сряда, март 28, 2012

Възкресение на 21-годишен проект или влизане в 21-ви век?

Новината, че България се отказва от АЕЦ „Белене“ е твърде добра, за да ѝ се зарадваме от сърце.

Премиерът Борисов се обадил на Иво Инджев, но не посмял да звънне на любимите си сутрешни блокове? От стеснителност?

С „необяснима“ срамежливост медиите не желаят да цитират Инджев и позоваването му на Борисов, а играят „на сигурно“, цитирайки имащия съвсем косвено отношение към въпроса зам. финансов министър Владислав Горанов.

(сещайте се за дупките на кавала с големите номера)

На „Капитал“ дори не им издържаха нервичките и махнаха споменаването на Инджев.

Защо такава загадъчност, бе хора? Не вярвате ли на Борисов? Не вярвате ли на Инджев?

А моят главен въпрос е – защо при такава гигантска политическа победа, Борисов дава парченца от триумфа на Горанов, Инджев и Николай Младенов, вместо да го изконсумира сам? На такъв човек ли ви прилича?

Моята скромна теория е, че той си е същия.

Тоест, победата не е може би чак толкова голяма, а ако се вгледаме отблизо, може да се окаже, че победа може и да няма.


Остават въпросите от миналата година
– Какво ще правим с най-скъпата тенджера под налягане, която си поръчахме в Русия? Дали можем да я шитнем на Турция, както предложи премиерът? Ако може, да не чакаме повече и минутка.
– Как ще ни излезе сметката с паро-газовата централа на площадката в Белене?
– Някой ден ще се сетим ли за фразата „енергийна ефективност“ и да погледнем енергетиката откъм другата страна – откъм спестяването (и управление на мрежите и разпределението, добавя Стойчо)?

Сега е моментът България да си гарантира бъдеще без ядрена енергетика.

Руските технологии, пък било то и за тенджери под налягане, не са станали по-сигурни от това, че ще ги преместим със 100 километра на запад.

Проблемите си стоят –

Ядрената енергетика ще става все по-скъпа и по-нерентабилна, заради непрекъснато покачващите се разходи по безопасност, по снабдяване с гориво и по съхраняване на отработено гориво.

Ако Япония не може да овладее остатъчните рискове на съвременните ядрени технологии, кой може? България заедно с Русия? Съветвани от японски експерти? Ха-ха-ха.

(кратък отговор – никой не може. ядрената енергетика в сегашния ѝ вид е задънена улица)

Откъде газ за газова централа? Каква цена на електроенергията? Какви въобще са параметрите на този проект? Възкресяваме нещо от преди 21 години или ще се съобразим поне малко с 21-ви век?

Ще има ли най-накрая единен европейски пазар на енергия и достатъчна интеграция на енергийните мрежи, така че царчетата в Москва да не могат да изнудват държави от ЕС с кранчетата си?

А ако се върнем на въпроса за Борисов и защо не признаваме неговата „категорична позиция“ (както казва Илия)? –

Аз се сещам за лъжливото овчарче и неговата категорична позиция.

А целокупният български народ очаква какъв шамар ще изяде след погалването с „Белене“. Защото това е Бойко, както казва Акулата.

С нетърпение очаквам коментара на Трайчо Трайков.

31 коментара:

Стойчо каза...

"и да погледнем енергетиката откъм другата страна – откъм спестяването?" както и управление на мрежите и разпределението. Но това си го знаеш :)

Zlodeyski каза...

Както казва този, както казва онзи - без да се обиждате, ама май в цялата дандания около Белене за 30 години единствено гласът на ядрените енергетици не се чу. Какъв е Инджев, че да му слушам мнението за атомна централа? Че точно Инджев и инджевци щяха да са "За" с двете ръце, ако централата беше американска, и с едната, ако беше европейска (примерно френска).
Цялата радост в момента ми изглежда като радостта на българския народ от пристигането на Червената армия - цветя, рози и карамфилчета.
Утре като затворим Козлодуй с какво ще си светим, че ми е много любопитно?
Няма да останем без ток - питам откъде ще го вземем?

mdam каза...

Що да затваряме Козлодуй?

Зелен Бетон каза...

Да, изключително странен начин на анонсиране на такова събитие. И то не само с оглед на специфичния Борисов-стайл, а изобщо. Когато едно лидерско правителство (без значение премиерско или президентско) вземе решение за разсичане на подобен Гордиев възел, влачен с години, всеки лидер по земята би дал незабавно специална пресконференция и би се появил на нея като основен говорител. Дори и да не е точно Борисов-тайп.

