понеделник, февруари 27, 2012

Ще трябва да се уморяваме по-бавно когато се борим за правата си

В събота бях на втория протест срещу ACTA.

По бройката присъстващи може да се определи какво се е случило междувременно.

Въпреки в пъти по-доброто време, участваха в пъти по-малко хора, но това пак беше един от най-многолюдните протести напоследък.

Протестът против закона, който трябва да си ходи започна от паметника, който трябва да си ходи (да бъде демонтиран и преместен в някой музей на зелена морава, извън центъра).


След това ходихме до парламента, където казахме какво мислим,


 Както каза Радунчев, приличахме на колона военнопленници.

 Четири синджира полицаи вардеха Парламента.


А след това с една елегантна чупка стигнахме до св. „Александър Невски“, където имаше концерт на групи, които са против ACTA и феодално-робовладелската система на авторски и сродни права в момента..

Защо имаше такъв спад в посещаемостта (спрямо първия протест)?

Защото приспивните песнички, които ни изпя правителството подействаха. На много хора успокоителните думи на Борисов и Трайков се видяха достатъчни, като гаранция че ACTA ще спре и нашите онлайн права ще бъдат защитени.

Само че, нито едното е сигурно, нито другото. Не вярвам на Борисов, освен ако не е скрепил думите си с подпис. А на Трайков ми се иска да вярвам, само че някой друг му раздаде вече много жълти картони.

Процедурата на ACTA е такава, че не може да бъде отменена и трудно могат да се сложат смислени спирачки пред бъдещо присъединяване, т.е. всяко следващо правителство чисто формално би могло светкавично да се присъедини към споразумението ако желае.

Правата ни също не са съвсем защитени, защото дори ACTA да падне в ЕП, наред са нови заплахи за нашите цифрови права – IPRED2, INDECT, законът за хазарта... По всяка една от заплахите трябва да се формулира категорично обществено мнение.

Какво научихме от ACTA - можете да прочетете във уебкафе, за които написах специален анализ.

Повтори се историята от 2009-та, когато протестите ни безславно угаснаха. Все някой ден няма да се повтори.

12 коментара:

Анонимен каза...

Имам чувството, че количеството на полицаите е безброен. 1 милиард лева не отиват напразно. Освен това са раздадени 10 млн бонуси незнайно на кой колко и то не от глоби и такси. Май много заприличва на омразния ти комунизъм. Паметници и мавзолеи трябва да се гърмят. Помогнете и на италианците да си гръмнат паметника на Дучето в Рим.

Стойчо каза...

Важното е да си щастлив анонимни ;)

Кирил Кирилов каза...

Срещу наредба 40 се бореха 200-300 души, срещу ЗЕС 1000-2000, срещу ACTA бяха на първият протест над 8000. С всяко поставяне на тези въпроси опозицията ще е все по-голяма.

Анонимен каза...

Със статии като тази протестиращите ще стават все по-малко.

Да ви е хрумвало, че някои хора НЕ искат да се демонтира паметника? Да ви е хрумвало, че тези хора могат да са ПРОТИВ ACTA?

Е изгонихте ги. Следващият ви протест ще е още по-малък. Докато остане само ядрото на протестиращите от ДСБ.

Поздрави,
Стефан Николов Коларов - млад пенсионер

Стойчо каза...

Стефане, правилно си разбрал – има пряка връзка между паметника и АКТА.

Когато паметникът беше „активен“, даже пишещите машини бяха на отчет, да не говорим за копирните (ксероксите, циклостила и т.н.) и всякаква друго техника за размножаване.

Така че – помисли пак,а?

Комитата каза...

Ето, то се видя. Щом паметникът ви е по-скъп от личните свободи, значи нещата отиват на зле.

Иначе щом мислиш, че „тази статия“ може да бъде толкова влиятелна, мерси много за признанието.

Анонимен каза...

Нарцис

Човекът не е казал, че "паметникът му е по-скъп от личните свободи", нито пък е казал, че "тази статия е влиятелна". Внимателен прочит и литературен анализ показва, че човекът е написал "Със статиИ КАТО тази..."

Стойчо каза...

Очевидно му е по-скъп, иначе нямаше да го спомене :)

И очевидно смята статията за влиятелна защото казва: „изгонихте ги“ т.е.статията се чете от хора, които обичат паметника повече, отколкото биха се присъединили към протеста :)

Laleelay каза...

еххх, анонимните, нищо ново не сте научили, нищо старо не сте забравили.

Анонимен каза...

А да знаете нещо по този въпрос?
http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=22812570

Какво, къде, кога?

Благодаря!

Комитата каза...

Нищо не знам, но и не изглежда сериозно.

Анонимен каза...

За спада в протеста не са причина приспивните песнички на ББ. Още когато се обяви втората дата реших че няма да отида защото ми се виждаше излишен. Сигурен бях и че ще събере много по-малко хора от предишният път което и стана. Също ми се искаше и да кажа на организаторите на протеста да не прекаляват, те трябва да усещат настроенията на хората а не да си мислят че могат когато си поискат да ги извадят на улицата.

Аз съм стара кримка, участвал съм във всички протести от 1989г до свалянето на Жан Виденов и това при първият протест може да се сравни единствено със студентските шествия тогава през зимата от Дървеница до парламента. Но с използването на този ентусиазъм не трябва да се прекалява иначе бързо ще бъде изтощен. Трябва да се пази за важните моменти.

Постигнат беше голям успех, хората видяха че са много и че могат да се организират. Най-важното, видяха го и политиците така че по-вероятно е наистина да не го ратифицират в БГ парламента дори с условия. Което не пречи преди деня или в деня на разглеждането в парламента за един митинг пред Александър Невски това да им се припомни. Ако се и организира концерт с участието на няколко групи които също са против АСТА ще е направо прекрасно.

Следващата голяма дата ще е когато тази АСТА ще се разглежда в Европарламента. Ето тогава трябва да се впрегнат всички сили за един масов протест а не енергията да се разпилява в някаква перманентна революция. Енергията се изтощава и доказателство за моите твърдения е намаляването на темпото с което вървеше подписката срещу АСТА в Интернет така че спря до 2.5 млн подписи.

Да почнем да събираме сили и да се организираме за важната дата в Европарламента и тогава трябва да бъдем още повече и по-добре организирани. Защото онова слабо мегафонче съвсем не е достатъчно, да се помисли за по-мощна уредба също и за музикално оформление. И отново повтарям идеята за музикалните групи.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)