полезен с мнението си и ти пожелавам успех в следващите срещи с господата и дамите министри!

trezven каза...

За тунела под Шипка, който се чака от ранните 70-те, в Стара Загора има анекдот, че ще се случи когато впрегнат Старозагорския и Плевенския затвор да копаят планината, докато не се срещнат и разменят затворниците.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)