Понеже явно е станало нещо необичайно, възможните хипотези са много. Ето някои, които ми хрумват на първо замисляне:

1) Решението всъщност е взето от Путин, а не от Борисов. Затова нашият ПМ гледа да тушира нещата – защото ако се изфука по характерния си начин и Путин каже, глупости, аз го реших това, щото ми писнахте с вашето иди ми – дойди ми, конфузът ще бъде жесток. И на ББ ще му се смеят дружно по всички земни кълбета от тук до Папуа-Нова Гвинея.

2) Още не е напълно ясно като печелим, какво губим. Ако Путин е казал – ОК, няма Белене, обаче *******, предстои да научим какво стои зад звездичките. Обявяването на което най-вероятно ще се забави доста (ако изобщо бъде обявено), защото със сигурност не е никак приятно. А най-неприятно би било, ако Путин просто е казал „Ами добре.“ Тоест, и самият Борисов не знае какво и откъде ще последва. В такъв случай е естествено да се ошумолява – и то не от скромност или някакви PR съображения, а защото е основателно притеснен.

Чакам да видя кога ще бъде следващата комуникация с американците на високо равнище, с кого точно,и какво ще се чуе след това. Ако е в рамките на няколко дни, може би това е вярната хипотеза.

3) Борисов е започнал да осъзнава, че не е в негов интерес да тече от всяко кранче републиката денем и нощем. И демонстративно (по специален случай) отстъпва на заден план. Което не е голяма файда – защото ако е така, предстои да ни напомня хиляди пъти оттук нататък колко скромен е бил в такъв велик геополитически момент. Разбира се, дебело подчертавайки разликата с Първанов и неговия голям шлем.

4) Борисов се опитва да осребри дивидентите от събитието, като го използва да привлече „сините“ и „зелени“ генератори на обществено мнение, които бяха най-последователните противници на сделката. Той им преотстъпва част от лаврите, давайки им възможност да подчертаят собствения си принос. Затова не тръгва напред с характерното си „аз“, задържайки до момента, в който самите те ще са принудени да посочат приноса му.

На второ замисляне ще видим какво ще се сетя ;)

Belomore каза...

Аз от ядрена енергетика, проектно финансиране, проектно лобиране и висш транс-берингов пилотаж не разбирам, затова ще си затрая като един трайчо.

Обаче, имам една молба - когато дочакаш така нетърпеливо очаквания коментар от Трайчо, вземи го попитай, кога вместо да закрива БЕХ, реши да приватизира части от него (а оттам и от цялата ни енергетика ангро), кой всъщност го реши това и защо.

Щото тая лееекинка промяна беше услужливо подмината от ВСИЧКИ медии и вселенски интернет мислители у лево, у десно и у средата, а на мен, в ролята на мнителната дребнава сватя, ми се чини бая интересна подробност...

Николай Павлов каза...

Обадил се е на Инджев, понеже е уше на американците, преди това се е обадил и на Уорлик, обаче той си няма блог, да се похвали

Комитата каза...

А какво е приватизирано всъщност? Абсолютно нищо не съм чул.

Анонимен каза...

Ще става по-скъпа - това е безспорно. В момента е 15 лева на мегават. Колко смятате, че ще поскъпне? 20? 30? 60?

Е, най-евтината "алтернативна" в момента е водната централа и от нея цената е 80 и впрочем също расте (инфлация, за всички е). Вятърната - 180. Слънчевата - 800. И то забележете - за всички тези източници цената е фиксирана не краткосрочно, а перманентно, т.е. тя няма как да падне по-ниско, толкова им е КПД.

Но пазете се - цената на ядрената енергия ще расте! Каза Гнойчо и заключи!

Анонимен каза...

http://www.darikfinance.bg/novini/72213/%CF%F0%E8%E2%E0%F2%E8%E7%E8%F0%E0%F2+%E4%EE+25+%EE%F2+%C1%C5%D5+%EF%F0%E5%E7+%C1%D4%C1

Стойчо каза...

Как без анонимния дрисльо да мине такава тема... ;)

Стойчо каза...

Беломоре, какво лошо има да се приватизира енергетиката?

Иначе целта на създавамето на БЕХ беше да има едно предприятие, което има голяма недвижима собственост, което да служи като обезпечение по кредитите, нужни за Белене точно. Не виждам причина да съществува повече, освен ако не се използва като коз в преговорите за газта (не че ми иде наум как точно)

Стойчо каза...

Лошо е да се оставят нерегулирани монополи или да се допуска монопол там, където може да бъде избегнат (напр. производството)

Стойчо каза...

А още по-лошо е да почнеш реформа и да не я довършиш умишлено. Включително и здравната.

Belomore каза...

Нищо не е приватизирано още.

Но! - в началото на мандата се обясняваха и клеха как до месец-два ще закрият БЕХ, това беше една от водещите идеи в енергетиката. После забравиха да го закрият, а междувременно Трайчо си назначи съответния "свой" мениджмънт (не коментирам качества, нямам представа).
До ден днешен не е ясно защо съществува БЕХ като вълшебна шапка-хранилка и каква полза има от това съществуване.
Беше лошо, после май престана да е лошо.

Отпреди няколко месеца почна да се говори за приватизация на неуточнен дял от БЕХ, което значи и от енергетиката ангро. Без дебат, без ясно изложена обосновка и очертание как би се случило и най-вече, защо.

Не казвам, че приватизацията в енергетиката е лошо нещо (макар че можем да питаме и ЧЕЗ по въпроса), но приватизацията на тъмно на цялата енергетика накуп някакси не ми звучи убедително, ама никак.

А Трайчо, сигурен съм, има доста важна роля в тия кроежи и има какво да каже. А си трае ;)

Стойчо каза...

Добро уточнение :)

Стойчо каза...

Въпреки че на мен не ми е много ясно каква е фйадата да купуваш акции във фирма, която има дялово участие в някаква друга – излишно сложно, ако си решил да си имаш енергийна фирма. Т.е.по-добре да си купя дял направо от енергийната фирма, а не от фирмата-собственик, но... интереси всякакви ;)

Анонимен каза...

Край, свободата настъпи! Сега трябва някой да каже какво представлява парогазова централа, къде има, как работи и каква е цената. Даже енергийният корифей Стойчо не може да каже, защото на този етап има построени само пробни образци. Не може да има общоевропейски пазар, понеже енергоисточниците за всяка страна в ЕС са стратегическа собственост. Сега остана да гледаме сеира на Турция, как я заробва Русия с газ и АЕЦ. Ние ще плащаме десетина пъти по-скъпа енергия, защото Русия може да не се съгласи да удължи срока на ресурса на работещите блокове, и да ни прави въртели с изкупуването на отработеното гориво, да не се съгласи Турция дани подава газ чрез газопровода "Син поток". Дерзайте Русофоби!

Зелен Бетон каза...

Да стискаме палци на Добрев утре, викам аз.

Ако Борисов го направи министър с идеята да го сложи на топа на устата в този момент, не е добре. Колкото по-сериозна е кризата за управленски кадри, толкова повече властта свиква да борави с бушони. Обаче електричарите знаят: ако почнат често да гърмят бушони, чакай пожар в инсталацията. Дано да не е това.

От друга страна, най-големият непукист е незнаещият. Добрев може да каже и направи неща, от които един Румен Овчаров, с цялата му обиграност и рутина, ще го втресе само като си ги помисли :)

Човек някъде вътре в себе си винаги се надява, че Давид с прашката има шансове.

Анонимен каза...

Милиционерите, не разбиращи нищо, изгониха стратегическия инвеститор- немския RWE, изгониха "Филипс", отговарящ за сигурността, турбините нямаше да бъдат руски. Реакторът можеше да работи с американско и френско гориво. На подстанциите, към които трябваше да се свърже работи АЕЦ полетата са готови. За компесация на излищната нощна еленергия трябваше да работи и ВЕЦ "Цанков камък". Гледа нашият генерал и всичко определя за "гьолове". Браво!

rohit kothari@techotalk каза...

nice on its a create info to share with us

Стойчо каза...

Обичам вбесени комунисти, както и анонимни, защитаващи енергийната независмост на страната по-бетер от Петър Димитров :) Мелочь, но приятно :)

Стойчо каза...

Анонимни, споко, и газова централа няма да има ;)

Стойчо каза...

В общочовешки план сега ще се види колко ни струва любовта на/към Русия

И да я имаме предвид за в бъдеще

Зелен Бетон каза...

Интересно кой ли е изгонил RWE от Англия? Че и заедно с E.ON даже: http://www.capital.bg/biznes/2012/03/29/1797788_rwe_i_eon_se_otkazvat_ot_stroeja_na_aec_vuv/

;)

Анонимен каза...

Стойчо, не защитавам Русия, а защитавам българските интереси. Кажи като корифей, след като спрем Козлодуй и изключим 2000 мвт заради умора на метала, какво ще генерира.Явно много държиш да духаш ветряците. Също има да си плащаме квотите за ТЕЦ, поради замърсяване на природата. Явно не знаеш, че в "Марица изток" въглищата ще свършат след 30 години. Не ме интересува Русия, а какво ще остане след нас. Ние за Русия сме едно нищо, от нас нищо не им зависи и мисля, че ни гледат като някакви глупаци.

Стойчо каза...

Първо, благодаря ти за уважителното обръщение към мен.

Отговорът е лесен: при свободен пазар на енергия не е необходимо ние с теб да измисляме как ще се проижвежда. Наша грижа с теб ще е да си гледаме семействата.

Това, за което имаме основание да се тревожим е да не се допуска монопол. А ако той е неизбежен (например в преноса и разпределението е почти неизбежен, но не и производството и търговията на енергия), трябва да се грижим той да е релевантно регулиран.

Друго, за което трябва да мислим е увеличаване дела на МЕСТНИ източници. Уранът за централи не е сред тях.

Третото, Комитата го спомена в дописката – енергийната ефективност.

Нито днес, нито след 20 години проблемът няма да ни е ПРОИЗВОДСТВОТО. Проблът ще е монопола.

Стойчо каза...

Във всеки случай сега се надявам да видим колко и какво в действителност ни струва любовта към/от Русия

Анонимен каза...

Какви са тези местни източници? Такива няма. Водите са хванати и друго нищо няма. Каква ефективност. ще направим по-икономични климатиците ли? У нас промишленост няма, а на село ще санираме колибите ли? Фантазии , фантазии на хора с въпиюща некомпетентност. Повтарям, общ пазар за еленергия е невъзможен, поради все по-малкото енергийни източници. Жалкото е, рано или късно пак ще клекнем на Русия, с нейните ( за сега) неизчерпаеми източници.

Стойчо каза...

Прочети последното, което написах отново

Зелен Бетон каза...

Най-голямата грешка при обсъждане изобщо на теми из областта на енергетиката е, че те се обсъждат В ДНЕШЕН КОНТЕКСТ. Все едно след 20 или 50 години нищо няма да е мръднало от днешното състояние на нещата.

А то ще е мръднало, и то много. Не е нужно човек да е футуролог, за да го види.

Голяма част от сегашния сграден фонд ще бъде обновен или подменен, по нови стандарти и с използване на нови материали и технологии, които ще направят сградите пасивни, в по-голяма или по-малка степен. Поддържането на вътрешен микроклимат (отопление/охлаждане) ще премине изключително към енергоефективни системи, работещи по цикъла на Карно (прав и обратен).

Промишлените технологии ще намалят значително енергоемкостта си. Това не е въпрос на желание, просто никой няма да разработва и предлага друго. Точно както няма да можеш да си купиш автомобил, който гори 20/100, дори и да искаш.

Ще настъпи епохата на разпределеното, локално генериране на енергия. Планинска вила с фотоволтаични панели; селска къща с панели и вятърен генератор (не непременно 6 м перка на 20-метрова мачта, вече има и по-елегантни решения); офис комплекс с горивни клетки и фотоволтаика; технологичен парк/промишлена зона или малко градче със собствена парогазова централа плюс фотоволтаично поле и вятърни турбини; курортна зона с геотермална или приливна централа; голям град със собствена когенерация, оразмерена според потребностите му. И т.н.

На този фон загубите в далекопреносните линии и подстанции и разходите за тяхното поддържане ще ги направят неефективни, освен в рамките на големи промишлени райони със съсредоточени крупни консуматори. Те не че са ефективни и днес, просто нямат алтернатива – така, както скъпото изграждане и поддръжка на пътна мрежа няма алтернатива единствено защото няма малки, евтини и безопасни въздушни транспортни средства.

Големите ядрени и въглищни централи (а донякъде и големите ВЕЦове) ще се превърнат в ненужни мастодонти като Кремиковци – особено ако са построени в райони без висока концентрация на население и промишленост, на стотици километри от основните консуматори.

Така погледнато, става ясно, че от 2000 МВт АЕЦ, и то в Белене, няма никакъв смисъл. Това не е Северен Рейн-Вестфалия. И че, както някой беше казал тия дни, ако ще се прави парогазова централа, най-добре е тя да е до София.

Човек като седне да кара, гледа не до 5 метра пред колата, а до 50-100-200 метра напред. Ако кара танкер, гледа на няколко мили пред носа. Ако кара държава и гледа само година-две напред, неминуемо ще се халоса някъде. И ще има „ама това откъде изскочи, не го видях..."

Зелен Бетон каза...

Ето го и коментара на Трайков: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1305168

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)